Salma Hayek

Salma Hayek s-a alăturat Madonnei pe scena din Mexic,...

Citeste mai mult»
shakira

Blackstone oferă aproape 1,6 miliarde de dolari pentru...

Citeste mai mult»
Gérard Depardieu

Gérard Depardieu a fost reţinut de poliţie pentru...

Citeste mai mult»
Eminem

Eminem anunţă noul album "The Death of Slim Shady (Coup...

Citeste mai mult»
Pierce Brosnan

Pierce Brosnan revine în rolul de spion, într-un film...

Citeste mai mult»
Malala Yousafzai

Malala, criticată pentru un musical produs împreună cu...

Citeste mai mult»
Harvey Weinstein

Curtea de Apel din New York a anulat condamnarea pentru...

Citeste mai mult»
Laurent Cantet

Regizorul Laurent Cantet, premiat cu Palme d'Or pentru...

Citeste mai mult»
smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»

Trebuie sa ma marit!

De în Tu si El. 27 feb 2009
Exista ideea asta inoculata fetelor inca din copilarie, ca atunci cand se vor face mari o sa se casatoreasca. Asta pare a fi cursul firesc al vietii; si numai asa poti intra in “randul lumii”.

Desi optica oamenilor privind viata s-a mai schimbat totusi, fetele, femeile pornesc in viata avand parca acest scop: Trebuie sa ma marit! Si din acel moment incepe un fel de maraton, un concurs permanent pentru atingerea acestui tel. Pentru care sunt dispuse aproape la orice, numai sa il ajunga acolo, sa il atinga, sa se marite.

Femeile continua sa fie dezamagite in dragoste, sa fie ranite, umilite, inlocuite cu altele din diferite motive, sa isi gaseasca pe cineva ca mai apoi sa se desparta, dupa care sa o ia de la capat, sa aiba copii desi, pana la urma tatal alege sa iasa din cadru. Dar continua tot acest periplu, stiind sau experimentand in mod personal aceleasi si aceleasi sentimente, fara oprire. Isi spun, ridicand din umeri, asta e viata, si merg mai departe, indiferent ce.

Desigur, exista si unele mai temerare, care isi asuma viata si singure, chiar aleg sa faca un copil si sa il creasca doar ele, ca parinte unic. Dar s-a dovedit stiintific ca asta nu e tocmai bine pentru copil. Asa ca societatea inca nu le aproba si nu le sustine in drumul lor diferit.

Exista o zicala care suna cam asa: daca ceva nu merge, incearca altceva. Pai si atunci?!? Daca femeile constata de atatia amar de ani ca ideea de casatorie nu e ceva neaparat securizant, nu le face pe deplin fericite si, desi se prezinta in fata altarului ca pentru singura data in viata, de ce raman totusi in acelasi punct?!? De ce nu incearca si alta varianta?

Stiu ca avem cu totii acest instinct gregar, care ne aduna laolalta, care ne uneste, care ne face sa traim in blocuri si orase, dar daca nu ne este de folos, de ce continuam sa ne unim? Doar pentru a avea de cine sa ne despartim ulterior? Stam asa, ingramaditi pe metrul patrat, ne sufocam unii pe altii, nu mai avem loc de noi si de masini, si cu toate astea comunicarea dintre noi se indreapta vertiginos spre zero. Chiar si in cladirile mai mici, de 3-4 etaje, locatarii ajung sa se vada poate de 2-3 ori pe luna. Si atunci se intreaba de ce sa se mai salute; oricum au devenit niste straini unii pentru altii. Ce sa ii spui unui om pe care il vezi atat de rar si cu care ai in comun doar faptul ca locuiesti in aceeasi cladire?

Acest paradox, in care stam ingramaditi continuand sa ne indepartam unii de altii, sa pierdem notiunea de comunicare asa cum am perceput-o initial, nu face altceva decat sa ne confirme nereusita noastra si sa ne sustina in a repeta in mod inutil, aceleasi greseli.

Statisticile sunt covarsitoare. Una din trei persoane se casatoreste si divorteaza de cel putin 2 ori in viata. Cum ajungi totusi sa iti iei astfel de angajamente serioase, care te responsabilizeaza, ca mai apoi sa renunti atat de usor la toate. Cum sa porti rochia de mireasa de doua ori? (sau de mai  multe ori!). In definitiv, albul acelei rochii speciale, destinata sa o porti doar o singura data in viata implica puritate trupeasca si sufleteasca.

In definitiv, ne recunoastem cu totii ipocrizia. Cate din femeile ajunse in fata altarului mai sunt astazi virgine si merita cu adevarat sa poarte acea rochie imaculata? Deci, daca facem primul pas intr-o tentativa de a ne autoaburi, de a ne minti pe noi si pe ceilalti in acelasi timp, de ce sa ne asteptam ca ulterior lucrurile sa se mentina curate?

