nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»
Reese Witherspoon

Compania actriţei Reese Witherspoon va produce un serial...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon a fost plasat sub 'tutelă consolidată'

Citeste mai mult»
gineco

Menopauza: Ce este, când apare și care sunt simptomele

Citeste mai mult»

Talia ta si rafinamentul bucatariei frantuzesti

De în Sport 14 oct 2008
Azi vom vorbi despre o bucatarie aparte, care, desi este versatila, are un caracter particular, unic, nu numai prin rafinamentul preparatelor ei, ci si prin intreg ceremonialul de servire si prezentare. Este vorba despre bucataria frantuzeasca, o adevarata arta culinara si un "chip" al esteticii. Daca vrei sa ai parte de rafinament, stil si bun-gust paseste intr-un restaurant cu specific frantuzesc sau incearca sa iei o masa la...Paris. Sunt gustoase, delicioase, elegante si fine...dar sunt sanatoase si benefice siluetei noastre?
Inainte de a face o documentare despre specificul preparatelor frantuzesti, m-am gandit sa vorbesc despre acest tip de bucatarie cu o persoana care a trait direct astfel de experiente culinare. Cele mai corecte informatii sunt cele care transpar din trairi! Astfel, am ajuns sa comentez impreuna cu sora mea, la o cina pur romaneasca, despre obiceiurile culinare francofone. Ea a experimentat ce inseamna viata de francez chiar in inima Parisului.

Am fost uimita sa aflu despre tabieturile francezilor in ceea ce priveste aspectul unei mese, continutul ei, cat si comportamentul si modul in care inteleg ei "a servi masa". Pentru ei mic-dejunul, pranzul sau cina au fiecare cate un ritual specific bine determinat si respectat de toti participantii. A servi o masa frantuzeasca reprezinta un adevarat "banchet culinar".

In primul rand trebuie sa stii ca la ei mesele se servesc numai in sufragerie, alaturi de cele mai bune tacamuri pe care le au in dotare, estetica fiind ingredientul principal. Sampania, licoare nascuta pe meleaguri frantuzesti, se serveste de obicei inainte de masa, in living. La aperitiv, cel mai cunoscut si specific preparat este "melon au jambon", dar se servesc si tot soiul de tarte, in special cu legume. Supele sunt omniprezente in meniurile frantuzesti, iar specificul in acest caz il dau supele crema, in special supa de dovleac, linte sau broccolli, invaluite in savuroase condimente. La felul principal combinatiile exotice primeaza: carne de pasare asezonata cu fructe, peste foarte mult, alaturi de legume saute, fructe de mare din belsug (scoici, escargots). La final desertul este de nelipsit din bucataria francezilor si este intotdeauna acompaniat de vestitele platouri cu multiple sortimente de branza. Acestia sunt experti in preparate care au la baza ciocolata sau in prea-cunoscuta "creme brulee", definitorie pentru deserturile frantuzesti.

Pe tot parcursul "ospatului" se serveste consacratul vin frantuzesc, o lectie de savoare si gust pentru producatorii de vinuri din intreaga lume. Vinul este un bun insotitor al branzeturilor servite la sfarsitul unei mese; iar sortimentele sunt variate: Cabernet, Merlot, Pinot Noir, Chardonnay sau Muscat.

Dar unde incap toate aceste preparate la o singura masa? Ei bine, sunt multe feluri de mancare pe care ei le servesc la o singura masa, dar proportiile farfuriilor sunt extrem de reduse. Nu o sa ai parte niciodata, in Franta, de o farfurie imensa, plina ochi cu bucate aglomerate care mai au putin si dau pe dinafara din farfurie. Portiile frantuzesti sunt reduse, preparatele bine proportionate, astfel incat sa reusesti sa savurezi toate felurile servite si nu sa te saturi dintr-un singur fel.

Stiind ca pentru francezi branza este un aliment de baza nelipsit de la nici o masa, iar tipurile de branza sunt extrem de variate si interesante, mai putin cunoscute si consumate pe la noi, am hotarat sa iti prezint cateva feluri vestite in regiunile franceze si sa intreb si nutritionistul despre calitatile nutritive ale acestor tipuri de specialitati.

Camembert

Este branza traditionala a Frantei, dar este extrem de contestata de specialisti, deoarece alimentul de baza din care este alcatuita este laptele crud de vaca, un adevarat pericol la adresa sanatatii noastre, spun expertii. Specialistii sustin ca laptele crud, nepasteurizat, contine o varietate de bacterii daunatoare pentru organismul uman: salmonella, listeria, brucella sau camylobacter care se manifesta in forme diverse: dureri abdominale, febra, diaree, voma.

