chef florin dumitrescu

Chef Florin Dumitrescu, adevărul despre motivul pentru...

Citeste mai mult»
dus

Care este cel mai bun moment al zilei pentru a face duș

Citeste mai mult»

Beyoncé, vedeta pop de culoare din Texas, îşi lansează...

Citeste mai mult»
Timothée Chalamet

Timothée Chalamet îl va interpreta pe legendarul muzician...

Citeste mai mult»
Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger spune că săptămâna trecută i-a fost...

Citeste mai mult»
Bruce Springsteen

Bruce Springsteen va primi cea mai prestigioasă...

Citeste mai mult»
daddy

Proprietăţile rapperului Sean "Diddy" Combs din Los...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway a suferit un avort spontan într-o perioadă...

Citeste mai mult»
buchete

Cele mai populare flori pentru buchetele de mireasă

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Regele Charles este "frustrat" de ritmul său de...

Citeste mai mult»
olivia

Actriţa Olivia Colman spune că ar fi plătită mai bine...

Citeste mai mult»
Cameron Diaz

Actriţa Cameron Diaz, în vârstă de 51 de ani, şi soţul ei...

Citeste mai mult»
covaci

Liderul trupei Phoenix, Nicu Covaci, operat de urgenţă pe...

Citeste mai mult»
shakira

Shakira a lansat un nou album, intitulat „Las Mujeres Ya...

Citeste mai mult»
somn

Poziția de somn care poate provoca hipertensiune...

Citeste mai mult»
Oprah Winfrey inainte

Oprah Winfrey mărturiseşte că, timp de 25 de ani, a fost...

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Regele Charles al III-lea se simte ''foarte bine'', a...

Citeste mai mult»
tatoiu

Monica Tatoiu, atac la adresa Erikăi Isac și a piesei...

Citeste mai mult»
Aaron Taylor-Johnson

Actorul britanic Aaron Taylor-Johnson, marele favorit...

Citeste mai mult»
finlanda

Finlanda, ''cea mai fericită ţară din lume'' pentru al...

Citeste mai mult»
ceara

Sezonul estival se apropie, ce poți face pentru a avea...

Citeste mai mult»

Firea: Nu am discutat despre europarlamentare; acum...

Citeste mai mult»
fam

Cum poți alege pantofi de damă eleganți și confortabili?

Citeste mai mult»
Printul William & Kate Middleton

Familia regală britanică infirmă speculaţiile despre Kate...

Citeste mai mult»
Elon Musk

Elon Musk sugerează că faptul că foloseşte ketamină pe...

Citeste mai mult»
stormy

Fosta actriţă porno Stormy Daniels îşi prezintă versiunea...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prințesa de Wales și prințul William, văzuți la o fermă...

Citeste mai mult»

Cum poți alege pantofi de damă eleganți și confortabili?

Citeste mai mult»
Naomi Campbell

Cariera îndelungată în lumea modei a lui Naomi Campbell,...

Citeste mai mult»
meta

O psiholoagă care sfătuia Meta a demisionat pentru că...

Citeste mai mult»
Pierce Brosnan

Pierce Brosnan a pledat vinovat pentru drumeţie în afara...

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Meghan Markle a lansat un brand de lifestyle

Citeste mai mult»
Olivia Munn

Actriţa Olivia Munn a dezvăluit că a făcut dublă...

Citeste mai mult»
florin

Florin Salam, ridicat şi dus la audieri, sub acuzaţia de...

Citeste mai mult»
Matthew Perry

Testamentul actorului Matthew Perry a fost făcut public

Citeste mai mult»
camilla

Regina Camilla a primit propria păpuşă Barbie şi a glumit...

Citeste mai mult»
ponor

Cătălina Ponor, din nou mamă: “A doua noastră medalie”

Citeste mai mult»
al pacino

Al Pacino va lansa un volum de memorii în octombrie

Citeste mai mult»
bagaj

Lista pentru bagajul de maternitate: 3 lucruri absolut...

Citeste mai mult»
alergie

6 tipuri de alergii și ce trebuie să știi despre ele

Citeste mai mult»

Cum sa alegi ce-i mai bun din piata in sezon canicular - ghid practic

De în Sport 1 iul 2010
In sezonul fierbinte - si nu numai - mersul la piata este o cursa contracronometru si un test al nervilor tari, dar mai ales al produselor proaspete. Asta daca nu vrei sa cumperi un kilogram de vinete deja coapte de temperatura de afara sau rosii fierte, gata de a fi decojite! Daca nu vrei oua fierte natural, branza fondue gata preparata si alte produse extrem de periculoase pentru sanatate, invata care sunt semnele care te ajuta sa alegi cele mai proaspete alimente de vara de pe galantarele speculantilor!

