nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»
Reese Witherspoon

Compania actriţei Reese Witherspoon va produce un serial...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon a fost plasat sub 'tutelă consolidată'

Citeste mai mult»
gineco

Menopauza: Ce este, când apare și care sunt simptomele

Citeste mai mult»

Hotarari decisive ale anului 2009 in dieta si sport

De în Sport 2 ian 2009
Iata ca anul s-a "innoit" si atrage dupa sine hotarari decisive pe care le poti lua acum la inceputul lui 2009. Asa cum anul este nou si planurile si deciziile sunt noi noute gata de a fi sau nu puse in practica. Parca te aud..anu' asta fac aia, aia si aia! Dar esti sigura ca poti? Hai sa aflam impreuna care sunt cele mai hot "revolutii" pe care vrei sa le faci anul acesta in dieta si sport si cum sa le pui in aplicare , de la Cristina Calarasanu, psiholog.
La inceput de an, parca si viata noastra ia o turnura noua. Punem la cale afaceri, planuri, calatorii, decizii si multe alte lucruri pe care sa le facem pe parcursul intregului an. Parca-mi rasuna in minte "planuri" ce le-am auzit la inceputul anului ce tocmai s-a incheiat. Ele sunau cam asa: "anul asta o sa ma odihnesc mai mult", "anul acesta ma duc intr-o calatorie intr-o tara exotica", "anul acesta deschid afacerea mult visata", si multe altele in functie de preferinte si nevoi. Toate acestea la inceputul lunii ianuarie se planifica sau chiar in noaptea de revelion. Ma intreb daca acele persoane au reusit sau nu ce si-au propus la inceput de an! Eu sper ca da, si cred ca inceputul anului este un moment propice pentru a-ti planui "vise". Sunt sigura ca se poate.

Sa nu uitam de domeniul sportului si al dietei; si acestea sunt "cerute" in dorintele de la inceputul anului. Am investigat pe ici pe colo si am realizat o lista cu ce si-au dorit in general femeile in dieta si sport la inceput de an. Nu este usor sa pui in practica astfel de dorinte, care au trasee dificil de urmat si care impun multa vointa, de care nu toate dam dovada atunci cand suntem puse in fata unei confruntari de acest gen.

De aceea, nu am facut doar sa preiau sau sa anticipez care sunt hotararile "decisive" la inceputul anului, ci am vorbit si cu un psiholog, care sa-mi dea o mana de ajutor in descoperirea unor trucuri care sa ne indemne sa aplicam aceste decizii, evitand astfel ca ele sa ramana in stadiul de "proiect".

Iata care sunt "regulile" pe care incercam noi femeile sa ni le impunem la inceput de an si cum putem sa le ducem la bun sfarsit fara a abandona pe drum.

"Anul acesta ma duc la sala"


Daca vorbim de sport atunci acest lucru rasuna pe buzele majoritatii femeilor la inceputul fiecarui an. Anul nou este intotdeauna binevenit pentru a aduce planuri noi. Abonamentul de sala pare mai "apetisant" atunci cand incepe odata cu noul an si pare de asemenea, un obiectiv tangibil.

Sfatul psihologului: Gandeste-te bine care sunt motivele pentru care vrei sa mergi la sala: ca vrei sa te mentii in forma, ca vrei sa mai dai jos cateva kilograme, ca ai remuscari din cauza consumului excesiv de alimente din perioada sarbatorilor si vezi cat de mult "cantaresc" ele pentru tine. Daca vei avea motivatia destul de puternica, o vei si face.
Pentru a fi sigura ca o sa ajungi anul acesta la sala de sport, du-te chiar acum sa fa-ti un abonament pentru perioada imediat urmatoare. Incearca sa nu il alegi pe cel mai ieftin; in felul acesta nu iti va conveni sa pierzi banii pe care i-ai dat si te vei duce chiar si in momentele in care nu ai "chef". Primul pas este sa actionezi in vreun fel, iar achizitionarea unui abonament nu tocmai ieftin poate fi un impuls destul de puternic."Dulciurile – o raritate"

Ei bine, gandurile care iti dau tarcoale la inceput de an sunt si cele legate de diete. Poate ca nu ai curaj sa tii o dieta, dar vrei sa mai renunti la o parte din  cantitatea impresionanta de dulciuri pe care o savurai pana acum. Esti obisnuita sa mananci dulciuri zi de zi, poate chiar ora de ora: patiserie, ciocolata, torturi sau prajituri? Esti dependenta de ele, iar obiectivul tau la inceputul acestui an este: "sa mananc dulciuri o data pe saptamana, apoi de doua ori pe luna, si incet –incet, ele sa devina o raritate pentru mine!"

