piersic

Starea de sănătate a lui Florin Piersic, uşor...

Citeste mai mult»
Camilla

Regina Camilla a hrănit cai şi măgari cu ocazia unei...

Citeste mai mult»
bieber

Justin şi Hailey Bieber aşteaptă un copil

Citeste mai mult»
shakira

Shakira a scăpat de problemele juridice pe care le avea...

Citeste mai mult»
Isabelle Huppert

Actriţa franceză Isabelle Huppert va prezida juriul...

Citeste mai mult»
piersic

Florin Piersic, internat cu o stare generală gravă, în...

Citeste mai mult»
 Greta Thunberg

Greta Thunberg, amendată pentru că a blocat intrarea în...

Citeste mai mult»
Kevin Spacey

Actorul american Kevin Spacey, vizat de un nou proces la...

Citeste mai mult»
Florin Piersic

Florin Piersic, ”într-o evaluare complexă legată de...

Citeste mai mult»
met

Gala Met, o întâlnire de neratat a vedetelor, la New York

Citeste mai mult»
Jamala

Câştigătoarea Eurovision Jamala spune că Ucraina "nu-şi...

Citeste mai mult»
Eden Golan

Eden Golan, concurenta israeliană la Eurovision, speră să...

Citeste mai mult»
Meryl streep 2

Meryl Streep va primi un Palme d'Or onorific la ceremonia...

Citeste mai mult»
Billie Eilish

Billie Eilish anunţă turneul mondial „Hit Me Hard and Soft”

Citeste mai mult»
Kevin Spacey

Kevin Spacey ripostează faţă de un documentar în care...

Citeste mai mult»
charlotte

Prinţul William şi Kate au dat publicităţii o fotografie...

Citeste mai mult»
Robert de Niro

Un videoclip viral cu Robert de Niro în care actorul...

Citeste mai mult»
Carli Lloyd

Carli Lloyd, fost star al naţionalei SUA, a anunţat că...

Citeste mai mult»
sport

Câte ore pe zi ar trebui să stai în picioare, să faci...

Citeste mai mult»
Paul Auster

Romancierul american Paul Auster, autorul ''Trilogiei New...

Citeste mai mult»
yumi

Japoneza Yumi Katsura, o renumită creatoare de rochii de...

Citeste mai mult»
Gérard Depardieu

Actorul Gérard Depardieu a fost eliberat după opt ore de...

Citeste mai mult»
Raluca Turcan

Raluca Turcan, despre cineaşti la gala Premiilor Gopo:...

Citeste mai mult»
Salma Hayek

Salma Hayek s-a alăturat Madonnei pe scena din Mexic,...

Citeste mai mult»
shakira

Blackstone oferă aproape 1,6 miliarde de dolari pentru...

Citeste mai mult»
Gérard Depardieu

Gérard Depardieu a fost reţinut de poliţie pentru...

Citeste mai mult»
Eminem

Eminem anunţă noul album "The Death of Slim Shady (Coup...

Citeste mai mult»
Pierce Brosnan

Pierce Brosnan revine în rolul de spion, într-un film...

Citeste mai mult»
Malala Yousafzai

Malala, criticată pentru un musical produs împreună cu...

Citeste mai mult»
Harvey Weinstein

Curtea de Apel din New York a anulat condamnarea pentru...

Citeste mai mult»
Laurent Cantet

Regizorul Laurent Cantet, premiat cu Palme d'Or pentru...

Citeste mai mult»
smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»

Dietele cu peste - izvor de sanatate pentru creier si trup

În Sport 28 feb 2008
Pestele, considerat odinioara ca facand parte din alimentatia omului sarac, in prezent este apreciat ca aliment de baza in dieta omului modern sanatos. Iti propun sa descoperim in continuare motivele pentru care pestele este un aliment atat de apreciat si recomandat in cadrul unei diete sanatoase si echilibrate.
In primul rand este o carne in general slaba, cu relativ putine calorii, dar care constituie o importanta sursa de proteine de calitate superioara, fiind unul din alimentele preferate in dietele de slabire. Alegerea pestelui ca aliment in cadrul unei diete nu este insa totul. Este important si tipul de peste folosit, stiut fiind faptul ca pestele de apa dulce are carnea mai slaba decat cel oceanic. Dintre pestii de apa dulce, cea mai slaba carne o are platica, salaul si stiuca. E bine de retinut, mai ales pentru cei ce urmeaza o dieta de slabire, ca, la o suta de grame, cele mai multe calorii sunt furnizate de hering, nisetru, scrumbie, stavrid si, dintre pestii de apa dulce - somn.

