covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»
Reese Witherspoon

Compania actriţei Reese Witherspoon va produce un serial...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon a fost plasat sub 'tutelă consolidată'

Citeste mai mult»
gineco

Menopauza: Ce este, când apare și care sunt simptomele

Citeste mai mult»
Lenny Kravitz

Lenny Kravitz va concerta pe scena principală de la...

Citeste mai mult»
aldi

Celebrul chitarist american Al Di Meola revine în...

Citeste mai mult»
Baba Ramdevv

Cel mai important guru yoga din India, avertizat de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift este miliardară, potrivit clasamentului...

Citeste mai mult»

Obiceiurile femeilor business la micul dejun

De în Sport 28 noi 2008
Cea mai importanta masa a zilei este chiar in zori de zi, la prima ora a diminetii. Asa ne spun toti nutritionistii: nu evita micul-dejun, e un adevarat izvor de energie pentru toata ziua si o sursa de sanatate pentru viitorul organismului tau. Noi am "investigat" obiceiurile a trei femei de succes in aceasta privinta, si pornind de la "dezvaluirile" lor, am incercat impreuna cu Serban Damian, nutritionist la Superfit Expert sa "construim" o platforma de alimente esentiale pentru prima masa a zilei.
Micul dejun este o masa demult ratata de majoritatea dintre noi. Din pacate, aceasta masa este uitata si evitata cu orice pret de catre unele femei, pornind de la “mofturi” implementate in obiceiurile lor zilnice care nu le mai “lasa” timp si pentru aceasta masa. Care sunt motivele invocate de majoritatea lor? Pai inevitabil timpul, parca le si aud “ dimineata nu am timp nici sa ma spal si sa ma imbrac, daramite sa mai degust si ceva” sau “prefer sa stau sa ma machiez si sa ma aranjez in loc sa iau micul-dejun”. In orice caz, primul exclus de pe lista cand vine vorba de activitatile matinale este pentru majoritatea micul-dejun. Trist, dar adevarat!

Un alt motiv invocat este asa-numita “neputinta” fiziologica de a consuma aceasta masa. Nu de putine ori am auzit pretexte de genul: “nu pot sa mananc dimineata, imi este imposibil, pentru ca mi se face rau”. Dar cafeaua de dimineata este prioritara pentru multe dintre acestea. Ganditi-va numai la cafea pe stomacul gol si la efectele pe care le are aceasta asupra stomacului lor!

Ei bine, nici pentru mine timpul nu sta pe loc, si totusi apuc sa ma si pregatesc temeinic pentru ziua de serviciu ce urmeaza, sa imi fac si ritualica si nelipsita cafeluta de dimineata, si inainte de toate sa imi pregatesc micul-dejun. Simt mereu nevoia sa mananc ceva dimineata, si acest lucru mi s-a integrat in prgramul zilnic, tot din vina cafelei. Nu suport sa beau cafeaua pe stomacul gol, pentru ca mintea mea proceseaza imagini ale stomacului meu distrus numai la gandul ca as putea sa degust aroma ei inainte de manca ceva, si asa pentru mine prima masa a zilei a devenit, alaturi de cafea, un ritual zilnic.

Noi am intrebat si trei femei de succes, al caror program este supraincarcat, daca mai au timp si pentru aceasta masa de dimineata, mai ales ca multe dintre activitatile si intalnirile profesionale au loc dis-de-dimineata! Surpriza! Nu numai ca servesc micul-dejun, dar sunt atente si la ce consuma dimineata, pentru a face din aceasta gustare un aliat al organismului sanatos. Hai sa aflam care sunt obiceiurile culinare ale lor la micul dejun.

Dana Burghel – nu bea cafea, ci foarte mult ceai, de toate felurile, fara zahar, lapte sau miere

Dana Burghel este o femeie de afaceri si lifecoach si are propria ei firma de coaching “Learning About”. Este una dintre femeile care a reusit in viata ceea ce si-a propus, cel putin pentru moment. Pana aici insa a trecut prin multe alte activitati diverse, prin profesorat, logistica, new business, vanzari,  prin mutinationale si in final la propria ei firma de coaching si dupa cum spune si ea, nu se stie ce va urma, acest lucru denotand faptul ca nu se opreste aici, ci tinteste catre alte si alte realizari.

