Harvey Weinstein

Curtea de Apel din New York a anulat condamnarea pentru...

Citeste mai mult»
Laurent Cantet

Regizorul Laurent Cantet, premiat cu Palme d'Or pentru...

Citeste mai mult»
smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»

20 de alimente ceausiste dupa care inca mai ravnim

De în Sport 10 sep 2009
Vai, ce saraci eram in epoca lui Ceausescu, inca se mai plang unii, desi sunt pe cale sa se razgandeasca avand in vedere vremurile pe care le traim astazi; eram saracii cu bani, cum s-ar spune, pentru ca, desi finantele nu erau o problema, "trocul" cam era: nu prea aveai ce cumpara!Eerau putine alimente si bataie mare pe ele, dar gustul lor merita orice efort. In ciuda dezvoltarii societatii si a varietatii produselor de astazi inca mai ravnim dupa gustul caramelelor de altadata, al Eugeniei de Braila, al Tecului sau al prajiturii Magura. Va provoc la un "duel" pe gusturi: cum erau odinioara si cum sunt astazi aceste produse?
Am fost intr-un supermarket, unde printre zecile de sortimente de prajiturele aranjate ca la carte pe rafturi, dorinta si instinctiv mana mea s-au oprit pe o prajitura Magura. Numai la vazul ei mintea mea s-a inundat de imagini ale perioadei copilariei mele, iar ambalajul portocaliu de odinioara al ei mi-a deschis o cutie intreaga de amintiri "comuniste", de pe vremuri demult apuse. Totul a pornit de la degustarea acelei prajituri, in timp ce ma plimbam relaxant spre casa impreuna cu sora mea. Am gustat prajitura si am intrebat-o pe sora mea instantaneu "Mai stii cum era odinioara Magura? Ce gust bun avea? E incomparabil cu al acestei prajituri! Dubios totusi, avand in vedere ca prajitura pe care tocmai o savuram era aromata, avea gust placut de rom, ciocolata fina si un blat pufos de aproape ca nici nu il simteai. Si totusi, de ce ravneam la gustul unei prajituri ce era preparata acum multi ani dupa posibilitatile destul de reduse de atunci?

Magura


Dupa cum spuneam, in ciuda rafinamentului ambalajului si al continutului, tot as da-o pe una de odinioara, care avea ambalaj portocaliu, o ciocolata nu tocmai fina, un blat mai putin pufos, dar inegalabila ca "valoare".

Eugenia de Braila

He, he, he, ma bucur mult ca inca mai se produc eugeniile, desi sunt niste deserturi mai putin "occidentale" astazi. Eugenia de Braila pare undeva departe, pierduta in vremuri si timp, acum aparand eugenii "delicate" si elegante, atat ca ambalaj, cat si ca produs. Inca mai duc dorul acelei eugenii, de cate ori testez una din vremurile noastre. Numai cuvantul in sine imi trezeste amintiri ceausiste.

Brifcor

Pun pariu ca nu stiti de la ce vine numele acestui suc comunist get-beget (apropo, era un suc acidulat de portocale, daca nici asta nu stiati). Ei bine, am gasit eu aceasta informatie pretioasa, dar care suna foarte comunist. Asadar, Brifcor a fost o marca de bauturi racoritoare fabricata in Romania Comunista, , iar denumirea ei intreaga este Bautura Racoritoare Indigena Fabricata cu Concentrat Original Romanesc. Ha, ce zici de asta? A, si era de portocale si acidulat, si zic unii, caci eu nu am testat, mult mai bun ca renumitele bauturi de astazi cu aceeasi "fata".

Mentosan


Greu de crezut sau nu, inca mi se mai da restul in Mentosane la mine la supermarket, deci ma bucur aproape de fiecare data de achizitionarea acestor produse. Ieftine rau, dar si la gust la fel! Nu mai sunt nicicum mentosanele de altadata, care chiar aveau gust, si nu creta de astazi cu iz de menta pe care incearca sa mi-o vanda producatorii epocii moderne de mentosane vechi. Au ratat reteta, imi pare rau!