A merge la piata poate fi o cursa infernala, mai ales pe vremurile toride pe care le traim. Am fost de curand intr-o piata publica pentru a ma aproviziona cu fructe si legume proaspete de sezon. Am simtit cum frigiderul meu “plange” dupa asemenea alimente si nu m-am ingaduit sa nu ii dau curs chemarii. Am avut parte de o cursa contra caniculei si mai ales contra obiectivului pe care mi l-am propus: sa cumpar! In afara faptului ca saracele legume erau sufocate de caldura inabusitoare a soarelui, in ciuda improvizatiei unui umbrar, ca ouale erau expuse aproape la soare, chiar daca beneficiau de o umbra care avea o temperatura 45 de grade Celsius, iar tarancile cu branza nu se sfiau sa-si fluture transpiratiile si alte odiosenii deasupra unei galeti pline cu telemea care statea pe cimentul dogorit de soare. Cat sa fi fost la nivelul solului? Doar vreo 60 de grade Celsius. Ori au inteles gresit ideea de “lada frigorifica” la care astfel de produse trebuie sa tinute, ori nu stiu ce alt scop or fi avut, in afara evidentului obiectiv de a scoate cat mai multi bani din portofelele noastre. De aceea, m-am gandit ca un mic ghid pe care sa-l traversati cu privirea nu strica pentru atunci cand vreti sa explorati pietele din Romania. Afla la ce trebuie sa fii atenta!

Fructe


In general, noi consideram ca daca  merele sunt 100% romanesti si usor batute, sunt cele mai bune mere, dar specialistii spun invers: sa nu alegem mere care sunt usor batute, pentru ca acest lucru inseamna ca nu sunt proaspete, iar pe canicula, merele statute in soarele incins care deja sunt de ceva timp acolom pot pune in pericol sanatatea noastra. Alege mere din locuri racoroase!

Daca alegi mere rosii, incearca sa alegi  marul care este preponderent rosu, cu foarte putine pete verzi.

Daca achizitionezi banane, ai grija sa nu fie patate, nici macar sa nu inceapa sa se maroneasca, pentru ca prospetimea le lipseste cu desavarsire.  Partea la care trebuie sa acorzi cea mai multa atentie este la coada: daca observi ca a inceput sa capete culoarea maronie, nu le cumpara!

Strugurii
- de obicei, ii alegem pe gustate, nu-i asa? Mai ales ca in vremurile noastre sunt de atatea soiuri si nuante incat nu am putea decide in functie de culoare sau marime.Trebuie sa fiti atente la fermitatea lor, ei trebuie sa fie tari, nu moi si zemosi, chiar daca de multe ori consideram ca daca sunt mai zemosi sunt mai copti. Strugurii sanatosi sunt cei tari!  Si atentie cand gustati, sa stergeti foarte bine bobul de strugure pe care-l testati, eventual sa il spalati chiar!

Piersicile - alege piersici care au suprafata neteda, fara zgarieturi si care nu sunt nici prea tari, nici prea moi. Nu merge pe principiul - mai moi si mai zemoase inseamna mai coapte!Acest lucru poate insemna ca sunt statute sau ca au fost expuse la temperaturi prea mari.

Capsuni - alege caspunile maricele, care sunt tari, de culoare rosu inchis si fara defecte. Cele care deja au parti moi sunt “trecute”, cum se mai spune sau au fos tinute in conditii improprii.

Pepene rosu
- incepe sezonul lor si trebuie sa facem cele mai dulci alegeri, nu-i asa? Atentia trebuie sa fie la suprafata pepenului, sa aiba coaja ferma si de un verde inchis. Iar daca introduci usor cutitul si faci o adancitura mica, trebuie sa se auda un sunet, sa pocneasca. Ar putea

Legume

Rosiile
- da, stiu, niciodata nu stii cum inauntru, nu-i asa? Dar  poti alege rosii frumoase si sanatoase luandu-te dupa aspectul lor exterior: in primul rand, uita-te la culoarea ei si asigura-te ca rosul este uniform pe toata suprafata rosiei.  O mare greseala pe care o facem, este sa testam rosiile apasandu-le. Ei bine, nu le incerca calitatea mai rau provocandu-le pagube: uita-te atent la ea sa nu aiba zgarieturi, sa nu aiba portiuni extrem de moi sau sa fie batute.  Daca vrei sa te asigura ca sunt coapte bine, nu trebuie sa le apesi, ci pur si simplu sa le mirosi in varful lor (in partea opusa coditei), daca la prima inspirare simti mirosul de rosie (ca atunci cand o tai) inseamna ca e coapta.

Cirese

Nu este deloc greu sa alegi ciresele potrivite, trebuie sa fii un pic atenta: trebuie sa fie mari si ferme, tari, cu o suprafata lucioasa, iar cel mai bun indiciu pentru a vedea cat de proaspete sunt sta in codita, care trebuie sa fie intotdeauna verde, niciodata maro.

Salata verde - o adevarata capcana, niciodata eu nu o nimeresc pe cea buna - ba e prea batrana, ba e amaruie, ba e ofilitaa. Se pare ca exista cateva ponturi si in cazul acestui aliment:: in primul rand, uitata-te la marginile frunzelor de salata, care nu trebuie sa fie alta culoare decat verde (fara margini uscate, maronii, usor ofilite), deoarece inseamna ca nu este proaspata. Cu cat inaintezi cu privirea dinspre exteriorul salatei, spre frunzele din centrul ei, culoarea verde trebuie sa fie mai intensa, acolo regasindu-se cele mai bune frunze pentru consum. De asemenea, frunzele de salata nu trebuie sa fie rasfirate, ci bine stranse intr-un buchet, mai ales cele din mijloc.