Am intrebat-o nu numai ce serveste la micul dejun, ci si ce parere are despre aceasta masa a zilei si iata ce mi-a raspuns: “Este foarte important micul dejun si, poate si mai important ar fi sa luam masa la aceeasi ora in fiecare zi. Ei bine, cu asta inca nu m-am obisnuit, din pacate...”. pentru ea nu este importanta numai servirea propriu-zisa a mesei de dimineata, ci si crearea unui automatism de a lua micul-dejun la aceeasi ora , aspect cu care inca mai are de lucrat. Macar de toata lumea ar servi micul-dejun la ore diferite! Din pacate acest lucru nu se intampla.

Curioasa fiind cum de reuseste sa faca loc acestei mese printre multiplele lucruri care sunt de facut dimineata si care constituie un impediment pentru majoritatea femeilor, ea imi povesteste cum isi ”adapteaza” micul dejun in functie de ceea ce are de facut, dar cum niciodata nu il rateaza: „micul dejun este obligatoriu, insa orele sunt diferite. Daca nu am intalniri dis-de-dimineata, atunci micul dejun il iau exact in momentul in care mi s-a facut foame: la 08.00 sau la 11.00. Daca am intalniri incepand cu 08.00, micul dejun este amanat pana dupa acea intalnire. Stiu ca nu este sanatos si incerc sa suplinesc cu 'ceva pe drum' insa nu pot manca repede, imediat dupa ce m-am trezit”.

Alimentele pe care le „frecventeaza” la micul-dejun sunt variate: de la cereale, fructe, pana la omleta, sandwich-uri si salate in week-end cand timpul ii permite aceste gustari laborioase.

Nu puteam sa nu o intreb de cafeaua cea de toate zilele, fara de care multe dintre noi nici nu am deschide ochii dimineata, si nu mica mi-a fost mirarea sa aflu ca nu numai ca nu consuma cafea, dar bea foarte mult ceai (fara zahar, fara miere, fara lapte) de toate tipurile: verde, negru, sau din cele medicinale obisnuite: musetel, sunatoare, digestive etc.

Oana Ioan –  „A lua micul dejun este printre primele mele ritualuri de dimineata.”

Oana este o femeie de afaceri si se considera una dintre fericitele femei care lucreaza intr-un domeniu care-i place si o fascnieaza: frumusete, sanatate, fashion, deco, spa, travel etc. Este manager general la propria ei firma de PR,  „Creative Ideas”. O viata plina de sarcini si responsabilitati de serviciu, dar si de placeri oferite de bucuria, respectul, dar si pasiunea pe care i le ofera cariera sa.

Avand toate aceste activitati profesionale de indeplinit si multitudinea de drumuri de realizat pe care le presupune munca de pr-ist, parca ai jura ca nu mai are timp si de prima masa a diminetii. Nu este chiar asa, ba chiar Oana declara ca nu pleaca niciodata fara sa fi servit micul-dejun si fara sa fi baut o cafea sau un ceai, acesta fiind primul stimulent prin care poate face fata unei zile incarcate: „fara micul-dejun efectiv nu pot gandi, nu pot functiona pe stomacul gol.”

Mai mult chiar, nu serveste un mic dejun „fugitiv” cu un fruct sau un corn mancat intre machiaj si imbracat, ci se declara o impatimita a micului dejun copios de cele mai multe ori: : fie serveste paine prajita cu unt, 2 oua fierte si eventual o felie de branza, fie sunca de Praga, oua ochiuri (facute fara grasime), fie omleta etc.

Toate acestea se intampla fie pe la 7:00-7:30, fie pe la ora 8:00 si asta pentru ca pentru a putea lucra de dimineata sau pentru a se putea pregati de o noua zi la birou are nevoie de un „shot” de cofeina, fie ca e din ceai verde sau negru sau din cafea: „si cum niciodata nu beau cafea sau ceai fara sa mananc, se intelege ca cele doua merg la mine impreuna; ceaiul il beau neindulcit si fara lamaie, pentru a-i putea savura integral aroma (de aceea prefer ceaiul verde sau negru cu aroma de bergamota, vanilie, iasomie, fructe de padure), iar cafeaua cu o lingurita rasa de zahar.”

Oana rezuma in final pentru voi, cititoarele noastre, importanta micului-dejun, chiar si atunci cand viata ta este destul de agitata si timpul pare mult mai limitat decat este: „a lua micul dejun este obligatoriu, pentru ca avem nevoie de energie sa ne desfasuram activitatile de peste zi. Mai ales daca vrem sa mancam echilibrat si sanatos, e recomandat sa avem cele trei mese principale: mic dejun, pranz, cina.”

