horoscop

Horoscop 8 aprilie 2021: Gemenii încep o nouă etapă în...

Citeste mai mult»
vaccin

Vaccinarea anti COVID-19 asociată şi unui număr mai mic...

Citeste mai mult»
zodii

Horoscop 7 mai 2021: Taurii au parte de provocări și fac...

Citeste mai mult»
voltaj

Concertul Voltaj de Ziua Europei, anulat după ce un...

Citeste mai mult»
william

Prințul William și Kate Middleton și-au lansat propriul...

Citeste mai mult»
vaccin

Vești bune! Vaccinul anti-COVID19 de la Moderna, eficient...

Citeste mai mult»
minciuni

Cum îți dai seama că un bărbat te minte. Lucruri pe care...

Citeste mai mult»
sare

Cât de periculos este consumul exagerat de sare pentru...

Citeste mai mult»
zodii

Horoscop 6 aprilie 2021: Berbecii sunt în centrul...

Citeste mai mult»
Britney Spears

Britney Spears critică drept „ipocrite” documentarele...

Citeste mai mult»
Nick Kamen

Nick Kamen, model şi cântăreţ englez, a murit la vârsta...

Citeste mai mult»
vaccin

Novavax începe testele la vaccinul anti-Covid pentru...

Citeste mai mult»
legume cu frunze

Ce se întâmplă în organismul tău dacă vei mânca legume cu...

Citeste mai mult»
zodii

Horoscop 5 mai 2021: Berbecii au noroc în dragoste, iar...

Citeste mai mult»
Bianco

O actriţă britanică din "Game of Thrones" a depus...

Citeste mai mult»
Bill Gates și Melinda

Bill şi Melinda Gates divorţează după 27 de ani de căsnicie

Citeste mai mult»
vaccin

Irina Rimes, apel către fani pentru vaccinare: ”Nu m-a...

Citeste mai mult»
noel

Actorul Noel Clarke, suspendat de BAFTA din cauza unor...

Citeste mai mult»
Selena Gomez

Selena Gomez, mărturisire neașteptată. Actrița a vorbit...

Citeste mai mult»
Anne Douglas

Producătoarea Anne Douglas, văduva lui Kirk Douglas, a...

Citeste mai mult»
zodii

Horoscop 30 aprilie 2021: Balanețele ar trebui să aibă...

Citeste mai mult»
fier

Cum îți dai seama că ai anemie de fier

Citeste mai mult»
vaccin

Un vaccin candidat împotriva malariei a demonstrat o...

Citeste mai mult»
Anthony

Anthony Hopkins şi Salma Hayek au dansat împreună în Ţara...

Citeste mai mult»
bicarbonat de sodiu

Cum să faci curățenie de Paște cu ajutorul bicarbonatului...

Citeste mai mult»
horoscop

Horoscop 28 aprilie 2021: Taurii au parte de momente...

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor participa la un concert caritabil

Citeste mai mult»
Britney Spears

Britney Spears, pentru prima dată în faţa unui judecător...

Citeste mai mult»
cuplu

Cum știi că ai o relație solidă. De ce nu-și va înșela o...

Citeste mai mult»
friptura de miel

Cum faci cea mai bună friptură de miel.Trucurile de care...

Citeste mai mult»
zodii

Horoscop 28 aprilie 2021: Racii câștigă bani cu...

Citeste mai mult»
Ronnie Wood

Ronnie Wood, chitarist al trupei The Rolling Stones,...

Citeste mai mult»
rochie

Rochia de mireasă a prinţesei Diana va fi expusă la...

Citeste mai mult»
zodii

Horoscop 27 aprilie 2021: Leii își doresc schimbări,...

Citeste mai mult»
Răzvan Simion

Mihai Bobonete, declarații controversate fosta soţie a...

Citeste mai mult»
Anthony Hopkins

Anthony Hopkins, recompensat cu Oscar, i-a adus un omagiu...

Citeste mai mult»
The Weeknd

The Weeknd a lansat o versiune a piesei „Save Your Tears”...

Citeste mai mult»
Louis

Prinţul Louis împlineşte 3 ani şi o nouă fotografie...

Citeste mai mult»
zodii

Horoscop 24 aprilie 2021: Leii sunt copleșiți de...

Citeste mai mult»
ulei de masline

Ce se întâmplă în organismul tău dacă vei consuma ulei de...

