chef florin dumitrescu

Chef Florin Dumitrescu, adevărul despre motivul pentru...

Citeste mai mult»
dus

Care este cel mai bun moment al zilei pentru a face duș

Citeste mai mult»

Beyoncé, vedeta pop de culoare din Texas, îşi lansează...

Citeste mai mult»
Timothée Chalamet

Timothée Chalamet îl va interpreta pe legendarul muzician...

Citeste mai mult»
Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger spune că săptămâna trecută i-a fost...

Citeste mai mult»
Bruce Springsteen

Bruce Springsteen va primi cea mai prestigioasă...

Citeste mai mult»
daddy

Proprietăţile rapperului Sean "Diddy" Combs din Los...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway a suferit un avort spontan într-o perioadă...

Citeste mai mult»
buchete

Cele mai populare flori pentru buchetele de mireasă

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Regele Charles este "frustrat" de ritmul său de...

Citeste mai mult»
olivia

Actriţa Olivia Colman spune că ar fi plătită mai bine...

Citeste mai mult»
Cameron Diaz

Actriţa Cameron Diaz, în vârstă de 51 de ani, şi soţul ei...

Citeste mai mult»
covaci

Liderul trupei Phoenix, Nicu Covaci, operat de urgenţă pe...

Citeste mai mult»
shakira

Shakira a lansat un nou album, intitulat „Las Mujeres Ya...

Citeste mai mult»
somn

Poziția de somn care poate provoca hipertensiune...

Citeste mai mult»
Oprah Winfrey inainte

Oprah Winfrey mărturiseşte că, timp de 25 de ani, a fost...

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Regele Charles al III-lea se simte ''foarte bine'', a...

Citeste mai mult»
tatoiu

Monica Tatoiu, atac la adresa Erikăi Isac și a piesei...

Citeste mai mult»
Aaron Taylor-Johnson

Actorul britanic Aaron Taylor-Johnson, marele favorit...

Citeste mai mult»
finlanda

Finlanda, ''cea mai fericită ţară din lume'' pentru al...

Citeste mai mult»
ceara

Sezonul estival se apropie, ce poți face pentru a avea...

Citeste mai mult»

Firea: Nu am discutat despre europarlamentare; acum...

Citeste mai mult»
fam

Cum poți alege pantofi de damă eleganți și confortabili?

Citeste mai mult»
Printul William & Kate Middleton

Familia regală britanică infirmă speculaţiile despre Kate...

Citeste mai mult»
Elon Musk

Elon Musk sugerează că faptul că foloseşte ketamină pe...

Citeste mai mult»
stormy

Fosta actriţă porno Stormy Daniels îşi prezintă versiunea...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prințesa de Wales și prințul William, văzuți la o fermă...

Citeste mai mult»

Cum poți alege pantofi de damă eleganți și confortabili?

Citeste mai mult»
Naomi Campbell

Cariera îndelungată în lumea modei a lui Naomi Campbell,...

Citeste mai mult»
meta

O psiholoagă care sfătuia Meta a demisionat pentru că...

Citeste mai mult»
Pierce Brosnan

Pierce Brosnan a pledat vinovat pentru drumeţie în afara...

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Meghan Markle a lansat un brand de lifestyle

Citeste mai mult»
Olivia Munn

Actriţa Olivia Munn a dezvăluit că a făcut dublă...

Citeste mai mult»
florin

Florin Salam, ridicat şi dus la audieri, sub acuzaţia de...

Citeste mai mult»
Matthew Perry

Testamentul actorului Matthew Perry a fost făcut public

Citeste mai mult»
camilla

Regina Camilla a primit propria păpuşă Barbie şi a glumit...

Citeste mai mult»
ponor

Cătălina Ponor, din nou mamă: “A doua noastră medalie”

Citeste mai mult»
al pacino

Al Pacino va lansa un volum de memorii în octombrie

Citeste mai mult»
bagaj

Lista pentru bagajul de maternitate: 3 lucruri absolut...

Citeste mai mult»
alergie

6 tipuri de alergii și ce trebuie să știi despre ele

Citeste mai mult»

Zambet de copil

Cum stii cand ai distrus pentru totdeauna ce e mai frumos si mai pur intr-un suflet de copil? Cand zambetul lui nu va mai fi niciodata la fel de senin si minunat?

