arnold

Ce alimente a exclus Arnold Schwarzenegger din meniul...

Citeste mai mult»
justin

Justin Timberlake a anunțat că suferă de boala Lyme

Citeste mai mult»
Hulk Hogan

Hulk Hogan a murit din cauza unui „infarct miocardic...

Citeste mai mult»
suc

Cât de mult îi afectează pe copii timpul petrecut în fața...

Citeste mai mult»
Michael Jackson

O șosetă a cântărețului Michael Jackson, considerată...

Citeste mai mult»
Katy și Justin

Justin Trudeau şi Katy Perry au fost văzuţi luând masa...

Citeste mai mult»
Andi Moisescu

Andi Moisescu, declarații rare despre tatăl său care l-a...

Citeste mai mult»
P. Diddy

Rapperul P. Diddy cere să fie eliberat contra unei...

Citeste mai mult»
Cheloo

Cheloo, prins de poliţişti după ce ar fi făcut scandal în...

Citeste mai mult»
lopez

Dieta minune care o ajută pe Jennifer Lopez să arate atât...

Citeste mai mult»
Beyonce

Donald Trump o acuză pe Beyoncé că a primit din partea...

Citeste mai mult»
Ozzy Osbourne

Fanii lui Ozzy Osbourne îi vor putea aduce un ultim...

Citeste mai mult»
Jennifer Lopez

Dana Budeanu, despre apariția lui Jennifer Lopez la...

Citeste mai mult»
helen

Helen Mirren, care a împlinit 80 de ani, spune că...

Citeste mai mult»
be

Produse farmaceutice fabricate în România, disponibile...

Citeste mai mult»
calc

Calculează-ți ușor greutatea ideală: folosește...

Citeste mai mult»
Hulk Hogan

Actorul și starul de wrestling Hulk Hogan a murit la...

Citeste mai mult»
adelina pestrițu

Adelina Pestrițu a rămas fără permis de conducere: „...

Citeste mai mult»
Mădălina Ghenea

Mădălina Ghenea, intervenție chirurgicală complicată la...

Citeste mai mult»
Jeff Daniels

Actorul Jeff Daniels, extrem de critic la adresa celui...

Citeste mai mult»
Venus Williams

Surpriză la Washington: Venus Williams a anunţat că este...

Citeste mai mult»
tripleti

Tripleți identici, un caz medical extrem de rar, născuți...

Citeste mai mult»
godzi

Artistul italian DJ Godzi a murit la 35 de ani, după o...

Citeste mai mult»
Ozzy Osbourne

Brian May, după decesul lui Ozzy Osbourne - Ultima sa...

Citeste mai mult»
george

O nouă fotografie cu Prince George a fost publicată cu...

Citeste mai mult»
oasis

Oasis transmite fanilor că sunt în siguranţă la...

Citeste mai mult»
rochii

Ținute chic pentru nunți de zi, de seară sau în aer liber

Citeste mai mult»
cuplu

Directorul general al unei companii americane din...

Citeste mai mult»
ada

Ada Galeș, diagnosticată cu o formă rară de cancer....

Citeste mai mult»
ellen degeneres

Ellen DeGeneres a dezvăluit adevăratul motiv pentru care...

Citeste mai mult»
cuplu

Patronul unei firme americane, surprins cu amanta la un...

Citeste mai mult»
Stephen Colbert

CBS anulează emisiunea ''The Late Show with Stephen...

Citeste mai mult»
Mihaela Radulescu

Mihaela Rădulescu, mesaj după moartea lui Felix...

Citeste mai mult»
Oana Sîrbu

Secretul sănătății Oanei Sîrbu, la 57 de ani: „Ceaiul de...

Citeste mai mult»
Felix Baumgartner

Primul om care a sărit din stratosferă, Felix...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla marchează împlinirea vârstei de 78 de ani...

Citeste mai mult»
Miley Cyrus

Miley Cyrus nu mai pleacă în turnee din cauza 'lipsei...

Citeste mai mult»
Albert NBN

Trapperul Albert NBN, care a înjurat România pe scena...

Citeste mai mult»
Labubu

Nebunia păpuşilor Labubu. Firma chineză care le produce...

Citeste mai mult»
Thierry

Prezentatorul de televiziune și producătorul Thierry...

Citeste mai mult»

Retete de un gratar pentru 1 Mai Muncitoresc... exotic!

De în Sport 29 apr 2010
Anul acesta ies din tiparul clasic al notiunii de "gratar la romani". M-am hotarat se ma 'dezabonez' de la mici, cotlete de porc fad, aceeasi carnati de fiecare data si alte arome deja plictisitoare si sa ma abonez la tendinte de barbecue care o sa faca din aceasta fiesta una memorabila si o sa-i dea pe toti pe spate cand vor gusta. Scapa de monotonia gratarului in stil romanesc! Noi te invatam cum sa dai arome speciale fiestei de 1 Mai!

