Timothée Chalamet

Timothée Chalamet îl va interpreta pe legendarul muzician...

Citeste mai mult»
Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger spune că săptămâna trecută i-a fost...

Citeste mai mult»
Bruce Springsteen

Bruce Springsteen va primi cea mai prestigioasă...

Citeste mai mult»
daddy

Proprietăţile rapperului Sean "Diddy" Combs din Los...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway a suferit un avort spontan într-o perioadă...

Citeste mai mult»
buchete

Cele mai populare flori pentru buchetele de mireasă

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Regele Charles este "frustrat" de ritmul său de...

Citeste mai mult»
olivia

Actriţa Olivia Colman spune că ar fi plătită mai bine...

Citeste mai mult»
Cameron Diaz

Actriţa Cameron Diaz, în vârstă de 51 de ani, şi soţul ei...

Citeste mai mult»
covaci

Liderul trupei Phoenix, Nicu Covaci, operat de urgenţă pe...

Citeste mai mult»
shakira

Shakira a lansat un nou album, intitulat „Las Mujeres Ya...

Citeste mai mult»
somn

Poziția de somn care poate provoca hipertensiune...

Citeste mai mult»
Oprah Winfrey inainte

Oprah Winfrey mărturiseşte că, timp de 25 de ani, a fost...

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Regele Charles al III-lea se simte ''foarte bine'', a...

Citeste mai mult»
tatoiu

Monica Tatoiu, atac la adresa Erikăi Isac și a piesei...

Citeste mai mult»
Aaron Taylor-Johnson

Actorul britanic Aaron Taylor-Johnson, marele favorit...

Citeste mai mult»
finlanda

Finlanda, ''cea mai fericită ţară din lume'' pentru al...

Citeste mai mult»
ceara

Sezonul estival se apropie, ce poți face pentru a avea...

Citeste mai mult»

Firea: Nu am discutat despre europarlamentare; acum...

Citeste mai mult»
fam

Cum poți alege pantofi de damă eleganți și confortabili?

Citeste mai mult»
Printul William & Kate Middleton

Familia regală britanică infirmă speculaţiile despre Kate...

Citeste mai mult»
Elon Musk

Elon Musk sugerează că faptul că foloseşte ketamină pe...

Citeste mai mult»
stormy

Fosta actriţă porno Stormy Daniels îşi prezintă versiunea...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prințesa de Wales și prințul William, văzuți la o fermă...

Citeste mai mult»

Cum poți alege pantofi de damă eleganți și confortabili?

Citeste mai mult»
Naomi Campbell

Cariera îndelungată în lumea modei a lui Naomi Campbell,...

Citeste mai mult»
meta

O psiholoagă care sfătuia Meta a demisionat pentru că...

Citeste mai mult»
Pierce Brosnan

Pierce Brosnan a pledat vinovat pentru drumeţie în afara...

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Meghan Markle a lansat un brand de lifestyle

Citeste mai mult»
Olivia Munn

Actriţa Olivia Munn a dezvăluit că a făcut dublă...

Citeste mai mult»
florin

Florin Salam, ridicat şi dus la audieri, sub acuzaţia de...

Citeste mai mult»
Matthew Perry

Testamentul actorului Matthew Perry a fost făcut public

Citeste mai mult»
camilla

Regina Camilla a primit propria păpuşă Barbie şi a glumit...

Citeste mai mult»
ponor

Cătălina Ponor, din nou mamă: “A doua noastră medalie”

Citeste mai mult»
al pacino

Al Pacino va lansa un volum de memorii în octombrie

Citeste mai mult»
bagaj

Lista pentru bagajul de maternitate: 3 lucruri absolut...

Citeste mai mult»
alergie

6 tipuri de alergii și ce trebuie să știi despre ele

Citeste mai mult»
bronsiolita

Un tratament preventiv privind bronșiolita are o...

Citeste mai mult»
gina

Smiley, declarații sincere despre despărțire și iubire:...

Citeste mai mult»
Al Pacino tată

De ce nu a menționat Al Pacino toţi nominalizaţii la...

Citeste mai mult»

Bucataria orientala - arma secreta a unui trup armonios!

