Psihologii au soluţia pentru o viaţă fericită: Prioritizează hedonismul

De în Lifestyle 28 iul 2020

Să te relaxezi pe canapea sau să savurezi un preparat delicios nu intră, probabil, prea des în lista de activităţi care să te aducă mai aproape de ţelurile propuse, nu-i aşa? Cu toate acestea, hedonismul te face fericit. Cercetătorii arată că activităţile plăcute, pe termen scurt, ce nu au nicio legătură cu planurile tale pe termen lung, contribuie la o viaţă fericită la fel de mult precum autocontrolul.

Psihologii au găsit soluţia pentru o viaţă fericită: Hedonismul te face fericit

Numeroase studii au arătat că autocontrolul ajută la prioritizarea ţelurilor pe termen lung în defavoarea plăcerilor de moment şi că dacă te concentrezi asupra acestui aspect, vei avea o viaţă fericită şi vei obţine succesul mult dorit.

"E cazul să reevaluăm situaţia", spune Katharina Bernecker, cercetător în materie de psihologie motivaţională de la University of Zurich. "Sigur că autocontrolul este important, dar cercetările despre autoreglare ar trebui să acorde la fel de multă atenţie hedonismului sau plăcerii de moment."

Bernecker arată în cadrul acestui nou studiu că această capacitate a individului de a experimenta plăcere şi bucurie contribuie la atingerea fericirii şi satisfacţiei în viaţă la fel de mult ca autocontrolul.

Când hedonismul aduce fericirea, stresul lui "trebuie" distruge plăcerea de moment

Bernecker şi colega ei Daniela Becker de la Radboud University au compus un chestionar pentru a măsura nivelul de hedonism al subiecţilor, adică abilitatea de a se concentra asupra nevoilor imediate şi de a se bucura de plăceri de moment.

S-a ajuns la concluzia că unii oameni sunt distraşi de gânduri intruzive în momentele de relaxare pentru că se gândesc la activităţi sau îndatoriri pe care ar trebui să le rezolve în acel moment. "De exemplu, când te relaxezi pe canapea, te poţi gândi la mişcarea pe care nu o faci în acel moment. Aceste gânduri care subliniază conflictul cu ţelurile pe termen lung subminează nevoia imediată de relaxare", explică Becker. Pe de altă parte, oamenii care se pot bucura pe deplin în acele situaţii tind să aibă o stare de bine în general, nu numai pe termen scurt şi sunt mai puţin predispuşi la a suferi de depresie sau anxietate.

Mai mult nu înseamnă mai bine şi e valabil şi când vrei să fii fericit

"Urmărirea scopurilor hedonice şi a ţelurilor pe termen lung nu trebuie să intre în conflict. Cercetarea noastră arată că ambele sunt importante şi pot fi complementare în vederea atingerii unei stări de bine şi a unei sănătăţi optime. E important să găseşti echilibrul ideal în viaţa de zi cu zi", explică Bernecker.

Deşi se crede că hedonismul, ca variantă opusă autocontrolului, ar fi soluţia uşoară, cercetătorii arată că să te bucuri de o alegere hedonică nu este chiar atât de simplu pentru toată lumea, din cauza sentimentului de vinovăţie.

Stresul ucide fericirea

Rezervă-ţi timp pentru fericire

În contextul actual, mulţi oameni lucrează de acasă, iar mediul pe care de regulă îl asociau cu relaxarea este brusc asociat cu munca. Iar dacă te gândeşti constant la proiectele pe care le ai de rezolvat, vei fi mai puţin capabil să te odihneşti cu adevărat. Prin urmare, pentru a fi fericit, trebuie să îţi planifici cu atenţie ziua şi să separi în mod clar activităţile care au legătură cu propria stare de bine de activităţile profesionale.

Sursa: University of Zurich. "Hedonism leads to happiness." ScienceDaily. ScienceDaily, 27 July 2020. 

Galerie foto
Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Lifestyle
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
28 oct