armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»
Reese Witherspoon

Compania actriţei Reese Witherspoon va produce un serial...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon a fost plasat sub 'tutelă consolidată'

Citeste mai mult»
gineco

Menopauza: Ce este, când apare și care sunt simptomele

Citeste mai mult»
Lenny Kravitz

Lenny Kravitz va concerta pe scena principală de la...

Citeste mai mult»
aldi

Celebrul chitarist american Al Di Meola revine în...

Citeste mai mult»
Baba Ramdevv

Cel mai important guru yoga din India, avertizat de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift este miliardară, potrivit clasamentului...

Citeste mai mult»
Billie Eilish

Billie Eilish, Nicki Minaj, Stevie Wonder, REM şi alţi...

Citeste mai mult»
canabis

Canabisul în scop recreaţional, legalizat în Germania, în...

Citeste mai mult»
scortisoara

Metoda cu scorţişoară care te ajută să slăbeşti mai repede

Citeste mai mult»

Tentatia fast-food si copiii

De în Sport 27 ian 2009
A fi parinte in ziua de azi este o adevarata provocare. Te confrunti zi de zi cu diverse influente nocive care-ti pot ademeni copilul. Unul dintre acesti "dusmani" puternici este insasi alimentatia necorespunzatoare, care are efecte dezastruoase asupra sanatatii copilului tau, unul dintre ele fiind chiar obezitatea. Cum sa-i impui o dieta sanatoasa sau cum sa inlocuiesti fast-food-ul, semipreparatele si snacks-urile bogate in calorii si grasimi nocive in meniul copilului tau, afla de la dr. Serban Damian, nutritionist la Superfit Expert.
Exact "provocare" este cuvantul care defineste cel mai bine "meseria" de parinte in ziua de azi. Ma gandesc serios la acest aspect, mai ales ca visul meu de a avea multi copii se diminueaza de la an la an, de la o clipa la alta. Visam odinioara la cel putin 3 copii, apoi la 2, iar acum ma gandesc ca poate unul ar fi suficient. Oare de ce se "diminueaza" puterea visului meu?

Pentru ca societatea in care traim astazi este plina de capcane la tot pasul, influente daunatoare si factorii negativi care "pandesc" copiii la orice pas. De cum a iesit pe usa casei apar influentele: de la anturaj, la persoane suspecte si pana la alimentatie, toti parca vor sa distruga buna dezvoltare a copilului tau. Sunt factori la care sunt supusi vrei nu vrei, si indiferent de educatia pe care o primesc acasa.

In interiorul casei facem tot ce ne sta in putinta pentru a avea un copil armonios dezvoltat si pentru a-i oferi o educatie pe masura. Dar acesta este lucrul care ma ingrijoreaza cel mai tare, faptul ca acest copil nu o sa stea vesnic in interiorul casei, iar tentatiile de a experimenta fel si fel de lucruri, il pot stapani indiferent de vointa lui.

In aceasta categorie de tentatii se incadreaza si alimentatia, mai exact fast-food-ul, semi-preparatele si alte alimente din comert pline de calorii, E-uri si grasimi, care sunt ca un magnet si nu fac altceva decat sa atenteze la sanatatea si dezvoltarea fizica a copiilor. Si atunci ce poti face ca parinte? Cum ii impui unui copil dornic de a merge la faimoasele restaurante fast-food, sa nu bea sucuri acidulate sau sa nu manance chips-uri? Pare o lupta cu morile de vant in ziua de azi, dar poate ca ma insel,  si de aceea am apelat la un doctor nutritionist pentru a-ti oferi cele mai bune sfaturi pentru alimentatia copilului tau.

Dr. Serban Damian, nutritionist,
mi-a subliniat inca de la inceput ca metoda impunerii unui stil de viata viata sanatos copilului tau este o solutie cel putin nesanatoasa, daca nu chiar inutilizabila si nefunctionabila, stiti vorba aceea: cu cat interzici copilului ceva, cu atat va vrea mai mult acel ceva.

Solutia este crearea in timp a unui astfel de model de alimentatie cu uneltele necesare pentru a reusi sa-i implementezi in alimentatie produse sanatoase si benefice organismului. De asemenea, construirea acestui stil de viata se face inca de mic, cand este invatat sa constientizeze utilitatea si necesitatea consumarii acestor alimente, ne spune specialistul.

Primul pas important este o alimentatie sanatoasa inca de la cativa anisori (legume, fructe, lactate, cereale integrale, etc, ), apoi "educatia culinara" a casei si a familiei in care traieste, si abia apoi putem vorbi de mediu si de anturajul exterior casei. Nu poti sa ii oferi copilului tau numai fructe si legume si sa ai pretentia sa ii si placa, daca tu mananci numai prajeli, semi-preparate si alte alimente de acest gen. Este logic ca se va intreba el de ce nu are voie aceasta mancare.