Sfatul psihologului: momentele imediat urmatoare Revelionului sunt cele mai potrivite pentru a renunta la dulciuri. Pentru ca esti deja satula de preparatele si mancarurile consumate pe parcursul sarbatorilor de iarna si intotdeauna la inceput de an cauti o "cura de detoxifiere" fie ea si prin eliminarea grasimilor si dulciurilor doar. Chiar daca pofta de dulce apare, nu te speria, mananca un fruct dulce (nu acru), pentru a te apropia mai mult de gustul unei prajituri foarte dulci. Daca veti manca un fruct acru, nu veti considera acel fruct inlocuitor, dar unul dulce (banana, piersica, strugurii) va potoli nevoia de dulce.
Obisnuieste-te sa iti faci prajituri in casa, o data pe saptamana, eventual in week-end si sa le prepari numai cu  ingrediente slab calorice si santoase .

"Anul acesta voi face sport acasa de cel putin trei ori pe saptamana"

Nu esti genul care sa se duca la sala, dar totusi iti doresti sa faci intr-un fel sau altul miscare, iar in propria casa este solutia cea mai la-ndemana, comoda si practica.  Mai greu este cu practica ce-i drept si cu stimluarea corpului si a mintii de a realiza acest lucru. Vrem aia, aia si aia, dar cate punem in practica.

Sfatul psihologului:  Obiectivul nu este unul idealist, este unul chiar realist,sa faci sport vreo 20-30 de minute pe zi nu este un obicei greu de deprins. Dar te intrebi oare cum?
Propunerea mea este sa incepi de la a practica o singura data pe saptamana cele 20-30 de minute de sport. Iti vei da seama cum te simti si este foarte probabil sa repeti "procedura" mai curand decat crezi.

Important este sa o iei pas cu pas, sa nu te arunci la a incepe multe lucruri deodata. Saptamana aceasta, ulterioara revelionului, "pacatele" legate de sport si de alimentatie ies la iveala mai ceva ca in timpul anului. Constiinta este foarte incarcata de alimentele si bunatatile pe care le-ai savurat de sarbatori dar care acum iti dau batai de cap, frustrarile de a avea un kg, doua, trei in plus nu iti dau pace si asa mai departe. De aceea, este un moment propice pentru a te auto-determina sa faci sport.

Propunerea este sa iti alegi o ora dintr-o zi in care sa esti mai libera si sa pui alarma sa sune la o anumita ora cand consideri tu ca organismul tau e capabil de efort fizic (dimineata, seara), si sa postezi pe telefon un mesaj stimultaor de genul "E timpul ca trupul tau sa atraga priviri", "invioreaza-te chiar acum prin cateva exercitii fizice", "sportul inseamna silueta perfecta", etc. Alege de fiecare alt mesaj care sa denote asteptarile tale de la sport pentru a deveni un stimulator.

A, si nu uita ca la sfarsitul primei sedinte sa programezi alarma pentru urmatoarea zi in care trupul tau se va bucura de modelare si tonifiere, si incearca sa alegi o zi cat mai aproape de ultima."De la 1 ianuarie renunt la sucurile din comert"

Esti sigura ca nu e o atitudine de moment, din cauza faptului ca deja esti "intoxicata" de bauturile pe care le-ai savurat pe deplin de sarbatori? Daca chiar iti propui acest lucru, si esti destul de motivata pentru a face din sucurile acidulate, cu E-uri si conservanti o istorie, atunci afla ca se poate si ca nu este nevoie sa bei numai apa plata.

