Elton John

De ce a refuzat Elton John să interpreteze „Candle in the...

Citeste mai mult»
Shelley Duvall

Actriţa Shelley Duvall, soţia terifiată din „The...

Citeste mai mult»
beach

Sfaturi de la specialiști pentru un bronz uniform, sigur...

Citeste mai mult»
mare

O înotătoare, descoperită în viaţă la 80 de kilometri de...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Alec Baldwin, acuzat că a încălcat regulile de...

Citeste mai mult»
rochii

Cum alegi rochia perfectă de mireasă pentru o zi de neuitat

Citeste mai mult»

Idei de cadouri accesibile pentru zilele de naștere ale...

Citeste mai mult»
carol

Carol Bongiovi, mama lui Jon Bon Jovi, a murit la vârsta...

Citeste mai mult»
dragus

Denis şi Vanessa Drăguş s-au cununat religios. Tot...

Citeste mai mult»
Harvey Weinstein

Harvey Weinstein ar putea să se confrunte cu o rejudecare...

Citeste mai mult»
sole

Pop-Up Store SOLE 2024: Shopping la un alt nivel

Citeste mai mult»
folie

Adaugă un plus de personalitate coafurii tale cu șuvițe:...

Citeste mai mult»

Un tratament de la Eli Lilly obţine o pierdere în...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin Halyna

Alec Baldwin, la tribunal în calitate de acuzat pentru...

Citeste mai mult»
Jason Momoa şi Lisa Bonet

Jason Momoa şi Lisa Bonet sunt oficial divorţaţi

Citeste mai mult»
cafea

Un studiu confirmă interesul faţă de cofeină ca opţiune...

Citeste mai mult»
Regele Frederik

Regele danez îşi declară dragostea pentru Groenlanda în...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Alec Baldwin, judecat pentru împuşcături mortale pe...

Citeste mai mult»
Cleopatra si Edward

Cleopatra Stratan și Edward Sanda, nevoiți să renunțe la...

Citeste mai mult»
cafea

Trucul simplu care te scapă de tremur și dureri de cap....

Citeste mai mult»
combs

Sean "Diddy" Combs se confruntă cu un nou caz de...

Citeste mai mult»
Monica Bellucci

Monica Bellucci, premiată la Roma cu trofeul Globo d'Oro...

Citeste mai mult»
Jaques

Regizorul Benoît Jacquot, anchetat pentru violarea a două...

Citeste mai mult»
Roger Waters

Roger Waters este ocupat cu un nou album şi spune că...

Citeste mai mult»
dieta

Alimentaţia de la 40 de ani influenţează starea de...

Citeste mai mult»
Jamie Foxx

Jamie Foxx povesteşte că misterioasa sa problemă de...

Citeste mai mult»
pink

Pink a anulat un concert în Elveţia din motive medicale

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Fanilor lui Taylor Swift li s-a interzis să campeze în...

Citeste mai mult»
David Guetta

David Guetta nu va fi prezent la ceremonia de deschidere...

Citeste mai mult»
Will Smith

Actorul Will Smith a lansat o piesă rap, prima după 7 ani

Citeste mai mult»
Kanye West

Rapperul american Kanye West, în vizită la Moscova

Citeste mai mult»
elvis

Pantofii albaştri din piele întoarsă ai lui Elvis Presley...

Citeste mai mult»
Michael Jackson

Michael Jackson avea datorii de peste 500 de milioane de...

Citeste mai mult»
Eddie Murphy

Eddie Murphy anunţă un nou film din saga "Shrek" şi un...

Citeste mai mult»
anne

Recuperarea medicală a prinţesei Anne este ''lentă'', a...

Citeste mai mult»
Marilyn Monroe

Ultima locuinţă a actriţei Marilyn Monroe, desemnată...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Haine şi accesorii de modă ale prinţesei Diana vor fi...

Citeste mai mult»
Assange

Assange se întoarce în Australia cu avionul cu care...

