charlotte

Prinţul William şi Kate au dat publicităţii o fotografie...

Citeste mai mult»
Robert de Niro

Un videoclip viral cu Robert de Niro în care actorul...

Citeste mai mult»
Carli Lloyd

Carli Lloyd, fost star al naţionalei SUA, a anunţat că...

Citeste mai mult»
sport

Câte ore pe zi ar trebui să stai în picioare, să faci...

Citeste mai mult»
Paul Auster

Romancierul american Paul Auster, autorul ''Trilogiei New...

Citeste mai mult»
yumi

Japoneza Yumi Katsura, o renumită creatoare de rochii de...

Citeste mai mult»
Gérard Depardieu

Actorul Gérard Depardieu a fost eliberat după opt ore de...

Citeste mai mult»
Raluca Turcan

Raluca Turcan, despre cineaşti la gala Premiilor Gopo:...

Citeste mai mult»
Salma Hayek

Salma Hayek s-a alăturat Madonnei pe scena din Mexic,...

Citeste mai mult»
shakira

Blackstone oferă aproape 1,6 miliarde de dolari pentru...

Citeste mai mult»
Gérard Depardieu

Gérard Depardieu a fost reţinut de poliţie pentru...

Citeste mai mult»
Eminem

Eminem anunţă noul album "The Death of Slim Shady (Coup...

Citeste mai mult»
Pierce Brosnan

Pierce Brosnan revine în rolul de spion, într-un film...

Citeste mai mult»
Malala Yousafzai

Malala, criticată pentru un musical produs împreună cu...

Citeste mai mult»
Harvey Weinstein

Curtea de Apel din New York a anulat condamnarea pentru...

Citeste mai mult»
Laurent Cantet

Regizorul Laurent Cantet, premiat cu Palme d'Or pentru...

Citeste mai mult»
smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»

Cel mai dulce sarut

Sarutul face parte din viata noastra inca de mici. Unii parinti aleg sa ne sarute pe obraz, in crestet, pe frunte, altii isi pecetluiesc dragostea fata de noi sarutandu-ne chiar pe buze. Nu stiu cat de igienic sau sanatos e; fiecare face cum simte si iti creste copiii cum crede de cuviinta ca e mai bine.

Sarutul e si el un fel de comunicare; sau o completare a acesteia. Cert e ca punem in acest gest foarte multe ganduri si sentimente, senzatii si dorinte. Transmitem o multitudine de stari si primim sau nu raspuns asa cum ne dorim. De la sarutul paternal, al rudelor si celor apropiati trecem la saruturile prietenesti, ca mai apoi sa incepem sa visam la sarutul “din dragoste”. La varsta respectiva nu prea stim noi bine nici ce e unul nici ce e cealalta. Dar ne place sa ne imaginam, sa punem in act ceea ce credem ca simtim, ceea ce vedem ca fac ceilalti cand vor sa isi manifeste anumite sentimente.

Poti sa fii la fel de dezamagita de primul sarut cum ai fi de prima “notte d’amore”. Sunt unele lucruri care se invata, altele pe care le ai cu tine, in tine, de la inceputul vietii. Ceea ce dobandesti in timp, prin experienta, poate la inceput sa nu te satisfaca, sa nu te faca fericita si prin asta sa te sustina in a gasi calea sau metoda cea mai buna.

Tin minte ca aveam o matusa care ne saruta pe obraji cu un patos aparte. Saraca femeie, cred ca o uram din cauza gestului astuia, bine intentionat in esenta. Cand ne pupa, parca voia sa ne suga pielea obrajilor; si in urma sarutului ei ramaneam cu saliva si urme rosii pe fata (nu de la ruj, ci de la violenta gestului). Oribil!

Multa vreme nu am inteles ce e cu acele saruturi “imaginare”, pe care pretind ca le fac doua persoane, de obicei feminine, atunci cand se fac ca se saruta pe obraji, si eventual scot un tzoc tzoc cu buzele, care se vrea compensatoriu gestului inexistent de altfel. Fiecare are propriul lui stil de a transmite ceea ce simte sau, si mai adesea, ceea ce nu simte fata de cealalta persoana.

Oricum ar fi, cred ca cei mici, copiii sunt cei mai sinceri atunci cand vine vorba de a-si exprima sentimentele, de a-ti oferi un pupic cum numai ei stiu (si cu care te pot topi intr-o clipita).

Am fost intr-o vizita la niste prieteni care au doua fetite. Sunt destul de diferite una de cealalta, fiecare avand farmecul si frumusetea ei. Cand am ajuns acolo, erau captivate de un joc interactiv pe calculator, asa incat, nevrand sa le distrag sau sa le deranjez, le-am pupat pe crestet, in treacat. Copiii, ca si noi de altfel, sesizeaza orice semn de afectiune, oricat de absorbiti par a fi de o activitate anume. Ulterior ne-am distrat si ne-am jucat impreuna, ne-au cantat si ne-au spus amandoua poezii, am facut poze. Inainte sa plecam, s-au apucat amandoua sa manance o acadea (ma rog, sa linga acolo de zor). Erau suficient de obosite amandoua incat sa nu ne mai conduca pana la iesire. Le-am facut cu mana, insa mama a intrebat-o pe cea mica daca nu vrea sa imi dea un pupic de plecare. A zbughit-o de langa canapea si, in timp ce ma aplecam sa ajung la nivelul ei, a aterizat  direct pe obrazul meu, cu un pupic roz si deosebit de…dulce. E prea mica inca pentru a sti cum se mananca o acadea, asa incat buzele ei erau pline de compozitia aceea dulce si colorata. Simplitatea si sinceritatea gestului au interzis orice fel de manifestare dezaprobativa. Era unul dintre acele gesturi pe care le fac copiii si fata de care nu poti sa ai reactii negative, nu poti sa te impotrivesti sau sa te arati dezustat sau amarit. Pur si simplu ii apreciezi incarcatura afectiva, te bucuri de ce ai primit si zambesti; lucru pe care l-am facut si eu. In definitiv, de ce aveam a ma plange?!? Primisem doar cel mai dulce sarut din toata viata mea de pana acum.

