Meryl streep 2

Meryl Streep va primi un Palme d'Or onorific la ceremonia...

Citeste mai mult»
Billie Eilish

Billie Eilish anunţă turneul mondial „Hit Me Hard and Soft”

Citeste mai mult»
Kevin Spacey

Kevin Spacey ripostează faţă de un documentar în care...

Citeste mai mult»
charlotte

Prinţul William şi Kate au dat publicităţii o fotografie...

Citeste mai mult»
Robert de Niro

Un videoclip viral cu Robert de Niro în care actorul...

Citeste mai mult»
Carli Lloyd

Carli Lloyd, fost star al naţionalei SUA, a anunţat că...

Citeste mai mult»
sport

Câte ore pe zi ar trebui să stai în picioare, să faci...

Citeste mai mult»
Paul Auster

Romancierul american Paul Auster, autorul ''Trilogiei New...

Citeste mai mult»
yumi

Japoneza Yumi Katsura, o renumită creatoare de rochii de...

Citeste mai mult»
Gérard Depardieu

Actorul Gérard Depardieu a fost eliberat după opt ore de...

Citeste mai mult»
Raluca Turcan

Raluca Turcan, despre cineaşti la gala Premiilor Gopo:...

Citeste mai mult»
Salma Hayek

Salma Hayek s-a alăturat Madonnei pe scena din Mexic,...

Citeste mai mult»
shakira

Blackstone oferă aproape 1,6 miliarde de dolari pentru...

Citeste mai mult»
Gérard Depardieu

Gérard Depardieu a fost reţinut de poliţie pentru...

Citeste mai mult»
Eminem

Eminem anunţă noul album "The Death of Slim Shady (Coup...

Citeste mai mult»
Pierce Brosnan

Pierce Brosnan revine în rolul de spion, într-un film...

Citeste mai mult»
Malala Yousafzai

Malala, criticată pentru un musical produs împreună cu...

Citeste mai mult»
Harvey Weinstein

Curtea de Apel din New York a anulat condamnarea pentru...

Citeste mai mult»
Laurent Cantet

Regizorul Laurent Cantet, premiat cu Palme d'Or pentru...

Citeste mai mult»
smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»

Ajutor, cineva sa ma scoata de aici!

De în Sanatate 27 iun 2008
Repulsia fata de insecte si reptile, frica de inaltime, teama de caini, senzatia de sufocare resimtita in spatii inguste si groaza de a claca in timp ce vorbesti in public se numara printre cele mai frecvente fobii. Ce se ascunde de fapt in spatele lor, ce le-a declansat si cum le putem invinge ne va povesti pe larg psihologul Gabriel Dinu.

De cand ma stiu mi-a fost frica de soareci, hamsteri, purcelusi de guineea si bineinteles, sobolani. Desi, cred ca frica e un cuvant prea bland: mi-e realmente groaza si scarba de aceste animalute pe care atatia oameni le gasesc dragute. In cele mai cumplite cosmaruri ii vad escaladandu-mi piciorul stang pe care am obiceiul sa-l scot de sub patura atunci cand dorm si prinzandu-se cu dintii ca doua cuisoare de mine. Aveau sa se adeveresaca intr-o oarecare masura cand sora mea, mai mica cu 8 ani decat mine, a decis ca de ziua ei isi doreste....un hamster. Eu a trebuit sa fiu cea care il cara intr-o cutiuta de carton, o cusca improvizata de cei de la magazinul de animale pe care micul patruped dintos a ros-o si din care a e vadat pana sa ajungem acasa. Imaginati-va patru oameni cautand un soarece in masina, pe sub banchete, patru oameni in toata firea, dintre care unul (eu!) avea sa fie marcat pe veci de acesta experienta.

Teama = fobie?

Nu m-am gandit nicioadata la teama de soareci ca la o fobie, poate si fiindca nu mi se da prea des ocazia sa ma aflu in preajma unuia. Cat despre hamsterul surorii mele, acesta a sucombat cu burta plina, dupa trei ani de existenta mai mult decat indestulatoare. Daca as fi crescut la tara, ar fi fost o cu totul alta poveste. Atunci poate ca intr-adevar, aceasta teama mi-ar fi ingreunat existenta. Sau, daca stau mai bine sa ma gandesc, poate nu, dat fiind ca as fi trait mai aproape de natura. Pe langa asta, stiu de ce ma tem de ei, si anume, pentru ca, asemeni multor animale, au dinti si pot musca. Apoi, ar mai fi codita aceea roz si serpuitoare ca o rama, care pur si simplu ma infioara. Din dorinta de a ma lamuri, am cerut sfatul unui psiholog. Iata ce mi-a raspuns Gabriel Dinu: „o teama este considerata ca fiind fobie atunci cand apare si numai la gandul obiectului ei si cand este exagerat de puternica, reusind sa influenteze semnificativ viata unei persoane. Daca o persoana evita sa iasa din casa doar pentru ca ii este frica de lift, oameni, locuri deschise, caini etc, atunci este timpul sa ia in considerare apelarea la un psihoterapeut, care ii poate explica ce se intampla in mintea ei si ii poate pune la dispozitie tehnicile specifice prin care isi poate diminua frica”.