Se zice ca prima data e cel mai greu, ca de prima oara iti este cel mai teama. Oare se intampla la fel si cu prima palma pe care i-o dai copilului tau? Putin probabil! Stim ca nu exista parinte perfect, ca toti oamenii au limitele lor, inclusiv parintii si ca ei, copiii, sunt cei mai buni testeri ai acestor limite.

Iti doresti foarte mult un copil, iti propui sa citesti, sa te documentezi, sa aflii cum sa fii un parinte bun, te bazezi pe instinctul tau, iti propui si (sau iti juri) sa nu il lovesti niciodata. Din principiu, sau pentru ca tie ti s-a intamplat si ai suferit, pentru ca nu e bine (IT’S WRONG!!!), pentru ca stii ca nu se obtine nimic cu bataia. Si totusi, nu depinde numai de tine, cumva…

Prima oara o faci fara sa te gandesti, fara sa pui prea mult “suflet” sau forta. Doar o palma, la fund… Te gandesti ca nici nu l-a durut, nu l-a speriat, nu i-ai produs niciun prejudiciu adevarat. Mult mai greu e cand e copilul vostru si nu il lovesti tu, ci el, tatal. Cum sa intervii in autoritatea celuilalt parinte? Te doare sa vezi mana aceea de om, pe care voi ati creat-o, cum zvacneste in urma unei lovituri peste fund, peste spate sau peste fata. Ai fi vrut sa fi putut tine timpul in loc, sa intervii, sa opresti lovitura in sine. Dar e prea tarziu. Faptul s-a consumat si nu mai poti da timpul inapoi. Precedentul a  fost creat. Drama a inceput.

Mult mai rau e cand esti pe post de “spectator”, al unui astfel de spectacol oribil, la care de fapt nu ai fost nici invitat, nici avertizat. Tatal e un tip solid, de peste un 1,90 m si peste 120 kg. Copilul, o fetita de pana in 6 ani, delicata si fragila, frumoasa si isteata. Poate prea isteata? In dupa amiaza aceea voia ceva si nu stia cum sa ceara. Drept pentru care s-a facut enervanta. Repeta incontinuu ceva ce tatal ii tot spunea sa inceteze. Ar fi putut fi putin mai ferm cu ea, ar fi putut sa adopte un ton mai grav, mai pronuntat, ar fi putut sa o opreasca fizic cumva. Dar a lasat-o pur si simplu sa il enerveze pana la limita. Am mai observat astfel de mecanisme de functionare intre parinti si copii. E ca o nevoie disperata a fiecaruia de a interactiona cu celalalt. Un alt fel de comunicare, daca vreti.

Cand i-a pornit mana din umar si s-a indreptat peste obrazul ei era deja prea tarziu. Imactul a fost atat de brusc, de brutal si neasteptat incat am simtit ca imi dau lacrimile in acelasi timp cu copilul. Ea si-a dus mana la obraz, ca si cum ar fi incercat sa se fereasca de gestul in sine, desi prea tarziu. Sau poate incerca sa isi aline durerea?

Nu ma pricep prea mult la fizica, dar nu e nevoie nici de multa stiinta si nici de imaginatie ca sa intelegi impactul fortei unei astfel de palme, al unui barbat cat un munte, fata de un copil care abia daca ii rasarea deasupra genunchilor.

Citeam printre lacrimile ei umilire, surprindere, durere, tradare, inacceptare. Am simtit ca mi se frange inima, pentru ca nu puteam sa intervin. Nu putusem sa preintampin sau sa opresc cele petrecute, nu se cadea sa spun sau sa fac ceva. Era doar intre ei doi. As fi vrut sa ma duc la ea sa o linistesc, sa o iau in brate si sa o alin. Dar asta ar fi insemnat sa ii subminez autoritatea lui, a tatalui, in propria lui casa si familie.

Am ramas asa, impietrita si indurerata, nedreptatita pentru ca nici prin gand nu imi dorisem sa fiu partasa la asa ceva.

