9 lucruri pe care să nu le bagi sub nicio formă la microunde

Citeste mai mult»

Alege cel mai fericit cuplu și îți vom spune cum reflectă...

Citeste mai mult»

9 legi INCREDIBILE care există doar în Coreea de Nord

Citeste mai mult»

Ce să nu faci în avion: 11 sfaturi esenţiale de la...

Citeste mai mult»

De ce avem spaţii între degete şi alte explicaţii care...

Citeste mai mult»

Nu ţi-a răspuns la mesaj? Află DE CE, în funcţie de zodia...

Citeste mai mult»

Cercetătorii explică ce se întâmplă cu organismul tău...

Citeste mai mult»

Cum previi osteoporoza în doar un minut

Citeste mai mult»

TEST de personalitate: Unde se află omul din imagine?

Citeste mai mult»

Miracolul din ghimbir și cum să arzi grăsimea abdominală

Citeste mai mult»

Leacul anti-cancer a fost în sfârșit DESCOPERIT

Citeste mai mult»

Ușa destinului îți dictează viitorul

Citeste mai mult»

Test: Răspunde la următoarea întrebare fără a te gândi......

Citeste mai mult»

7 uleiuri care îți vor transforma înfățișarea în 7 zile

Citeste mai mult»

TEST: 2 întrebări determină IQ-ul tău

Citeste mai mult»

Vezi ce aliment minune te scapă de ORICE boală

Citeste mai mult»

Dovedit ştiinţific: Acest TRIO declanşează orgasmul feminin

Citeste mai mult»

Chiromanţie: Forma şi lungimea degetului mic trădează...

Citeste mai mult»

60 de secunde împotriva kilogramelor în plus: 2 trucuri...

Citeste mai mult»

Nu te vei mai certa NICIODATĂ cu partenerul dacă ţii cont...

Citeste mai mult»

Femeile care fac asta în dormitor sunt predispuse la...

Citeste mai mult»

Horoscop 2017 - Un an al EXTREMELOR pentru Balanţe,...

Citeste mai mult»

Nu reîncălzi niciodată aceste 7 alimente - Devin TOXICE!

Citeste mai mult»

Adaugă SARE în şampon pentru...

Citeste mai mult»

De ce e bine să ţii în cameră un pahar cu apă, sare şi oţet

Citeste mai mult»

Este sau nu glutenul periculos

De în Sanatate 17 mai 2017

O echipă de cercetători încearcă să descopere dacă o dietă fără gluten este bună pentru organism. În acest sens au aplicat chestionare la mai mult de o mie de persoane şi au ajuns la concluzia că cei care nu au boala celiacă şi nu suferă de intoleranţă la gluten n-ar trebui să-l evite.

Autorul unui alt studiu, Andrew Chan, de la Harvard Medical School, a afirmat că "Există un interes major în ceea ce priveşte dieta fără gluten. Sunt mulţi oameni care au adoptat o astfel de dietă în speranţa că îi va vindeca de boli precum insuficienţa cardiacă, dar efectele nu au fost încă prea bine studiate."

În British Medical Journal au fost adunate şi publicate rezultatele mai multor studii despre consumul de gluten, printre care şi Nurses Health Study început în 1976 şi realizat pe 65000 de femei, dar şi Health Professional’s Follow-up Study realizat pe 45000 de bărbaţi, care a fost început în anul 1986, acestea au analizat ceea ce fiecare subiect a mâncat zilnic, până în 2010. Cercetătorii au urmărit atunci care este legătura dintre bolile de inimă şi regimul alimentar. Estimările nu au legat în nici un fel o dietă săracă în gluten de un risc mai mic de infarct, chiar din contră, cei care consumau mai multe grăunţe bogate în gluten aveau inima mai sănătoasă. Deci dacă nu ai nici o suferinţă, dar adopţi o dietă fără gluten, pe termen lung vei resimţi lipsa anumitor nutrienţi. Au fost şi alţi nutriţionişti de accord cu acest lucru, precum Alice Lichtenstein, cercetător principal şi director al Cardiovascular Nutrition Laboratory de la Tufts University, care a afirmat că "Prea mulţi oameni sunt entuziasmaţi de aceste diete extreme şi consideră din start că le fac bine".   

Alessio Fasano, preşedintele secţiei de Gastroenterologie Pediatrică şi Nutriţie de la Massachusetts General Hospital şi expert în boala celiacă, este părere că o dietă care evită produsele cu gluten este inutilă dacă eşti sănătos, dar consideră că încă nu s-au efectuat destule studii care să confirme cu certitudine acest lucru. Benjamin Lebwohl, care lucrează la Centrul pentru Bala Celiacă din cadrul Centrului Medical al Universităţii din Columbia consideră de asemena, că mai trebuie efectuate studii care să lege în mod concret intoleranţa la gluten de bolile cardiace şi evoluţia ulterioară a sănătăţii.

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
18 dec