Citeste mai mult»

Bucataria indiana: o alegere isteata pentru silueta

De în Sport 21 oct 2008
India este o tara in care diversitatea culturala, religioasa si culinara fac front comun si se intrepatrund uneori pana la cele mai mici detalii. Noi vom incerca sa scotocim in universul sau culinar si sa gasim preparate si condimente pe care sa le putem integra in dieta noastra, ale caror ingrediente sunt "inofensive" in contact cu greutatea noastra si pentru asta am apelat la nutritionistul Vera Daghie , care detine cabinetul "Vera Med Club Family".
Sincera sa fiu, pot spune ca sunt o nestiutoare in domeniul culinar indian. Nu am avut ocazia sa degust nici un fel de preparat al acestei bucatarii. Am mai auzit pe ici pe colo cate ceva, cum ca mancarea este destul de picanta, ca imbina foarte mult fructele cu puiul, ca painea specifica este foarte gustoasa, lucruri care nu m-au determinat inca sa merg la un astfel de restaurant. Am cercetat mai indeaproape bucatele lor, condimentele pe care le utilizeaza, combinatiile pe care le realizeaza si iata ce am aflat:

Mancarea indiana este la fel de variata si ramificata in regiuni, precum sutele de religii, dialecte si zeitati care se regasesc pe teritoriul indian. Deducem astfel ca in India nu vom regasi un singur stil culinar sau un preparat national care sa defineasca poporul si caracteristicile lui, ci o varietate uimitoare de ingrediente si mancaruri care se pot regasi sub o forma sau alta in toate bucatariile lumii, dar carora indienii le ofera un specific prin iscusimea de care dau dovada in acest domeniu si de ce nu, poate prin unele "secrete" culinare pe care le folosesc in bucatele lor si le dau acel gust desavarsit.  Este posibil sa nu le deslusim niciodata aceste secrete, dar putem incerca sa utilizam combinatiile lor de alimente si sa vedem daca intr-adevar reiese acel gust ales.

Cate un pic… din toate

Bucataria indiana este per ansamblu una destul de simpla, avand  retete cu ingrediente elementare, bazate pe principii stravechi si, evident pe medicina traditionala naturista. Intotdeauna la indieni vom regasi pe langa o mancare mai grasa, care ar putea provoca reactii neplacute organismului, un preparat sau o bautura bazate pe lamaie sau otet,  menite sa taie din satietatea si din "greutatea" respectivului preparat.

Majoritatea indienilor sunt semivegetarieni. Cei din nordul teritoriului isi iau proteinele din carne, deorece clima este mai rece, iar cei din sud, unde temperaturile sunt extrem de ridicate, sunt exclusiv vegetarieni, mancarea lor bazandu-se foarte mult pe cereale complexe, aceasta fiind foarte indicata in orice dieta: orez, grau si porumb

Grasimile utilizate in regiunile indiene sunt variate, de la ulei de mustar, ulei de arahide pana la vestitul unt clarifiat (din lapte de vaca), denumit "ghee" si utilizat in mai toate preparatele.

Din documentatia mea reiese ca o mare parte a preparatelor indiene se prepara adaugand in compozitie lapte sau iaurt. Acestea sunt nelipsite din multe mancaruri, de la curry si pui, pana la salate si orez. Este un ingredient de baza si in sosuri, avand un scop bine definit, de a reduce din aroma extrem de picanta a unor mancaruri sau pentru a tempera excesul de grasime din anumite alimente.Fructele sunt ingrediente de baza in bucatele indiene, si aici nu ma refer la prepararea deserturilor ci la mancarurile de baza, combinatia de fructe si carne fiind extrem de utilizata in bucataria indiana, oferind un iz de exotism desavarsit. Fructele cel mai des utilizate sunt: mango, ananas, portocale, curmale, guave, pepene, strugurii sau rodiile.

Legumele sunt de nelipsit nici din meniul indian si constituie baza pentru mancarurile lor, mai ales ca majoritatea sunt vegetarieni. Preparatele vegetariene sunt bogate in fibre nutritive si extrem de sanatoase. Continutul caloric al unor astfel de mancaruri este extrem de scazut, si deci ideal pentru silueta. Varza, morcovul, fasolea, conopida, rosiile, ridichea, cartoful, castravetele si alte alimente de acest gen sunt extrem de utilizate si de preferate printre gusturile indienilor.

Parfumul intens al gustului

Indienii folosesc cate un pic din toate tipurile de alimente si le imbina prin diverse mijloace si procedee, adaugand un strop de pricepere si un "varf "de mirodenii, care "fac diferenta". Ca si alte popoare si culturi, si in India intalnim o pleiada de condimente diversificate si parfumate pe care acestia le folosesc pentru a "personaliza" fiecare preparat in parte. O sa spuneti, ok, si ce condimente au ei atat de speciale fata de restul lumii?  E adevarat ca mirodeniile fac ocolul lumii si se intrepatrund cu specificul fiecarui popor, dar fiecare cultura isi "strecoara" preferintele si alege acele condimente care sunt pe gustul sau, realizandu-se astfel o nota distinctiva.

Bucataria indiana este una dintre cele mai aromate din lume. Pe langa condimente deja consacrate, cum ar fi piper, ghimbir, nucsoara, scortisoara, chimen sau menta, acestia folosesc si mirodenii mai putin cunoscute si utilizate de noi, europenii. Cele mai multe condimente indiene se folosesc in amestec, si mai ales sub forma de pasta (formata din condimentul respectiv si ulei), mai putin ca prafuri. Chili este folosit cu generozitate de indieni in preparate, de aceea iti recomand ca atunci cand faci o comanda la un restaurant cu specific, sa precizezi ca iti doresti ca mancarea sa fie putin condimentata.

