Fara condimente!

Condimentul care ajută la combaterea obezității

Citeste mai mult»
ceas

Un ceas de aur care a aparținut unui cuplu de pe Titanic,...

Citeste mai mult»
Udo Kier,

Udo Kier, actorul german care a jucat în „My Own Private...

Citeste mai mult»
paste

În Parlamentul European, carbonara seamănă discordie

Citeste mai mult»
 Fatima Bosch

Miss Univers. Revanșă pentru candidata mexicană,...

Citeste mai mult»
miss

Miss Jamaica a căzut de pe scenă în timpul rundelor...

Citeste mai mult»
diana

Statuia de ceară a prințesei Diana purtând ''rochia...

Citeste mai mult»
eddie

Actorul Eddie Murphy spune că nu știe cum a ajuns să aibă...

Citeste mai mult»
catalin

Cătălin Crișan și Camelia s-au împăcat. Ce declarații a...

Citeste mai mult»
marin

Andreea Marin, apariție care i-a îngrijorat pe fani: „Ai...

Citeste mai mult»
Gemenele Kessler

Gemenele Kessler au murit la vârsta de 89 de ani prin...

Citeste mai mult»
Liev Schreiber

Actorul Liev Schreiber, internat de urgenţă la New York

Citeste mai mult»
inchisoare

Penitenciarele din Germania nu au obligația legală de a...

Citeste mai mult»
simon

Simon Leviev, cunoscut drept 'escrocul de pe Tinder', a...

Citeste mai mult»
Tom Cruise

Actorul Tom Cruise, recompensat cu un Oscar onorific

Citeste mai mult»
Paul McCartney

Paul McCartney lansează o melodie 'silențioasă' în semn...

Citeste mai mult»
creme

Avantajele cremelor de epilare față de alte metode de...

Citeste mai mult»
shakira

Shakira a lansat videoclipul oficial pentru 'Zoo',...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga a vorbit deschis despre problemele psihice...

Citeste mai mult»
Adele

Adele îşi face debutul în cinema, într-un film de Tom Ford

Citeste mai mult»
halep

Simona Halep, la concertul Andre Rieu de la Cluj,...

Citeste mai mult»
shakira

Shakira a lansat videoclipul oficial pentru 'Zoo',...

Citeste mai mult»
Adele

Adele îşi face debutul în cinema, într-un film de Tom Ford

Citeste mai mult»
jane

Geanta originală creată pentru actrița Jane Birkin,...

Citeste mai mult»
Novak Djokovici

Novak Djokovici, despre începuturile relaţiei cu soţia sa...

Citeste mai mult»
mirabela

Mirabela Dauer, despre Horia Moculescu: Ai fost și vei...

Citeste mai mult»
Jeremy Renner

Actorul Jeremy Renner este acuzat de hărţuire sexuală de...

Citeste mai mult»
Meghan Markle

„With Love, Meghan”, serialul ducesei de Sussex revine pe...

Citeste mai mult»
ghenea

Trucul secret al Mădălinei Ghenea pentru un ten...

Citeste mai mult»
oli

Olivia Rodrigo atacă Casa Albă pentru propaganda „rasistă...

Citeste mai mult»
pastile

Dovezile existente ''nu arată o legătură clară'' între...

Citeste mai mult»
 Kim Kardashian

Kim Kardashian, care vrea să devină avocată, acuză...

Citeste mai mult»
monede

Un francez a găsit în grădina casei lingouri și monede de...

Citeste mai mult»
robert

Robert De Niro a primit cea mai înaltă distincție civilă...

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Meghan Markle se pregătește să revină în lumea filmului...

Citeste mai mult»
scandal

Dispută aprinsă între un organizator și una dintre...

Citeste mai mult»
cvintu

O femeie germană a născut cvintupleți într-un spital din...

Citeste mai mult»
viziru

De ce a dispărut Lucian Viziru din lumina reflectoarelor

Citeste mai mult»
regina elisabeta

Stilul vestimentar inimitabil al reginei Elisabeta a...

Citeste mai mult»
diane ladd

Diane Ladd, actriţă în „Wild at Heart” şi „Alice Doesn’t...