Citeste mai mult»
Paris Hilton

Paris Hilton va depune mărturie în Camera...

Citeste mai mult»
dalai lama

Dalai Lama a ajuns în Statele Unite pentru a urma un...

Citeste mai mult»

Din seria alimentelor Rare si Rafinate - Trufa Alba

De în Sport 4 dec 2009
"R.R nu vine de Rolls Royce, ci de la RAR si RAFINAT, rubrica in care vom prezenta mai multe produse de gastronomie care merita acest calificativ si la prepararea carora s-au folosit materii prime si ingrediente deosebite. Intodeauna vom prezenta si un vin care consideram ca acompaniaza felul de mancare si nu un vin oarecare, ci unele dintre cele mai renumite si cele mai scumpe din lume", iti descrie Cezar Filip, unul dintre properietarii restaurantului Ginger, intr-un mod haios serialul ce tocmai ia nastere in fata ta. Patrundem in lumea materiilor prime inaccesibile buzunarului nostru, dar extrem de accesibile la restaurant, raritati ce merita degustate pentru a putea intelege conceptul si ideea lor.

Am patruns intr-un univers in care nu orice papile gustative au acces, sau nu aveau, pana acum, cand am avut ocazia sa vad, dar sa si gust vestitele trufe; a, si nu sunt acele trufe "tavalite" in cacao pe care le gasesti in cofetarii; ci adevarate "bijuterii de lux" ale universului gastronomic. Am patruns astfel, la inceput timida, apoi cu mai multa incredere in mine, intr-un restaurant care si-a deschis nu numai usa de la intrare in calea mea, dar si cele mai ascunse camari ale localului, in care am descoperit unele dintre putinele vinuri de cea mai buna calitate, atent conservate de proprietari, alimente extrem de rare si rafinate, dupa cum le prezinta si numele acestui serial, pe care nu le intalnesti in calea ta oricand si oriunde. Preturi fara "margini" ale materiilor prime folosite, gust fara precedent, combinatii demne de maiestria unui adevarat bucatar si mai ales calitate – de la sare si pana la cel mai costisitor produs, totul musteste a calitate fara echivoc.

Cezar Filip, si Doru Pencea au dat nastere unui proiect inedit in Romania, aducand la cunostinta romanului ca luxul nu ii este interzis in totalitate, sau cel putin nu din punct de vedere al gastronomiei. Asa a luat nastere restaurantul Ginger, locatie care isi propune sa aduca gustul luxului la nivelul economic al romanului, fara a se sfii si a se zgarci in a-i satisface pretentiile. Asadar, cu ajutorul lui Cezar Filip am convenit la realizarea unui serial, pe care el l-a numit inca de la inceput intr-un mod haios "RR", care sa-ti prezinte unele dintre cele mai inaccesibile materii prime, dar accesibile buzunarului tau la restaurant.Cezar Filip ne face cunostinta in continuare, intr-un fel sau altul, cu una dintre cele mai costisitoare materii prime folosite la preparate: Trufa alba!

Trufele albe

Eu, personal nu cunosc o materie prima alimentara care sa fie asa de scumpa ca trufa alba, botanic denumita TUBER MAGNATUM.

In decembrie 2007, un exemplar de 1,5 kilograme gasit in imprejurimele orasului Pisa, a fost vandut prin licitatie la suma de 330.000 de dolari unei  persoane din Macao.  Pretul per kilogram revine, deci, la 220.000 de dolari ceea ce insemna la vreme respectiva cam de noua ori pretul kilogramului de aur.

Trufele albe se gasesc in Italia, cea mai cunoscuta fiind regiunea Piemontului, in Franta, foarte putin in Spania si surpriza, in Romania. Da, da trufa alba se gaseste in padurile de stejar din zonele subcarpatice si eu, personal, am insotit pe cineva la vanatoare de trufe albe, in 2 zile de cautari reusind sa se recolteze aproape 750 de grame, toate exemplare frumoase si curate, adica neatacate de daunatori.

