Pedro Almodóvar

Pedro Almodóvar îl atacă pe Trump într-un discurs la...

Citeste mai mult»
sport

Un studiu solicită ca exercițiile fizice să fie prescrise...

Citeste mai mult»
Harvey Weinstein

O primă acuzatoare a depus mărturie în procesul lui...

Citeste mai mult»
romina

Romina Gingașu, dezvăluiri despre căsătoria cu...

Citeste mai mult»
Nicole Kidman

Nicole Kidman, premiată cu "Women in Motion" la...

Citeste mai mult»
Kate si William Ziua Îndrăgostiților

Prințul William și prințesa Kate celebrează în Scoția cea...

Citeste mai mult»
fotografii

Tendințele de nuntă care cuceresc în 2025

Citeste mai mult»
Gordon Ramsay

De ce refuză Gordon Ramsay să mănânce în propriile...

Citeste mai mult»
Gigi Hadid

Gigi Hadid, zvonuri de nuntă cu Bradley Cooper. Ce...

Citeste mai mult»
gene

Rezultatele finale ale autopsiei lui Gene Hackman şi a...

Citeste mai mult»
 Kim Kardashian

Procesul ocazionat de jaful armat care a vizat-o pe Kim...

Citeste mai mult»
tort

Patiserii francezi au realizat un tort de căpşuni lung de...

Citeste mai mult»
catinca calina

Catinca Roman, după ce fiica sa a devastat un apartament...

Citeste mai mult»
Pedro Pascal

Actorul Pedro Pascal o numeşte pe JK Rowling „o ratată...

Citeste mai mult»
Wiz Khalifa

Rapperul Wiz Khalifa a fost condamnat în România pentru...

Citeste mai mult»
Hugh Grant

Hugh Grant critică dur școlile care alimentează...

Citeste mai mult»
William si Kate

William şi Kate au publicat o fotografie inedită cu...

Citeste mai mult»
 Carlos Santana

Chitaristul Carlos Santana își amână un concert după ce a...

Citeste mai mult»
George Clooney

George Clooney: "Nu-mi pasă" dacă Trump mă numeşte un...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga și-a păstrat cumpătul după ce i-a cedat...

Citeste mai mult»
Nicola Coughlan,

Nicola Coughlan, starul din „Bridgerton”, atacă seria...

Citeste mai mult»
pap

Martin Scorsese spune că moartea Papei Francisc este o...

Citeste mai mult»
 Michelle Trachtenberg

Actriţa americană Michelle Trachtenberg a murit din cauza...

Citeste mai mult»
a

The Who s-a despărţit de bateristul Zak Starkey din cauza...

Citeste mai mult»
George Clooney

George Clooney explică de ce i-a cerut lui Joe Biden să...

Citeste mai mult»
Harvey Weinstein

Harvey Weinstein, rejudecat la New York

Citeste mai mult»
Harry

Harry și Charles rămân 'distanți', conform unor surse

Citeste mai mult»
gene

Înainte de moartea sa, soția lui Hackman a căutat...

Citeste mai mult»
ceas

Un ceas de buzunar care a aparținut unui pasager de pe...

Citeste mai mult»
capsula

Capsula Blue Origin cu cele şase femei vedetă la bord,...

Citeste mai mult»
Johnny Depp

Johnny Depp şi Penelope Cruz, în thrillerul „Day Drinker”...

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Proprietatea lui Gene Hackman a fost infestată de...

Citeste mai mult»
ciocolata

Cât de sănătoasă este ciocolata neagră. Iată ce spun...

Citeste mai mult»
Katy Perry

Blue Origin a încheiat cu succes zborul spațial la care...

Citeste mai mult»
Sean „Diddy” Combs

Avocaţii lui Sean „Diddy” Combs vor să cunoască opiniile...

Citeste mai mult»
bebelus

O femeie a născut copilul unui alt cuplu după ce o...

Citeste mai mult»
eric

Eric Dane, actorul din "Euphoria" şi "Grey's Anatomy",...

Citeste mai mult»
Val Kilmer

Cauza oficială a morţii actorului Val Kilmer, starul din...

Citeste mai mult»
Jennifer Lopez

Kazahstanul se așteaptă la încasări de 12 milioane de...

Citeste mai mult»
anjelica

Actrița Anjelica Huston dezvăluie că a trecut printr-o...

Citeste mai mult»

Dragostea ca iluzie

De în Terapie de cuplu 21 ian 2010

Cand vorbim despre iluzie sensul cel mai apropiat este de a vedea ceva care nu exista acolo. In plan cultural folosim expresia ”Fata Morgana” pentru a exprima aparitia unei iluzii. Daca aveti amanunte despre cum se intampla aceasta iluzie, atunci o sa va rog sa ne spuneti si noua in comentarii. Din cate stiu eu, originea acestei denumiri alterneaza intre o varianta italiana – o zana care face diferite vraji in care (Morgana) si o varianta britanica in care Morgan le Fay este o vrajitoare, sora vitrega a regelui Arthur. Indiferent de originea sa, partea comuna este una de putere magica combinata cu un element de realitate – difractia luminii. De aici rezulta tot felul de iluzii prin care vase sunt vazute ca plutind pe cer, ca aparitii in desert a diferitelor obiecte si de aici putem ajunge la tot felul de mituri celebre – vasul fantoma Olandezul Zburator, de exemplu.

Cu toata acestea nu vorbim de halucinatie, adica nu ne situam intr-un camp al anormalitatii psihiatrice, ci in cel al fenomenelor obisnuite care au o acoperire in realitate.

