Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg a devenit tată pentru a treia oară

Citeste mai mult»
salata verde

În ce condiții este periculoasă pentru sănătate salata...

Citeste mai mult»
nuci

De ce este bine să consumi alimente bogate în magneziu

Citeste mai mult»

Alimentele bogate în grăsimi şi zahăr influenţează...

Citeste mai mult»
lindsay

Lindsay Lohan şi Jake Paul, cercetaţi în Statele Unite...

Citeste mai mult»
infectie

O infecție fungică mortală se răspândește într-un ritm...

Citeste mai mult»
bilic

Ce dietă ține Mihaela Bilic. Alimentele care se regăsesc...

Citeste mai mult»
Stromae

Cântăreţul Stromae şi-a anulat trei concerte în Franţa...

Citeste mai mult»
bad bunny

Superstarul pop Bad Bunny, dat în judecată de către fosta...

Citeste mai mult»

Un nou înveliş mineral ajută probioticele să...

Citeste mai mult»
Martina Navratilova

Martina Navratilova, diagnosticată în ianuarie cu cancer...

Citeste mai mult»
bruce

Demi Moore a publicat imagini de la aniversarea lui Bruce...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat turneul şi patru cântece inedite

Citeste mai mult»
lentile

Vrei să scapi de ochelari? Iată 3 soluții

Citeste mai mult»
colagen

11 surse de colagen pe care trebuie să le știi și tu

Citeste mai mult»

Cum îndepărtezi rimelul rezistent la apă. Trucul la care...

Citeste mai mult»
covid

În curând, COVID-19 nu va fi mai periculos decât gripa...

Citeste mai mult»
Brian May

Chitaristul trupei Queen, Brian May, a fost înnobilat de...

Citeste mai mult»
Shakira

Shakira a doborât 14 recorduri mondiale cu melodia în...

Citeste mai mult»
horoscop

Horoscop 15 martie 2023: Racii pot lua decizii drastice,...

Citeste mai mult»
Mark

Mark Zuckerberg anunţă încă 10.000 de concedieri la Meta

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Meghan Markle a scris o carte pentru copii. A fost...

Citeste mai mult»
Mihaela Bilic

Mihaela Bilic, despre dieta vegetariană: ”Grăbește...

Citeste mai mult»
zodii

Horoscop 14 martie 2023: Berbecii trebuie să ia decizii...

Citeste mai mult»
Michelle Yeoh

Michelle Yeoh a câştigat premiul pentru cea mai bună...

Citeste mai mult»
oscar

„Everything Everywhere All at Once” a dominat gala Oscar...

Citeste mai mult»
horoscop

Horoscop 11 martie 2023: Taurii au noroc de bani,...

Citeste mai mult»
versace

Versace pune în scenă un show strălucitor pe acoperişul...

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Regele Charles al III-lea i-a acordat titlul de Duce de...

Citeste mai mult»
horoscop

Horoscop 10 martie 2023: Berbecii au probleme financiare,...

Citeste mai mult»
suc de mere

De ce este bine să bei suc de mere

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Fiica lui Harry şi Meghan, numită pentru prima dată...

Citeste mai mult»
zodii

Horoscop 9 martie 2023: Nativii Balanță pot intra în...

Citeste mai mult»
show

Louis Vuitton a pus în scenă un show jucăuş, în stil...

Citeste mai mult»
Harry

Procesul prinţului Harry împotriva companiei care deţine...

Citeste mai mult»
bebelusi

Medicii nu le-au dat nicio șansă, dar au ajuns în...

Citeste mai mult»
hibiscus

Adevărul despre antioxidanții din hibiscus. Ce rol au...

Citeste mai mult»

Condamnare pentru o femeie mexicană şi complicele ei cu...

Citeste mai mult»
Shakira

Shakira afirmă că melodiile ei împotriva lui Gerard Piqué...

Citeste mai mult»
Harry si Meghan

Harry şi Meghan, invitaţi să asiste la încoronarea...

Citeste mai mult»

Învaţă să citeşti şi să înţelegi CORECT eticheta nutriţională

De în Diete 25 iun 2015

Eticheta nutriţională a produselor alimentare îţi oferă informaţii esenţiale despre calitatea acestora. Dacă urmăreşti să ai o alimentaţie echilibrată, este bine să-ţi creezi un obicei din a citi eticheta nutriţională.

eticheta nutritionala

Mai mult, trebuie să te asiguri că înţelegi corect informaţiile citite, iar astfel vei face, cu siguranţă, cele mai potrivite alegeri alimentare.

Astăzi îţi arătăm ce spun specialiştii despre importanţa citirii etichetei şi îţi prezentăm cele mai valoroase sfaturi de la nutriţionişti.

"Eticheta nutriţională a unui produs ne ajută să înţelegem profilul nutriţional al acestuia. Putem afla, astfel, câte calorii ne aduce produsul în cauză, ce cantitate şi ce tipuri de grăsimi conţine, dar şi cât zahăr sau câtă sare vom adăuga dietei noastre consumând acel produs. Toate aceste detalii sunt valoroase, mai ales pentru cei care doresc să aibă o alimentaţie corectă şi echilibrată, însă, fiecare dintre noi ar trebui să înveţe cum să citească şi să înţeleagă eticheta nutriţională.", spune Corina Zugravu, medic primar în nutriţie şi igiena alimentaţiei.

