Eminem

Eminem anunţă noul album "The Death of Slim Shady (Coup...

Citeste mai mult»
Pierce Brosnan

Pierce Brosnan revine în rolul de spion, într-un film...

Citeste mai mult»
Malala Yousafzai

Malala, criticată pentru un musical produs împreună cu...

Citeste mai mult»
Harvey Weinstein

Curtea de Apel din New York a anulat condamnarea pentru...

Citeste mai mult»
Laurent Cantet

Regizorul Laurent Cantet, premiat cu Palme d'Or pentru...

Citeste mai mult»
smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»

Frustrari si resentimente

Cum putem face diferenta intre bun simt fata de ceilalti si bun simt fata de noi insine? Cum ne putem da seama cand e cazul sa spunem ce nu ne convine, lasand la o parte excesul de bun simt, pentru a nu suferi ulterior consecintele propriei noastre taceri? Cred ca ascultandu-ne instinctul.

Si putem recunoaste cu usurinta momentul acela in care, cel sau cei de langa noi ne spun cuvinte neplacute, care ne deranjeaza si ne ranesc. Moment in care simtim cum incepem sa acumulam furie amestecata cu frustrare. De ce frustrare? Cine ne opreste sa vorbim? Sa spunem celuilalt ca ne-a jignit sau ranit, cu sau fara intentie? Faptul ca e mai in varsta? Ca ne e mult prea aproape sufleteste si nu ne asteptam tocmai de la el sau ea sa ne faca una ca asta? Probabil. Cert e ca, daca nu spunem ceva atunci, pe loc, toate aceste dureri provocate de ceilalti vor incepe sa se adune precum lava intr-un vulcan si, ca orice vulcan, vor rabufni la un moment dat. Problema e ca nu stim cand va veni acel moment. Nimeni nu stie cu exactitate de 100% cand izbucnesc vulcanii. Putem face masuratori, da, dar in cazul nostru e suficient sa ne luam pulsul. Daca e aproape dublu fata de cel obisnuit, atunci e grav; e pe cale sa izbucneasca vulcanul din noi. Si unde ajungem?

Ajungem sa rabfunim cand ne asteptam mai putin; si noi si ceilalti. De multe ori in momente de liniste, in care nimeni n-a deranjat pe nimeni. Si e cu atat mai ciudat si mai jenant. Putem parea nebuni sau dezaxati.

Nu ar fi mai bine ca, de fiecare data cand auzim vorbe neplacute, nepotrivite, cand ceilalti au atitudini deplasate fata de noi, sa le atragem atentia? Sa le spunem pur si simplu ce ne-a deranjat din vorba sau fapta lor? Ce ar fi atat de grav daca i-ai spune cuiva care, atunci cand ii arati o poza cu tine, odihnindu-te pe marginea unei fantani arteziene si citind prospectul acelei gradini: “Ce, te dai intelectuala?” / “Nu, nu ma dau intelectuala. Pur si simplu ma odihneam putin…citind ceva.” Sau, cand, la fel, te intreaba: “Ai inceput sa faci pe cosmopolita.”, sa ii raspunzi: “Nu fac pe cosmopolita, ci asa sunt de cand ma stiu si nu vad nimic rau in asta.”

Multe frustrari si resentimente provin din faptul ca nu spunem lucrurilor pe nume, atunci, cand este cazul. Alimentam conflicte ulterioare, bazandu-ne pe bun simtul celuilalt, zicandu-ne: “lasa, ca nu si-a dat seama ce-a spus.” Din nefericire, cel care spune astfel de rautati sau arunca astfel de ironii o data, o sa o faca din nou, mereu, iar si iar. Daca n-a avut bun simtul initial de a nu o face, de a isi tine in frau rautatile si invidiile, inseamna ca nu se va da in laturi de la nimic nici pe viitor. E trist, dar asa stau lucrurile.

Cred ca putem asemana o astfel de situatie cu aceea cand suntem calcati pe picior, intr-un mijloc de transport in comun, sau chiar pe strada si persoana care ne-a calcat nu spune nimic. Fie ca nu-si da seama, fie ca nu a fost invatata sa isi ceara scuze atunci cand ii lezeaza pe ceilalti. Fizic sau sufleteste. De la o astfel de persoana nu te poti astepta la prea multe. Ah, ba da, la o perpetua lipsa de bun simt si de sensibilitate umana.