Sezonul de trufa alba este relativ scurt, adica de la jumatatea lui octombrie pana pe sfarsitul lui decembrie, de aceea la marile restaurante se gaseste numai in aceasta perioada.

Trufa alba nu merita sa fie conservata deoarece este foarte scumpa, pretul ei pe piata, in functie de calitate, de cerere si oferta fiind intre 2000-8000 de euro. Conservata, isi pierde mult din calitatile pe care le are, iar tot felul de produse care, se spune  ca ar contine trufa alba, sunt pentru mine, indoelnice. Consider ca fiind valabila drept condiment trufa alba cand este cel putin o felie din acest produs unde sa pot distinge structura, mirosul si gustul pur.

Trufa alba este cautata nu numai de om ci si de animale din padure si mai ales de insecte care isi depun oulele, larvele hranindu-se din continutul lor.

Trufa alba se folseste numai ca ingredient, putand acompania aproape orice fel de mancare, multi insa o apreciaza cel mai mult la peste si crustacee.

Innobileaza mancarea cu mirosul ei patrunzator specific care nu merita comparat cu nici un alt miros  pentru a fi explicat. 

Nu rata, pe urmatoarea pagina, 2 retete cu trufa alba 100% originale si nemaintalnite pana acum!

Pentu dvs.am pregatit 2 feluri de retete: una simpla si una mai complicata, amandoua fiind menite sa puna in valoare gustul si mirosul trufei albe.

Da click pe Tagliatelle cu fructe de mare si trufa alba sa vezi reteta, dar si imagini spectaculoase

Trufele albe se combina foarte bine, atat ca gust cat si ca aroma, cu fructele de mare si cu putin usturoi.

Fructele de mare pot fi creveti, calamar, caracatita, scoici.

Am considerat ca acest fel poate fi foarte bine acompaniat de un vin sec, un Riesling de Rheingau de la  Balthasar Ress.

Da click pe File de monk cu topping de ginger, miere, usturoi si nuca de cocos, orez negru, inimi de palmier cu cipsuri de usturoi pentru a vedea reteta si imaginile aferente ei

A doua reteta prezentata este ceva mai complexa. Este un peste Monk ( numai corpul, fara piele) sau cum i se spune pe romaneste, peste unditar. Acesta este un peste cartilaginos, nu are decat sira spinarii, iar carnea lui este reativ consisenta, apropiind-se parca de cea a crevetelui.

Monkul traieste in Atlanticul de Nord si este foarte mult apreciat, atat in America de Nord cat si in Europa.

Noi am pregatit coada de Monk la gratar cu abur, in partea finala de tratament termic, stropiindu-l cu sos de ghimbir, usturoi si miere.

Ca si garnitura, am folost inimi de palmieri, o specialitate asiatica care se obtine din tijele frunzelor de palmier trase la tigaie in ulei de masline si chipsuri de usturoi, orez negru, un crevete si, bineinteles, feliile de trufa alba care se pun in faza finala, cand pestele era, inca, foarte fierbinte. Caldura face sa se emane mirosul puternic de trufa care este dat de niste fenoli aromatici. Dar atentie! Daca se depaseste o temperatura de cca 60 de grade, acestia se evapora pur si simplu, iar mirosul dispare. De aceea, trufele nu se trateaza niciodata termic.

Noi am preferat pentru o fotografie mai clara sa punem trufele pe orezul negru fierbinte care lasa sa iasa in evidenta structura acestora.

Pentru acest fel de mancarea am prezentat, ca vin care il poate acompania,  un vin de pe vale Rhonului, de la domeniile E. Guigal.

Ambele feluri de mancare prezentate, cat si vinurile, le avem in meniul restaurantului Ginger, iar cand soarta ne este favorabila, putem sa le servim chiar cu trufele albe.

Articol realizat cu sprijinul lui Cezar Filip - Restaurant Ginger.

Tag-uri: ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sport
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
15 iul