Medicii embriologi de la clinicile de specialitate vin cu sfaturi pentru aceste cupluri și le spun tot ceea ce trebuie să știe despre procesul FIV înainte de a-l încerca.
Timpul și fertilitatea – Decizii de acum care influențează viitorul
Multe femei pot avea dificultăți legate de infertilitate din cauza vârstei, acestea fiind cu vârsta peste 35 de ani. Medicii spun că după această vârstă, rezerva ovariană scade și deci șansele de a obține o sarcină sunt mai mici.
Unele clinici recomandă femeilor prezervarea ovocitelor, ele având și o bancă pentru depozitarea acestora. În prezent, rata de prezervare a ovocitelor este de 10%. Pentru o femeie, ovocitele prezervate sunt o variantă de backup pentru ea, dacă vrea să-și planifice sarcina pe mai târziu.
Infertilitatea nu alege – Cum ajută FIV?
Unele femei care se confruntă cu infertilitatea au ales să urmeze calea fertilizării în vitro (FIV). Ideea este că, atunci când un cuplu nu reușește să aibă un copil după un an de încercări repetate, înseamnă că există ceva în neregulă din punct de vedere medical, iar FIV poate fi o soluție pentru a concepe o sarcină. Totuși, asta nu înseamnă că înainte de FIV nu trebuie tratată acea afecțiune sau boală, care afectează sănătatea femeii sau a bărbatului, care împiedică sarcina să apară pe cale naturală.
Orice femeie trebuie să înțeleagă faptul că atunci când ea nu reușește să rămână însărcinată, probabil că ceva nu este în regulă. Prin urmare, ea are posibilitatea de a cere ajutor pentru fertilitate, la o clinică de specialitate. Înainte de toate, un lucru foarte important în viața unei femei este sănătatea, iar dacă la femeie există anumite probleme, ideal ar fi ca ele să fie diagnosticate de un medic specialist și tratate cât mai repede și cât mai bine.
Cuplurile care se luptă cu infertilitatea ar putea să aleagă FIV sau nu. Important este să știe cum să-și gestioneze această suferință – de a nu putea avea un copil pe cale naturală. O idee bună pentru un cuplu ar fi și înfierea unui copil. De ceva timp, românii au început să adopte și copii mai mari de 7 ani, ceea ce nu se întâmpla cu mulți ani în urmă.
Desigur, pentru a obține o sarcină, cuplul ar putea apela la o clinică specializată, unde să beneficieze de îngrijire medicală bună și să urmeze procedura de FIV.
Șansele de reușită FIV depind de: vârsta femeii, starea de sănătate, calitatea ovocitelor, spermatozoizilor, embrionilor, succesul implantării embrionului în uter și altele. Rata de succes FIV scade odată cu vârsta. Dacă o femeie are peste 42 de ani, atunci rata nașterilor prin FIV este mai scăzută.
Dacă vârsta femeii este mai mică, atunci șansele de reușită FIV sunt mai bune, deoarece calitatea ovocitelor la femei sub vârsta de 35 de ani este mai bună. Ovocitele își pierd din calitate pe măsură ce femeia înaintează în vârstă. De asemenea, și embrionii pe care îi formează o femeie de 40-48 de ani vor avea o calitate genetică mai slabă.
Medicii recomandă cuplurilor care își doresc un copil, să aibă un stil de viață sănătos, fără excese. Asta înseamnă, în general, ca ei:
- Să renunțe la fumat și la alcool dacă vor să conceapă un copil
- Să evite cofeina pentru că afectează negativ ovocitele și spermatozoizii
- Să facă alegeri sănătoase zi de zi pentru a-și menține sănătatea
- Să aibă o alimentație echilibrată, să utilizeze produse ecologice
- Să renunțe la sedentarism și să facă exerciții fizice regulate
- Să evite stresul, surmenajul și să aibă un program de somn normal.
Adoptarea unui stil de viață sănătos înseamnă și promovarea activităților fizice moderate, petrecerea timpului liber în natură și cu cei dragi, evitarea zonelor cu poluare și limitarea timpului petrecut în fața ecranelor (obicei care duce la probleme mentale și obezitate).