Cel putin la fel de important este si modul de preparare/conservare a pestelui, care conteaza foarte mult pentru numarul de calorii. De exemplu tonul preparat in ulei va furniza de trei ori mai multe calorii decat cel preparat in apa. Carnea de peste este in general mai usor de digerat decat alte feluri de carne, depinde insa de modul cum o preparam. Cel mai bun este pestele fiert sau la gratar. Unele persoane prefera pestele afumat, dar trebuie tinut seama ca acesta este mai greu de digerat si din cauza fumului folosit la prepararea sa, bogat in substante nocive, este recomandat in cantitati mici.

Pentru consum, cel mai bun este pestele proaspat. Daca este refrigerat, trebuie consumat cat mai repede. In cazul pestelui congelat, lantul de frig trebuie sa fie neintrerupt, iar odata decongelat, se interzice recongelarea sa, deoarece pestele este un aliment care se altereaza foarte usor. In acest caz exista pericolul de a se dezvolta alergii, intoxicatii alimentare puternice si chiar soc anafilactic.

Pestele are un continut ridicat de fosfor, calciu, iod, sodiu, potasiu, seleniu si vitamine din grupul B, precum si vitaminele liposolubile A si D. Fosforul in organism este implicat, alaturi de calciu, in formarea dintilor si a oaselor, si intervine in reglarea metabolismului energetic.
Pestele - sursa de vitamine si minerale

Creierul este unul dintre cei mai mari consumatori de energie, iar buna lui functionare depinde intr-o oarecare masura de aportul de fosfor si implicit de consumul de peste. S-a observat la copiii ai caror mame au consumat peste pe perioada sarcinii si alaptarii si care ulterior au primit in alimentatia lor peste, ca au o dezvoltare neuropsihica mai rapida si sunt mai inteligenti. Si varstnicii au de castigat de pe urma consumului regulat: astfel 1-2 mese de peste pe saptamana s-au dovedit a incetini instalarea declinului capacitatilor intelectuale induse de imbatranire, ba chiar intarzierea aparitiei dementei Alzheimer.
Pestele de apa sarata, molustele si crustaceii constituie surse importante de iod si fluor. Se considera ca pestii oceanici sunt un aliment cu actiune anti-cariogena tocmai datorita aportului de fluor pe care il asigura organismului.

Pestele gras - heringul, sardina, somonul, precum si untura de peste (obtinuta din morun, ton sau calcan) - reprezinta surse foarte bogate in vitamina D, denumita si antirahitica deoarece are un rol foarte important in asimilarea calciului si a fosforului precum si in fixarea acestora in oase si in dinti. Prezenta Vitaminei D in cantitati normale ajuta la prevenirea aparitiei cariilor dentare, la instalarea osteomalaciei si a osteoporozei senile, previne aparitia unor tulburari nervoase, creste imunitatea organismului si contribuie la buna functionare a glandelor tiroida, paratiroida si hipofiza. Este important de retinut faptul ca principala sursa de vitamina D o reprezinta formarea sa din anumite substante care se gasesc chiar in pielea noastra, proces ce are loc prin expunerea la soare. Nivelul acestei vitamine in corp este deci mult diminuat in cazul in care expunerea la razele solare ultraviolete are loc foarte rar, din cauza "smogului" din marile orase, a petrecerii majoritatii timpului in incaperi intunecoase, sau din cauza purtarii unei imbracaminti care nu lasa corpul sa respire. De asemenea productia cutanata de vitamina D3 scade o data cu inaintarea in varsta.

Este necesara astfel suplimentarea aportului alimentar de vitamina D in special la copii si adolescenti in perioadele de crestere, precum si in cazul femeilor insarcinate si a persoanelor varstnice, predispuse la osteoporoza. Alte surse alimentare bogate in vitamina D, in afara de peste si untura de peste sunt galbenusul de ou si produsele lactate grase (unt, smantana).

