Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»
Reese Witherspoon

Compania actriţei Reese Witherspoon va produce un serial...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon a fost plasat sub 'tutelă consolidată'

Citeste mai mult»
gineco

Menopauza: Ce este, când apare și care sunt simptomele

Citeste mai mult»
Lenny Kravitz

Lenny Kravitz va concerta pe scena principală de la...

Citeste mai mult»
aldi

Celebrul chitarist american Al Di Meola revine în...

Citeste mai mult»
Baba Ramdevv

Cel mai important guru yoga din India, avertizat de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift este miliardară, potrivit clasamentului...

Citeste mai mult»
Billie Eilish

Billie Eilish, Nicki Minaj, Stevie Wonder, REM şi alţi...

Citeste mai mult»
canabis

Canabisul în scop recreaţional, legalizat în Germania, în...

Citeste mai mult»
scortisoara

Metoda cu scorţişoară care te ajută să slăbeşti mai repede

Citeste mai mult»
Dan Bittman

De ce preferă Dan Bittman transportul în comun față de...

Citeste mai mult»
ibacka

Andreea Ibacka, adevărul despre silueta ei. Cum se...

Citeste mai mult»
fasting

Legătura dintre „fasting“ și anxietate. Ce au descoperit...

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Problemele de sănătate, scandalurile şi neînţelegerile...

Citeste mai mult»

Pe canapeaua psihologului...

De în Sanatate 2 iul 2009
Tu cum iti imaginezi o sedinta in cabinetul unui psiholog? Cum vezi o discutie cu un om pe care durerea de picior sau afectiunea ficatului nu il intereseaza, iar tratamentul medicamentos care face minuni nu exista? Dar cum vezi problemele sufletului, cele fara solutii imediate? Sunt sigura ca ai un scenariu ipotetic asupra a ceea ce se intampla intre cei patru pereti ai 'dialogului vindecator", insa eu iti expun exact ce se intampla de cand intri pe usa si pana iesi, pe termen lung. Cristina Calarasanu, psiholog, mi-a conturat drumul real spre un astfel de cabinet si povestea din interiorul ei.
Eu sigur vad o astfel de intalnire extrem de "zen" ca sa spun asa... "vad" o liniste planata asupra unor patru pereti care parca te-ar proteja de propria persoana si o fiinta la birou, poate la prima vedere dura si indiferenta, dar pregatita sa te resusciteze la viata pe care ai pierdut-o probabil undeva pe drum... Nu pot sa nu-mi imaginez si o coloristica specifica unei astfel de locatii... vad o canapea rosie, pereti deschisi la culoare, o masuta vintage de cafea, un birou destul de impunator al psihologului, un fotoliu special amenajat pentru sedintele in care deja se aprofundeaza relatia psiholog-pacient.

Ca atmosfera, totul se zdruncina numai in jurul tumultului cuvintelor uneori mai dure care mi-ar putea iesi printre dinti la amintiri ce imi transpar in mod inconstient doar la contactul verbal cu terapeutul, pe care le traiesc probabil intr-un mod mai violent decat de obicei. In rest, glasul uneori vindecator al psihologului ma determina sa plec linistita si cu gandul la urmatoarea sedinta, ba mai mult chiar nerabdatoare... "50 de minute saptamanale cele mai eficient pierdute din viata mea", imi spune mereu prietena mea, deja pacient fidel de 2 ani ai unui astfel de cabinet.

Sa coboram cu picioarele pe pamant si sa parcurgem drumul catre cabinetul de psihologie real, din jurul nostru, nu inainte insa de a afla cand si de ce ar trebui sa apelam la psiholog si de ce nu la psihiatru. Cristina Calarasanu, psiholog la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie m-a ajutat sa descopar ce inseamna de fapt psihologia pentru oameni astazi si cand ar trebui sa apelam la ea, care sunt simptomele care trebuie sa ne dea de gandit si mi-a impartasit detalii din "culisele" unei sedinte de terapie si ce presupune ea.

Ce sa caut la psiholog?

Cu totii ne intrebam pentru ce boli, tulburari, afectiuni, "dureri" trebuie sa ne ducem la psiholog. Ei bine, psihologul ne traseaza cateva limite: nu trebuie sa suferi de Alzheimer sau de schzofrenie pentru a trece pragul cabinetului. Cand trebuie sa apelam la psiholog? Cand trebuie sa ne dam seama ca este cazul sa apelam la un astfel de specialist inainte de a fi prea tarziu, adica care este cea mai subtila senzatie care ar trebui sa ne determine sa apelam la o astfel de terapie?

Modalitatea de a propune un dispozitiv de lucru depinde de tipul solicitarii si de pacient.