Agorafobia, fobia nr. 1 la romani

Americanii sunt singurul popor cu statistici la zi cand vine vorba de fobii. Ultimele rezultate certifica faptul ca aproape jumatate dintre femei se tem de moarte de paienjeni, arahnofobia fiind pe primul loc in topul celor mai des intalnite fobii, urmata de aerofobie (frica de zbor) si agorafobie. Potrivit psihologul Gabriel Dinu, fobia cu care se confrunta cei mai multi dintre romani este agorafobia, cu alte cuvinte frica de locuri sau situatii in care scaparea este dificila sau jenanta, sau ajutorul este greu accesibil in caz ca ceva rau se poate intampla. “De obicei, agorafobia se refera la situatiile in care o persoana este singura inafara casei, in piete, magazine, autobus, tren sau avion. Cel mai grav caz de fobie pe care l-am vazut a fost un client care, in caz ca vedea un caine pe strada, nu se dadea jos din masina ca sa intre in cabinet. In primele sedinte era necesar sa ma duc la masina si sa-l conduc in cladire”

Ce le declanseaza?

Inainte sa recurgem la explicatii freudiene, Gabriel Dinu ne explica ca “cele mai multe dintre fobii se declanseaza in urma unor evenimente negative, cum ar fi muscatura unui caine sau starea de lesin survenita intr-o anumita situatie (in autobuz, metrou, magazine, sala de clasa etc). Unele dintre ele pot lua nastere si in lipsa unei experiente personale negative. Este de ajuns ca persoana sa aiba o personalitate anxioasa, sa se gandeasca foarte mult ca ceva rau se poate intampla oricand, sa puna mereu raul in fata si sa catastrofalizeze eventualele intamplari negative (de exemplu, o persoana poate sa fie ingrozita de ideea de a-si rupe o mana, cand o fractura nu este de fapt o catastrofa, ci se poate remedia usor in cateva saptamani). De cele mai multe ori, o astfel de gandire se mosteneste de la persoanele semnificative din viata noastra (de exemplu, atunci cand mama este foarte nelinistita ca sotul ei intarzie si spune ca sigur ceva rau s-a intamplat, copilul preia involuntar acest mod negativ de gandire si il integreaza in propriul sistem cognitiv)”.

Anxietatea si dependenta de...teama

Exista oameni care azi se tem de caini, maine de pisici si asa mai departe, luand pe rand intreg lantul trofic. Sau, mai rau, sunt oameni care se tem de atatea lucruri incat te miri cum de reusesc sa supravietuiasca cu toate. Ce ne face sa fim, in ziua de azi mai mult decat oricand, atat de predispusi sa dezvoltam o fobie? Poate fi vorba, pana la urma, de o dependenta de teama, de anumiti hormoni (adrenalina) pe care creierul nostru ii produce doar in astfel de momente de tensiune? “Putem discuta de o oarecare dependenta de teama, din doua puncte de vedere”, este de parere psihologul Gabriel Dinu,”teama declanseaza producerea de adrenalina, hormon care mobilizeaza organismul si chiar poate da o stare de bine. Exista persoane care actioneaza cel mai bine atunci cand simt teama. Mai putem vorbi de beneficiile simptomului, acest lucru insemnand ca exista persoane care atunci cand au stari de teama sau anxietate, primesc mai multa atentie de la persoanele din jur, lucru care le face sa se simta iubite”.

Ne putem vindeca?
Raspunsul psihoterapeutilor este fara doar si poate afirmativ. "Psihoterapia pentru fobii dureaza in functie de gravitatea si vechimea acesteia. Ea consta in dezvaluirea mecanismului prin care fobia actioneaza si prin invatarea unor tehnici cognitive si comportamentale prin care clientul sa tina in frau teama sau chiar sa o elimine definitiv. Se dezbat gandurile automate irationale pe care le are clientul (de exemplu, “este o catastrofa daca mi se face rau la serviciu”) si se invata modalitati de relaxare si de autosugestie. In general sunt necesare intre 5 si 12 sedinte", sustine psihologul Gabriel Dinu

Tag-uri: , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
03 mai