Copiii stiu cam ce sunt ei in stare, cum si cat ii pot controla sau manipula pe adulti. Totodata, sunt capabili sa simta sensibilitatea celorlalti. In general dar si fata de ei, ca indivizi luati separat. Si stiu sa si raspunda in acelasi mod delicat. Se folosesc mai degraba de gesturi decat de cuvinte atunci cand vor sa arate ceea ce simt. Cred ca am putea invata multe de la ei.

Nepotica mea din partea sotului are acum 8 ani. Inca nu vorbesc suficient limba greaca pentru a putea purta o conversatie lejera cu ea. Insa i-am aratat in multe feluri pana acum cat de mult tin la ea. Intr-o vizita la ea acasa, sotul meu o convingea ca absentarea de la scoala (de fapt fuga de un viitor vaccin) nu are cum sa o ajute. Cum stateau ei asa de vorba, langa mine, pe canapea, ea fiind captivata de explicatiile pe care le primea, am simtit-o dintr-odata cum se lipeste de mine. Eu nu faceam parte din conversatia lor; era de 1 : 1. Fara a arata atentie, mi-am continuat convorbirea cu mama ei despre cu totul altceva, dar am apucat-o pe dupa umeri si am sarutat-o pe crestet, incercand astfel sa raspund gestului ei. In timpul asta nu am schimbat nici o privire, nici un cuvant. Temerea ei in fata vaccinului, a injectiei in sine, fusese manifestata mai devreme si fata de mama ei, care insa nu o consolase suficient si probabil ca nu ii oferise suportul de care avea nevoie. Cand “problema” a fost preluata de un barbat, ea totusi a simtit nevoia de o apropiere feminina. Era clar ca nu ii era frica de acea injectie, ci ca avea nevoie pur si simplu sa fie luata in seama si sa se apropie si de mine. Si noi, adultii, ne “ascundem” uneori adevaratele ganduri in spatele unor cuvinte care par sa nici nu aiba legatura cu ceea ce vrem sa spunem de fapt. Ei, copiii, de ce sa nu o faca?!? Mai ales cand maniera in care actioneaza este la fel de subtila ca si a noastra, desi mult mai inocenta.

Tag-uri:
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 3

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Cristina Marioglou (05.04.2009, 11:58)
Da, ingrijirea gurii, a dintilor mai cu seama, tine de educatie. Cine nu a fost obisnuit de mic sa se ingrijeasca, sa fie atent la igiena corporala, nu o va face nici restul vietii. Culmea e ca oamenii din categoria asta prefera chiar sa piarda pe cei dragi si apropiati, decat sa faca un efort si sa se ingrijeasca de ei. E cat se poate de trist!
Răspunde-i
dubneac natalia (27.03.2009, 11:37)
cum sa te saruti daca are 45 ani si gura nu este curata si nu merg observatiile nimic. cesi dori o sarutare cu o gura frumoasa si curata imbatrinim dar sarutul e ceva frumos
Răspunde-i
ca_ni (25.03.2009, 11:54)
Intr-adevar, neindoielnic, cel mai dulce sarut ramane cel dat plin de candoare de un copilas.

Nu stiu nici eu de unde pana unde exista prostul obicei (impamantenit chiar la unii parinti) de a-si saruta odraslele pe gura (buze), cand sarutul buzelor este destinat in exclusivitate decat numai si numai indragostitilor, iubitilor, sotilor (adica numai intre o femeie si un barbat, care au o relatie consfiintita!)

Cu maniera aceasta de sarut "imaginar" pe obraz ma confrunt si eu (sarutul de la distanta).
Un sarut dealtfel artificial, lipsit de absolut orice fel de incarcatura emotionala, care transmite cu totul si cu totul altceva decat menirea sa: "Ai grija, ca sunt fardata si rujata! Nu ma "sifona"!". Un gest care in final indispune, decat sa bucure.

O alta forma de manifestare a afectiunii ar mai fi si imbratisarea de la distanta. Sa-i vedeti pe nemti cum se imbratiseaza "colegial", de la distanta.:-)
La fel, un gest, care mie nu-mi transmite emotinal absolut nimic.
Il gasesc glacial, artificial.
In schimb pentru nemti este varful lor culminant emotional. Adica in gestul acesta ei dau foarte mult emotional...:-)

Copilasii nu se sfiiesc sa-si arate afectiunea.
Oamenii mari o gasesc desuet sau ca pe o slabiciune, cand de fapt a iubi si a-ti arata concret dragostea este cel mai frumos de pe pamant.
Oamenii care iubesc sunt cei mai puternici si frumosi, nu cei mai slabi si neinsemnati.
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Tu si copilul tau

Doua mame si un tata

7 iun 2015 0

Barbatul...ACELA...

19 feb 2015 8

Dragoste de mama

21 iul 2014 2

Iar se cearta

17 mar 2014 3

Drepturile mamei

21 aug 2013 8

Adolescenta

2 mai 2012 5

Prima greseala

2 apr 2011 4
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
03 mai