charlotte

Prinţul William şi Kate au dat publicităţii o fotografie...

Citeste mai mult»
Robert de Niro

Un videoclip viral cu Robert de Niro în care actorul...

Citeste mai mult»
Carli Lloyd

Carli Lloyd, fost star al naţionalei SUA, a anunţat că...

Citeste mai mult»
sport

Câte ore pe zi ar trebui să stai în picioare, să faci...

Citeste mai mult»
Paul Auster

Romancierul american Paul Auster, autorul ''Trilogiei New...

Citeste mai mult»
yumi

Japoneza Yumi Katsura, o renumită creatoare de rochii de...

Citeste mai mult»
Gérard Depardieu

Actorul Gérard Depardieu a fost eliberat după opt ore de...

Citeste mai mult»
Raluca Turcan

Raluca Turcan, despre cineaşti la gala Premiilor Gopo:...

Citeste mai mult»
Salma Hayek

Salma Hayek s-a alăturat Madonnei pe scena din Mexic,...

Citeste mai mult»
shakira

Blackstone oferă aproape 1,6 miliarde de dolari pentru...

Citeste mai mult»
Gérard Depardieu

Gérard Depardieu a fost reţinut de poliţie pentru...

Citeste mai mult»
Eminem

Eminem anunţă noul album "The Death of Slim Shady (Coup...

Citeste mai mult»
Pierce Brosnan

Pierce Brosnan revine în rolul de spion, într-un film...

Citeste mai mult»
Malala Yousafzai

Malala, criticată pentru un musical produs împreună cu...

Citeste mai mult»
Harvey Weinstein

Curtea de Apel din New York a anulat condamnarea pentru...

Citeste mai mult»
Laurent Cantet

Regizorul Laurent Cantet, premiat cu Palme d'Or pentru...

Citeste mai mult»
smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»

La ginecolog

De în Tu si ceilalti 19 mar 2009
Da, e si asta o vizita pe care nu o faci neaparat foarte des, care nu iti face neaparat placere dar care uneori iti poate fi utila. Oricum ai da-o, e o experienta de care te feresti sau pe care o amani cat poti mai mult. Parca la oricare alt doctor te mai duci cum te mai duci, dar la ginecolog…
 
E greu sa gasesti un doctor bun. Fiecare are acceptiunea lui pentru a defini aceasta notiune. Am o prietena care se duce la un dentist care o chinuie de fiecare data. Nu pot spune ca o inteleg foarte bine, ca doar in ziua de azi exista atatea feluri de anestezice si o muuuultime de medici stomatologi buni. Probabil ca unii leaga notiunea de doctor/medic cu cea de suferinta si le gasesc implicite. Eu am alta viziune asupra acestui lucru.
 
La dentist te duci tu si “ramai” cu gura cascata, la ginecolog “ramane” medicul cu gura cascata. Fie pana apuci sa te dezbraci complet, fie la ce vede dupa aia. Cert e ca medicii din categoria asta sunt ceva mai aparte. Sa fim sincere acum, cine ar vrea sa aiba o astfel de meserie?!? In ficeare zi sa nu faci altceva, timp de cateva ore bune, decat sa te uit in…femeilor. Bleah! Aveam un unchi care era ginecolog si zicea ca el lucreaza “la munca de jos”. Deh, e greu sa faci meseria asta daca nu iti mentii umorul.
 
Si cum alegi un doctor bun? Ca poate sa fie bun pentru o femeie iar pentru alta…nu. Chestia e ca doctorii astia sunt si ei oameni, supusi greselii. Nu ai cum stii daca in cazul tau, chiar si cel mai pregatit si experimentat specialist nu e capabil sa dea un chix. Asa ca, tot ce poti face e sa iei niste referinte despre medicul la care te gandesti sa mergi si, de ce nu, sa fii si tu in cunostiinta de cauza. Adica sa ai macar o idee despre problema cu care te prezinti in cabinetul acestuia.
 
