cloud dancer

Culoarea anului 2026 este Cloud Dancer, „un alb vaporos,...

Citeste mai mult»
Margot Robbie

Margot Robbie apără distribuţia din „Wuthering Heights”,...

Citeste mai mult»
Michael Jackson

Jermaine Jackson a anunțat proiectul unui muzeu dedicat...

Citeste mai mult»
Matthew Perry

Moartea vedetei din 'Friends' Matthew Perry. Un medic,...

Citeste mai mult»
harry

Prințul Harry face glume referitoare la Trump într-un...

Citeste mai mult»
artan

Adrian Pleşca 'Artan' va fi înmormântat vineri în...

Citeste mai mult»
ou

Un bărbat a fost acuzat de furt după ce a înghiţit un ou...

Citeste mai mult»
medlife

Simptome vagi, dar periculoase: cum depistează MedLife...

Citeste mai mult»
Prințesa Kate

Mai multe vedete vor asista alături de familia regală...

Citeste mai mult»
Stella McCartney

Gigantul de modă H&M a anunțat o colaborare cu creatoarea...

Citeste mai mult»
Brigitte Bardot

Noi detalii despre starea de sănătate a lui Brigitte...

Citeste mai mult»
Brad Pitt

O pensionară din Elveţia susţine că a fost jefuită de...

Citeste mai mult»
danny

Danny Seagren, primul interpret al personajului...

Citeste mai mult»
eva

Eva Green se alătură distribuţiei celui de-al treilea...

Citeste mai mult»
Johnny Depp

Viața cu Vanessa Paradis, a fost 'fericire pură', declară...

Citeste mai mult»
doru

Doru Octavian Dumitru se recuperează după cumpăna prin...

Citeste mai mult»
Scarlett Johansson

Scarlett Johansson va juca în viitorul film „Exorcistul”

Citeste mai mult»
creier

Creierul uman este 'preconfigurat' cu instrucțiuni pentru...

Citeste mai mult»
ddd

Soţia lui Sir Richard Branson, Joan, a murit. Magnatul...

Citeste mai mult»
Kevin Spacey

Kevin Spacey clarifică faptul că nu este fără adăpost şi...

Citeste mai mult»
Fara condimente!

Condimentul care ajută la combaterea obezității

Citeste mai mult»
ceas

Un ceas de aur care a aparținut unui cuplu de pe Titanic,...

Citeste mai mult»
Udo Kier,

Udo Kier, actorul german care a jucat în „My Own Private...

Citeste mai mult»
paste

În Parlamentul European, carbonara seamănă discordie

Citeste mai mult»
 Fatima Bosch

Miss Univers. Revanșă pentru candidata mexicană,...

Citeste mai mult»
miss

Miss Jamaica a căzut de pe scenă în timpul rundelor...

Citeste mai mult»
diana

Statuia de ceară a prințesei Diana purtând ''rochia...

Citeste mai mult»
eddie

Actorul Eddie Murphy spune că nu știe cum a ajuns să aibă...

Citeste mai mult»
catalin

Cătălin Crișan și Camelia s-au împăcat. Ce declarații a...

Citeste mai mult»
marin

Andreea Marin, apariție care i-a îngrijorat pe fani: „Ai...

Citeste mai mult»
Gemenele Kessler

Gemenele Kessler au murit la vârsta de 89 de ani prin...

Citeste mai mult»
Liev Schreiber

Actorul Liev Schreiber, internat de urgenţă la New York

Citeste mai mult»
inchisoare

Penitenciarele din Germania nu au obligația legală de a...

Citeste mai mult»
simon

Simon Leviev, cunoscut drept 'escrocul de pe Tinder', a...

Citeste mai mult»
Tom Cruise

Actorul Tom Cruise, recompensat cu un Oscar onorific

Citeste mai mult»
Paul McCartney

Paul McCartney lansează o melodie 'silențioasă' în semn...

Citeste mai mult»
creme

Avantajele cremelor de epilare față de alte metode de...

Citeste mai mult»
shakira

Shakira a lansat videoclipul oficial pentru 'Zoo',...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga a vorbit deschis despre problemele psihice...

Citeste mai mult»
Adele

Adele îşi face debutul în cinema, într-un film de Tom Ford

Citeste mai mult»

Crezi ca aditivii alimentari sunt nocivi? Te inseli amarnic!