Sfatul psihologului: este destul de dificil sa renunti la gustul bun care iti ofera "confort" psihic, care iti satisface papilele gustative, in ciuada efectelor negative pe care le au. Si trebuie neaparat sa gasesti o alternativa care sa nu fie apa plata, pentru ca aceasta nu va avea succes. Nu poti inlocui nici fizic, nici psihic gustul dulce, aromat, acidulat si unul fad, inodor incolor si insipid. E nerealist.

Dar poti avea cateva optiuni mult mai sanatoase si chiar mai gustoase. Si dupa cum banuiesti este vorba de sucurile facute acasa din fructe proaspete. Cand vine vorba de acest subiect,  ne impiedicam mereu de motive uneori veridice: sucul natural nu rezista foarte mult, se acreste, se oxideaza si in plus, trebuie sa il faci la un aparat special, care ulterior trebuie spalat, si de multe ori renunti sa prepari un pahar de suc si apoi sa speli jumatate de ora la ustensilele necesare prepararii lui. Dar nu trebuie sa bei tot timpul astfel de suc, pentru a deveni o povara prepararea lui.

Incearca sa te "imprietenesti si cu apa plata sau minerala, sunt cele mai eficiente in procesul de combatere a setei. Plus ca poti sa o vei si sub forma de limonada cu miere, lamaie, menta si alte mirodenii pe placul tau.

"Fast-food – o data la luna!"


Un obiectiv destul de greu de realizat avand in vedere gradul de dependenta pe care il provoaca fast-food-ul odata ce a fost consumat, dar nu ceva imposibil. Trebuie sa faci ceva in privinta asta, pentru ca fast-food-ul nu numai ca ingrasa,dar este si nesanatos.

Sfatul psihologului: este foarte greu sa realizezi aceasta doleanta odata ce esti fan impatimit al acestui tip de preparate. Adica sa treci de la aproape zilnic, la o data pe luna e cam mult. Mai bine propune-ti ceva realist: sa mananci o data pe saptamana fast-food. Asta poti realiza cu siguranta, cu conditia sa stai deoparte de astfel de locatii atunci cand te intalnesti cu prietenii sau cand ti-e foame. Atunci cand ajungi acolo, o data pe saptamana, sau pur si simplu din "intamplare", alege salatele, care au putine calorii si tine-te departe de sandwich-uri si cartofi. Motivatia de a renunta la acest tip de produse trebuie sa fie dependenta de o credinta a ta care sa aiba legatura cu ele, nu poti sa renunti din senin, trebuie sa existe un motiv intemeiat pentru care o faci.

"Anul acesta voi renunta la masina si voi merge mai mult pe jos"

Esti car-addicted? Nu te poti deplasa nici 100 de m fara masina? Atunci am vesti proaste pentru tine: esti pandita de boli reumatice si musculare, si esti deja stapanita de "sedentarism" in miscare. E nesanatos si periculos pentru silueta ta!

Sfatul psihologului: aici sunt mai multe motive pentru care ar trebui sa renunti la masina, pe langa faptul ca trebuie sa faci miscare, si anume pentru sanatatea sistemului tau nervos. Sa nu uitam cati nervi iti faci cand esti blocata in trafic, cand stai o ora la semafor sau cand cineva ti-a luat locul de parcare! Toate aceste lucruri contribuie la cresterea nivelului de stres din organism, iar efectele sunt deja cunoscute.

Cum sa renunti la masina? Incetul cu incetul! Mai intai du-te intr-o plimbare fara masina, apoi du-te la serviciu cateva zile. La inceput ti se va parea greu, obositor, haotic cu atata lume in jurul tau, aglomeratie. Important e sa nu te sperii din primele dati, ci sa astepti pana trece perioada de acomodare, pentru a te obisnui cu ce ti se intampla. Mergand pe jos vei imbina mult mai multe lucruri de care nu ai parte cu masina: socializarea, reactii in fata unor situatii critice (aglomeratie, impingeri in autobuz etc), vei ajunge la timp la locul de intalnire, vei face miscare si nu te vei mai enerva in trafic. Si nu mai punem la socoteala faptul ca vei contribui la diminuarea poluarii din orasul tau. O masina mai putin in trafic inseamna aer mai curat!

Tu ce ti-ai planuit pentru anul acesta legat de sport si de alimentatie?
Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sport
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
23 apr