Tu ştii la ce să te uiţi pe eticheta nutriţională?

1. Valoarea energetică - reprezintă, de fapt, numărul de calorii pe care ni-l aduce produsul respectiv. Este exprimată în două unităţi de măsură: kJ (kilojouli) şi kcal (kcalorii). De interes pentru noi sunt doar kcaloriile (caloriile).

Caloriile (kcal) sunt prezentate, de obicei, pentru 100 g de produs sau per porţie. În plus, pentru a fi mai uşor vizibilă, informaţia este repetată pe faţa ambalajului, sub forma unei casete în care sunt înscrise: valoarea energetică pentru o porţie de produs, dar şi contribuţia unei porţii la necesarul caloric pentru o zi (apreciat ca fiind 2000 kcal/zi).

Contribuţia la necesarul caloric zilnic este exprimată procentual, tocmai pentru a înţelege mai uşor cât anume din caloriile pe care le putem consuma într-o zi au fost acoperite prin consumul unei porţii din produs.

2. Cantitatea şi calitatea grăsimilor dintr-un aliment. În informaţiile nutriţionale găsim înscrisă cantitatea totală de grăsimi exprimată, de obicei, în grame (100 g de produs), dar şi tipurile de grăsimi care o compun, respectiv cantitatea din fiecare tip.

* Grăsimile saturate (acizii graşi saturaţi) sunt grăsimile care determină creşterea colesterolului rău (LDL), dacă sunt consumate în exces; într-o alimentaţie echilibrată, cantitatea maximă de grăsimi saturate consumată într-o zi nu trebuie să depăşească 20 g.

* Grăsimile mononesaturate şi grăsimile polinesaturate, adică acizii graşi mononesaturaţi şi polinesaturaţi, sunt aşa numitele grăsimi bune, care scad colesterolul LDL (colesterol rău). Dacă nu există restricţii de aport caloric, cantitatea de grăsimi mono şi polinesaturate poate ajunge la 50 g/zi.

* Omega 3 şi Omega 6 sunt grăsimile esenţiale care ne sunt absolut necesare în alimentaţie, ele neputând fi produse de organismul nostru; ele fac parte din categoria grăsimilor polinesaturate şi se recomandă un consum zilnic de 2 g de Omega 3 (acid alfa linoneic) şi 10 g de Omega 6 (acid linoleic).

3. Conţinutul de sare - este o altă informaţie importantă de care trebuie să ţinem cont. Un consum crescut de sare duce la hipertensiune arterială, factor de risc important pentru boala cardiovasculară. Trebuie să ştii că informaţia din tabelul nutriţional indică sarea totală (bazată pe conţinutul total de sodiu al produsului) şi nu neapărat sarea adaugată ca atare în produs.

Pentru o alimentaţie echilibrată este bine să alegi produsele cu un conţinut cât mai mic de sare. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă un consum zilnic de maxim 5 g de sare, însă în România consumul mediu de sare este mai mult decât dublu faţă de cel recomandat.

4. Conţinutul de zahăr - este menţionat în tabelul nutriţional sub forma "zaharuri" şi reprezintă conţinutul total de zaharuri din aliment, inclusiv zahărul care provine din fructe (fructoză). Cantitatea totală de zaharuri nu trebuie să depăşească 90 g/zi şi este bine ca cea mai mare parte din aceasta să provină din fructe, în detrimentul zahărului adăugat sau al dulciurilor concentrate.

5. Prezenţa grăsimilor trans artificiale - este unul dintre subiectele cele mai discutate în ultima vreme, dat fiind noua directivă FDA (Administraţia Americană Pentru Alimente şi Medicamente) care a impus industriei alimentare din SUA un termen de 3 ani pentru a elimina aceste grăsimi rele din produse.

"Ȋn Europa, grăsimile trans artificiale (cele care provin din grăsimile parţial hidrogenate) au fost eliminate voluntar de către cei mai mulţi dintre producători. Reformularea cea mai radicală s-a realizat acum mai mult de 15 ani pentru produsele din categoria margarine, când au apărut margarinele de generaţie nouă, de exemplu. Pentru acestea s-a recurs la folosirea unei mici cantităţi de grăsimi vegetale tropicale (de palmier, de cocos) - grăsimi cu o consistenţă solidă în mod natural, eliminându-se astfel grăsimile parţial hidrogenate.", mai spune medicul nutriţionist Corina Zugravu.

Eticheta nutriţională nu furnizează informaţii referitoare la prezenţa grăsimilor trans în alimente. Pentru a identifica dacă un produs conţine sau nu grăsimi trans, trebuie să citim cu atenţie lista de ingrediente. Sintagma "grăsimi parţial hidrogenate" indică faptul că respectivul produs conţine grăsimi trans artificiale şi, prin urmare, este mai bine să îl eviţi. Sursa: Becel.

Tag-uri: , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Diete
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
25 mar