Cele mai multe dintre femei prefera un ginecolog femeie. Probabil ca e firesc. In definitiv, o femeie stie totusi mai bine cam ce si cum se “intampla” acolo jos. Barbatii ginecolog au o cu totul alta perspectiva ceva mai…masculina. Dar am auzit si de barbati ginecolog foarte buni, de care femeile erau foarte multumite si deci, care erau foarte cautati si solicitati. Cred ca alegerea sexului medicului ginecolog tine de fiecare femeie in parte, de cat de pudica sau “moderna” este.
 
Acum, una e sa te duci la ginecolog pentru un control de rutina, alta pentru o viitoare sarcina si cu totul alt lucru pentru intreruperea unei sarcini. Usa cabinetului e aceeasi, doctorul poate fi acelasi si se poate comporta la fel, doar atitudinea ta e alta. Ce gandesti si ce simti cand ajungi acolo. Daca mergi pentru un control obisnuit, periodic, esti ceva mai destinsa, chiar daca iti pui totusi acel semn de intrebare: “Si daca totusi imi gaseste ceva in neordine?”. Pentru micile indispozitii sau probleme care mai apar, te poti documenta suficient si de pe net, exista si carti, mama, surori si tot felul de alte rude si prietene de acelasi sex cu tine. Incerci tratamentele “babesti” si daca vezi ca nu o scoti la capat, inseamna ca nu mai poti amana vizita respectiva. Cand iti doresti un copil te inconjoara tot felul de emotii. Bine ar fi, mai ales ca in ziua de astazi exista atatea cabinete specializate, sa faceti amandoi niste analize anterioare unei sarcini. Asta ca sa stiti la ce va puteti astepta, daca exista riscuri si ce puteti face pentru a le preveni. Daca ajungi la ginecolog pentru o intrerupere de sarcina, inseamna ca ai un motiv foarte intemeiat sa faci asta. Altfel ai fi recurs in prealabil la una din multele metode contraceptive.
 
Dupa ce in sfarsit ti-ai ales medicul, ti-ai stabilit ziua si ora de primire, mai ramane sa te gandesti…cu ce te imbraci. Ah, si nu care cumva sa uiti sa te depilezi. Faza cu imbracatul intr-un mod anume, cu desuuri cat mai ok, mai la moda sau mai sexy e cat se poate de caraghioasa. Pentru ca pana sa se uite doctorul la tine, te duci acolo dupa paravan si te dezbraci singura. Asa ca ala/aia nu vede ce ai avut pe tine inainte si oricum nici nu il/o intereseaza. Cu depilatul e tot cam la fel. Sa zicem ca tu esti a zecea pacienta din ziua respectiva. Si chiar daca ai fi prima…ce crezi ca mai poate shoca un medic ginecolog? Poate doar o “frizura afro”, care sa ii limiteze cat mai mult introspectia.
 
Ce voiam sa spun de fapt e ca se intampla cateodata ca unii medici sa se poarte ceva mai brutal. Medicii in general sunt mai directi si se exprima ceva mai “blunt” cu pacientii. E felul lor de a se proteja de toti bolnavii, de bolile lor si, ce e cel mai trist si e foarte greu sa nu te afecteze, de moartea unora dintre pacienti. Si atunci aleg maniera asta cat se poate de rece si aspra de a te face pe tine sa intelegi ce e in neordine si ce poti sa mai faci pentru a te face bine.
 
In cazul unui medic ginecolog, fie el femeie sau barbat, te astepti totusi ca lucrurile sa se intample ceva mai delicat. Si cand nu se petrece asa?!? Nu ai decat sa le atragi atentia si sa ii atentionezi ca in taxa platita pentru consultatie ai presupus ca intra si respectul si diplomatia fata de pacienta. Sa dau cateva exemple:
 
1. O femeie in jur de 40 de ani merge la ginecolog pentru un control de rutina. Medicul ginecolog (femeie), o intreaba direct: “Si ce mai asteptati? Cand aveti de gand sa faceti un copil? La 50 de ani?” Ei, acum nu stiu daca nu se confunda nitel disciplinele. Medicul cu pricina a fost consultat in scop pur…ginecologic. Nu pentru a face remarci usturatoare sau deplasate, pentru a trage de urechi pacienta. In definitiv, nu poti stii niciodata ce viata a avut femeia respectiva si care sunt motivele pentru care a amanat sa aiba un copil. Si cred ca pe un medic ginecolog nici nu trebuie sa il intereseze acest aspect, dar sa il mai si puna pe tapet intr-o maniera atat de nedelicata.
 