De în Sport 5 oct 2009
Se vorbeste foarte mult in ultima vreme despre aditivii alimentari. Ne sunt prezentate liste cu E-urile "rele", "specialistii" ne avertizeaza ca trebuie sa stam intotdeauna cu ochii pe etichete. Sa fim vigilenti cand vine vorba de E-108, in schimb E-146 este bun etc. Mancatul pare ca a devenit cea mai periculoasa activitate umana si incepi sa te intrebi cum se face ca speranta de viata este in continua crestere cand este clar ca "mancarea nu mai este ca altadata". Ce sunt pana la urma aceste substante care suscita atat interes?
Aditivii alimentari sunt substante folosite in industria alimentara cu scopul de a proteja integritatea produselor pe tot parcursul termenului lor de valabilitate, de a da culoare, gust, elasticitate, de a lega apa si grasimile , de a da un gust mai bun alimentelor. Foarte multi aditivi alimentari provin din surse minerale sau vegetale, iar unii dintre acestia sunt nutrienti esentiali (spre exemplu, aproape toate vitaminele sunt aditivi alimentari avizati in acest sens de catre Autoritatea  Europeana pentru Siguranta Alimentelor).  

"Aditivii alimentari joaca un rol important in lantul alimentar modern. In zilele noastre, oferta de produse alimentare este deosebit de variata, iar consumatorii cer si mai multa varietate a produselor, precum si standarde ridicate de siguranta alimentara si proprietati nutritive la preturi convenabile. Indeplinirea acestor asteptari ale consumatorilor poate fi realizata numai prin folosirea tehnicilor moderne din industria alimentara, care includ si folosirea aditivilor alimentari dovediti eficienti si siguri ca urmare a unor indelungi testari", spune dr. Ing. Gabriela Berechet, specialist in industria alimentara.   

Folosirea aditivilor alimentari este foarte atent reglementata, industria alimentara, alaturi de cea farmaceutica, fiind printre cele mai reglementate si monitorizate in intreaga lume.

Exista mai multe categorii de aditivi alimentari:

Antioxidantii – acestia prelungesc durata de valabilitate a alimentelor, impiedicand oxidarea (ex. rancezirea grasimii, schimbarea culorii). Multi antioxidanti sunt vitamine – vitamina C, vitamina E, vitamina A-betacarotenul,  care sunt antioxidanti naturali.

Acidifiantii
  – Proteajeaza de asemenea alimentele impiedicand dezvoltarea microbilor. De asemenea, acestia dau gustul inconfundabil anumitor produse (acidul citric – gustul de lamaie, acidul acetic – cel de otet, acidul lactic – are un gust mai subtil si care se mentine pentru o perioada mai lunga , gust specific de altfel pentru muraturile clasice, in vreme ce acidul tartaric are un gust puternic care se risipeste foarte repede)

Colorantii
– asigura si mentin culorile specifice alimentelor. Cei mai multi coloranti provin din surse vegetale si animale – carotenoizii, cochinealul,  anato, clorofile etc.

Emulsificatorii – permit amestecul apei cu grasimile, precum si omogenizarea amestecului, reduc vascozitatea anumitor produse (ciocolata) sau mentin gradul de aerare a unor produse (frisca, inghetata)

Enzimele – sunt catalizatori naturali care traiesc in toate organismele vii. Sunt proteine care declanseaza sau acceleaza anumite procese chimice – cu ajutorul lor se face branza, iaurtul, painea, berea etc.

Potentiatorii de aroma precum monoglutamatul de sodiu dar si acidul glutamic, acidul inozinic, si 5’ribonucleotidele – acestia dau gustul delicios mancarii. Monoglutamatul monosodic a fost descoperita de catre cercetatorul japonez Kikunae Ikeda si se gaseste in mod natural in branzeturi, sosuri de carne, peste, soia si stridii, conferind mancarii aroma inconfundabila.

Conservantii
– Au rolul cel mai important, impiedicand alterarea mancarii si pastrarea proprietatilor sale nutritionale. Fara folosirea acestora, oamenii pot risca sa dezvolte toxinfectii alimentare ca botulism sau salmonela, hepatite. Unii conservanti, asa cum sunt acidul acetic sau dioxidul de sulf se folosesc de sute de ani.

Stabilizatorii
, stabilizeaza, conserva sau intensifica culoarea existenta a alimentelor .

Indulcitorii – acestia permit inlocuirea zaharului in unele produse, reducand continutul caloric si glucidic al acestora si permitand consumul acestora si de catre persoanele cu restrictii la zaharuri asa cum sunt diabeticii dar si a persoanelor cu dieta controlata.

Prin urmare, aditivii alimentari sunt indispensabili stilului modern de viata, iar renuntarea la acestia ar ridica grave probleme de alimentatie si de sanatate.
Tag-uri: , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 1

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

(06.10.2009, 09:43)
Sunt foarte multe studii care arata ca aditivii alimentari sunt nocivi! Cei enumerati in acest articol se intalnesc din pacate pe foarte putine din produsele aflate pe rafturile magazinelor din Romania. E inselator si articolul si titlul!
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Sport
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
06 dec