Fast-food – invaziv, dar controlabil

Stim cat de ademenitoare sunt aceste restaurante de fast-food si cat de gustoase sunt produsele lor. Cu totii le-am incercat, si am gasit de multe ori in ele o metoda rapida de a lua o masa si destul de putin costisitoare. Copiii sunt insa indragostiti de acest gen de mancare si de astfel de alimente prajite, grase si adevarate bombe calorice. Cam tot ce se gaseste intr-un astfel de restaurant este daunator sanatatii si greutatii copiilor, acest stil de viata fiind prima cauza a obezitatii la copii. Au inclus in meniul lor si cateva salate, pe care le-am putea considera "light", dar cum sa atraga ochii aceste preparate cat locul "musteste" de cartofi prajiti, hamburgeri si alte produse asemanatoare?

Pentru a ajunge la un astfel de fast-food, trebuie fie sa il duci tu atunci cand este mic (ceea ce este o mare greseala), fie ajunge in urma unui anturaj care frecventeaza astfel de restaurante. Prin urmare, odata si odata tot va ajunge intr-o astfel de locatie! Inevitabil, nu am auzit copil care sa nu fi mers cel putin odata la un fast-food. Si ce facem?Ei bine, specialistul nostru ne-a marturisit ca nici un preparat de la acest tip de restaurante nu este indicat in alimentatia copiilor, si nici in cea a adultilor, dar daca ar fi sa aleaga un produs care sa fie cat de cat adaptabil alimentatiei unui copil (desi are rezerve si in privinta calitatii si prospetimii lor), ar fi puiul la gratar care se mai gaseste in unele, sau frigaruile cu pui, si salatele de legume cu ton, de cruditati, etc, oricum mai sanatoase decat hamburgerii si alte alimente calorice.

Dr. Serban Damian sustine ca nici cartofii prajiti nu sunt o tragedie, pentru ca multi copii prefera acest tip de aliment, dar nu de la fast-food, unde uleiul este refolosit de mai multe ori decat ar trebui si unde calitatea lasa de dorit. Mai bine, preparatii cartofii in casa in ulei proaspat, sau mai mult, in ulei de palmier sau de porumb care este mai indicat in prajeli si mai sanatos. De asemenea, specialistul sustine ca o data sau de doua ori pe luna la un fast-food nu este chiar rau sa mearga, avand in vedere ca nu poti sa le interzici complet, acest lucru declansand mai multe drumuri la acest tip de restaurante.

Sandwich-uri – o solutie?

Sunt o solutie practica si sanatoasa pentru copilul tau. Vestitul pachetel de acasa, care din pacate se practica tot mai putin in ziua de azi, banutul la scoala inlocuind complet acest mod prin care poti sa controlezi intr-o oarecare masura alimentatia copilului tau, si lasand deschisa calea catre o alimentatie precara si de proasta calitate.

Cel mai mai rau pe care i-l poti face copilului tau este sa ii dai bani sa-si cumpere singur mancare, aceasta fiind calea sigura catre fast-food, semi-preparate, snacks-uri si alte produse care l-ar putea transforma pe copilul tau intr-un caz de obezitate.

Detine controlul asupra alimentatiei prin "pachetele" sanatoase si satioase: sandwich-ul fiind cea mai la-ndemana metoda de a-i asigura o masa sanatoasa la scoala. Evita mezelurile grase, sau salamurile destul de frumos colorate artificial si axeaza-te pe sunca de pui de exemplu, pe file-uri, pe piept de curcan, dar si branza, cascaval si cat mai multe legume: rosie, castravete, salata verde, ridiche, etc. De asemenea, foloseste numai chifle din cereale integrale sau cu seminte, sunt mult mai sanatoase, ne spune dr. Serban Damian.

Gandeste-te ca daca nu are bani de buzunar si are sandwich-uri la scoala, va fi nevoit sa le manance si nici nu va fi tentat sa cumpere alimente nocive, deoarece nu va avea cu ce.

Snacks-uri – doar o gustare?!

Pentru copii, snacks-urile, chips-urile, croissantele si alte asemenea produse comerciale sunt o adevarata distractie si o metoda prin care isi domolesc rapid foamea. Sa le spunem gustari, dar nu tocmai sanatoase.

Dr. Serban Damian sustine ca initiativa luata in ceea ce priveste desfiintarea spatiilor comerciale din apropierea scolilor si din interiorul lor este foarte buna si laudabila, insa ideal ar fi sa se gaseasca si o alternativa pentru aceste mini-spatii in care copiii din categoria celor care primesc bani de acasa sa cumpere alimente sanatoase si benefice (sandwich-uri proaspete, multe fructe, lacatate, etc.)