Si nu, nu ai ce sa ii explici unui om care a apelat la un astfel de gest pentru a-si impune autoritatea. Daca nu a avut suficiente cuvinte sau minte sa procedeze alt fel, sa opreasca totul la timp, inainte de a interveni violenta, nici eu nu as fi gasit cuvintele potrivite sa il fac sa inteleaga ca a gresit.

Cei mai multi dintre noi am vazut privirea aceea de copil, uimita si ranita, o cautatura matura dar muta care, daca ar putea, ar striga: “Meritam cu adevarat asta? Asta e singura solutie la care ai putut ajunge? Chiar nu ai inteles ce voiam eu de fapt? M-ai lovit nu peste fata, ci peste suflet; si durerea asta nu cred ca imi va mai trece vreodata."

Ne bazam pe faptul ca cei mici uita repede. Gresit! Ei sunt ca niste buretele, acumuleaza toate informatiile, tot ce li se intampla. Diferenta intre copii si adulti? Copiii nu sunt inca in stare sa pastreze ranchiuna. Copilul iarta, e intelegator, spera ca data viitoare nu va mai fi, ca te vei putea abtine la timp, ca desi el iti testeaza limitele, tu nu vei ceda in fata provocarilor lui. Copilul are nevoie sa stie care ii sunt limitele, care iti sunt limitele, pentru a putea exista. Acelasi lucru facem si noi cu ceilalti, dar la o alta scala.

Vrei cu adevarat sa afli raspunsul intrebarilor de la inceputul articolului? Sau poate ar fi mai bine sa nu aflam niciunul, niciodata…
Tag-uri: , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 2

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

man (01.06.2010, 08:04)
Uneori mai am [in prezent] accese de violenta fata de cate o pisica, sau vreun catel neajutorat.. uneori chiar fata de copii rasfatati [altii decat ai mei] dar au trecut mai mult de un trei sau patru ani de cand nu l-am batut efectiv...[nici chiar o palmuta la fund] si mai mult de un an de cand am incetat chiar si sa sa-l mai critic. Relatia mea cu el este radical diferita [in bine] fata de inainte si ca o idee generala niciodata nu e tarziu sa te opresti si sa te chestionezi: De ce oare fac eu asta? Chiar daca nu iti gasesti un raspuns imediat in interiorul fiintei tale, sa stii ca un motiv este cu siguranta si mai devreme sau mai tarziu ai sa-l infrunti. Mi-e asa de rusine numai la gandul cum ma purtam in trecut ca aproape nu pot sa concep cum am fost capabil de asa ceva. Avem cu totii in noi seminte de violenta, de rautate, de gelozie, sau de orice altceva. Totul se rezuma la cat esti dispus sa dai de la tine pana cand "se varsa paharul". Cat de tare ridici stacheta sa poti spune ma pot abtine pana la un anumit punct. Cat de sus pot eu sa urc acel punct depinde doar de caracterul meu...format in acei 7 ani de acasa. Am eu oare control deplin asupra caracterului meu? Aceasta este intrebarea!
Răspunde-i
(22.05.2010, 11:09)
cand dintrugi increderea copilului in tine si in dragostea ce i-o porti(sau ar trebui sa i-o porti), e greu de recladit ce s-a "stricat" ... intre sufletul micutului si al tau.

copiii pricep mai mult si mai multe decat si-ar putea inchipui maturii vreodata. Si de uitat nu uita. Si poate ca e si drept sa nu uite.

Iar de iertat... Hmmm, e greu de spus daca iarta sau daca iarta toti sau daca iarta tot... Sau de tot.

Unii da, altii nu.

...

Pup, Ctistina.

Weekend frumos/ weekend frumos tuturor!

Petruta

P. S.

Ca de obicei, tema excelenta si scriitura pe masura!
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Tu si copilul tau

Doua mame si un tata

7 iun 2015 0

Barbatul...ACELA...

19 feb 2015 8

Dragoste de mama

21 iul 2014 2

Iar se cearta

17 mar 2014 3

Drepturile mamei

21 aug 2013 8

Adolescenta

2 mai 2012 5

Prima greseala

2 apr 2011 4
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
29 mar