Mici, carnati, fleica de porc, cotlete, pulpe de pui, aripioare....aceleasi preparate la fiecare gratar! Fie ca e Paste, ca e  ziua cuiva, o zi la iarba verde sau 1 mai care apropo, poposeste peste 2 zile, felurile care-mi sunt servite sunt aceleasi. Intovarasite intotdeauna cu un mustar langa, o butelca de ketchup, o salata si gata, iaca ne-am saturat si de data aceasta. Anul acesta insa nu vreau doar sa ma satur, ci sa ma rasfat atat pe mine, cat si pe ceilalti, sa savurez, sa degust, sa redescopar bucuria de a manca ceva gustos si exotic...chiar si la iarba verde...de Romania. Sa iesim atunci din tipare, sa nu ne complacem in aceleasi retete, doar pentru ca asa e traditia.

Daca ai gratarul in fata, carbunii bine incinsi, jarul gata de a patrunde toate bunatatile, atunci te poti juca cum vrei cu alimentele. Noi iti propunem arome noi, incitante, exotice gata sa-ti creeze reputatie printre cunoscuti si invidie printre prietene.

Cotlet de porc "imbatat" cu arome exotice


Ingrediente:

1/2 ceasca sos Worchestershire
1/4 ceasca patrunjel tocat marunt
1/4 ceasca otet balsamic
1/4 ceasca sos de soia
2 linguri ulei de masline
1 lingurita usturoi pisat
1/2 lingurita piper
1/4 lingurita piper cayenne
4 cotlete de porc dezosate  (cam de 2.5 cm grosime)

Mod de preparare:

Este bine ca aceste cotlete sa fie puse la marinat de seara. Nu ai nevoie de un bol, ci de o punga curata de plastic. Da, ai inteles bine! Asadar, ia o punga de plastic si combina in interiorul ei toate ingredientele, mai putin carnea; dupa ce ai amestecat bine aromele pentru marinata adauga bucatile de carne in interior. Inchide punga bine si incepe sa le amesteci bine pe toate pentru ca sosul sa atinga toate partile bucatilor de carne.

Lasa-le toata noaptea la marinat, iar a doua zi scoate-le din punga, scurgand sosul bine, si pune-le direct pe gratar. In mod normal, la o temperatura de 160 de grade, ar trebui sa nu dureze mai mult de 10-15 minute pe o parte si tot atatea pe cealalta. Vor fi fragede si cu un gust delicios!

Frigarui marinate de vita si legume

Ingrediente

1 lingura ulei de masline
1 lingurita otet din vin
1 lingura sos Worchestershire (se gaseste direct de cumparat)
1/4 lingurita piper cayenne
1 lingurita sare
1/2 lingurita mustar dijon
1/4  lingurita praf de usturoi
700 g muschi de vita, (taiat in cubulete de 2.5 cm fiecare)
1 ardei gras verde, unul rosu si unul portocaliu (toti taiati cubulete mai maricele, cam de 3 cm- 3.5 cm fiecare, ca pentru frigarui)
1/2 ceapa, taiata la fel ca ardeii
10 ciuperci taiate jumatati
bete pentru frigarui

Mod de preparare


- amesteca bine intr-un vas uleiul de masline, otetul, sosul Worcestershire. piperul, 1/2 lingurita sare, praful de usturoi si mustarul dijon;
- pune carnea intr-o punga de plastic curata si apoi toarna sosul anterior preparat - amesteca bine pana se intrepatrund aromele cu carnea - lasa la frigider 1 ora (nu trebuie preparata de seara, deoarece pana sunt gata celelalte, e gata si marinata;
- inainte de a prepara frigaruile, umezeste bine betele - apoi alterneaza carnea cu legumele (ardeii, ceapa, ciupercile), apoi ia-o de la capat, dar ai grija sa ramana o bucata de vreo 4 cm libera pentru a putea manevra frigaruile pe gratar
- inainte de la pune pe gratarul incins stropeste-le cu ulei de masline si cu restul de sare
- lasa-le cam 3-4 minute pe fiecare parte - mai depinde si de cat de incins este gratarul si cum le prinde - verifica sa fie carnea gata, dar ai grija sa nu arzi legumele,

Creveti la gratar in Tortilla

Ingrediente:

250 g bacon feliat
250 g creveti cruzi, curatati
1 ardei gras verde si unul rosu taiati in cuburi de 2.5 cm
1 ceapa medie, taiata tot cubulete de 2.5 cm
1/2 ceasca de sos de barbecue
6 bucati de tortilla, incalzite
1 ceasca de laptuci tocati marunt
1 rosie medie taiata cubulete
1/2 cana de branza ceddar rasa

Mod de preparare

- pune feliile de bacon putin pe gratar (dar nu le lasa foarte mult, sa nu se faca crocante). Imbraca fiacare crevete in felii de bacon si fixeaza-le cu scobitori
- infige crevetii pe bete speciale de frigarui, alternand cu ceapa si ardeii grasi si pune-i pe gratar, fiind foarte atenta la ei pentru ca se fac foarte repede, din cand in cand mai unge frigaruile cu sos de barbecue; sunt gata cand legumele s-au inmuiat
- indeparteaza apoi crevetii si legumele de pe betele de frigarui, scoate scobitorile si pune componentele fiecarei frigarui pe o jumatate din felia de tortilla, pune apoi peste rosie, branza si laptuci si acopera ingredientele cu cealalta jumatate (ca in poza)