Cand vorbim despre dragoste putem sa avem in vedere doua perspective – pe de o parte ceea ce este interior intr-o persoana si ceea ce este exterior ei. Este o delimitare clara intre un proces interior de indragostire si de traire a senzatiei de iubire si un proces exterior de relationare cu celalalt. Indiferent de ce putem gandi mai departe, aceasta diferentiere pare una a logicii pure. Adica, atunci cand simti dragoste pentru celalalt sunt procese psihice care se desfasoara in tine, se intampla ceva in tine, simti ceva, traiesti ceva, gandesti ceva. Ceea ce domina este intensitatea lor. Nu este obligatoriu ca aceste trairi sa se manifeste exterior. Uneori aceste procese psihice devin deranjante si exista persoane care prefera sa vada ce e cu ele apeland la psihoterapie. Alteori pot sa devina patologice, sa capete o consistenta atat de mare incat sa fie destructive pentru functionarea psihologica sociala a persoanei. Dar de cele mai multe ori se situeaza in sfera obisnuitului, a unei trairi intense fata de o persoana. Ganditi-va la adolescenta si la modul in care reactionati cand cineva pentru care simteati astfel de lucruri se apropia de voi.

In partea cealalta exista o persoana. Aceasta persoana are realitatea ei. Este exterioara, are o subiectivitate, un corp, o stare emotionala si enumerarea poate continua. Aceasta parte face ca celalalt sa fie similar difractiei luminii, sa produca prin ceva aceste fenomene de indragostire. Nu o sa ma refer acum la ce anume insa putem afirma ca da – celalalt ofera un sprijin similar cum magia si difractia luminii se sprijina reciproc. Insa putem spune ca magia este permanenta in functionarea psihica a unei persoane iar difractia este situationala. Ca urmare putem considera ca magia se sprijina pe difractie pentru a produce fenomenul. Similar este si in dragoste – magia se sprijina pe ceva din persoana celuilalt pentru a se produce in-dragostirea.

Putem sa avem urmatoarea perspectiva despre dragoste. In lumea ta interioara ti-ai format o imagine despre dragoste, despre o persoana care sa rapsunda unor nevoi adanci ale tale. Aceasta imagine s-a conturat pe vremea cand erai bebelus si primeai iubire din partea parintilor, din partea unor parinti suficienti de buni pentru tine. Acum nu mai esti bebelus dar pe acea baza s-a construit tot ceea ce s-a intamplat ulterior. Acea stare unica de atunci, speri sa o regasesti intr-o zi. Dar asta presupune sa existe un obiect, o persoana care sa raspunda nevoilor tale. Cand aceasta nevoie este suficient de puternica ea este dominanta in raport cu realitatea celuilalt. Nevoia ta de dragoste devine mai importanta decat persoana celuilalt, decat realitatea lui. In acest caz, dragostea devine un obiect in sine care are o entitate proprie si o investire proprie. Celalalt doar permite sa se intample.

Atunci rezulta urmatorul fenomen – te sprijini pe celalalt pentru a putea vedea un obiect care nu exista in realitate – dragostea. Spun ca nu exista deoarece, in realitate nu putem gasi un obiect pe care sa-l numim dragoste ci este o constructie proprie. Asa cum Fata Morgana nu exista in realitate dar este reala. Se creeaza o iluzie pe care o numesti dragoste si care creeaza o stare aparte, de abandon, de lasare in libertate. Pe masura ce are loc un fenomen de transliterare de la obiectul dragoste la obiectul partener acest proces reuseste sa fie adecvat. Astfel se poate explica si iubirea adolescentina in care obiectul „dragoste” este dominant la iubirea adulta in care obiectul „partener” este dominant. Aceasta perspectiva nu urmareste sa fie unica si sa explice tot ci este un punct de vedere util atunci cand ca psihoterapeut imi pun problema ce se intampla cu pacientul care se gaseste intr-un moment dificil si pune aceste lucruri pe seama dragostei.

Tu cum traiesti iubirea? Ce e mai important – dragostea sau partenerul? Raspunsul este evident „si” una si celalalt dar acest raspuns functioneaza in teorie, in realitate lucrurile sunt mai complicate.

Acest caz este foarte des intalnit dar de obicei, realitatea celuilalt si propriul ideal sunt mult mai amestecate, ceea ce face ca de multe ori o iluzie sa fie de fapt iubirea. Uneori aceasta iluzie reuseste sa treaca proba realitatii dar acest lucru il vor afla ei mult mai tarziu. Deocamdata este vorba numai despre o stare de iluzie.

In fapt ceea ce permitea iluziei sa existe era faptul ca pacienta isi dorea sa aiba acesti copii, isi dorea ca ea sa fie impreuna cu cineva dar neputinta de a fi cu cineva era mult accentuata intrucat mai exista o poveste – cea a ei – un copil dintr-o familie cu mai multi copii, cu un frate care s-a sinucis, cu un frate care este alcoolic, cu parinti care s-au simtit incapabili sa ofere afectiune. Aceste iluzii si acest ideal s-a constituit in acest mediu. O poveste care incepe frumos si pare sa se termine trist dar in fapt o poveste care incepe in iluzie si se continua in realitatea istoriei, a prezentului si a unui viitor pe care si-l va construi mai departe.
Tag-uri: , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 1

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

...ceva fara sa te astepti, iti face placere. Continua sa-ti faci partea si lasa restul in seama lui Dumnezeu.  Dragostea este o iluzie! Este o tulburare puternica de dependenta a persoanelor cu inima slaba. Nu mai cred in noi!  Suntem proprii...
Spune-ţi părerea
Alte articole din Terapie de cuplu
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
01 mai