De asemenea, nutritionistul sustine ca ar fi mult mai bine ca pentru aceste gustari ocazionale, copiii sa se orienteze catre alimente cat mai naturale (biscuiti, sticks-uri, etc), care nu contin coloranti artificiali si foarte multi aditivi alimentari.

Dulciurile – o placere ne-vinovata?

 Cand spun dulciuri, ma gandesc la copii, nu stiu de ce, dar pana si acest cuvant banal ma duce cu gandul la copilarie; dulciurile sunt "obsesia" oricarui copil si capcana cea mai mare in care pot cadea. Daca intrebi orice copil ce si-ar dori de mancare, iti va raspunde: "ceva dulce", dar daca nu este invatat ce inseamna acel ceva dulce si cantitatea pe care trebuie sa o consume, lipsa controlului alimentar isi va spune cuvantul si problemele de supraponderalitate pot aparea de foarte devreme.

Dr. Serban Damian sustine ca nu le putem interzice complet ciocolata, napolitanele sau bomboanele, pentru ca este imposibil pe de-o parte si nu este nici recomandabil pe de alta parte: atata timp cat copilul se poate limita sa manance o bomboana de ciocolata sau cateva bucatele, si nu o ciocolata intreaga sau o cutie intreaga, acest desert este foarte bun si inofensiv.

O problema pe care o ridica specialistul in privinta dulciurilor este cea legata de acadele si bombonele colorate, care nu numai ca sunt preparate aproape numai din zahar, dar au in compozitia lor cantitati mari de coloranti artificiali.

Important este, spune nutritionistul, sa implementam copiilor nostri o cultura si o educatie a fructelor si a legumelor totodata. Referindu-ne strict la dulce, ideal ar fi sa inlocuim cat mai multe dulciuri cu cat mai multe fructe in programul lor alimentar.

De asemenea, ca alternativa la dulciurile deja "traditionale" pe care le consuma copiii, putem introduce in alimentatia lor iaurturile cu fructe.

Sucurile – un rau necesar

Apa este din ce in ce mai putin prezenta in alimentatia copiilor si este in proportie de 90% inlocuita cu sucuri variate: de la racoritoare acidulate, la cele fara acid si cu invizibila pulpa de fructe in ele, la ceaiuri comerciale,  pana la nectaruri si sucuri special create pentru copii. Sunt o alegere buna? Evident ca nu, aportul de zahar, aditivii alimentari si cofeina pe care unele dintre aceste sucuri le contin fiind un atac agresiv la adresa organismului si o "pompare" a cat mai multor calorii.

Ce putem face avand in vedere ca nu ii putem desprinde de aceasta latura alimentara din ce in ce mai extinsa? Pe cat de variata este piata acestor produse, pe atat de putine alegeri avem la-ndemana, specialistul nostru atragand atentia ca nu exista un suc mai potrivit si mai sanatos decat cel preparat in propria casa, din fructe proaspete.

Insa, acum cand timpul este limitat si parintii prefera sa lase la latitudinea inocenta si aleatorie a copiilor, recomandarea ar fi ca macar sucurile acidulate si cele care contin cofeina sa fie pe deplin eliminate, si sa le cumpere copiilor nectar (care oricum nu este natural, dar este mai putin nociv decat alt gen de sucuri) sau acele sucuri, tot pe baza de nectar, dar special adresate copiilor. Sunt variante mai bune, dar nu ideale.

Varianta ceaiurilor preparate in casa, pe care i-am expus-o nutritionistului, pare oarecum o metoda ideala, dar iluzorie si irealizabila in ziua de azi, epoca in care parintii nici pachetele nu le mai fac copiilor, daramite ceaiuri indulcite cu miere si lamaie?

Mai exista totusi si astazi solutii, si daca analizam "materialul", observam ca totul porneste de la parinti, de la educatie si de la mediul in care un copil se dezvolta si abia apoi din anturaj si din alti factori externi familiei. Inca nu este o cauza pierduta alimentatia sanatoasa, iar copilul tau merita o sanatate de fier si un corp armonios construit, lucruri care stau la-ndemana ta!

Tu cum ii asiguri o alimentatie sanatoasa copilului tau? Si cum reusesti sa eviti fast-food-ul si alte tentatii nocive de acest gen in alimentatia copilului tau?

Spune-ne mai multe pe forum!

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 1

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

(05.02.2009, 21:11)
Deci nu stiu cum sa incep...imi place foarte mult cum sunt articolele scrise...si chiar sunt de ajutor...Multumim pentru ceea ce faceti pentru noi...la cat mai multe articole:)
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Sport
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
20 apr