Ajungi sa spui acel DA mult asteptat, cu sufletul inaltat mult mai sus decat turla bisericii, si cu toate acestea stii ca exista si riscul ca lucrurile sa nu se sfarseasca tocmai bine. Stii ca exista foarte putini barbati capabili de fidelitate, dar tu alegi sa speri ca al tau va fi altfel, tocmai pentru ca te iubeste pe tine.

Dar poate sa te iubeasca incontinuu? Zi si noapte? In orice clipa? Probabil. Efventual pentru o perioada. De fapt, nimeni nu e capabil sa faca asta. Nici barbati, nici femei, nici copii. Cu totii avem stari diferite, momente diferite in viata in care sentimentele ni se schimba, trec prin modificari pe care uneori nu le putem controla.

Iar daca iti asumi in cunostinta de cauza faptul ca totul s-ar putea duce de rapa la un moment dat, de ce mai ai nevoie de acea bucata de hartie care sa ateste ca esti a lui si el e al tau? Stii bine ca in realitate lucrurile nu stau exact asa si nu sunt batute in cuie, pe vecie. De ce mai e nevoie de tot acest periplu, de emotii, de cautari si ruminatii, de temeri si chiar disperari, cand de fapt viata insasi e o casatorie cu repetitie?

Poti la fel de bine trai alaturi de cineva fara a mai trece prin acest proces mai mult sau mai putin util.

Oare cum e mai bine? Sa nu fi fost casatorita niciodata? Sau sa fi divortat macar odata? Care e diferenta intre cele doua “nereusite”? Te plaseaza una mai sus decat cealalta? Simti si stii ca nu o sa porti niciodata o verigheta pe deget...sau porti una care nu mai are nici o semnificatie, a carei stralucire a palit odata cu toate vorbele si faptele voastre reprobabile.

Ma uit acum la o femeie de aproape 29 de ani. Relatia cu prietenul ei dureaza de aproape 7 ani. A trecut prin toate dezamagirile si neplacerile posibile iar acum, pentru ca el si-a dat seama ca o pierde si a facut un gest, ea e gata sa lase tot pentru a fi cu el. Stie ca ce ii ofera el nu e nici pe departe de ce isi doreste sau a visat ea vreodata, stie ca el e nu este un om puternic, care sa ii poata oferi stabilitate si consitenta, si cu toate astea isi pierde mintile cu buna stiinta si se lasa condusa de el. Iar asta doar pentru a nu ramane fata batrana. Merita?!?

Tag-uri:
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 8

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Cristina Marioglou (03.03.2009, 18:13)
Carmen, este foarte dificil sa te desprinzi de patternul pe care ti l-ai format deja, sa il modifici. E nevoie de foarte multa vointa, motivatie si exercitiu. In mare, se pot face unele modificari, insa in esenta lucrurile raman la fel.

Referitor la temerea Michaelei...iar apelez la un proverb...hotului de hot i-e frica. Atata timp cat tii barbatul "in sah", cu temerea ca el te va putea pierde in orice clipa, nu prea ii mai ramane ragaz si energie sa se uite dupa altele. Precum spuneai, depinde de "maiestria" femeii.

Da, barbatii par imaturi...iar cea mai mare vina pentru asta e tot a femeilor. Si nu ma refer doar la mamele lor, ci si la partenerele lor. Stiu ca nu e indeajuns sa incerci a responsabiliza un barbat punandu-i in brate un copil. Si nici a nu-i mai da totul la indemana...Barbatii sunt foarte orgoliosi, vor sa descopere si sa controleze ei totul. Atata timp cat au impresia asta (sau poate chiar asa stau lucrurile), ei sunt multumiti si capabili de a le face fericite si pe femei.
Răspunde-i
Cristina Marioglou (03.03.2009, 18:07)
Michaela, probabil ca nu e tocmai potrivit sa pornesti in viata cu o asa temere. Stii cum suna proverbul acela romanesc...de ce ti-e frica...Stii, viata ti-o asumi si o traiesti asa cum ai asternut-o. Din cele spuse de tine, reiese ca intr-o oarecare masura te temi de insasi persoana ta. Probabil ca ti-ai dorit fie si macar odata in viata, pana acum, ceva cu foarte mare ardoare si ai obtinut. Incearca sa procedezi la fel si in continuare, cu ce vrei sa faci pentru tine, pentru persoana si dragostea din tine. Daca vrei cu adevarat sa gasesti un om potrivit, care sa te iubeasca si sa te aprecieze pentru ceea ce esti tu, iar asta nu doar pentru o perioada scurta de timp (cat tine tineretea), fii sigura ca vei reusi. Totul depinde de tine.
Răspunde-i
Cristina Marioglou (03.03.2009, 18:04)
Iuliana - Daniela, povestea ta trista imi aduce aminte de filmul "Message in a botle". Personajul principal spune la un moment dat ca se considera fericita si multumita pentru ca i-a fost dat macar odata in viata sa iubeasca si sa fie iubita cu adevarat. Gandeste-te ca nu toti oamenii au parte de aceasta bucurie; poate nici macar odata. TU ai avut. Si, nu se stie niciodata ce iti rezerva viitorul. In parte, depinde chiar si de tine.
Răspunde-i
Cristina Marioglou (03.03.2009, 18:00)
Cred ca ai dreptate Carmen. Si eu sunt de aceeasi parere, cu sau fara barbat femeia este oricum un intreg. Poate doar Platon ne-a indus in eroare, ori l-am inteles noi gresit.