Este un tip de branza cremos, care este expus in mucegai penicillium candida si penicillium camemberti timp de 3 saptamani. Are o culoare de fildes, o textura flexibila si grasa, avand o crusta alba cu picatele roz.

Roquefort

Se mai numeste si "branza albastra", este compusa din lapte de oaie, expusa unui mucegai numit penicillium roqueforti (minim 3 luni). Coaja sa este alba, iar interiorul este alb cu vene albastre. Are o textura cremoasa si consistenta, si un gust iute, oarecum sarat. Cat timp este afanata intr-o pivnita ventilata cu 80% umiditate, branza se acopera cu un strat de mucegai albastru.

Valencay

Acest tip de branza este denumit dupa un oras din centrul Frantei si are o poveste extrem de interesanta in ceea ce priveste forma ei de piramida cu varful retezat. Forma originala era de piramida perfecta, insa, odata cu intoarcerea lui Napoleaon dintr-o expeditie esuata in Egipt, oprindu-se in Valencay si vazand acest tip de branza, a retezat varful ei cu sabia, furios fiind. De atunci asa i-a ramas si forma.

Acest tip de branza este realizat din lapte de capra si este facuta dupa o metoda traditionala. Dupa ce branza este destul de consistenta, se acopera cu un soi de "cenusa" sarata, fapt care ii permite sa isi pastreze savoarea mai mult timp.

Brie

Branza Brie a primit denumirea de la provincia franceza Brie, situata in regiunea Ile de France, unde a fost preparata prima oara. Are o forma cilindrica si este un tip de branza moale acoperita cu mucegai alb. In laptele de vaca se adauga un cheag natural si se incalzeste la o temperatura maxima de 37 de grade Celsius. Apoi este asezata in forme de marmura, iar dupa 18 ore, branza este scoasa din forme, sarata si tratata cu penicillium candidum, mucegaiul care ii confera aspectul alb si pufos. Afanarea dureaza intre o luna si doua luni.

Antonio Taune, nutritionist la "Palm Saloon & Spa", sustine ca "in general preparatele facute din lapte de oaie sunt grase si nu sunt recomandate in dieta". El recomanda "produsele pe baza de lapte de capra, care este mult mai redus in grasimi si astfel mult mai potrivit in diete".

Patiseriile frantuzesti

Sa intri intr-o patiserie frantuzeasca este o adevarata placere, dar si un "chin" culinar, pentru noi, femeile, care dorim sa ne pastram o silueta perfecta. Intalnim in patiseriile lor preparate delicioase, dupa retete originale si extrem de inventive care au un  aspect senzational.

De la bine-cunoscutele croissante si minicroissante, la apetisantele briose, fursecuri si foietaje, traversam o adevarata aventura. Sa nu mai spunem de varietatea de tipuri de paine care ne incanta simturile la fiecare degustare. Insa si continutul de calorii al acestor produse este "impresionant" si ne determina sa ne tinem departe de aceste produse.

Condimentele frantuzesti

Francezii sunt innebuniti dupa condimente, acestea fiind puse in vanzare in magazine speciale numite "piceries". Cele mai utilizate si preferate condimente de francezi in preparatele lor sunt: lavanda, busuioc, frunze de laur, tarhon, seminte de fenicul, oregano, salvie, seminte de fenicul, arpagic. Si nu numai, dar acestea sunt cele mai folosite si apreciate de comunitatea francofona. De obicei, mirodeniile sunt adoptate de mai toate bucatariile in proportii mai mari sau mai mici! Dar fiecare bucatarie isi selecteaza o serie de condimente care au un grad de popularitate printre bucatele sale traditionale  si pe care pe utilizeaza in proportii mai mari sau mai mici.

"Le menu, si'l vous plait"!


1. French Bakery Restaurant

Contact: Bd. Titulescu, nr. 4-8
Telefon: 021.220.53.21

              021.220.53.60

2. Restaurant Heritage

Contact: Str Polona, nr. 19
Telefon: 021.210.88.50

3. Bistro L'Institut Francaise

Contact: Bd. Dacia, nr.77
Telefon: 021.212.08.53

4. Cafe Royal Brasserie

Contact: Str. Episcopiei, 1-3
Telefon: 021.303.37.77

5. Monaco Lounge Cafe

Contact: Str. Covaci, nr. 16

Telefon: 021.314.00.79

Spune-ne pe forum parerea ta despre bucataria frantuzeasca si despre alte preparate cu specific de la ei!

Tag-uri: , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sport
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
24 apr