Harvey Weinstein

Curtea de Apel din New York a anulat condamnarea pentru...

Citeste mai mult»
Laurent Cantet

Regizorul Laurent Cantet, premiat cu Palme d'Or pentru...

Citeste mai mult»
smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»

Corpul meu se schimba: sunt insarcinata?

De în Familie 18 sep 2008
Te trezesti intr-o buna dimineata si parca simti ca s-a schimbat ceva din corpul tau. Sanii sunt umflati si parca durerosi. "E clar, iti zici, se apropie menstruatia." Mergi sa iti faci cafeaua si simti ca mirosul puternic te asalteaza si ca iti da stomacul peste cap. Nici mirosul de mancare nu il suporti. Poti avea un usor dezechilibru hormonal sau poti fi gravida.

De fiecare data cand simti ca ai riscat si ca nu te-ai protejat te intrebi: „Oare sunt insarcinata?”. Cel mai bun mod in care poti afla este sa faci un test de sarcina, dar pana atunci poti fi atenta daca apar cateva simptome care iti pot da de banuit. Citeste-le si gandeste-te daca se aplica in cazul tau.

1. Sani umflati si foarte sensibili. Durerile de sani, umflarea acestora si senzatia de disconfort fizic sunt unele din cele mai comune simptome ale unei sarcini. Aceste lucruri se intampla pentru ca sanii isi schimba forma si se pregatesc sa produca lapte. Medicul ginecolog Dan Tutunaru ne avertizeaza ca ar putea fi vorba si de o alarma falsa.

2. Pigmentarea aureolelor. In cazul multor femei, hormonii fac ca aureolele - cercurile din jurul sfarcurilor – sa se lateasca si sa devina mai inchise in timpul unei sarcini. La fel ca mai sus, aceasta pigmentare se produce pentru a pregati sanul pentru lactatie. Conform specialistului in obstetrica si ginecologie Dan Tutunaru, acest lucru se intampla de obicei in ultimele luni de sarcini si constituie un semn al sarcinii sigur, dar, din nefericire, nu apare prematur.

3. Aparitia petelor de sange. La aproximativ 10 zile de la concepere, unele femei observa pete de sange pe lenjerie, atunci cand embrionul se implanteaza in uter, ne informeaza specialistii. Asta inseamna ca poti fi insarcinata, chiar daca ai avut un ciclu mai putin abundent.

4. Urinari frecvente sau constipatie. Atunci cand esti insarcinata, uterul apasa direct pe vezica urinara, iar acest lucru te poate face sa urinezi mai frecvent decat in mod obisnuit. Presiunea adaugata, precum si schimbarile intestinale pot cauza constipatie. Chiar trebuie sa intelegi faptul ca o femeie insarcinata nu poate rezista mult fara a merge la toaleta.

5. Oboseala. Poate din cauza efortului sustinut pentru a face un bebe, multe femei se simt obosite in primele trimestre ale unei sarcini. Sunt sanse mari ca tu sa nu te mai simti atat de obosita dupa ce treci de 12 saptamani de sarcina.

6. Greata. Este unul din cele mai intalnite simptome. Medicii spun ca aproximativ 80% dintre femei au greturi in primele trei luni ale unei sarcini. Din nefericire, exista si femei care au senzatia de greata pe tot parcursul zilei, nu numai dimineata. Sunt insa si femei care au probleme cu ficatul si au greturi fara a fi insarcinate.

7. Sensibilitatea la mirosuri. Multe femei au simtul mirosului mai dezvoltat in timpul sarcinii si acest lucru poate constitui unul din cele mai timpurii semne ale unei sarcini. Cunosc o tanara mamica care nu reusea sa ramana mai mult de o statie in tramvaiul care o ducea la serviciu, din cauza mirosurilor, accentuate de perioada de vara si de sarcina sa.

8. Temperatura crescuta. In popor se spune ca daca observi o crestere a temperaturii corpului tau timp de circa o luna sau doua dupa perioada de ovulatie, ai putea fi gravida. Aceste simptome ale sarcinii sunt insa respinse de doctorul Dan Tutunaru, care arata ca exista si alte cauze, cum ar fi infectiile, care ti-ar putea creste temperatura.

9. Lipsa ciclului. Este cel mai evident semn al prezentei unui bebe in corpul tau. Exista totusi cazuri, ne asigura medicul obstetrician, cand ciclul vine normal si de fapt exista o sarcina extrauterina. De aceea, nu putem spune, cu o certitudine de 100%, ca lipsa ciclului inseamna sarcina. Ar putea fi o perioada mai stresanta in viata ta sau o dereglare hormonala.

10. Poftele. Am o cunostinta careia nu ii place pepenele galben, nici macar nu ii suporta mirosul. Cu toate astea, in timpul sarcinii, ea a „poftit” tocmai la pepene galben. Studiile spun ca o femeie gravida are nevoie de aproximativ 300 de calorii in plus, in fiecare zi.