De în Sport 7 oct 2008
Cand ma gandesc la preparate arabesti imi trece automat prin minte vestita shaorma sau kebab-ul. In rest mai nimic. Hmm, cred ca este cazul sa descoperim mai indeaproape ce presupune cu adevarat universul culinar al orientalilor, care se spune ca este bogat in preparate usoare si sanatoase, gata sa ne incante simturile. Nutritionistul Antonio Taune de la Palm Saloon & Spa ne-a marturisit ca in opinia lui bucataria arabeasca este cea mai sanatoasa, aceasta folosind condimente naturale, carne usoara si multe legume.
Nu m-am gandit niciodata sa ma duc la un restaurant cu specific oriental din Bucuresti. Ma limitasem la celebrele shaormerii care au impanzit tot orasul. Mai mult de o shaorma, un kebab sau un airan nu am degustat niciodata din bucataria musulmanilor. Ma intreb de ce oare nu m-a preocupat niciodata sa experimentez aceasta bucatarie si mi-am dat seama ca nu am fost suficient de informata in legatura cu preparatele lor culinare traditionale sau nu, daca sunt sau nu valoroase pentru sanatatea mea sau… pentru silueta mea.

Pentru a nu pati si voi la fel, ne-am hotarat sa ne documentam ce ofera Orientul Mijlociu in materie de mancare, ce restaurante cu specific exista in Bucuresti si ce condimente folosesc ei in preparatele lor, de toata lumea vorbeste despre ele:

Popoarele arabe au trecut de-a lungul timpului prin momente grele in ceea ce priveste hrana si conservarea ei. Tocmai acest lucru i-a determinat sa fie extrem de iscusiti in ceea ce priveste nutritia, sa gaseasca variante diverse pentru a supravietui, prin aceasta oferind de-a lungul timpului arome interesante pentru gustul europenilor si nu numai. Clima si formele de relief ale Orientului Mijlociu s-au dovedit a fi propice pentru cultivarea diverselor mirodenii, datorita carora au devenit atat de cunoscuti. Meniul lor pe baza de legume nu s-a datorat neaparat dorintei lor de a fi vegetarieni, ci conditiilor precare de viata si imposibilitatii de a conserva carnea, in conditiile temperaturilor extrem de ridicate. Carnea era considerata o delicatesa si era extrem de apreciata atunci cand exista in meniu.

Arabii sunt gazde extrem de ospitaliere. Nu exista arab care sa nu te serveasca cu un ceai (rece vara, fierbinte iarna) atunci cand ii treci pragul, iar refuzul de a sta la masa este considerat o jignire la adresa lor.

In ceea ce priveste carnea, se stie ca arabii nu mananca carne de porc, care e destul de toxica, ci folosesc doar carne de vita, oaie sau de pui, mult mai sanatoase, ne spune nutitionistul nostru. Bucataria orientala, mai ales cea libaneza, este considerata ca fiind sinonima cu mancarea sanatoasa, deorece se bazeaza din plin pe legume, fructe, peste sau fructe de mare... Arabii evita grasimile animale si in general carnea rosie, puiul fiind preferat in locul multor tipuri de carne. Totusi cand doresc sa gateasca carne rosie, foarte rar de altfel, folosesc mielul.

De cele mai multe ori preparatele sunt facute la gratar, coapte sau saute, iar condimentele si ierburile specifice, pe care arabii le folosesc din plin in preparatele lor, parfumeaza si dau o savoare deosebita mancarurilor, facand din bucataria lor una de prestigiu international, dovada fiind multitudinea de restaurante cu specific deschise in intreaga lume.

Shaorma

Din discutia pe care am avut-o cu Antonio Taune, mi-am dat seama ca acest concept de shaorma este extrem de prost inteles in Romania, nefiind o preluare a bucatariei arabesti, ci o adaptare pur romaneasca de amestec al unor sosuri si prajeli, adevarate bombe calorice, fara nicio legatura cu shaorma traditional arabeasca.

Originala shaorma, ne spune nutritionistul, nu este cea pe care o mancam in Bucuresti la standurile cu specific. Reteta nu se bazeaza pe carne in lipie cu sosuri de maioneza, ketchup, varza si cartofi prajiti, la arabi shaorma insemnand doar carnea de pui, vita sau oaie pusa la macerat in diferite arome si condimente (lamaie, ceapa, usturoi, mirodenii etc). Este adevarat ca si la arabi se serveste in paine arabeasca sau la farfurie, dar faptul ca noi punem maioneza si cartofi prajiti este numai o "adaptare" locala.

Kebab

Aceeasi problema ca si la preparatul anterior. Romanii au tendinta ca mearga pe principiul: mult si bun, si uita ca mancarea respectiva are un nume cu specific si ar trebui sa urmeze o reteta exacta. Kebab-ul la noi inseamna o chifla mare umpluta cu varza, cartofi prajiti, multa maioneza, ketch-up si ceva urme de carne de pui.