Ceapa - in primul rand trebuie sa miroasa puternic! Stiu ca e neplacut, dar fa diferenta intre ceapa noua, abia iesita din pamant si cea de pe unele tarabe care se afla de saptamani bune, sau chiar de anul trecut. Bunicii mei mi-au trimis ceapa proaspata, abia culeasa de pe camp si va spun ca am pus-o in 3 pungi pentru a evita imprastierea mirosului in frigider. Dar asta inseamna proaspat, deci sanatos! Uita-te de asemenea dupa defectele vizibile la exterior ca zgarieturi sau crestaturi adanci, care dauneaza calitatii produsului, pierdandu-se multi nutrienti esentiali. Suprafata cepei trebuie sa fie neteda si fara defecte!

Dovleceii - ca si in cazul rosiilor, trebuie sa ai un simt olfactiv destul de dezvoltat: miroase-i in varf si asigura-te ca miroase ca atunci cand incepi sa ii cureti, adica proaspta. De asemenea, un alt truc este al greutatii. Stiai ca dovleceii trebuie sa para mai grei in mana decat sunt in realitate? Aceasta pentru ca a te asigura ca nu sunt vechi si ca au inca zeama necesara inauntru, altfel inseamna ca incep sa se usuce.

Porumbii
- deja au inceput sa apara pe galantarele taranilor, chiar daca pretul per bucata este destul de piperat. La fel ca si dovleceii, acestia ar trebui sa fie mai grei decat sunt; de asemenea, primul contact vizual este la exterior: asigura-te ca frunzele sunt netede si nu sunt uscate, ceea ce ar insemna ca este cules de ceva timp si ca ar putea fi tare. De asemenea, cand ii alegi, desfa foarte putin stiuletele (ar trebui ca vanzatorul sa te lase sa faci asta), pentru a analiza boabele: trebuie sa fie un galben foarte pal si cand apesi un pic cu unghia sa se sparga boaba, atunci iti dai seama ca sunt proaspeti. Nu ii alege pe cei care sunt deja desfacuti de altcineva, pentru ca nu stii de cand sunt astfel si te poti trezi ca boabele sunt foarte tari.

Morcovii
- uita-te intotdeauna dupa morcovi foarte tari si foarte “sanatosi”: fara peste, fara portiuni moi si fara protuberante: sa fie cat mai netezi la suprafata!  Evita morcovii foarte grosi, desi sunt mai tentanti si mai usor de folosit - acestia au partea de mijloc foarte tare si batoasa. Cel mai indicat este sa alegi morcovii carora nu le-au fost indepartate coditele verzi, acestea asigurandu-le o prospetime indelungata. Specialistii recomanda ca acelea sa fie indepartate atunci cand folosim morcovii.

Castraveti - nu alege castraveti foarte mari, pentru ca au foarte multe seminte, care iti pot provoca ceva “reactii” digestive nu tocmai placute. Alege-i pe cei potriviti, fermi, nepatati sau crestati si cat mai inchisi la culoare. Cu cat incep sa se deschida la culoare, cu atat inseamna ca sunt mai putin proaspeti.

Vinetele - sezonul lor, nu-i asa? ca si in cazul castravetilor, atentia trebuie sa fie la culoare (cat mai inchise), la suprafata lor (sa fie neteda) si sa fie destul de grele atunci cand le tii in mana! Atunci cand par mai usoare decat volumul lor, inseamna ca sunt vechi! De asemenea, marimea lor trebuie sa fie una potrivita, pentru ca, asemenea castravetilor, cele foarte mari au multe seminte.

Reminder... inainte sa pornesti spre piata!


1. Pentru ca ouale si branzeturile s-au mutat din spatiile special create in magazine pe galantarele taranilor din piata, cred ca este necesar sa spun ca oricat de mare ar fi tentatia sa mancati celebrele produse „de la tarani”, ca sunt bio, sanatoase, etc.. dar daca ati avea in fata tabloul pe care l-am vazut eu in piata, si anume „oua in castron tinute in soare la 60 de grade”, pofta v-ar trece instantaneu! Cumparati astfel de produse numai din locuri in care vedeti ca sunt tinute in conditii perfecte.

2.
Nu uita de tehnicile de negociere: inca mai functioneaza, ma iales daca  aveti de gand sa cumparati „en-gross”, cum am facut eu cu visinele si capsunile, pe care le-am luat pentru dulceata!

3. Nu apela la pietele din centru pentru ca nu vei plati legume si fructe calitative, ci ii vei ajuta pe speculanti sa plateasca chiria exorbitanta din zona!

4.
Invata sa citesti si oamenii de la care cumperi! Uneori si fetele comerciantilor spun multe si iti pot oferi pontul necesar unor achizitii proaspete si la un pret corect!
Tag-uri: , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sport
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
28 mar