Am vazut ca engelzii sunt profesionisti la capitolul acesta; ei isi servesc pe moment “amabilitatile”, si de o parte, si de cealalta. Daca unul a gresit si isi cere scuze, celalat ii replica: “Da, ai de ce sa iti ceri scuze, pentru ca ai gresit fata de mine. Si te iert.” In felul acesta, cel lezat il face pe celalalt si mai constient de greseala sa si, zic eu, il ajuta ca pe viitor sa se poata abtine. Sau macar sa incerce. Oare e atat de greu? E mai bine sa se ajunga la conflicte, vorbe si mai dure, despartiri? Are rost sa mergem pe un drum atat de spinos ca, in cele din urma, sa nu mai stim nici cine a aruncat primul cu piatra, nici cine ar fi cazul sa isi ceara iertare? Eu cred ca e mult mai usor si mai sanatos sa spunem lucrurilor pe nume la timp, pentru a evita situatii inutile, urate si degradante.
Tag-uri: , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 10

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

M. G. (17.12.2012, 13:18)
Ziua buna! Oricat s-ar comenta subiectul, ai dreptate Alec, ar trebui sa se scrie zile intregi...orice si oricat s-ar scrie, constat ca fiecare are dreptate.Si cata dreptate ai si tu, Alec. Intradevar, sunt persoane care persista intr-un comportament deranjant (de multe ori putin spus deranjant) si fac rau cu buna stiinta chiar celor mai apropiate persoane din jurul lor. Fiecare are limita lui de suportabilitate peste care daca se trece se ajunge chiar la a apela si la "instantele pamantesti" cum le spui tu. M-a incercat si pe mine disperarea de a reactiona de multe ori chiar si in ultimul timp, insa nici cu sentimentul acesta nu ma simteam bine. Ma gandeam ca daca reactionez,"razboiul" poate dura mai mult, de aici consum de energie si nu numai, si indiferent de rezultat nu am reusit sa merg mai departe de a incerca sa ignor persoana atat cat e posibil. Nu stiu cum sa explic in cuvinte, dar pur si simplu nu ma simt bine (psihic vorbind) nici cand trebuie sa actionez pentru a-mi face dreptate, ideea este ca automat ma pun in locul persoanei respective si gandul ca reactia mea ar putea sa ii creeze probleme de vreun fel imi paralizeaza actiunile. Nu intentionez sa pozez in vreun ingeras, chiar nu sunt si in trecut eram extrem de agresiva din ratiuni de aparare inainte chiar de a ma deranja cineva. As putea sa argumentez cu exemple ceea ce am spus mai sus dar ar insemna sa nu ma mai opresc din scris cateva ore...

In concluzie cred ca fiecare ar trebui sa isi analizeze felul in care simte atunci cand se gandeste sa reactioneze la orice fel de agresiune.

Dupa cum spuneai tu, Cristina, e bine sa te indepartezi de cei care nu te merita, care nu te respecta. Pentru asta, cel mai bun barometru sunt tot sentimentele noastre. Putem sa facem o lista cu toate persoanele pe care le intalnim cel mai des, scriem in dreptul fiecareia intr-un singur cuvant care ne vine rapid in minte, care sunt sentimentele pe care le avem sau ce stare ne creeaza cand ne aflam in prezenta lor (veselie, incredere, ne simtim importanti...sau dimpotriva: nemultumire, invidie...). In acest fel ne putem da seama imediat daca cei din jurul nostru ne trezesc stari armonioase sau negative si putem alege sa ramanem in preajma oamenilor care ne daruiesc recunoastere, respect si incredere. Primul pas spre a primi toate astea este de a oferi mai intai noi insine.

O zi frumoasa va doresc!
Cu drag,M.G.M.
Răspunde-i
Cristina Marioglou (17.12.2012, 01:54)
Alec, sa ierti, dar sa nu uiti. Desi se zice ca e bine si sa uiti. Stiu si eu, daca uiti mereu, iar si iar, ca cel de langa tine te-a ranit sufleteste, atunci nu te va mai surprinde cand o va face din nou. Dar daca nu uiti, atunci poti sa te indepartezi de astfel de oameni, sa ii tii la distanta de tine. Ce rost ar avea sa pastrezi in preajma ta oameni care nu te respecta?
Răspunde-i
Alec (16.12.2012, 17:37)
Cred ca faceti parte dintre aceia care constata ca nu prea isi mai gasesc locul in lumea asta, dintre aceia care poseda decenta si bun-simt care incep sa se simta - culmea! tot ei- niste inadaptati deoarece nu pot sa se muleze pe ceea ce se afla langa...

