nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»
Reese Witherspoon

Compania actriţei Reese Witherspoon va produce un serial...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon a fost plasat sub 'tutelă consolidată'

Citeste mai mult»
gineco

Menopauza: Ce este, când apare și care sunt simptomele

Citeste mai mult»

Micul dejun traditional romanesc nu mai e la moda! Afla tendintele!

În Sport 24 apr 2010
Pe masura ce intreaga noastra cultura s-a globalizat, oamenii au inceput sa fie tot mai preocupati de cautarea identitatii poporului din care provin, inclusiv in ceea ce priveste mancarea. Astfel, bucataria traditionala romaneasca este caracterizata prin mancaruri indigeste, greu digerabile, prajelile, sosurile sau rantasurile, tocaturile pline de slanina sau ciorbele saturate de smantana si grasime fiind asezate la loc de cinste. In fapt, majoritatea popoarelor au astfel de produse in traditie, deci consider ca romanii nu fac aici o nota aparte.

Dar ce se poate spune despre micul dejun?! Ca si alte mese, si el era in trecut destul de diferit fata de momentul actual, in functie de zona geografica romaneasca la care ne referim. Multi sareau peste aceasta masa. Dar mai ales in Ardeal,  romanii mancau un derivat cerealier, mamaliga ramasa din ziua anterioara sau, in zonele avute, paine, la care nu lipsea cana de lapte proaspat muls. Desigur, o bucata de telemea era binevenita, iar  “slana” cu pita si ceapa erau obisnuite. Ouale prajite in untura, cate o felie de mezel de casa si un paharel de vinars puteau completa masa, mai ales iarna, cand oamenii se pregateau sa munceasca in frig. Copiilor li se puteau oferi si cateva lingurite de gem de casa si unt.

Intrebarea pe care ne-o punem este in ce masura acest mic dejun mai este de actualitate, din punctual de vedere al alimentelor care il compun. Nu trebuie sa ignoram faptul ca strabuncii nostri prestau o munca fizica intensa, al carei nivel de efort nu se poate compara cu cel de astazi. De asemenea, bolile de inima, tensiunea ridicata, diabetul erau rare pe atunci, mai ales ca durata de viata era mai redusa si oamenii aveau ca principali inamici bolile infecto-contagioase.

Astazi specialistii ne recomanda sa consumam un mic dejun putin diferit. Desigur, derivatele lactate se afla si acum pe masa noastra dimineata. Dar este de preferat sa inlocuim branza grasa sau laptele integral, cu lapte partial degresat sau cu un iaurt, eventual probiotic. Derivatele cerealiere sunt si ele recomandate dimineata, cu conditia sa fie cat mai bogate in fibre, vitamine si minerale. Fulgii de ovaz, secara sau orz, cat mai simpli si mai putin prelucrati, biscuitii imbogatiti in fibre si, eventual cu ados de pulpa de mar pentru continutul de pectine, painea neagra cu seminte de in si floarea soarelui insotesc de minune lactatele si au un index glicemic mic.

Astfel, pe langa protectia antidiabetica si anti-obezitate pe care o ofera, “tin de foame” si evita “golul din stomac” de la ora 11. Slanina, sunca grasa, untura nu mai au ce cauta pe masa noastra, in epoca epidemiei mondiale de obezitate si in vremuri in care ateroscleroza a devenit o maladie ubicua. Din acelasi motiv, substituim frecvent untul cu o margarina tartinabila de calitate, imbogatita in omega 3. Cat despre oua, nutritionistii ne spun ca, desi au colesterol, sunt o “mina” de nutrienti valorosi, inclusiv de antioxidanti, asa ca micul dejun este momentul in care ne putem rasfata din cand in cand cu un ou, de preferinta preparat cu mai putina grasime. Suntem sfatuiti sa nu uitam de hidratare si de aceea ni se indica un suc de fructe sau un ceai natural, ambele bogate in substante strict necesare in lupta cu stresul zilnic.

Iar daca ne grabim si fiecare minut matinal este mai valoros ca aurul, o idée buna ar fi sa ne pregatim de cu seara cutia cu cererale sau biscuiti integrali si sa punem la indemana in frigider cutia cu lapte sau iaurt, un fruct, in asa fel incat, fiind in criza de timp, sa nu fim nevoiti sa renuntam la cea mai importanta masa a zilei.

Lect. Univ. Dr. Corina-Aurelia Zugravu, medic primar si lector universitar la Catedra de Igiena  Alimentatiei si Nutritiei, din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" – Bucuresti.

Tag-uri: , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sport
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
24 apr