Ce inseamna la turci kebab-ul? Si la ei se foloseste o chifla mare, cu varza si multa carne de vita. Mai putine ingrediente, dar mai sanatoase si mai reduse caloric.

Airan

Antonio Taune sustine ca in general airan-ul este facut din lapte de oaie, ceea ce pentru noi femeile nu este tocmai recomandat, daca tinem la silueta noastra.

Nutritionistul recomanda iaurtul pe baza de lapte de capra care este redus in grasimi si astfel mai potrivit in diete. Airan-ul se poate prepara foarte usor si acasa, fie cu putina sare, fie cu menta si usturoi.

Deserturi orientale


Deserturile Orientului Mijlociu sunt delicioase. Cataif-ul, baclavaua si sarailiile sunt doar cateva dintre specialitatile culinare de care m-am indragostit instantaneu. Deliciosul cataif din taitei subtiri si crocanti cu umplutura de fistic, imbibate in aromatul sos sau baclavaua insiropata, innobilata cu nuca si foietaj sunt deserturi de care nu te mai dezlipesti odata ce le-ai gustat, dar din pacate pentru silueta noastra sunt adevarate "pacate" culinare. Pe cat de sanatoasa este mancarea orientala potrivita pentru diete, pe atat de interzise sunt dulciurile lor, din cauza excesului de zahar, deserturile arabesti fiind imbibate in sosuri extrem de dulci si bogate in calorii.

Ce nu trebuie sa mai ratezi din bucataria orientala:

- falafel (preparat 100% vegetarian, gatit din chiftele de naut, patrunjel, ceapa tocata, servite cu salate, in paine subtire arabeasca);

- cuscus (preparat din aluat de paine);

- salate (de exemplu fatush este o salata acrisoara ce contine frunze de salata verde, felii de rosii, sos rodii, patrunjel si bucati crocante de lipie, sau tabuleh care are ca ingredient principal patrunjelul amestecat cu grau zdrobit si crutoane de lipie);

- humus (crema consistenta de naut).

Mirodenii orientale

Condimentele sunt nelipsite din orice bucatarie, ele fiind cele care dau gust oricarui tip de mancare. Sa amintim numai de sare si piper, cele mai cunoscute si folosite arome in intreaga lume, fara de care nici un preparat nu ar avea nici o noima si atractie pentru simturile noastre. In timp, mirodeniile s-au diversificat incepand chiar sa fie clasificate in: elegante, fine, regale sau afrodisiace, in functie de preparatul pe care il "insotesc" si de caracteristicile fiecaruia.

Mirodeniile arabesti sunt diverse si imbina o gama variata de condimente, arabii reusind sa le asocieze intr-un stil propriu, conducand astfel la mancaruri specifice, unde caracterul particular este dat de combinatia de ingrediente presarate.

Exista in bucataria araba condimente pe care le cunoastem cu totii si le folosim in mai multe tipuri de mancare si mirodenii specifice mai putin cunoscute si utilizate in alte bucatarii:

-curmale, migdale, alune, fistic, arahide;

- piper (negru, verde, rosu), ghimbir, menta, usturoi, patrunjel, busuic rozmarin, dafin, scortisoara, ceapa, chimen, coriandru,

- seminte de susan (folosite in diferite tipuri de paine sau patiserie);

- cardamon (in cafea);

- mahlab (un miez cu fruct de culoare inchisa, care pisat se foloseste la diverse sortimente de paine si produse de patiserie);

- mastica (se aseamana cu fisticul si se foloseste in supe si tocanite);

- sofran (de culoare galbuie, se foloseste in condimentarea orezului, puiului si pestelui).

Restaurante orientale:

1 Restaurant Beirut

Specific libanez si international
Contact: Str. Turda, nr. 119, Bucuresti (la 5 minute de Arcul de Triumf)
Telefon: 021.224.10.59

2. Abu Abdu

Specific turcesc
Contact: Sos. Mihai Bravu, nr. 213
Telefon: 021.327.48.10

3. Restaurant L'Oriental

Specific arabesc
Contact: Str. Av. Nicolae Drossu, nr. 19
Telefon: 021.665.61.23

4. Restaurant Sahara

Specific libanez
Contact: Splaiul Independentei, nr. 2H-2I
Telefon: 021.315.04.31
0721.241.707

5. Restaurant Four Seasons

Specific libanez
Contact: Str. Vasile Lascar, nr.81, Bucuresti
Telefon: 021.212.29.92

Tu ce restaurante orientale mai stii? Si ce preparate culinare savurezi? Spune-ne mai multe pe forum 

Tag-uri: , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sport
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
28 mar