In general oamenii ne cauta atunci cand exista o problema, o dificultate care afecteaza modul de viata de pana atunci si functionarea la un nivel satisfacator. Aceasta problema poate tine de un context actual (esecuri, separare, boala, decese, schimbari etc), context care genereaza o stare incarcata de tristete, furie, neputinta, disperare sau poate fi o problema mai veche care in timp s-a accentuat (probleme de relationare, esecuri repetate, timiditate extrema).

De asemenea, aceste probleme pot fi percepute la nivel individual sau la nivel familial, existand un climat tensionat sau conflictual si atunci cererea de terapie poate fi grupala.

Gravitatea dincolo de clasificarile strict specializate legate de patologie si boli psihice, depinde foarte multe de modul in care oamenii resimt ca fiind apasator, tensionat, invalidant, ca fiind posibil de trait sau de nesuportat. ei sunt cei care dau intensitatea trairii lor.

Preocuparea pentru sine depaseste mentalitatile si prejudecatile

Multi inca mai considera ca trebuie sa fii „nebun” pentru a merge la un astfel de cabinet! Din pacate aceasta este inca realitatea! Cand trebuie de fapt sa apelam la psiholog?

Mentalitatea care percepe psihologia doar ca "tratand nebuni" este destul de ancorata intr-o perioada extrem de lunga in care in Romania psihologul nu a existat, iar psihologia a fost asimilata psihiatriei si spitalelor de bolnavi psihici, ele la randul lor fiind repudiate si excluse din societate. Insa psihologul si terapia fac parte dintr-o cultura educationala legata de preocuparea pentru sine a unei persoane si denota capacitatea ei de a se lua in grija cerand ajutor atunci cand simte ca este coplesita.

Uneori mersul la psiholog este recomandat, alteori este impus, insa apelul autentic este acela in care o persoana simte ca nu mai poate intelege ce i se intampla, ca nu mai poate face fata, ca are nevoie sa fie ascultat si sa se asculte la randul lui.Drumul de la psiholog la psihiatru sau de la psihiatru la psiholog?

Care este diferenta majora dintre psiholog si psihiatru? Putina lume stie sa faca aceasta diferenta...

Psihiatrul este un medic care se ocupa de tratarea bolilor psihice si recomanda o medicatie adecvata pentru a combatele efectele diferitelor situatii de boala.

Psihologul propune o relatie cu o anume durata si frecventa, conform unei orientari terapeutice care sa permita pacientului sa se apropie din nou de el si sa se redescopere prin prisma acestei relatii si a ceea ce pune el in relatie din ceea ce este. Cele doua ipostaze nu se exclud, sunt pacienti care pentru a putea incepe un demers terapeutic au nevoie intai de medicatie care sa diminueze caracterul critic al starii pe care o resimt.

Relatia dintre specialist e ca un drum care se paveaza in timp...


Ce pot face psihologii pentru cei care „nu pot vorbi deschis in fata unui necunoscut”? II pot ajuta cumva? Sunt foarte multi oameni care nu concep ideea de a vorbi deschis despre viata lor in fata unui necunoscut... cum schimbam prejudecatile legate de acest domeniu?

Relatia terapeutica se bazeaza in primul rand pe incredere si confidentialitate, cadrul in care cei doi se intalnesc fiind cel care asigura pacientului siguranta de care are nevoie pentru a intra in relatie si a se exprima.

Nimeni nu poate vorbi din prima despre orice, tocmai de aceea lasam spatiul si timpul de care este nevoie pentru a se construi relatia si a se cultiva increderea ca pacientul poate aduce si lucrurile "grele", suferinta sa, secretele sale, ceea ce la inceput parea de nespus.

Prima data...


Ok, ne facem programare la psiholog, ce se intampla in cabinet la prima intalnire? Majoritatea oamenilor este speriata de insusi „cabinetul de psihologie” de parca acolo s-ar intampla cine stie ce! Spune-mi din experienta ta (in mare) cum sunt persoanele la prima intalnire cu psih., care este comportamentul lor!

Prima intalnire, denumita si intalnire de contact are rolul de a-i aduce laolalta pe cei doi, pacient si psiholog pentru a se cunoaste, pentru a lasa pacientul sa prezinte motivul cererii sale de a veni, pentru a stabili daca pot lucra impreuna si in ce conditii. Aceasta intalnire de contact are scopul de a fixa un cadru. Aceasta perioada nu se rezuma numai la aceasta sedinta ci poate cuprinde si alte intalniri.

Care este "continutul" unei consultatii?


Ce se intampla de fapt la consultatii? Descrie-mi la modul general procedura, metoda (asa cum la medic se fac analize, si se ofera un diagnostic apoi un tratament)... care este demersul in cazul psihologiei?