Citeste mai mult»

Talia ta si rafinamentul bucatariei frantuzesti

De în Sport 14 oct 2008
Azi vom vorbi despre o bucatarie aparte, care, desi este versatila, are un caracter particular, unic, nu numai prin rafinamentul preparatelor ei, ci si prin intreg ceremonialul de servire si prezentare. Este vorba despre bucataria frantuzeasca, o adevarata arta culinara si un "chip" al esteticii. Daca vrei sa ai parte de rafinament, stil si bun-gust paseste intr-un restaurant cu specific frantuzesc sau incearca sa iei o masa la...Paris. Sunt gustoase, delicioase, elegante si fine...dar sunt sanatoase si benefice siluetei noastre?
Inainte de a face o documentare despre specificul preparatelor frantuzesti, m-am gandit sa vorbesc despre acest tip de bucatarie cu o persoana care a trait direct astfel de experiente culinare. Cele mai corecte informatii sunt cele care transpar din trairi! Astfel, am ajuns sa comentez impreuna cu sora mea, la o cina pur romaneasca, despre obiceiurile culinare francofone. Ea a experimentat ce inseamna viata de francez chiar in inima Parisului.

Am fost uimita sa aflu despre tabieturile francezilor in ceea ce priveste aspectul unei mese, continutul ei, cat si comportamentul si modul in care inteleg ei "a servi masa". Pentru ei mic-dejunul, pranzul sau cina au fiecare cate un ritual specific bine determinat si respectat de toti participantii. A servi o masa frantuzeasca reprezinta un adevarat "banchet culinar".

In primul rand trebuie sa stii ca la ei mesele se servesc numai in sufragerie, alaturi de cele mai bune tacamuri pe care le au in dotare, estetica fiind ingredientul principal. Sampania, licoare nascuta pe meleaguri frantuzesti, se serveste de obicei inainte de masa, in living. La aperitiv, cel mai cunoscut si specific preparat este "melon au jambon", dar se servesc si tot soiul de tarte, in special cu legume. Supele sunt omniprezente in meniurile frantuzesti, iar specificul in acest caz il dau supele crema, in special supa de dovleac, linte sau broccolli, invaluite in savuroase condimente. La felul principal combinatiile exotice primeaza: carne de pasare asezonata cu fructe, peste foarte mult, alaturi de legume saute, fructe de mare din belsug (scoici, escargots). La final desertul este de nelipsit din bucataria francezilor si este intotdeauna acompaniat de vestitele platouri cu multiple sortimente de branza. Acestia sunt experti in preparate care au la baza ciocolata sau in prea-cunoscuta "creme brulee", definitorie pentru deserturile frantuzesti.

Pe tot parcursul "ospatului" se serveste consacratul vin frantuzesc, o lectie de savoare si gust pentru producatorii de vinuri din intreaga lume. Vinul este un bun insotitor al branzeturilor servite la sfarsitul unei mese; iar sortimentele sunt variate: Cabernet, Merlot, Pinot Noir, Chardonnay sau Muscat.

Dar unde incap toate aceste preparate la o singura masa? Ei bine, sunt multe feluri de mancare pe care ei le servesc la o singura masa, dar proportiile farfuriilor sunt extrem de reduse. Nu o sa ai parte niciodata, in Franta, de o farfurie imensa, plina ochi cu bucate aglomerate care mai au putin si dau pe dinafara din farfurie. Portiile frantuzesti sunt reduse, preparatele bine proportionate, astfel incat sa reusesti sa savurezi toate felurile servite si nu sa te saturi dintr-un singur fel.

Stiind ca pentru francezi branza este un aliment de baza nelipsit de la nici o masa, iar tipurile de branza sunt extrem de variate si interesante, mai putin cunoscute si consumate pe la noi, am hotarat sa iti prezint cateva feluri vestite in regiunile franceze si sa intreb si nutritionistul despre calitatile nutritive ale acestor tipuri de specialitati.

Camembert

Este branza traditionala a Frantei, dar este extrem de contestata de specialisti, deoarece alimentul de baza din care este alcatuita este laptele crud de vaca, un adevarat pericol la adresa sanatatii noastre, spun expertii. Specialistii sustin ca laptele crud, nepasteurizat, contine o varietate de bacterii daunatoare pentru organismul uman: salmonella, listeria, brucella sau camylobacter care se manifesta in forme diverse: dureri abdominale, febra, diaree, voma.

Este un tip de branza cremos, care este expus in mucegai penicillium candida si penicillium camemberti timp de 3 saptamani. Are o culoare de fildes, o textura flexibila si grasa, avand o crusta alba cu picatele roz.

