prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»
Reese Witherspoon

Compania actriţei Reese Witherspoon va produce un serial...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon a fost plasat sub 'tutelă consolidată'

Citeste mai mult»
gineco

Menopauza: Ce este, când apare și care sunt simptomele

Citeste mai mult»
Lenny Kravitz

Lenny Kravitz va concerta pe scena principală de la...

Citeste mai mult»
aldi

Celebrul chitarist american Al Di Meola revine în...

Citeste mai mult»
Baba Ramdevv

Cel mai important guru yoga din India, avertizat de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift este miliardară, potrivit clasamentului...

Citeste mai mult»
Billie Eilish

Billie Eilish, Nicki Minaj, Stevie Wonder, REM şi alţi...

Citeste mai mult»
canabis

Canabisul în scop recreaţional, legalizat în Germania, în...

Citeste mai mult»
scortisoara

Metoda cu scorţişoară care te ajută să slăbeşti mai repede

Citeste mai mult»
Dan Bittman

De ce preferă Dan Bittman transportul în comun față de...

Citeste mai mult»
ibacka

Andreea Ibacka, adevărul despre silueta ei. Cum se...

Citeste mai mult»
fasting

Legătura dintre „fasting“ și anxietate. Ce au descoperit...

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Problemele de sănătate, scandalurile şi neînţelegerile...

Citeste mai mult»
alla

Alla Pugaciova, 'regina muzicii pop sovietice', ar putea...

Citeste mai mult»
Alessandro Michele

Designerul Alessandro Michele, ex-Gucci, va crea...

Citeste mai mult»
nolan

Regizorul Christopher Nolan va fi făcut cavaler de regele...

Citeste mai mult»

Ce pacate culinare poti comite cand practici sport?

De în Sport 3 feb 2009
Sportul este o activitate sanatoasa si revigoranta in orice moment al zilei l-ai practica. Pentru rezultate maxime si un corp pe masura dorintelor tale, trebuie sa tii cont si de alimentatia ta zilnica. Daca faci sport nu inseamna ca poti manca absolut orice. O oarecare dieta alimentara tot trebuie sa urmezi. Insa, suntem oameni si suntem supusi greselilor, poftelor si placerilor pamantesti, de aceea ne-am gandit sa iti prezentam cateva "pacate" culinare, pe care le poti comite atunci cand practici sport.

Sportul este o activitate bine definita, care, desi nu vrem sa acceptam are cateva reguli bine stabilite si extrem de necesare pentru rezultate maxime. Trebuie sa ai grija sa ai echipamentul adecvat, sa il practici frecvent, sa executi exercitiile corect si de asemenea, sa acorzi si atentie alimentatiei tale. Poate ca nu tii o dieta, nu vrei sau nu poti, si nimeni nu te poate ajuta, dar sa ai un pic grija de alimentatia ta in timp ce practici sport mi se pare de bun simt.

Oricum, toti specialistii sustin si recomanda sportul in "alianta" cu dieta pentru efecte maxime si de lunga durata, insa daca scopul nu este acela de a slabi foarte mult sau ai un corp care nu este predispus ingrasarii (adica esti o norocoasa), tot trebuie sa fii atenta la ceea ce mananci. Pana si eu, care sunt o gurmanda desavarsita, cand mergeam la aerobic, imi construisem un program alimentar mult mai "light" ca de obicei; nu pot sa zic ca era o dieta in toata regula, dar oricum eliminasem multe dintre alimentele cu grasimi si bogat calorice din alimentatie.

Ei bine, m-am hotarat sa vorbesc cu un specialist in domeniu despre aceste mici scapari si importanta lor asupra organismului nostru. Asa ca am pus mana pe telefon si am sunat-o pe Cori Gramescu, instructor pilates la Getfit Gym si am intrebat-o ce reguli trebuie sa respectam in alimentatie atunci cand sportul face parte din viata noastra.

(Ce) mancam inainte de a practica sport?

Da, este recomandat sa vii la sala sau sa te apuci de antrenamentul tau periodic mancata, si nu cu stomacul gol. Cori Gramescu sustine ca inainte cu 1 ora, 1 ora si jumatate inainte de sport este recomandat sa mancam proteine si carbohidrati cu absorbtie lenta. Ce inseamna acest lucru? Inseamna legume, carne, oua si branzeturi, evident gatite intr-o maniera cat mai naturala si mai sanatoasa.

(Ce) mancam dupa antrenament?