Frigarui de ciuperci picante si 'lipicioase"

Ingrediente:


2 linguri sos de soia
1 lingura vin
1 lingura miere
1 lingurita ulei vegetal
o bucata de radacina de ginger  de 2 cm
1 catel de usturoi faramitat
250 g ciuperci  (shiitake) sau normale

Mod de preparare:


- amesteca bine toate ingredientele, mai putin ciupercile; adauga in sos ciupercile si amesteca-le bine astfel incat sosul sa patrunda pe toate partile ciupercilor; acopera-le si lasa-le la frigider pentru o ora;
- scurge sosul intr-un vas pe care-l pui pe foc si in care fierbi la foc mic ciupercile (nu foarte mult, ci pana devin siropoase); abia apoi infige-le in betele de frigarui si pune-le pe gratar maxim 10 minute.

Sunt delicioase si sunt o alternativa la carne!

Pui la gratar cu sos de citrice

Ingrediente:


1/4 cana ulei de masline extravirgin
1/4 cana suc de lamaie
3 linguri oregano proaspat tocat
3/4 lingurita sare
1/2 lingurita piper negru macinat
500 g piept de pui dezosat si fara pielita taiat felii
1 cana iaurt
2 lingurite suc de portocale
1 lingurita coaja de portocala
1/2 lingurita usturoi pisat
1/2 lingurita chimion pisat

Mod de preparare:

- marineaza bucatile de carne cu urmatorul sos: combina uleiul de masline cu 2 linguri de suc de lamaie, 2 linguri de oregano, 1/2 lingurita sare si piper, toate intr-un bol. Amesteca bine carnea cu acest sos si las-o sa se marineze cel putin 20 de minute.
- prepara apoi sosul de citrice: restul de suc de lamaie, restul de oregano, iaurtul, sucul de portocale, coaja de portocala. usturoiul si chimenul.
- iti propunem, pentru un aspect mai placut sa infigi bucatile de carne in bete de frigarui si sa le pui pe gratar, cam 4 minute, si sa le servesti cu sosul de citrice.

Somon cu tarhon si salsa de nectarine

Ingrediente:

2 linguri de ceapa rosie tocata
2 nectarine mari, coapte, faramitate
1 ardei gras rosu micut, tocat marunt
1 chili, tocat marunt
2 linguri suc de lamaie
1 lingura coriandru proaspat tocat
1/2 lingurita sare
1/4 piper negru macinat (dar nu foarte fin)
1 lingura de tarhon uscat
4 bucati de file de somon (fara piele)
1 lingura de ulei masline

Mod de preparare:

- atunci cand prepari somonul pe gartar,a sigura-te ca gratarul este bine uns cu ulei sau cu ceva gras, pentru a nu se lipi
- intre timp, cat gratarul se incinge, pune intr-o cana ceapa rosie tocata, acoper-o cu apa si las-o 10 minute - pentru a se inmuia un pic
- intr-un bol mediu: amesteca ingredientele pentru salsa: nectarina, ardeiul rosu, chili, suc de lamaie, coriandru, 1/4 lingurita sare
- intr-un alt vas combina tarhonul cu 1/4 lingurita sare si 1/4 lingurita de piper negru semi-macinat. Unge bucatile de somon cu ulei si apoi cu acest amestec de tarhon - ai grija sa le ungi bine pe toate partile!
- pune apoi somonul pe gratar - si lasa-l cam 8-10 minute sau pana devine opac
- scurge ceapa de apa si pune-o peste salsa de nectarine - serveste salsa langa somonul la gratar.

O minunatie de reteta cu arome care maid e care mai interesante! Ce sa mai, o adevarata fiesta e pe cale sa inceapa!

Scoici la gratar

Foarte simplu de gatit, dar cu gust extrem de sofisticat, rafinat si iesit din tiparele populare ale unui gratar! Sau pot spune: cand gratarul isi ia "haine" de sarbatoare, iar rafinamentul si luxul dau clasa fiestei. Greu de crezut ca o simpla

Ingrediente:
 
5 bete de frigarui
900 g de scoici
sare si piper
sos de mango si chili (pentru care ai nevoie de 1 mango mediu verde, 1 lingura de usutori pisat, 5 ardei chili, 2 linguri sos de soia, 1 lingurita de zahar (e optionala), 1 lingurita de coriandru proaspat tocat)

Mod de preparare:

- incinge gratarull pune betele in apa pentru 10 minute; asezoneaza scocile cu cu sare si piper si apoi infige-le pe bete
- prepara sosul de mango si chili: decojeste si rade fin fructul de mango; amesteca bine usturoiul si ardeii chili cu putina apa pana se formeaza o pasta; adauga fructul de mango si amesteca incet; amesteca apoi si toate ingredientele si potriveste gustul de sare.
- unge cu acest sos scocile care sunt fixate pe betigasele de frigarui si pune-le pe gratar si lasa-le cam 3 minute pe fiecare parte; dupa ce sunt gata unge-le iar si serveste-le!

Tag-uri: , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sport
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
02 aug