As sta sa raspund cu un comentariu de...zile intregi, de pagini intregi... Nu are rost. Pt ca cei ca dvs stiu, iar cei cu un fel de a fi contrar...nu citesc ceea ce se scie pe aici...

De la persoanele straine in general nu prea avem pretentii sau se streg mai usos faptele lor pt ca nu ne mai lovim de ei si data viitoare ... Ce facem cu cei pe care II CREDEM APROPIATI, CARE SE DAU DREPT PRIETENII NOSTRI, APROPIATII NOSTRI DE SUFLET, INTIMI CHIAR...?

De aici trecem din taramul scuzelor in cel al iertarii. Probabil ca nu veti fi de acord cu mine, dar eu nu cred in teoria cu iertarea. Nu, nu inseamna ca ma razbun, dar nici nu imbrac haina ipocriziei spunand ca am iertat ceva ce ma va roade inauntru mult timp...

Ce facem cu cei care actioneaza in detrimentul altora cu nonsalanta, dezinvolti, relaxati?
Ce facem cu cei care iti calca in picioare, de exemplu, sentimentele sau onoarea, sau lovesc in fiintele tale cele mai dragi?

Cum procedezi cand poate ai avea motive sa te adresezi unei instante, unei justitii existente si pamantene, dar nu ai rabdarea si energia necesara? Oare dupa vreo trei ani de proces -daca nu mai mult- pentru calomnie de exemplu, cel care te-a facut sa suferi, acea persoana isi va cere scuze? Sau iertare? Sau, chiar si asa, asta va mai conta?

Cum sa fii mai bun si cum sa faci sa devina mai buna o lume in care traiesc si oameni de acest fel? Cum?
Răspunde-i
Cristina Marioglou (14.12.2012, 23:37)
Carmen, cred ca raspunsul pentru vanzatoarea nediplomata e mai mult decat potrivit, asertiv si pe masura. Poate chiar prea fin si delicat, dar cam tot in stilul englezesc de care vorbeam mai sus.

Alexandra, cred ca e totusi mai bine sa raspunzi oricui, important e cum o faci. Nuanta conteaza, vezi bine. Uite exemplul dat de Carmen, care e si elocvent si foarte potrivit.

M.G. agresivitate avem cu totii, acum depinde ce face fiecare cu a lui, pe unde si incotro o directioneaza si in ce fel. Se vede treaba ca tu ai facut o alegere buna pentru tine, cu efecte pozitive. Bravo tie!

Multumesc, Bianca. Ma bucura tare mult aprecierile si incurajarile tale.

Asa e, Lucia. Iar pe langa confuzie mai avem parte si de manipulari si dorinta celorlalti de a ne controla viata, ceea ce gandim sau facem. Sa ii lasam?!?

Ioana, tu pari o persoana foarte directa si...pe faza. Bine de tine ca reusesti.
Răspunde-i
ioana (12.12.2012, 11:00)
Mi se pare foarte ok sa iti exprimi o parere insa conteaza cum o faci.....si mi se pare din nou ok ca in cazul in care esti jignit sa o faci pe moment sau sa o faci mai tarziu in acelasi context . Unii invata doar pe pielea lor, cand li se intampla.

Unii parca sunt facuti sa fie ranchiunosi, sa fie nervosi, sa nu le convina nimic, sa jigneasca... gratie frustrarilor...si nu cred ca exista vreo sansa sa se produca o schimbare in privinta lor..