Roquefort

Se mai numeste si "branza albastra", este compusa din lapte de oaie, expusa unui mucegai numit penicillium roqueforti (minim 3 luni). Coaja sa este alba, iar interiorul este alb cu vene albastre. Are o textura cremoasa si consistenta, si un gust iute, oarecum sarat. Cat timp este afanata intr-o pivnita ventilata cu 80% umiditate, branza se acopera cu un strat de mucegai albastru.

Valencay

Acest tip de branza este denumit dupa un oras din centrul Frantei si are o poveste extrem de interesanta in ceea ce priveste forma ei de piramida cu varful retezat. Forma originala era de piramida perfecta, insa, odata cu intoarcerea lui Napoleaon dintr-o expeditie esuata in Egipt, oprindu-se in Valencay si vazand acest tip de branza, a retezat varful ei cu sabia, furios fiind. De atunci asa i-a ramas si forma.

Acest tip de branza este realizat din lapte de capra si este facuta dupa o metoda traditionala. Dupa ce branza este destul de consistenta, se acopera cu un soi de "cenusa" sarata, fapt care ii permite sa isi pastreze savoarea mai mult timp.

Brie

Branza Brie a primit denumirea de la provincia franceza Brie, situata in regiunea Ile de France, unde a fost preparata prima oara. Are o forma cilindrica si este un tip de branza moale acoperita cu mucegai alb. In laptele de vaca se adauga un cheag natural si se incalzeste la o temperatura maxima de 37 de grade Celsius. Apoi este asezata in forme de marmura, iar dupa 18 ore, branza este scoasa din forme, sarata si tratata cu penicillium candidum, mucegaiul care ii confera aspectul alb si pufos. Afanarea dureaza intre o luna si doua luni.

Antonio Taune, nutritionist la "Palm Saloon & Spa", sustine ca "in general preparatele facute din lapte de oaie sunt grase si nu sunt recomandate in dieta". El recomanda "produsele pe baza de lapte de capra, care este mult mai redus in grasimi si astfel mult mai potrivit in diete".

Patiseriile frantuzesti

Sa intri intr-o patiserie frantuzeasca este o adevarata placere, dar si un "chin" culinar, pentru noi, femeile, care dorim sa ne pastram o silueta perfecta. Intalnim in patiseriile lor preparate delicioase, dupa retete originale si extrem de inventive care au un  aspect senzational.

De la bine-cunoscutele croissante si minicroissante, la apetisantele briose, fursecuri si foietaje, traversam o adevarata aventura. Sa nu mai spunem de varietatea de tipuri de paine care ne incanta simturile la fiecare degustare. Insa si continutul de calorii al acestor produse este "impresionant" si ne determina sa ne tinem departe de aceste produse.

Condimentele frantuzesti

Francezii sunt innebuniti dupa condimente, acestea fiind puse in vanzare in magazine speciale numite "piceries". Cele mai utilizate si preferate condimente de francezi in preparatele lor sunt: lavanda, busuioc, frunze de laur, tarhon, seminte de fenicul, oregano, salvie, seminte de fenicul, arpagic. Si nu numai, dar acestea sunt cele mai folosite si apreciate de comunitatea francofona. De obicei, mirodeniile sunt adoptate de mai toate bucatariile in proportii mai mari sau mai mici! Dar fiecare bucatarie isi selecteaza o serie de condimente care au un grad de popularitate printre bucatele sale traditionale  si pe care pe utilizeaza in proportii mai mari sau mai mici.

"Le menu, si'l vous plait"!


1. French Bakery Restaurant

Contact: Bd. Titulescu, nr. 4-8
Telefon: 021.220.53.21

              021.220.53.60

2. Restaurant Heritage

Contact: Str Polona, nr. 19
Telefon: 021.210.88.50

3. Bistro L'Institut Francaise

Contact: Bd. Dacia, nr.77
Telefon: 021.212.08.53

4. Cafe Royal Brasserie

Contact: Str. Episcopiei, 1-3
Telefon: 021.303.37.77

5. Monaco Lounge Cafe

Contact: Str. Covaci, nr. 16

Telefon: 021.314.00.79

Spune-ne pe forum parerea ta despre bucataria frantuzeasca si despre alte preparate cu specific de la ei!

Tag-uri: , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sport
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
25 noi