Am auzit in treacat, intr-o discutie despre sport, la o masa cu prietenii, ca daca mananci imediat dupa sala, te ingrasi, iar daca stai nemancata o ora sau doua slabesti. Nu am bagat de seama atunci aceasta informatie, dar acum a venit timpul sa o verific direct la sursa. Cori sustine ca alimentatia de dupa sala depinde de antrenamentul pe care il practici:

- daca faci cardio, tae bo sau aerobic, atunci recomandarea este sa nu mananci nimic dupa sala timp de o ora

- daca practici pilates sau fitness (antrenament cu greuatati), atunci poti sa mananci imediat dupa sala, iar sfatul este sa consumi un fruct (orice fel de fruct), pentru a evita catabolismul (adica pentru a se evita arderea muschilor in loc de cea a grasimii, una dintre cele mai frecvente greseli ale practicantilor de sport).

Am aflat care sunt "legile" alimentatiei inainte si dupa antrenamentele sportive, iar dupa am vrut sa ating punctul cel mai sensibil al femeilor, si al oamenilor in general. Am vrut sa vad cum vede Cori, un specialist, acest aspect al "pacatelor" culinare la care suntem supuse vrem nu vrem. Tin sa va precizez inca de la inceput ca instructorul nostru nu vede cu ochi tocmai buni aceste scapari alimentare, nici nu le interzice complet, dar explica consecintele, pentru o mai buna intelegere a acestui refuz categoric de a te abate de la dieta stricta:

- Cori sustine ca alimentatia in sport depinde foarte mult de obiectivele pe care le ai si de drumul pe care vrei sa il parcurgi pentru a-ti atinge acest obiectiv: de exemplu, daca vrei cu tot dinadinsul sa slabesti si sa nu ai nici un pic de celulita, atunci nu iti permiti nici o abatere de la dieta prestabilita

- Nu iti interzice nimeni sa nu gusti un cartof prajit, o lingurita de prajitura, o bucata de ciocolata (desi specialistul nu este de acord cu ideea conform careia exista femei care sa se opreasca la o singura lingurita de prajitura si spune ca nici una dintre clientele ei nu a reusit aceasta "performanta"), atunci cand esti constienta de efectele pe care le creeaza asupra ta: o prajitura savurata lasa urme,  pe corpul tau, mai ales sub forma de celulita;

- Si pornind de la ultima afirmatie de mai sus, se pare ca adevarata problema in practicarea sportului nu este sa slabesti, spune Cori, ci cum sa mentii; iar cealalta problema extrem de importanta este celulita – aceasta este cea mai "pacatoasa" consecinta a consumului unor alimente nesanatoase (dulciuri, grasimi, prajeli, etc). Ea sustine ca tu, ca practicant al unui sport, ai un avantaj in fata altor femei care mananca astfel de alimente interzise si nu practica sport, in sensul in care reusesti intr-un final sa slabesti (desi grasimea odata depusa necesita mult mai mult timp sa fie data jos), dar alimentatia este "sireata", si te tradeaza in partile cele mai importante, prin aparitia unei probleme de care vrem sa scapam prin orice metode: celulita. Este important sa intelegem ca fiecare exces de acest fel are consecinte,

Si atunci ce facem?


Pai eu zic sa ne abtinem cat putem de mult! E greu, nu? Ok, asa i-am spus si eu, si cel mai bun exemplu pe care mi l-a dat a fost propria persoana: Cori a adoptat o filosofie a  omului care involuntar, "pacatuieste" culinar. Si ea recunoaste ca, odata la cateva saptamani, mananca fie o ciocolata, fie o prajitura, adica face un exces de zel. Dar, ceea ce mi-a spus este ca prefera sa consume astfel de alimente, dar din locatii de lux, si la preturi foarte mari, asigurandu-se ca sunt cu adevarat naturale.

Una este sa mananci ciocolata obisnuita, din comert, ne spune Cori, care are o sumedenie de chimicale si altceva este sa consumi o ciocolata de buna calitate, ferindu-te astfel de efectele nocive ale chimicalelor comerciale: adica celulita si aspectul deteriorat al pielii. Ceea ce vrea sa spuna specialistul nostru este ca mai bine alegem raul cel mai mic, cu efecte nocive minime.

Sfideaza dulciurile banle, pline de chimicale din comert si ofera-i rasfatului un tratament veritabil, de lux! Daca tot te razvratesti impotriva dietei, fa-o intr-un mod sanatos si delicios!

Tu "pacatuiesti" culinar atunci cand faci sport? Spune-mi mai multe pe forum.
Tag-uri: , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sport
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
18 apr