Astfel, e ceva normal si indicat sa raspundem automat unor injurii daca asta ne face bine .. la fel de bine sa ramanem indiferenti sau la fel de bine, din punctul meu de vedere, sa intorci vorba in momentul benefic (vb aceea: roata se invarte).
Răspunde-i
Lucia Petrescu (10.12.2012, 21:12)
Este onest sa iti exprimi dezaprobarea/puctul de vedere/atituidnea pe loc. Altfel izbucnesc nu doar conflicte (mocnite), ci apar si confuzii nedorite. De altfel noi, romanii traim intr-o permanenta confuzie: legislativa, comunicativa, relationala, tocmai din cauza "neclaritatilor". Asta ne ingreueaza zilnic existenta.
Răspunde-i
bianca curalea (07.12.2012, 09:18)
big like!!!
Răspunde-i
M. G. (06.12.2012, 18:25)
Seara buna! Parca la fix ai postat articolul, la momentul bilantului de sfarsit de an cand ne facem rezumatul tuturor actiunilor si analizam daca am procedat bine sau nu. Eu merg chiar mai departe si compar putin anul care se incheie cu anii anteriori. Astfel articolul tau mi-a dat ceva mai mult de gandit. Uitasem de felul agresiv in care ma comportam pana acum 3-4 ani cand pentru mine agresivitatea era un mod de viata. Atunci nu realizam cata energie irosesc, cat rau imi fac mie insami si celor din jurul meu, stiam doar ca nu trebuie sa las pe nimeni sa imi faca vreun rau mie sau, mai tarziu, copiilor mei. Imi gaseam scuze cum ca sunt o femeie puternica si trebuie sa ma descurc singura (uitasem practic ca sunt femeie) si nu consideram ca sunt corecta daca imi urlu parerile indiferent cine era persoana care ma suparase (o merita din plin, gandeam eu).

Bineinteles ca problemele se inmulteau pe toate planurile, ma confruntam din ce in ce mai des cu situatii in care era nevoie de "justitiarul agresiv'' din mine, apoi nu pridideam sa povestesc si celorlalti cat de "inteligent" mi-am rezolvat eu o problema sau alta si, desi obosita sa actionez intotdeauna doar eu si sa reusesc doar dupa ce bat cu pumnul in masa nu imi trecea prin cap ca as putea sa procedez si altfel.

O alta scuza era lumea rea in care traim, viata care imi fusese de cand deschisesem ochii pe lume potrivnica, familia care ar fi trebuit sa imi fie alaturi dar care nu era oaza de liniste si iubire pe care o vedeam la ceilalti...toate acestea erau scuze pentru comportamentul meu.

Cu aproximativ trei ani in urma am avut un moment in care am simtit ca e prea mult ceea ce mi se intampla, ca trebuie sa schimb ceva si, din moment ce modul in care actionasem pana atunci nu imi adusese nimic bun era cazul sa procedez altfel.

Am inteles cat de mult face un zambet chiar si la adresa unei persoane care mi-a gresit, cat de bine ma simt cand zambesc si ca pot sa fiu o femeie puternica si atunci cand cedez prima. Am inteles toate astea din propria experienta desi mi-as fi dorit sa fi invatat altfel, poate din iubirea la care am ravnit intotdeauna.

De cand m-am schimbat s-au produs adevarate minuni in viata mea, relatiile cu cei din jur, prietenii, familia...

Din ceea ce invat in fiecare zi impartasesc cu ceilalti si imi invat copiii ca a "intoarce si celalat obraz" nu e semn de slabiciune.

Va doresc multa liniste sufleteasca si ganduri bune!

Cu drag, M.G.M.
Răspunde-i
alexandra (06.12.2012, 09:55)
Nu cred ca este bine sa-ti exprimi opinia , dezaprobarea , e.t.c. fata de necunoscuti . Poti genera reactii absolut de neimaginat .Trebuie sa fii exigent cu cei care conteaza.
Răspunde-i
Carmen (06.12.2012, 09:13)
Foarte, foarte bun subiectul , mi-ar placea sa fie foarte comentat pentru ca este o problema de relationare zilnica, pe strada, la servici, in magazin (nu vi se intampla ca o vanzatoare sa faca remarci de tipul ,,nu avem masuri asa mari"), in familie. Parerea mea este ca tipul de comportament adoptat vine din copilarie, cand copilul este invatat sa nu riposteze, primele jigniri venind din familie cu scop educational, dar care tot jigniri sunt de fapt, iar ca adult poti imita comportamentul parintilor sau poti ramane tributar stilului dobandit in copilarie. Mi se pare o problema faptul ca agresivitatea este din ce in ce mai promovata in societate ca o calitate, o anumita competitivitate fara miza este practicata in relatii. Oare cum ar fi daca unei vanzatoare care spune atunci cand intrati in magazin ,,Nu avem masura dumneavoastra , nu se fac marimi asa mari" cu ,,Imi cer scuize ca ati fost nevoita sa va exprimati parerea despre sillueta mea si ati fost destul de amabila sa presupuneti ca stiti ce caut eu, sunteti foarte atenta si draguta"
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Tu si ceilalti
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
27 apr