Iata cateva dintre cele mai interesante condimente

Frunze de pandanus: se folosesc in special pentru a inveli pestele care urmeaza sa fie gatit, aroma lui fiind extrem de greu de descris, asemanatoare cu a celei de nuca.

Panch Phoron: un amestec de condimente uscate, care ofera o aroma subtila preparatelor si se foloseste mai ales la asezonarea mancarurilor de carne si legume; din compozitia sa fac parte: cernusca, chinduf, chimion, mustar negru si seminte de fenicul.

Garam Masala: amestecul de baza este cel dintre chimion si coriandru in combinatie cu alte mirodenii gen cuisoare, dafin indian, cardamon sau scortisoara.

Limeta Kaffir: este un fruct acru, asemanator cu lamaia sau lime-ul; nu se consuma proaspat pentru ca nu contine deloc suc.

Zedoary: este un rizom cu coaja subtire si interior portocaliu si dur, aroma este asemanatoare cu a ghimbirului, gustul este iute si usor amar.

Tandoori masala: este un amestec de scortisoara, coriandru, chimen, cuisoare, curcuma, ghimbir, pudra de mango, praf de chili si sare de mare.

Retete pentru silueta ta

Tandoori chicken


Ingrediente: pui (avand in vedere ca pieptul de pui este mai scazut in calorii, recomandarea este sa il utilizezipe acesta), iaurt (de preferinta este sa fie mai dens, dar daca esti la dieta putei folosi degresat), condiment tandoori masala, cativa catei de usturoi, frunze de coriandru, 2 linguri suc lamaie, 2 linguri ulei, putin ginger, sare.

Mod de preparare: se amesteca toate ingredientele (mai putin puiul) pana se face un fel de dressing, apoi se adauga puiul si se lasa la macerat cam 10 ore. Dupa perioada de macerare se scoate carnea de pui si se prepara pe gratar. Se serveste cu garnitura de orez sau legume sau pur si simplu alaturi de o salata.

Raitas

Raitas sunt salatele pe baza de iaurt dens si diverse legume: castravete, vinete, cartofi sau chiar fructe, iaurtul asezonand de multe ori salatele de fructe degustate pe taramuri indiene.

Sa iti dau si un exemplu: raita cu castravete. Se prepara foarte, foarte usor din castraveti rasi (fara coaja), iaurt, coriandru, sofran, o lingura de nuca de cocos rasa, 2 ardei iuti taiati bucatele mici, putin zahar si sare.

Orez cu iaurt


Ingrediente: o cana de orez cu bob lung fiert, 2 cani apa, 1 lingurita de seminte de mustar, 2 lingurite de linte si fasole mung, o jumate lingurita ulei, 1 chili macinat, o lingura de ginger macinat,  ¼ castravete ,  2 cesti de iaurt degresat, ½ lapte fara grasime, coriandru, sare.

Mod preparare: Incinge uleiul si adauga semintele de mustar, timp de 2-3 minute, pana incep sa pocneasca. Adauga orezul si amesteca-l bine cu o furculita alaturi de semintele de mustar, adaugand si lintea, chili, ginger si castravete. Separat amesteca iaurtul, laptele si sarea si adauga amstecul incet peste orez, amestecand continuu. Presara deasupra coriandru.

4 sfaturi de la nutritionist

Vera Daghie ne indeamna sa nu facem un obicei din a merge la restaurantul indian. Nici un preparat sau un tip de bucatarie mancat excesiv nu este foarte sanatos.

Recomandarea nutritionistului este sa alegem orezul integral, mai ales brun. Orezul brun este cel mai natural si sanatos dintre toate tipurile de orez. Orezul alb trebuie evitat cu tot dinadinsul, deoarece este trecut prin procesul de rafinare si odata cu acesta isi pierde toate calitatile nutritive. Combinatia buna pentru silueta noastra este cea dintre orez si iaurt degresat sau legume, cu lamaie si mustar si bineinteles condimente pe gustul fiecaruia.

Niciodata, avertizeaza specialistul, nu combina orezul cu carnea sau cartofii cu painea si carnea. Daca doresti sa consumi carne, alege o garnitura de legume (preparate cat mai natural, pe gratar sau saute) sau salate si sosuri.

In ceea ce priveste combinatia indiana de fructe cu iaurt, Vera Daghie sustine ca nu este o alegere buna, deoarece se produce fermentatie, odata ajunsa in stomac. Ea sustine ca fructele trebuie consumate exclusiv pe stomacul gol si fara a fi combinate cu dressing-uri sau sosuri, cel mai sanatos si ideal pentru silueta fiind sa le consumam in stare naturala.

Tu ai incercat mancarea indiana? Spune-ne mai multe pe forum

Tag-uri: , , , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sport
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
10 mai