armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»
Reese Witherspoon

Compania actriţei Reese Witherspoon va produce un serial...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon a fost plasat sub 'tutelă consolidată'

Citeste mai mult»
gineco

Menopauza: Ce este, când apare și care sunt simptomele

Citeste mai mult»
Lenny Kravitz

Lenny Kravitz va concerta pe scena principală de la...

Citeste mai mult»
aldi

Celebrul chitarist american Al Di Meola revine în...

Citeste mai mult»
Baba Ramdevv

Cel mai important guru yoga din India, avertizat de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift este miliardară, potrivit clasamentului...

Citeste mai mult»
Billie Eilish

Billie Eilish, Nicki Minaj, Stevie Wonder, REM şi alţi...

Citeste mai mult»
canabis

Canabisul în scop recreaţional, legalizat în Germania, în...

Citeste mai mult»
scortisoara

Metoda cu scorţişoară care te ajută să slăbeşti mai repede

Citeste mai mult»

Condimente "prietene" cu dieta

De în Sport 16 oct 2008
In universul aromelor, intalnim o sumedenie de mirodenii care mai de care mai gustoase, savuroase, exotice sau puternice. Unele sunt doar gustoase, altele sunt sanatoase, altele au rol profilactic impotriva diverselor boli. Paleta este extrem de larga in ceea ce le priveste!
Astazi vom descoperi si vom face cunostinta cu acele mirodenii "prietene" ale dietelor, care ajuta in procesul de pierdere a kilogramelor in plus. Nutritionistul Lygia Alexandrescu de la "Natural Silhouette" ne-a ajutat in acest demers si ne-a oferit informatiile necesare pe care trebuie sa le cunoastem cand utilizam astfel de condimente in alimentatia noastra.

Am citit cu interes cartea nutritionistei Mihaela Bilic, "Traiesc, deci ma abtin", iar printre multiplele tipuri de condimente si verdeturi pe care le prezenta drept fascinante si incantatoare pentru gust si mancare, am citit cu atentie despre cateva mirodenii care nu numai ca sunt compatibile cu dieta, ba chiar ajuta in procesul de ardere a caloriilor. Dupa cum banuiesti probabil, este vorba despre condimente extrem de piperate si picante, un soi de "complici" ai curelor de slabire.

Parca aud deja voci care-mi rasuna in urechi: nu facem gastrita? Nu provoaca ulcer mancarurile picante? Nu o sa avem probleme cu stomacul apoi? E adevarat ca se creeaza impresia conform careia efectul picant al acestor condimente ar "atenta"  la integritatea aparatului nostru digestiv, dar trebuie sa constientizam faptul ca, daca acestea ofera o stare de disconfort papilelor noastre gustative, nu acelasi rezultat il au si in stomac. Stomacul nostru nu este atat de "sensibil" precum cavitatea noastra bucala!

Sa facem cunostinta cu "prietenele" dietei noastre: chili, wasabi, piper sau tobasco sunt unele dintre cele mai eficiente condimente impotriva kilogramelor in plus. Cum functioneaza ele? Lygia Alexandrescu afirma ca, daca sunt utilizate de persoane sanatoase, aceste "picanterii" actioneaza asupra cresterii ritmului de ardere a caloriilor, accelerand metabolismul, si deopotriva stimuleaza absorbtia nutrientilor si a fibrelor in organism..

Bun, bun, dar aceasta nu inseamna ca poti folosi in exces aceste condimente, in speranta ca eficienta lor va fi mai mare. Din cauza consumului exagerat de astfel mirodenii, pot aparea efecte negative asupra corpului nostru, unele finalizandu-se cu boli grave ale aparatului digestiv. Daca sunt consumate in cantitati moderate, ele nu fac altceva decat sa stimuleze metabolismul nostru sa arda mai multe calorii si sa reduca apetitul culinar!Wasabi

Eu nu tin minte sa fi folosit acest condiment in preparatele mele! E drept am auzit pe ici pe colo de vestita pasta de wasabi, care din cate imi amintesc are culoarea verde!

