Cum te pot ajuta simturile sa slabesti?

De în Sport 1 feb 2010
Atunci cand gatesc si ma aflu in raza aburilor si a mirosurilor amestecate imi piere pofta de mancare, cand particip la un barbeque-party ma satur cu mirosul, tentatia de a mai gusta din delicioasele fripturi fiind cu mult diminuata, cand vad culori vesele in farfurie mananc mai mult, iar cand cromatica inchisa gen albastrui, violet sau bleu imi apare in fata ochilor, orice pofta paleste. Sa fie oare un truc eficient de dieta? Cine stie? Sa descoperim impreuna cum ne poate folosi mirosul in eliminarea kilogramelor in plus, la indemnul specialistilor!
Mancam in functie de culori

Am aflat si ne-am si adaptat cerintelor ochilor nostri acum ceva timp, cand am descoperit cum ne influenteaza culorile in dieta si am dedus care este culoarea care ne slabeste cel mai mult, si care sunt "demonii" culinari colorati de care trebuie sa ne ferim...

Asadar, te-am sfatuit sa folosesti privirea in procesul tau de slabit si sa asimilezi culorile care te fac sa-ti iei  gandul de la orice urma de mancare. Am aflat cum te influenteaza culorile albastrui, ce impact are rosul, verdele, galbenul sau albul in meniul tau. Te las sa redescoperi semnificatiile si explicatiile lor in articolul "Culoarea care te slabeste cel mai mult este..."

Este timpul sa imping si mai mult limitele, sa prelungesc granitele slabitului prin simturi si sa descopar care dintre celelalte ramase ne mai poate fi de folos in dieta si cum ne poate influenta oscilatia de kilograme in plus sau minus. Asadar, am pornit cercetarea si iata ce am descoperit despre cum te pot ajuta simturile in dieta.

Sa "mirosim" kilogramele in plus si sa le eliminam!

Daca cromatica ne-a fost de ajutor oarecum in descifrarea apetitului exacerbat, dar si in domolirea lui, se pare ca si miroul ne poate fi de un real folos in vederea evitarii acumularii kilogramelor in plus. Poate ca ati auzit de el, pentru ca a scris mult despre tainele ascunse ale gustului si mirosului, de Alan Hirsch, directorul si intemeietorul unei fundatii in Chicago, care are la baza cercetarea mirosului si a gustului. Acesta considera ca exista o relatie stransa intre puterea si capacitatea de a slabi si mirosul mancarurilor.

In opinia mea, daca stau bine sa ma gandesc exista o oarecareddisputa in mintea mea legata de acest subiect: dupa cum spuneam in intro-ul articolului, pe de-o parte stand mult timp in acelasi miros iti piere pofta de a mai manca din acel preparat; pe de alta parte insa, daca acum stau la birou, iar din bucatarie vine un miros senzational de...pizza, sa spunem, credeti ca nu mi s-ar face pofta? Nu as manca, daca mi s-ar oferi, chiar daca mirosul persista timp de 1 ora sa spunem? De cate ori nu v-ati auzit spunand "ce miroasee a pizzaaa, mor de foamee...sa treaca ceva timp si tu sa te auzi spunand ...acelasi lucru...mai mult chiar, senzatia de foame sa fie si mai accentuata? Unde este secretul? In timpul indelung, in inhalarea adanca a mirosului, in expunerea la el??

Se pare ca in cate un pic din fiecare: este binecunoscut experimentul medicului in care peste 3000 de persoane care sufereau de obezitate au slabit 15 kilograme in 6 luni doar cu instrumentul mirosului.  Cum? Simplu! De cate ori simteau senzatia de foame, miroseau un mar, o banana, menta, sau alte fructe, si apoi putea manca cat vroiau. Rezultatul? Kilograme in minus...Deci, daca credeai ca trebuie sa mirosi ceva urat, nesatisfacator pentru a-ti "taia" pofta de mancare, te-ai inselat, ca si mine de altfel...puteam sa jur ca trebuie sa mirosim lucruri nu tocmai "tasty" din punct de vedere olfactiv.

