cioran

Cristina Cioran a slăbit zece kilograme în doar 45 de...

Citeste mai mult»
Daciana

Daciana Sârbu, detalii despre noul iubit tatuat și înalt:...

Citeste mai mult»
diabet

Consumul de canabis este corelat cu un risc de diabet de...

Citeste mai mult»
Harry

Prințul Harry, declarații despre autobiografia sa: 'Am...

Citeste mai mult»
redford

Robert Redford, un idol al marelui ecran devenit regizor...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla a renunțat să participe la funeraliile...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift va depune mărturie în cazul Lively-Baldoni...

Citeste mai mult»
martin

Solistul Coldplay a îndemnat publicul să „trimită iubire”...

Citeste mai mult»
Stephen Colbert

Stephen Colbert, la gala Emmy, după ce show-ul său a fost...

Citeste mai mult»
udrea

Cât plăteşte Elena Udrea pentru educaţia fiicei sale, la...

Citeste mai mult»
labubu

O tânără din Moscova și-a vândut sufletul pentru a...

Citeste mai mult»
armani

Testamentul lui Giorgio Armani - Casa de modă va fi...

Citeste mai mult»
omega

Cât Omega-3 trebuie să consumi zilnic pentru creier ager...

Citeste mai mult»
alina

Ce spune Alina Sorescu despre căsătorie, după divorțul de...

Citeste mai mult»
Giorgio Armani

Testamentul lui Giorgio Armani a fost deschis

Citeste mai mult»
Ben și Matt

Ben Affleck şi Matt Damon revin pe ecrane în 2026

Citeste mai mult»
bad

Cântăreţul de reggaeton Bad Bunny s-a accidentat la...

Citeste mai mult»
oana roman

Oana Roman, revoltată după ce a văzut cât costă o sticlă...

Citeste mai mult»

Alimentul care poate reduce riscul apariției demenței

Citeste mai mult»
sergene

Rutina de seară „low effort”: serul pentru gene,...

Citeste mai mult»
diabet

Trei obiceiuri care țin glicemia sub control în diabet

Citeste mai mult»
Harry

Prinţul Harry a venit la Windsor pentru a depune flori la...

Citeste mai mult»
Ariana Grande

Ariana Grande şi Lady Gaga au câştigat cele mai...

Citeste mai mult»
Emma si Bruce

Soția lui Bruce Willis, dezvăluiri despre lupta cu...

Citeste mai mult»
Ducesa de Kent

Ducesa de Kent a Marii Britanii a murit, anunță Palatul...

Citeste mai mult»
Giorgio Armani

Giorgio Armani, care a revoluționat moda masculină, a...

Citeste mai mult»
Gérard Depardieu

Gerard Depardieu va face apel la decizia de a fi judecat...

Citeste mai mult»
matthew perry

''Regina ketaminei'' pledează vinovată în procesul legat...

Citeste mai mult»
eclipsa

Eclipsa lunară totală și 'Luna Sângerie' de duminică,...

Citeste mai mult»
chloe

Chloe Malle o înlocuiește pe Anna Wintour la conducerea...

Citeste mai mult»
cardi b

Cântăreața rap Cardi B, achitată în procesul în care era...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla a avut prima sa apariție publică după ce a...

Citeste mai mult»
Laurent Freixe

Nestle și-a concediat directorul general din cauza unei...

Citeste mai mult»
Dwayne Johnson

Dwayne Johnson sparge tiparele Hollywoodului într-un film...

Citeste mai mult»
Gérard Depardieu

Actorul Gérard Depardieu trimis în faţa curţii penale...

Citeste mai mult»
jude

Jude Law spune la Mostra că nu i-a fost frică să se...

Citeste mai mult»
Julia Roberts

Julia Roberts a spus, în apărarea noului film cu temă...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla a repins în trecut un atacator într-un...

Citeste mai mult»
Ariana Grande

Ariana Grande anunță un nou turneu, cu spectacole...

Citeste mai mult»
Enrique Iglesias

Enrique Iglesias și Anna Kournikova așteaptă al patrulea...

Citeste mai mult»

Substanţele nutritive care pot încetini îmbătrânirea creierului. Descoperirea inedită făcută de oamenii de ştiinţă

În Sanatate 27 mai 2024

Un nou studiu a identificat anumite modele de biomarker nutrienţi, care sunt promiţătoare şi au asocieri favorabile cu măsurile de performanţă cognitivă şi de sănătate a creierului.

creier sanatos

Oamenii de ştiinţă studiază de mult timp creierul cu scopul de a ajuta la o îmbătrânire mai sănătoasă. În timp ce se cunosc multe despre factorii de risc pentru îmbătrânirea accelerată a creierului, s-au descoperit mai puţine modalităţi de identificare a căilor de prevenire a declinului cognitiv.