2. O femeie de 35 de ani merge la ginecolog, tot pentru un control obisnuit. Aproximativ acelasi mod de interogare, care te duce cu gandul la traumatizantele controale de dinainte de ’89, sau chiar la cele efectuate prin inchisori si penitenciare. “Si ce ai asteptat cucoana pana acum? Ce te-a oprit sa faci un copil? Nu ai aflat inca cum se foloseste “masinaria” asta?”
 
Sincer vorbind, dupa ce te chinui sa gasesti un medic mai de Doamne ajuta, platesti o taxa de consultatie care nu e niciodata mica, treci peste emotiile si indispozitia de a te dezbraca complet si a-ti expune partile intime unei persoane complet necunoscute (sa nu mai mentionez ca stresul e dublu atunci cand e vorba de un barbat!), ajungi la momentul cu pricina  care nu e deloc placut sau confortabil (numai pozitia pe patul ala si ustensilele reci, mainile sau tuseul uneori brutal...) si, cand te astepti mai putin, iti mai tranteste si asa ceva in fata; te ia la raspundere, de parca ai fi in sedinta de partid si nu ti-ai indeplinit sarcinile la timp.
 
Cred ca medicilor care se comporta astfel e bine sa li se aduca aminte (pentru ca se vede treaba ca din exces de zel si-au depasit atributiile), care e motivul pentru care au fost consultati si sa se rezume la a pune diagnostice daca e cazul si a prescrie tratamente.
Tag-uri:
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 5

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

...am mers la o clinica pentru un consult ginecologic. Lipsesc: timida ‎isi La ginecolog – Feminis.ro, inspiratie zi de zi https://www.feminis.ro/la-ginecolog_44180.html 19 mar. 2009 – La dentist te duci tu si “ramai” cu gura cascata, la ginecolog “ramane” … Asa ca, tot ce poti face e sa iei niste referinte despre medicul la care te...
Cristina Marioglou (25.03.2009, 17:54)
Cand am spus partea cea mai de jos am facut desigur abstractie de picioare. De fapt, ma gandeam la organele interne.

Cred ca umorul la care fac apel medicii ginecologi merge mana in mana cu felul in care aflam noi despre sex, la ce foloseste si ce putem face cu el. Precum scriam intr-un articol anterior, parintii se "rusineaza" sa vb despre acest subiect (si zau ca nu inteleg de ce!), am auzit cupluri spunand ca nu vb despre sex pentru ca e ceva conventional (la care eu am intrebat naiva ce inseamna conventional...), iar cand se invata despre asta la scoala toata lumea (poate mai rar profesorii) zambeste. Cu totii facem apel la umor si atunci cand nu ne simtim la largul nostru, cand vrem sa depasim o situatie "jenanta", neplacuta. Si apoi, una e sa faci haz despre ceva si alta despre cineva. Cred ca asta era ideea de baza de la care am pornit: nu lasati sa se faca haz de voi sau sa fiti tratate inadecvat. Meritati mai mult respect si consideratie decat va dati seama.

Mie nu mi se pare greu sa vb despre aceste lucruri, desi toti cei care ma cunosc au fost surprinsi si contrariati de aceasta usurinta a mea de a vb de fapt despre lucruri cat se poate de firesti, care ne privesc in mod direct si carora zic eu, ar fi bine sa le acordam mai multa atentie. Macar din respect fata de noi insene.
Răspunde-i
Didi Das (25.03.2009, 16:52)
Ptr. dvs - autoarea, "vulva se afla situata la partea cea mai inferioara a organismul nostru". Ptr. mine, personal, vulva se afla la nivelul central al corpului meu.

Cum definim ceva - in cazul nostru, vagina - tine de cum vedem lumea, de ce credem despre pozitia subiectului in sistemul social (in partea 'inferioara' vs. partea 'centrala'). Ca sa intelegeti mai bine: cuvintele pe care le folosim tradeaza ideologia prin care vedem lumea (un exemplu mai explicit ar fi sa te gindesti, tu autoarea, care e diferenta cind eu, cititor, iti spun 'tu' sau 'dumneavoastra' - de altfel, doar niste cuvinte, care insa tradeza o relatie de putere/ respect cu care esti/ sunteti obisnuita).