Bomboane de cacao sau de "matase"


Bombonelele varsate prafuite din plin de cacao si cele lucioase de diferite arome ne-au indulcit copilaria. Se mai gasesc inca astfel de bombonele prin magazinele romanesti, dar nu am mai fost tentata sa cumpar, insa am auzit ca si-au pastrat aroma chiar si in zilele noastre. Felicitari atunci!

Tec


Eram innebunita dupa sucurile de la Tec, dupa bauturile pline de culori (nu tocmai sanatoase) pe care incercam sa le testez de cate ori aveam ocazia cu tovarasii de joaca de la bloc. Nici nu ne jucam o ora, ca si fugeam la tec dupa o bautura racoritoare pe care o consideram "Raiul pe pamant" al sucurilor in acele vremuri.

Cico

Asemanator cu sucul de la Tec, Cico a facut senzatie multi ani si a fost printre singurele bauturi racoritoare de al carei gust am fost obligati sa ne bucuram. Sincer, multi ani mai tarziu inca mai ziceam la suc "cico", ca amintire a vremurilor de altadata. Evident, gustul sucului a evoluat, si de data aceasta ne bucuram, pentru ca sunt mult mai tasty! Nu prea tanjim dupa bautura "Cico", desi dupa nume, sincer, cam da.

Alvita

Hmm, yamiii! Ador alvita, dar o adoram mai mult pe vremea lu' Ceasca. Era mult mai consistenta si mai naturala, nu avea cine stie ce aroma, dar era alvita! Asa trebuia sa fie! Astazi, ma incomodeaza nucile si aromele mult prea pronuntate, ca sa nu mai spun de alti intrusi ca migdalele sau stafidele. Nu-si prea au locul, nu-i asa?

Tablete de glucoza

Folosita cu scopuri medicinale sau chiar terapeutice, ca sursa de energie sau sub orice alta forma, eu una le mancam ca desert pe vremea lui Ceausescu; sau cel putin asa le intelegeam eu, parintii or fi stiind ei de ce mi le dau. Astazi insa, acel produs pe care scrie numele de glucoza nu isi mai merita sub nicio forma denumirea, nemaiavand de-a face deloc cu ceea ce era odata. Pacat, inca mai poftesc la gustul de altadata!

Halva

Buna, dar nebuna! Gustoasa atunci, mult prea rafinata acum. Prea a luat halvaua in serios tendintele gastronomice ale timpurilor si a ajuns sa fie mai degraba o prajitura, decat acea halva sfaramicioasa si "neglijenta" de care ne bucuram altadata.

Marmelada


Inlocuitorul perfect al gemului, din diverse fructe. Era la fel de buna ca gemul, dar mai sofisticata parca. Astazi cred ca este cam pe cale de disparitie, caci nu prea am mai vazut, desi mi-ar placea sa mai degust din acest produs, mai ales de caise sau de zmeura. Yamiii!

Creveti


Nu, nu fructele de mare, pentru ca Ceasca cred ca pastra fructele de mare doar pentru el, noi eram mult prea nestiutori si nesofisticati ca sa meritam acelasi lucru. Adica, sa fim seriosi, sa nu furam "ambrozia" stapanului, caci atunci nu mai este stapan! Ma refer la crevetii care luau nastere parca prin magie in uleiul incins, transformarea lor fiind si acum pentru mine un mister stiintific

Sticksuri

Sticksurile par sa-si fi pastrat autenticitatea in timp, sau cel putin mie asa mi se pare. Asa erau si cand eram eu mica si mancam numai sticksuri din cauza regimului indus de rujeola de care "dispuneam" la acea vreme si asa sunt si acum. Si ma bucur, pentru ca sunt gustoase si oricum mai sanatoase decat orice alt snacks.

Nechezol


Ehehe, daca vorbim de acest produs, parca am fi vrut sa nu fi trait niciodata acele vremuri, sau cel putin asa zic parintii, pentru ca eu nu eram la varsta la care sa testez nechezolul, adica inlocuitorul de cafea. Odios la gust, dar singurul care se gasea. Din acest punct de vedere, cred ca multa lume si-ar fi dorit sa se nasca in epoca nessului, capuccino-ului si tot felului de cafele rafinate.