11. Durerile de cap. Frecventa durerilor de cap tinde sa creasca atunci cand femeia este insarcinata, ceea ce nu suna prea bine daca si tu, la fel ca mine, ai dureri de cap relativ dese atunci nu cand esti insarcinata.

12. Schimbarile bruste de dispozitie. Sunt foarte des intalnite pe tot parcursul unei sarcini si ii pot face pe cei din jurul tau sa simta ca nu te recunosc. Este evident un simptom datorat schimbarilor hormonale bruste si faptului ca atat corpul, cat si psihicul tau trebuie sa se adapteze la o multime de schimbari.

13. Slabiciunea sau ameteala. Dan Tutunaru ne spune ca este o manifestare fireasca in timpul sarcinii, dar atrage atentia ca nu trebuie sa ne gandim la o sarcina la fiecare ameteala.

14. Gust metalic in gura. O parte dintre femeile insarcinate se plang ca simt in gura un pregnant gust metalic. Punctul de vedere al specialistului: „Este pur si simplu un simptom vehiculat in ultimii 30 de ani. Nu inseamna nimic special.”

Trebuie sa stii ca graviditatea nu inseamna boala, iar daca te-am speriat cu unele din aceste simptome, retine ca nu toate femeile le au. Cel mai sigur este ca la prima suspiciune a unei sarcini sa mergi la farmacie si sa cumperi un test de sarcina sau sa iti faci o programare la medicul specialist.