Există dovezi că nutriţia contează, iar un nou studiu publicat marţi, în revista npj Aging, realizat de Centrul pentru creier, biologie şi comportament al universităţilor americane Nebraska-Lincoln şi Universitatea Illinois din Urbana-Champaign (UIUC) semnalează în continuare modul în care nutrienţii specifici pot juca un rol esenţial în îmbătrânirea sănătoasă a creierului.

Echipa de oameni de ştiinţă, condusă de Aron Barbey, director al Centrului pentru creier, biologie şi comportament, împreună cu Jisheng Wu, doctorand la Nebraska, şi Christopher Zwilling, cercetător ştiinţific la UIUC, a realizat studiul multimodal – combinând inovaţiile de ultimă oră în neuroştiinţă şi ştiinţa nutriţiei – şi a identificat un profil nutritiv specific la participanţii care au avut performanţe cognitive mai bune.

Studiul transversal a inclus 100 de participanţi sănătoşi din punct de vedere cognitiv, cu vârste cuprinse între 65 şi 75 de ani.

Aceşti participanţi au completat un chestionar cu informaţii demografice, măsurători corporale şi activitate fizică.

Plasma sanguină a fost colectată după o perioadă de post pentru a analiza biomarkerii nutritivi.

De asemenea, participanţii au fost supuşi unor evaluări cognitive şi scanări RMN.

Eforturile au scos la iveală două tipuri de îmbătrânire cerebrală în rândul participanţilor – accelerată şi mai lentă decât se aşteptau cercetătorii.

Cei cu o îmbătrânire cerebrală mai lentă aveau un profil nutritiv distinct.

Biomarkerii nutrienţi benefici din sânge au fost o combinaţie de acizi graşi (acizi vaccenici, gondoici, alfa-linolenici, elcosapentaenoici, eicosadienoici şi lignocerici); antioxidanţi şi carotenoizi, inclusiv cis-luteină, trans-luteină şi zeaxantină; două forme de vitamina E şi colină.

Acest profil este corelat cu nutrienţii care se găsesc în dieta mediteraneană, pe care cercetările au asociat-o anterior cu îmbătrânirea sănătoasă a creierului.

„Am investigat biomarkeri nutritivi specifici, cum ar fi profilurile de acizi graşi, cunoscuţi în ştiinţa nutriţională pentru a oferi potenţial beneficii pentru sănătate. Acest lucru se aliniază cu volumul extins de cercetări din domeniu care demonstrează efectele pozitive asupra sănătăţii ale dietei mediteraneene, care pune accentul pe alimentele bogate în aceşti nutrienţi benefici”, a declarat Aron Barbey, profesor de psihologie, într-un comunicat al universităţii Nebraska-Lincoln.

El a remarcat că cercetările anterioare privind nutriţia şi îmbătrânirea creierului s-au bazat în principal pe chestionare de frecvenţă alimentară, care depind de propria memorie a participanţilor.

Recentul studiu este unul dintre primele şi cel mai mare care combină imagistica cerebrală, biomarkeri din sânge şi evaluări cognitive validate.

„Aspectul unic al studiului nostru constă în abordarea sa cuprinzătoare, integrând date privind nutriţia, funcţia cognitivă şi imagistica cerebrală”, a precizat prof. Barbey.

„Acest lucru ne permite să construim o înţelegere mai solidă a relaţiei dintre aceşti factori. Trecem dincolo de simpla măsurare a performanţelor cognitive cu ajutorul testelor neuropsihologice tradiţionale”, a explicat cercetătorul.

„Examinăm simultan structura, funcţia şi metabolismul creierului, demonstrând o legătură directă între aceste proprietăţi ale creierului şi abilităţile cognitive. Mai mult, arătăm că aceste proprietăţi ale creierului sunt direct legate de dietă şi nutriţie, aşa cum reiese din modelele observate în biomarkerii nutritivi”, a precizat acesta.

Cercetătorii vor continua să exploreze acest profil de nutrienţi în legătură cu îmbătrânirea sănătoasă a creierului.

Ei spun că este posibil ca, în viitor, descoperirile să ajute la dezvoltarea unor terapii şi intervenţii pentru a promova sănătatea creierului.

„Un pas următor important implică efectuarea de studii controlate randomizate. În aceste studii, vom izola nutrienţii specifici cu asocieri favorabile cu funcţia cognitivă şi sănătatea creierului şi îi vom administra sub formă de nutraceutice”, a precizat prof. Barbey.

„Acest lucru ne va permite să evaluăm definitiv dacă o creştere a nivelurilor acestor profiluri specifice de nutrienţi duce la îmbunătăţiri ale performanţelor la testele cognitive şi în măsurătorile structurii, funcţiei şi metabolismului creierului”, a explicat cercetătorul american.

Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
18 sep