Dar hai sa vedem ce este de fapt acest condiment: aceasta planta provine de pe tarmurile Japoniei si este un soi de hrean. Se utilizeaza doar radacina plantei si partea de jos a tulpinii si se poate folosi proaspat sau uscat.

Wasabi ofera preparatelor o savoare deosebita si intensa preparatelor pe care le innobileaza cu un gust extrem de intens, picant, aproape lacrimogen, ca hreanul. De obicei acesta se foloseste dat pe razatoare. La noi sunt cunoscute mai ales pastele de wasabi, care au in compozitie si alte alimente!

Tabasco

Tabasco este un soi de chili, adica un ardei rosu, mic si foarte iute. Planta are forma de tufa, iar fructele plantei au forma ascutita a ardeilor iuti, avand o lungime de 4 cm.

Acestia sunt folositi exclusiv pentru a produce vestitul sos de tabasco, pe care-l gasim si prin supermarket-urile noastre si care se prepara din ardei tabasco, otet si sare. Trebuie stiut ca inainte de a se prepara faimosul sos, ardeii iuti sunt lasati sa fermenteze in butoaie timp de 3 ani!

Chili

De chili am putea spune ca este banalul ardei iute pe care il folosim atunci cand cautam sa ne punem la incercare rezistenta papilelor gustative, presarand putina "adrenalina" culinara! Ne-am insela, insa, si pe riscul nostru, pentru ca este ardeiul cel mai iute dintre cei mai iuti ardei!

Ardeiul tip chili face parte din dieta oamenilor inca din cele mai vechi timpuri si este originar din Mexic. Ardeii chili mai sunt numiti si "ardeii de foc", si intelegem de ce! Utilizarea acestui tip de ardei a depasit granitele bucatariei in general, ca mirodenie care ofera gust mancarii, ajungand sa aiba proprietati benefice si in domeniul medicinei, fiind un excelent anestezic.

Despre gustul lui nu mai trebuie sa va istorisesc deorece este de la sine inteles: iute, incendiar, intepator, usturator si toate sinonimele cuvantului "picant". Intr-un cuvant "vulcanic"! Chili are un gust unic si o personalitate puternica si ajuta cel mai mult in stimularea metabolismului si a arderilor calorice!Piper

Piperul este unul dintre condimentele care se regaseste in aproape orice tip de mancare. Este un soi de "frate" cu sarea in aceasta privinta. Doar stim ca mancarea fara sare si  piper este fada, fara gust.

Piperul este un condiment originar din India. Poate fi negru, rosu, alb sau verde si poate fi folosit boabe sau macinat!  

Dar stim oare cum arata el inainte de a fi prelucrat? Piperul este de fapt un arbust catarator, care poate ajunge pana la 10 m inaltime si are o tulpina lemnoasa. Fructele piperului contin un alcaloid piperin care da si gustul picant, iute, atat de benefic in modelarea siluetei noastre.
 
Cum actioneaza asupra siluetei? Ca si celelalte condimente deja prezentate, si piperul ajuta digestia si stimuleaza metabolismul, provocand arderea rapida a grasimilor.

3 sfaturi pretioase


1. Cu toate ca nu sunt periculoase daca sunt consumate cu "bun simt", exista persoane cu o toleranta mai mica la alimente condimentate, de aceea recomandarea nutritionistului este sa consumi astfel de alimente numai daca ele nu iti produc iritatii gastro-intestinale, care au simptome clare si evidente (dureri, arsuri). Daca organismul tau reactioneaza negativ, la un consum foarte mic de astfel de condimente, inseamna ca nu tolerezi condimentele picante si deci, nu este recomandat sa le utilizezi deloc.

2. Pentru a nu risca aparitia unor probleme grave sau agravarea unora deja existente, nutritionistul recomanda realizarea unui "test de toleranta" care poate fi facut in orice clinica, contra cost.

3. De asemenea, specialistul atrage atentia asupra faptului ca nu este indicat ca persoanele care au hemoroizi sa consume astfel de condimente.

 
Mihaela Bilic sustine ca aceste condimente picante stimuleaza arderile cu pana la 25% mai mult decat in mod obisnuit, timp de trei ore dupa masa.
Tag-uri: , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sport
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
20 apr