Ceapa si usturoiul nu indeparteaza, ci atrag apetitul mai mult decat ar trebui

Atunci cand ar trebui sa fugim cat putem de mult de astfel de ...gusturi, si de altfel uneori fugim, se pare ca de fapt ele ne atrag mai ceva ca magnetul senzatia de foame, spune Hirsch. Si daca stau sa aplic in propria mea experienta, mirosul de usturoi este favoritul meu (nu si cand trebuie sa plec undeva) si ma atrag mancarurile care contin acest ingredient foarte tare.

Pentru a-i induce creierului si mai mult ideea de satietate, specialistul a creat "cristale aromate", care nu schimba gustul mancarurilor, dar amplifica mirosul lor, pentru ca cei care vor sa slabeasca sa se sature mai mult de miros.

Daca credeti ca metoda lui Alan Hirsch poate fi considerata a fi destul de veche (unele studii dateaza din 2004-2005) si putin probabila a avea rezultate, afla ca si recente studii, ale sfarsitului anului 2009 si inceputul anului 2010 pun accentul tot pe miros ca arma impotriva obezitatii, relateaza LiveScience. Cercetatori olandezi, in frunte cu Rianne Ruijschop, sunt si ei de acord ca si Hisrch si ca si 90% din oameni de rand chiar, cum ca mirosul este strans legat de gust si de  asemenea, de senzatia de stietate.

Specialistii olandezi sustin ca miresmele mai puternice unor mese bogate in grasimi, proteine si carbohidrati "satura" mai repede si mai eficient creierul, decat cele care nu emana un miros pregnant.

De asemenea, acestia sustin ca preparatele care intrunesc mai multe arome, ofera mai repede senzatia de satietate, decat cele in care regasim una singura. De ce? Pentru ca fiind mai multe miresme in aceeasi farfurie, creierul este pacalit ca exista o varietate de alimente (mult mai multe la numar) si se creeaza o senzatie de satietate mai rapida.

Mancare solida vs. mancare lichida

Cercetatorii olandezi s-au focusat si pe analiza mancarurilor solide comparatic cu cele solide. Evident ca mancarea solida duce cu gandul la o satietate mai mare decat cea lichida (chiar daca e mai recomandata in diete), de aceea suntem tentati mereu sa comandam si "felul 2", dupa o ciorba sau o supa (care nu sunt foarte aromate), deoarece creierul nostru nu primeste destule semnale cum ca ar fi "satul".

Specialistii spera ca aceasta descoeprire sa reprezinte un prim pas spre diversificarea supelor si ciorbelor prin adaos de arome, condimente, parfumuri, astefl incat creierul sa primeasca si in cazul lor aceleasi semnale pe care le primeste in cazul mancarurilor solide: de satietate. Ruijschop sustine ca rezultatul unei astfel de proceduri ar fi reducerea consumului de alimente cu 10% in cazul fiecarei persoane.

Gustul desavarseste amestecul vazului cu cel al mirosului

Dupa combinatia de vaz si miros, urmeaza gustul.Si este o ordine clara, pentru ca mai intai mancam privind (daca nu ne atrage culoarea nici macar nu mirosim daramite sa gustam), apoi mirosim (sigur v-ati surprins mirosind mai intai preparate, inainte de a le gusta) si apoi gustam. Atunci cand mancarea ajunge direct in cavitatea bucala rasfatul papilelor gustative este in plina transformare. Nu lasa pofta si gustul sa te conduca spre ingurgitarea unor cantitati industriale de mancare. Foloseste 5 tehnici pro-dieta de a manca si stapaneste-ti impulsurile!

Ideea cea mai importanta este sa incercam sa mancam cu toate simturile si sa le utilizam in favoarea noastra.

Nu rata articolul saptamanii!

Descopera 7 lucruri mici, deosebite care ti-ar putea redefini imaginea in oglinda! 

Tag-uri: , , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sport
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
22 oct