In alta ordine de idei, dupa cum remarcati in articol, nu ma duc la ginecolog ptr umor. Ce-ar fi ca ginecologii sa nu isi mai aroge puterea celui care stie, si sa accepte ca, de cele mai multe ori, noi stim ceva mai mult decit ei/ ele despre propria vagina.

Personal, nu obiectez la concluzia articolului dvs., ci doar as vrea sa ne asumam corpul nostru nu ca pe o greutate, ca pe o rusine, si sa expunem modul in care un anumit fel de exprimare ('acolo jos') ne impiedica sa ne conectam -fara a ne simti rusinate - cu prorpria biologie (vagina).
Răspunde-i
Cristina Marioglou (25.03.2009, 14:04)
Stimata Doamna Ana Ghica,
Intentia mea n-a fost nici pe departe de a denigra sau a diminua feminitatea cu care am fost daruite la nastere. Ci din contra, de a ne-o sustine si apara in fata unor oameni care din rutina sau lipsa de sensibilitate ne ataca atat pe noi cat si feminitatea noastra si ne trateaza inadecvat.

Umorul de care fac uz unii doctori ginecologi (precum am spus, afirmatia apartine unui unchi si nu mie!), e menit (cred ei) sa ne destinda si sa nu mai fim crispate. Uneori functioneaza, alteori nu. Oricum, dupa parerea mea, doctorii care se folosesc de acest tip de umor in astfel de cazuri dau dovada de o timiditate pe care cred ca astfel si-o pot depasi.

Alegerea cuvintelor nu s-a dorit a fi umilitoare si nici sa puna femeia intr-o postura inferioara ori neplacuta. In definitiv, vulva se afla situata la partea cea mai inferioara a organismul nostru.
Răspunde-i
Ana Ghica (25.03.2009, 10:50)
Stimata doamna,
Aveti in buna masura dreptate cu privire la atitudinea superioara pe care majoritatea medicilor din Romania si-o aroga. Si e foarte bine sa lansati apeluri catre cititoarele Feminis de a reactiona la astfel de abuzuri. De prea mult timp, medicii sunt priviti la noi in tara ca mici dumnezei care au drepturi ce nu se opresc acolo unde incep cele ale pacientului.
Am fost insa trista sa vad cum centrul femeitatii tuturor dintre noi, cititoarele portalului Feminis, este asumat expus de dvs ca "acolo jos". Sau sa citesc afirmatii ca munca de ginecolog e munca de jos si ca pentru aceasta profesie iti trebuie simtul umorului...
Ceea ce orice portavoce a unui site dedicat femeilor ar tb sa-si asume este rolul de educatie sau macar promovare a unei atitudini noi, avangardiste, dar mult mai autentice pentru anul 2009: femeile trebuie sa fie mandre de femeitatea lor, sa-si iubesca vaginul, vulva, clitorisul si sa le reevalueze la ceea ce ele au fost o data, iar barbatii ultimelor doua milenii au distrus: sursa de placere nelimitata si potential sursa de procreere. Exista o superioritate biologica a femeilor, dar peste ea au fost trase draperiile pudismului si a deformarilor. Vulva noastra, vaginul nostru au fost defaimate de secole.
Doamna, va invit sa cititi Monoloagele vaginului si poate lectura aceasta va ajuta sa sustina punctul meu de vedere in ochii dvs.
Cu toatele suferim pana nu realizam la cate denaturari am fost expuse. La cate definitii pe care le-am integrat din pacate in viata noastra de femei, ignorandu-ne libertatea de a fi asa cum dorim.
Va scriu pentru mine, ca femeie, pentru fiica mea, de numai 3 ani, pe care doresc ca societatea sa n-o impregneze de prejudecati cu privire la trupul si spirirul ei, pentru mama mea, care nu mai poate intelege multe din cele ce-i spun, pentru dvs, tot femeie, la fel de minunata ca toate dintre noi, si pentru toate cititoarele Feminis.
Multumesc!
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Tu si ceilalti
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
03 mai