Casatoria este prvita ca pe un act plin de sfintenie, care uneste barbatul cu femeia intru alcatuirea unei familii. Din pacate, exista putine casatorii in care partenerii reusesc sa ramana fericiti si sa se inteleaga bine mereu. Asta e un ideal catre care tindem cu totii cand pornim pe drumul spre altar. Ce reusim sa facem ulterior, tine de fiecare persoana in parte, de dorintele, vointa si idealurile ei.
Răspunde-i
ca_ni (02.03.2009, 22:57)
Draga Iuliana, pentru durerea prin care a trebuit sa treci imi pare sincer extrem de rau.
Intr-adevar in astfel de situatii disparitia fulgeratoare si prematura a celui iubit se transforma automat intr-o icoana vie si permanenta din sufletele noastre, care ne urmareste viata intreaga.


Draga Michaela, eu ii percep pe barbati ca fiind niste vesnici copii, de un infantilism chiar invindecabil, cautand in femeia de langa ei o continuare~asemanare a mamei lor, iar in casnicie o prelungire a copilariei lor. Exact cum se spune despre fete ca-si cauta partenerul avandu-l pe tata lor drept model.
Dar ce te faci cand nu-ti cunosti tatal? Sau afli despre el ca este un betiv notoriu? Sau alte nenorociri si mai mari? Faci greseala de a cauta partenerul care sa se asemene acestui profil? Perpetuezi in viata ta de om matur suferinta produsa si traita langa un astfel de tata in copilarie ?
Cu singuranta ca trebuie sa curmam aceste suferinte din sufletele noastre, care ne trag in jos, care nu ne lasa sa ne dezvoltam si sa ne simtim stapane pe viata noastra.

Daca-i intrebi pe barbati ce inseamna casatoria pentru ei, vei avea multe surprize si te vei distra copios de raspunsurile primite. Garantat:) Poti incerca singura un astfel de sondaj si poate ne vei impartasi si noua rezultatele. Ne-am bucura sa le aflam impreuna:)