In functie de frecventa stabilita care poate fi saptamanala sau la doua saptamani, durata unei sedinte fiind in general de 50 min, modalitatea de lucru difera in functie de specificul orientarii terapeutice, nu exista o procedura standard, ci doar cadrul si regulile stabilite la inceput sunt cele care pun bazele oricarui contract terapeutic. In rest, fiecare psiholog lucreaza conform principiilor formarii sale.

Ce inseamna tratament in psihologie


Cum ai putea descrie „tratamentul” sau terapia ca evolutie in timp? Spune-mi daca se poate stii cat dureaza si ce presupune ea, evident la modul general?

Evolutia in timp depinde destul de mult de modul in care relatia se dezvolta. Sigur ca exista terapii de scurta durata, limitate in timp, insa ca procesul de crestere si dezvoltare personala sa isi poata atinge obiectivul, ca persoana sa poate ajunge la ceea ce sta la baza felului ei de a fi, la motivele pentru care viata ei s-a derulat intr-un anume fel este nevoie de timp si constanta. Durata difera de la pacient la pacient pentru ca ritmul fiecaruia este diferit.

Femeia anului 2009 – o victima a stilului de viata contemporan?

Care sunt principalele griji, temeri cu care se confrunta femeia anului 2009?


E greu de generalizat sau de facut o statistica a grijilor si temerilor. Ele sunt aceleasi dintotdeauna, nu sunt noi. Exista aspecte de suprafata (stres, tensiune, impulsivitate, depresie, panica), aspecte care se manifesta in viata sociala, profesionala, de familie care la randul lor ascund temeri mai vechi si mai profunde care o data aduse la suprafata si analizate, nu mai au acelasi efect asupra functionarii.

Cand poti spune ca te-ai vindecat?

Ce inseamna un caz solutionat, vindecarea in psihologie? Cand se constata ca un individ s-a vindecat de x afectiune? Cum transpare acest verdict? Din partea cui? A psihologului sau a pacientului?

Vindecarea este un demers in sine care conduce pacientul spre a se apleca asupra a ceea ce i se intampla si a intelege, a dobandi autonomia de a gestiona eficient de unul singur aspectele vietii sale care pareau la inceput coplesitoare sau de necontrolat. Cu alte cuvinte, pacientul dobandeste capacitatea de a se autoanaliza, de a-si pastra acest beneficiu al autocunoasterii si de a simti si a se simti in contact cu el insusi.

Mini-ghid de cabinete de terapie psihologica:


Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie
Str. Nicolae Filipescu, nr. 61, sector 2
Tel: 0729.752. 145

Clinica Terapia M

Adresa: Str. Dumbrava Rosie, nr. 12A, sector 2, Bucuresti
Tel: 021.210.25.65; 0734.082.799

Ilie Elisabeta Cabinet Individual De Psihologie

Adresa: Str. Horia, Nr 4
070000- Buftea, Ilfov, Romania
Tel: 0766 49 11 38

Psy Motion

Adresa : Str. Mihail Sebastian, nr. 203, sector 5, Bucuresti
Telefon : (021) 781.22.59

Clinica Aquamarin
Adresa: Bulevardul Decebal, nr.6, bl.S10, sc.1, ap.3, Sect.3, Bucuresti
Tel: 021 326 52 90 / 0724 222 522 / 0745 633 474

Sindiestet Clinic

Soseaua Pantelimon, nr. 225
Telefon: 21 250.47.83 / 0727465148

Nu rata articolul saptamanii!

Saptamana aceasta iti propun sa te aventurezi in universul nutritiei si sa te rasfeti cu delicii si noutati alimentare „soptite” chiar de constiinta zodiei tale. Asadar, acceseaza articolul „Savureaza deliciul lunii recomandat de zodia ta” si conformeaza-te cerintelor astrale. 

Tag-uri: , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 1

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Elena B (07.07.2009, 19:27)
Din pacate asa cum spunea-i si tu in articol romanul inca confunda psihologul cu psihiatrul,stau si ma gandesc uneori cat va trebui sa ma asteptam sa se schimbe mentalitatea romanului?Fiind fascinata de psihologie nu ma pot controla de la anumite remarci sau sfaturi pentru cei din jurul meu dar observ cu groaza ca sunt mai degraba privita ca o ciudata si treptat am inceput sa evit in a-mi mai spune parerea.Cele mai multe traume vin din copilarie dar cu atati parinti incostienti care merg pe ideea lasa ca ii trece nu putem opri asta din pacate.M-as bucura sa gasesc mai multe articole pe tema asta.Numai bine va doresc!
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
19 apr