Ficatul unor specii de peste oceanic precum morunul sau codul este deosebit de bogat in vitamina A, care are roluri esentiale in procesul vederii, contribuie la mentinerea starii de sanatate a tegumentului, a dintilor si gingiilor, fiind de asemenea importante pentru functia de reproducere, in dezvoltarea oaselor si pentru intarirea sistemul imunitar. Vitamina A se regaseste de asemenea in legume cu frunze inchise la culoare, fructe si legume de culoare galben-portocaliu, ca de exemplu morcovi, ardei gras, gogosari, tomate, spanac, dovleac, cartofi dulci sau portocale.

Pestele, izvor de Omega 3

Cea mai importanta si mai apreciata calitate a carnii de peste ramane insa continutul bogat in acizi grasi de tip omega-3, considerate grasimi sanatoase si care se regasesc din abundenta in special la pestele oceanic gras precum somon, ton, hering, macrou, sardine, dar si in pastrav. Acizii grasi omega-3 din pesti sunt acizi grasi inalt polinesaturati considerate grasimi bune deoarece au capacitatea de a modifica nivelul grasimilor din sange in sensul scaderii trigliceridelor si colesterolului.

Suplimentele nutritive ce au in compozitie acizi grasi omega-3 pot fi utilizate alaturi de statine - medicamente care scad nivelul colesterolului din sange - pentru a le amplifica eficacitatea. Studii ample au demonstrat ca un consum regulat de peste - si anume de minim trei ori pe saptamana - previne si incetineste depunerea de grasimi pe peretii vaselor de sange, proces denumit ateroscleroza si protejeaza astfel impotriva aparitiei bolilor cardiovasculare precum infarctul de miocard, accidentul vascular cerebral, hipertensiune arteriala sau tulburari de ritm cardiac.

Acizii grasi omega-3 au proprietati binecunoscute antiinflamatorii, astfel ca o serie de boli ce implica o activare excesiva a sistemului imunitar, ca psoriazisul, poliartrita eumatoida sau astmul bronsic pot raspunde pozitiv la o dieta bogata in peste. Consumul regulat de peste previne de asemenea aparitia anumitor tipuri de cancere, a depresiei si a bolilor degenerative cerebrale. Acizii grasi Omega-3 pot fi in mod particular utili in cazul persoanelor supraponderale sau obeze cu hipertensiune, precum si pentru cele cu diabet si hipertensiune. Studiile efectuate au demonstrat la aceste grupuri de pacienti, pe langa scaderea in greutate, imbunatatirea semnificativa a valorilor tensionale si a glicemiei.
Precautii

Este important de mentionat ca in ultimii ani pestele - mai ales cel oceanic - a devenit tinta ingrijorarii cercurilor medicale din cauza faptului ca, in urma poluarii masive a oceanelor, pestele din acest areal acumuleaza cantitati insemnate de mercur, intr-o forma toxica pentru om denumita metil-mercur. Aceasta substanta poate produce scaderea capacitatii intelectuale la indivizii care consuma foarte mult peste oceanic contaminat.

S-a obervat ca dezvoltarea sistemul nervos al fatului poate fi serios afectata, daca mama abuzeaza de preparate de peste oceanic contaminat cu metal-mercur in timpul sarcinii. De asemenea, copiii cu varsta sub 6 ani (mai ales cei mai mici pana intrei ani) sunt considerati a fi la risc. Tot in aceasta categorie intra si persoanele cu insuficienta renala si cele care prezinta un raspuns imun exagerat la metale. Asadar copiii sub sase ani, femeile insarcinate, cele care alapteaza si cele care intentioneaza sa ramana gravide ar trebui sa fie foarte atente la consumul de peste oceanic, in special la carnea de rechin, peste sabie, macrou sau calcan - si anume sa nu o consume mai des de o data pe saptamana. Tonul poate fi consumat, din aceleasi considerente, maxim 200g de doua ori pe saptamana. Pestele de apa dulce in schimb, mai ales cel cultivat in fermele piscicole, poate fi consumat fara restrictie.
Tag-uri: , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sport
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
11 mai