Cat priveste partea a doua...cu inselatul...si aici e o poveste lunga...
Nu ne place sa fim inselate, e clar! vrem sa fim pe primul si singurul loc din viata si inima barbatului pe care il alegem. Dorim sa fim adorate, venerate, rasfatate, adulate, iubite, dar nu inselate. Decat ca pentru unii barbati dragostea e o joaca, nu o iau in serios, nu vor decat sa isi testeze ("valabilitatea pe piata"-daca vrei:) ) puterea lor de seductie masculina, sa verifice cat de "actuali" mai sunt, incat ajung sa se joace cu sufletele si vietile celorlalte fete~femei.
Barbatii...!?! hm...niste copii...:), care cred ca nu trebuie luati in serios niciodata, decat manipulati cu dibacie feminina:)
Răspunde-i
michaela (02.03.2009, 09:49)
ma intreb cateodata ce inseamna o casatorie ptr un barbat.am intalnit atatea caractere si atatea cazuri si pot spune ca ptr unii casatoria dupa ceva ani,a devenit o rutina,iar singura solutie ar fi o amanta...dar sa fie tanara si daca e si pustoaica e si mai bine.am primit ceva cereri in casatorie la doar 20 de ani ai mei si ma gandeam ca barbatii respectivi nu au vazut la mine decat frumusetea exterioara si tineretea.nici unul nu s-a obosit sa ma cunoasca.de asta nu cred ca ma voi casatori,exista teama ca la un mom dat sa ma numar printre cazurile de mai sus.sau poate nu am intalnit inca barbatul potrivit...
o primavara frumoasa Cristina,plina de impliniri.
Răspunde-i
iulianabarbalata (01.03.2009, 16:45)
Ca orice femeie m-am casatorit dar a fost o casatorie foarte scurta aprox.2 ani,eram foarte fericita dar fericirea cea mai mare a fost atunci cand am ramas insarcinata,sotul meu era un om foarte bun si ma iubea foarte mult.Eram foarte fericiti impreuna ,dar intr-o zi totul a disparut.nu voi uita nici odata aceea zi blestemata de martie cind sotul meu a avut un accident in mina,credem ca va supravietui dar nu a fost asa.l-am acompaniat la spital pentru-ca inca nu era mort, dar nu s-a mai putut face nimic,eram disperata nu stiam ce sa fac ami venau fel si fel de ganduri,singurul lucru care ma tinut in picioare era copilasul pe care il asteptam.au trecut 12 ani de atunci dar durerea a ramas cand ma gandesc ca sotul meu sa dus fara sa-si cunoasca baiatul,eu era insarcinata in 2 luni.daca Dumnezeu a vrut sa fie asa ce pot eu sa fac?De atunci nu am mai avut curajul sa ma casatoresc.La2 ani dupa moartea sotului meu am cunoscut un barbat avea un baietel de o virsta cu baiatul eu ,dar nu a mers,era foarte agresiv si l-am lasat.Acum am pe cineva santem ampreuna de 8 ani ,dar ma tem sa mai fac pasul casatoriei ,sant fericita asa.
adaugat de danyela74 la 01martie 2009
Răspunde-i
ca_ni (01.03.2009, 12:34)
Mama mea e una dintre acele temerare despre care se pomeneste in articol. A decis dupa o casnicie de un an si jumatate, cand eu aveam decat 6 luni, sa ia viata in piept si sa infrunte de una singura toate prejudecatile societatii cu privire la ideea de "femeie divortata, cu un copil". Nu ne-a fost deloc usor: Dumneaiei ca femeie singura cu un copil, mie ca fata fara tata. Au trecut, s-au dus.

Eu insami, in opozitie cu mama, ma aflu intr-o casnicie de 15 ani, nu pentru ca trebuia neaparat sa ma marit (caci pe sotul meu il cunosc de 24 de ani), ci pentru ca am crezut si cred in dragostea dintre oameni, care imbogateste. Desigur ca nici dupa atatia ani eu cu sotul meu nu pot spune cu mana pe inima ca suntem un singur trup, un singur suflet, un singur gand, desi exact acest lucru ni-l dorim impreuna (fara sa ne pierdem identitatile personale!) De ce nu e posibil? Pentru ca fiecare percepe diferit acest concept, desi acest concept in profunzime nu poate fi inteles decat exact asa cum este formulat. Si atunci ce e de facut? Asta inseamna ca eu nu sunt un om intreg? Nicidecum. Dimpotriva. Sunt eu intreaga oricum, iar faptul ca sotul meu e langa mine inseamna ca am "ceva" mai mult decat daca as fi singura. Acest "ceva" poate fi inteles si in sens pozitiv si in sens negativ. Amandoua sunt perfect valabile, caci amandoua se manifesta in aceeasi masura, alternand: cand sunt cea mai fericita femeie de pe pamant ca sunt cu sotul meu, cand ma simt cea mai nefericita si il percep ca pe o "pacoste" in viata mea, de care trebuie neaparat sa scap, sa dispara din viata mea definitiv si pentru totdeauna, daca vreau sa am o viata frumoasa si linistita.

Citind articolul tau, scumpa mea Cristina, si analizand situatiile din viata mea am ajuns la o concluzie: ca de fapt noi suntem perfect INTREGI din start oricum! Decat mentalitatile care se perinda prin societate sunt gresite!!!(ex.: ca musai trebuie sa ma marit!) si chiar fac victime din pacate.

Nu! Noi suntem perfect intregi, cu sau fara barbati langa noi, asta trebuie sa invatam noi. Barbatii din viata noastra ne dau ce au ei, insa ce avem noi nevoie trebuie sa invatam sa ne luam singure de la viata. Barbatul din viata mea nu trebuie sa fie "carja" pe care trebuie sa ma proptesc ca sa merg inainte in viata. Nu! Am doua picioare, un cap si un suflet, pe astea le folosesc. Si merg singura inainte in viata, cu sau fara un barbat langa mine. Invat sa fiu fericita, implinita, sa ma simt intreaga asa cum m-a facut Dumnezeu de una singura. Si daca e si un barbat langa mine cu care sa impart toate astea e ok atunci. Daca nu e, e ok oricum! :)

Nu mai verific si corectez acum eventualele greseli de ortografie. Daca sunt, imi cer scuze.
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Tu si El.
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
30 apr