Liliana Paraipan – „Micul-dejun este singura masa sigura de pe durata unei zile”


Liliana Paraipan este una dintre femeile norocoase care au reusit cu efort si  perseverenta sa-si deschida propriul salon de infrumusetare, numit Eden Spa. Functia sa in cadrul acestui salon este cea de director general, o functie care presupune responsabilitati curente si probleme neprevazute care apar si careia trebuie sa le faca fata zi de zi.

Pentru ea servirea primei mese a zilei este o certitudine care nu se modifica in nici o zi: „ micul dejun este una dintre mesele de baza pentru mine. Nu plec niciodata de acasa, fara aceasta gustare care se compune din alimente sanatoase cu continut slab in grasimi”.

De obicei serveste micul-dejun in intervalul 7:30-8:00, timp care nu este nicidecum irosit sau inlocuit de alta activitate „mai practica”: „Masa de dimineata are un rol foarte important, nu trebuie sa trecem peste el, acesta iti da energia de care vei avea nevoie pe parcursul intregii zile. In cazul meu, micul dejun are un rol foarte important.”

In ceea ce priveste continutul alimentar al acestei mese, Liliana incearca intotdeauna sa consume alimente santoase cu continut scazut de grasimi. Mananca de obicei paine prajita sau crackers, fructe si cereale, pentru a-si asigura energia necesara intregii zi.

Cafeua face parte din ritualul ei de dimineata si o savureaza intotdeauna dupa micul-dejun: prefer cafeaua neindulcita si incerc sa evit zaharul pe cat posibil”
Si ea ofers un sfat acelor femei care se  lovesc de patina timpului sua de alte motive, destul de puerile pentru a nu consuma aceasta masa:  „Micul dejun este obligatoriu pentru a ne asigura aportul necesar de energie si bunadispozitie pentru intreaga zi. Aceasta este singura masa sigura de pe durata unei zilei. Este adevarat si faptul ca micul-dejun nu ingrasa, de aceea recomand tuturor sa acorde cateva minute pe zi, acestei mese.”
Nutritionistul "dicteaza":

Am analizat per ansamblu obiceiurile si ritualurile femeilor noastre business si am vorbit cu dr. Serban Damian despre importanta micului dejun, a varietatii alimentelor pe care le presupune acesta si despre cum se adapteaza ele in organismul nostru.

Am aflat printre altele despre importanta consecventei orei in ceea ce priveste servirea micului dejun, aspect pe care nu il stiam si caruia nici nu ii ofeream prea mare importanta. Nutritionistul nostru sustine ca servirea mesei pe la ore apropiate de ora 12:00, nu se poate considera a fi mic-dejun, ci mai degraba o gustare (de genul acelora care se servesc intre mic dejun si pranz). Este bine sa pastram o consecventa a orei la care servim prima masa a zilei, deoarece organismul isi creeaza un reflex in fiecare zi, pregatindu-si astfel sucurile digestive si digestia pentru masa de dimineata.

In privinta continutului nutritional al micului dejun, specialistul promoveaza varietatea si diversitatea produselor care compun aceasta masa. Este indicat sa mancam la aceeasi masa o felie de paine prajita, o bucata de branza, si putin unt (genul meselor pe care le serveste Oana Ioan), sau oua cu legume, dar nu este rau nici daca consumam clasicele cereale cu lapte sau fructele. Important este sa incercam sa mancam cat mai slab in grasimi si calorii (mai ales daca suntem la dieta)

Am „atacat” si subiectul cafelei pe stomacul gol, un „ritual” folosit de majoritatea dintre noi. E mai comod, mai simplu si indispensabil pentru primele minute ale diminetii! Dr. Serban Damian ne atentioneaza, dupa cuim ma asteptam, ca nu este sanatos pentru organismul nostru sa consumam cafeaua pe stomacul gol, deoarece aceasta actioneaza ca iritant gastric.

In ceea ce priveste consumul de lapte, zahar, miere si alti indulctori, nutritionistul sustine ca in general zaharul este de evitat, dar ca nu este o tragedie daca punem in cafea sau ceai o lingurita de zahar. Din punct de vedere al sanatatii este intr-adevar este recomandata mierea spre a fi consumata inrespectivele bauturi, dar din punct de vedere caloric nu este nici o diferenta.
Tag-uri: , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sport
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
23 apr