Miliardarul în vârstă de 69 de ani, cofondatorul companiei Microsoft și filantrop, a spus că accelerează planurile de a-și dona averea și de a închide Fundația Gates pe 31 decembrie 2045.
''Oamenii vor spune tot felul de lucruri despre mine după ce mor, dar sunt hotărât să fac astfel încât afirmația 'a murit bogat' să nu fie unul dintre ele'', a scris Gates într-un articol publicat pe pagina sa de internet.
''Sunt prea multe probleme urgente de rezolvat ca eu să păstrez resurse care ar putea fi utilizate pentru a-i ajuta pe oameni''.
Gates, care aduce astfel o critică implicită la adresa președintelui Donald Trump pentru tăierea ajutoarelor internaționale, spune că dorește să contribuie astfel încât nou-născuții, copiii și mamele să nu mai moară din cauze prevenibile, să fie eradicate boli precum poliomielita, malaria, pojarul, să fie redusă sărăcia.
''Nu se știe dacă cele mai bogate țări ale lumii vor continua să-i ajute pe cei mai săraci'', a adăugat el, menționând tăieri de fonduri din partea principalilor donatori, printre care și Regatul Unit și Franța.
Gates a mai spus că, în ciuda sumelor mari pe care le deține fundația sa, progresul nu va fi posibil fără sprijin guvernamental.
Filantropul a apreciat reacția la tăierea fondurilor pentru Africa, unde unele guverne au realocat fonduri, dar a spus că, spre exemplu, poliomielita nu va fi eradicată în lipsa finanțării Statelor Unite.
Gates a făcut acest anunț cu prilejul celei de-a 25-a aniversări a Fundației, înființată în anul 2000 alături de fosta soție, Melinda French Gates, cărora li s-a alăturat ulterior investitorul Warren Buffett.
''Am parcurs un drum lung de la momentul când, pe când eram doar un puști, am înființat o companie software alături de prietenul meu din liceu'', a spus el.
De la înființare, Fundația a făcut donații de 100 de miliarde de dolari, contribuind la salvarea a milioane de vieți și susținând inițiative precum alianța pentru vaccinuri Gavi, Fondul Global de luptă împotriva SIDA, tuberculozei și malariei.
Fundația se va închide după ce va cheltui circa 99% din averea sa personală, a spus Gates. Inițial, fondatorii au estimat că activitatea fundației se va încheia în deceniile de după moartea acestora.
Gates, a cărui avere este în prezent evaluată la circa 108 miliarde de dolari, se așteaptă ca fundația să cheltuiască aproximativ 200 de miliarde de dolari până în 2045, suma finală depinzând de piețele financiare și de inflație.
Fundația este deja un important jucător în domeniul sănătății globale, cu un buget anual care va ajunge la 9 miliarde de dolari în 2026.
Fundația a fost criticată pentru puterea și influența supradimensionate pe care le exercită în acest domeniu fără responsabilitatea necesară, inclusiv de Organizația Mondială a Sănătății.
La rândul lui, Bill Gates a fost subiectul unor teorii ale conspirației, în special în timpul pandemiei de COVID-19.
Gates a vorbit cu președintele Statelor Unite, Donald Trump, de mai multe ori în ultimele luni despre importanța unei investiții continue în sănătatea globală.
''Sper că și alți oameni bogați vor înțelege cât de mult pot accelera progresul pentru comunitățile sărace ale omenirii dacă își amplifică ritmul și amploarea donațiilor pentru că este o modalitate extrem de plină de impact de a oferi societății ceva în schimb'', a mai scris Gates.