Tag-uri: , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 22

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Ana Maria (23.04.2013, 22:03)
Buna seara.Acum 3 saptamani am avut contact sexual neprotejat dar partenerul nu a ejaculat in mine. pe 18 mi`a venit menstruatia care ma tinut doar 2 zile dupa care sa oprit si dupa alte 2 zile mi`a curs 2 picaturi..mam trezit si cu pofta..greata am de cateva zile..si stari de somnoleta..oboseala..este posibil sa fiu insarcinata?
Răspunde-i
Georgiana Papari (20.07.2010, 09:59)
@ Denisa: Buna, daca ai folosit si pilula de a doua zi nu ai motive sa mai fii ingrijorata. Incearca, insa, ca datile urmatoare sa folositi un mijloc de protectie ca sa scapi de orice stres dupa aceea. Zi frumoasa!
Răspunde-i
Dee Dee (20.07.2010, 00:24)
buna.. am 15 ani..si mi sa intamplat ceva..neplacut sa zic asa..stiu ca suna aiurea..si sincer nu am cui sa ma adresez:(.mie teama sa merg la un doctor sau. ..cred ca intelegeti:(..
Mai pe scurt..nu am folosit prezervativul..si nu sa terminat in mine..pur si simplu a introdus penisul si eu m`am speriat..nu a durat nici 5 minute toata chestia asta...a fost fara sa`mi dau seama..eram speriata si stateam cu gandul la lichidul acela care il elimina baietii..si din cate stiam..acela contine spermatozoizi si deja ma gandeam la o sarcina:(..in urmatoarele 3 ore am luat pilula de a doua zi..si din spusele farmacistei (dupa ce i-am povestit) mi`a explicat ca nici nu era nevoie de pilula aceea..si ca cum sunt protejata 100%..si sa nu`mi fac griji..ce sa cred?:(.poate pare absurd dar chiar sunt speriata..apropo..mentionez ca asta sa intamplat pe data de 17. va rog sa`mi dati un raspuns...!!:(
Răspunde-i
Georgiana Papari (20.01.2010, 11:55)
@ Evelyne: Cel mai sigur este sa mergi la farmacie si sa cumperi un test de sarcina. Succes!
Răspunde-i
D R (18.01.2010, 23:55)
AM SI EU O INTREBARE: ESTE POSIBIL SA FIU INSARCINATA DACA MI-A VENIT CICLUL LA 2 SAU 3 ZILE DUPA ACT? VA MULTUMESC!
Răspunde-i
Georgiana Papari (22.04.2009, 14:41)
Trebuie intai sa cumperi un test de sarcina si sa vezi ce rezultat iti indica. Oricum, e firesc sa mergi la medicul ginecolog dupa ce iti incepi viata sexuala, nu e nicio rusine si este foarte indicat. Mult noroc si tine-ne la curent, daca vrei!
Răspunde-i
anonima anonima (22.04.2009, 14:33)
buna ziua.. vreau si eu sa stiu dak nu mi a venit intr-o zi de exeplu pe 20 luna
asta cum trebuia normal si deja este in 22 si nu mi-a venit ciclul si ma dor
sanii tare sunt foarte sensibili,urinez foarte des,scurgeri
vaginale..sensibilitatea crescuta la miros .. as putea fi insarcinata??? :(( pt
k sunt destul de mica am 17 ani si nu vreau sa mi distrug viata am auzit ca cu
anticonceptionale daca se ia poate muri copilul fara sa fac avort este adevarata
prostia asta :O:O:O:??? nu stiu ce sa cred....VA ROG SA-MI RASPUNDETI CAT MAI
REPEDE MIE FRICA!! sau as putea fi bolnava? pt ca acum vreo 6 sapt am avut o
sangerare si acum vreo 4 sapt iar... inafara ciclului mi-a curs sange....as
putea avea o boala?? ...... :( nu stiu ce sa mai cred....la doctor nu pot sa ma
duc pt ca parintii mei nu stiu nimic si daca le-as zice si-ar pierde toata
increderea in ei.. doar sa ma duc cu prietenu meu dar mie frica...KND POT SA
FAC UN TEST ??
Răspunde-i
ana-loredana (19.03.2009, 22:13)
scuzati-ma simptome
Răspunde-i
ana-loredana (19.03.2009, 22:11)
cam dupa cat timp apar sintomele la o femeie gravida?
Răspunde-i
ana-loredana (19.03.2009, 22:03)
Durerile de sani, umflarea acestora si senzatia de disconfort fizic sunt unele din cele mai comune simptome ale unei sarcini.
Răspunde-i
ana-loredana (19.03.2009, 21:55)
ma dor sani de cateva zile..oare sunt insarcinata
Răspunde-i
Georgiana Papari (18.02.2009, 16:16)
Sa stii ca sunt medici care vorbesc frumos. Mi-am dat seama ca esti speriata, dar nu ai motive. Ai facut testele si au iesit negativ. Ar trebui totusi sa ai incredere intr-o prietena sau in prietenul tau...problemele pot fi "duse" mai usor cand le impartasesti cuiva. Sa ai o zi frumoasa! Si eu sper sa nu fii :)
Răspunde-i
andrutzzaa (18.02.2009, 15:34)
am doar 16 ani si in ziua de azi medici nu vorbesc frumos si nah nu am spus la nemeni de ce mi se intampla si ca sa ma duk singura mie frica :(( sper sa nu fiu :((
Răspunde-i
Georgiana Papari (18.02.2009, 15:26)
Nu sunt specialist, din pacate. De aceea ar fi bine sa mergi la un ginecolog.
Răspunde-i
andrutzzaa (18.02.2009, 15:19)
mai am o intrebare dak nu te superi eu am facut testul Sure Check nu stiu dak e bun pe primul l-am facut in timpul menstratiei si nu cred ca a fost bine dar pe al doilea l-am facut dupa-miaza crezi ca am procedat bine?
Răspunde-i
Georgiana Papari (17.02.2009, 15:30)
Daca ai repetat testul si e negativ...inseamna ca totul e ok. Nu ai de ce sa fii ingrijorata sau speriata de medicul ginecolog. Fa-ti o programare la un doctor la care merg si colegele sau prietenele tale. O sa vezi ca va fi bine!
Răspunde-i
andrutzzaa (17.02.2009, 15:18)
georgiana chiar ieri am repetat testul si mi-a esti negativ iar nus ce sa zik mi-e frica sa merg la ginecolog poate sa fie doar impresia mea deaorece sunt stresata nuj off:((
Răspunde-i
Georgiana Papari (17.02.2009, 13:51)
Buna, Andreea! Cred ca ar trebui sa repeti testul de sarcina si sa incerci sa iti faci o programare la medic. Asa vei fi sigura ca rezultatele sunt cele corecte. Multa bafta!
Răspunde-i
andrutzzaa (16.02.2009, 16:41)

buna ma numesc Andreea si am o dilema daca sunt sau nu insarcinata am avut cu contact sexual iar dupa prima ejaculare prietenul meu nu s-a mai sters si m-a atins pe vagin jucandu-ne inainte sa puna prezervativul ..ciclul mi-a intarziat 2 zile am facut un test de sarcina dupa 2 sapt dupa contactul sexual si mi-a iesit negativ insa acum dupa o sapt ma dor sanii cand ii ating si am senzatia ca am luat un pic in greutate ..am cateva dureri de burta si constipatie, nu am greturi sau altceva, insa nu stiu ce sa mai cred ma puteti ajuta? :((

Răspunde-i
Georgiana Papari (22.01.2009, 12:56)
Cred ca cel mai bine ar fi sa mergi la farmacie si sa ceri un test de sarcina. Asa te vei linisti! Multa bafta!
Răspunde-i
ildiko szasz (22.01.2009, 12:47)
mie mi-a intirziat doua lunu ciclul dar alte simptome de sarcina nu am .as putea sa fiu insarcinata?
Răspunde-i
iulia bugneru (04.11.2008, 17:53)
eu in fiecare luna ma simt asa si....nu sunt
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Familie
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
26 apr