Secretul celor 15 minute pentru saţietate

De în Diete 5 oct 2015

Nutriţioniştii ne explică de ce trebuie să ţinem cont de un mecanism extrem de important atunci când mâncăm şi vrem să primim semnalul saţietăţii de la creier.

alimente

Medicul nutriţionist Mihaela Bilic scria zilele trecute pe o pagină de socializare cum trebuie să îşi dea seama creierul că am mâncat şi că ne-am săturat. Acest lucru este esenţial mai ales atunci când suntem la dietă şi ne este greu să ne oprim din mâncat, spre exemplu.

"De ce avem nevoie de 15 minute ca să simţim că ne-am săturat? Pentru că de atât timp are nevoie mâncarea ca să străbată intestinul subţire şi să ajungă în colon (intestinul gros). Toată lumea ştie că semnalul saţietăţii vine de la creier cu întârziere dar puţini ştiu că nu creierul e de vină", a mărturisit Mihaela Bilic, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice, pe pagina oficială de Facebook.

Medicul explică şi care este mecanismul din corpul nostru. "Mâncarea din gură ajunge în stomac şi apoi avansează prin intestine până în colon. La contactul alimentelor cu pereţii colonului se declanşează secreţia de peptid PYY care trimite semnalul la creier că ajunge, e suficientă mâncare. Mai plastic spus, până nu se umple intestinul nu simţi că te-ai săturat!", a subliniat nutriţionista.

În practică, spune ea, trebuie să ţinem cont de acest mecanism, altfel riscăm să plesnească burta înainte să-şi dea seama creierul că am mâncat. Soluţia este, aşa cum ne îndeamnă medicul nutriţionist, să facem pauză lungă între felurile de mâncare, să mâncăm lent şi să consumăm cât mai multe fibre din legume, fructe şi cereale integrale.

"Orice băgaţi în gură, fie că e un iaurt sau o supă, duce la secreţie de PYY după 15 min. Orice dă saţietate dacă avem răbdare să aşteptăm. Fibrele pe de altă parte accelerează tranzitul intestinal şi bolul alimentar ajunge mai repede în colon. Doar pe baza secreţiei de PYY apare saţietatea şi din păcate acest mecanism ancestral ne permite să mâncăm mult înainte de a spune 'stop, sunt plin!'," a explicat medicul nutriţionist Mihaela Bilic.

Tag-uri: , , , , , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Diete
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
16 sep