Bomboane de Brad


Se apropie sarbatorile si comerciantii se ingehsuie sa ne mai vanda inca iluzia gustului bomboanelor de brad. Oricat ar incerca sa le copieze, bomboanele de brad de pe vremea lui Ceausescu erau delicioase, in timp ce tentativele de astazi sunt ieftine si de prost gust, la propriu! Poate doar imaginea lor (foarte asemanator fiind ambalajul cu cel din comunism) sa ne mai introduca in atmosfera acelor timpuri, gustul ramanand cu mult in urma.

Inghetata Polar


Dintre toate, la asta poftesc cel mai mult. Nu am mancat si nici nu voi mai manca vreodata o inghetata mai buna decat cea facuta 100% in stil romanesc, pe vremea lui Ceausescu. Era o feerie de inghetata de care nu vom mai avea parte niciodata, cel putin in opinia mea. Era acea inghetata care semana cu un pachet cu unt si cu un gust dumnezeiesc. Uoffff! Mai vreau si eu inghertata polaraaaaaaa!

Ciocolata cu Rom


De cand o vezi, nu ai cum sa n-o identifici cu acele vremuri. Culorile specifice steagului nostru, reclamele cu iz de comunism si asa mai departe, te introduc in alta lume: cea a cicolatei, dar cu gust de Romania anului 1964, de cand dateaza acest produs. Usor schimbat fata de altadata, nu prea mult insa, ciocolata cu rom ramane emblema acelor timpuri in vremuri moderne. Bravo lor ca au stiut sa se reinventeze si sa supravietuiasca pana astazi, cand inca mai le savuram.

Cogeacuri


Daca astazi te bucuri de acadele gumate, cu jucarele sau cu gusturi de care nu ai avut parte cand erai mica, mica, atunci nu aveai parte de astfel de delicatese care se servesc acum: erau simple bomboane pe bat, carora le ziceam cogeacuri. Acum sunt mult mai savuroase, dar si mai nesanataose.

Pufuleti si pufarine


In cazul pufuletilor nu exista diferente intre gusturile dintre cele doua perioade, insa in cazul pufarinelor, cam da. Personal, preferam pufarinele ceausiste, astazi, cele basesciene nu sunt atat de reusite. Pufuletii ii prefer oricand, la orice ora.

Bomboane Cip


Le adoram si inca le mai dor, dar se gasesc atat de rar. Erau gustoase, mici si colorate si tin minte ca le mancam direct din pungulita, cu limba. Cine a mai gasit astfel de bombonele? Sa imi raporteze si mie, ca mai vreau si eu!

Dueleaza-te cu mine in amintiri culinare comuniste pe forum!

Nu rata articolul saptamanii!

Te provoc la cateva exercitii yoga, taoiste si kegel sau practici thai ci, pentru o noapte incitanta de sex! Fii mereu cu un pas inaintea lui! Arata-i ca esti o maestra si ca nimic nu te poate dobori cu 10 exercitii "zen"  care te pregatesc pentru o noapte fierbinte!

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 3

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

elena (11.06.2013, 23:30)
Inghetata polar chiar ieri mi-am luat 2 buc. Este exact cum mamcam in copilarie
Si mai tine-ti minte jelibonul? Sau acadelele topitop am mag langa mine cu aceste dulciuri
Răspunde-i
Florin Marcu (26.11.2011, 01:36)
Nu-nu Adi, eu aveam aproape zece ani la Revolu?ie, am amintiri dinainte de '89 dar mai ales m?rturia p?rin?ilor mei care spun ?i ei, dar ?i vagile mele amintiri, c? dozatoarele TEC existau ?i-nainte de 1989 .
Interesant ?i totodat? pl?cut articol Dana, cu permisiunea ta, eu a? mai propune delicioasele înghe?ate Vafe, sau Polar, ce era pus? direct pe hârtie, dar eu unu' eram înebunit dup? cele dou? feluri de înghe?at?, la cornet plat, ?i la ... hârtie .
Răspunde-i
adi (14.06.2011, 11:22)
imi pare rau ca te contrazic sucurile TEC la dozator au aprut dupa 89.
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Sport
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
26 apr