Kate Middleton

Prințesa de Wales și prințul William, văzuți la o fermă...

Citeste mai mult»
Naomi Campbell

Cariera îndelungată în lumea modei a lui Naomi Campbell,...

Citeste mai mult»
meta

O psiholoagă care sfătuia Meta a demisionat pentru că...

Citeste mai mult»
Pierce Brosnan

Pierce Brosnan a pledat vinovat pentru drumeţie în afara...

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Meghan Markle a lansat un brand de lifestyle

Citeste mai mult»
Olivia Munn

Actriţa Olivia Munn a dezvăluit că a făcut dublă...

Citeste mai mult»
florin

Florin Salam, ridicat şi dus la audieri, sub acuzaţia de...

Citeste mai mult»
Matthew Perry

Testamentul actorului Matthew Perry a fost făcut public

Citeste mai mult»
camilla

Regina Camilla a primit propria păpuşă Barbie şi a glumit...

Citeste mai mult»
ponor

Cătălina Ponor, din nou mamă: “A doua noastră medalie”

Citeste mai mult»
al pacino

Al Pacino va lansa un volum de memorii în octombrie

Citeste mai mult»
bagaj

Lista pentru bagajul de maternitate: 3 lucruri absolut...

Citeste mai mult»
alergie

6 tipuri de alergii și ce trebuie să știi despre ele

Citeste mai mult»
bronsiolita

Un tratament preventiv privind bronșiolita are o...

Citeste mai mult»
gina

Smiley, declarații sincere despre despărțire și iubire:...

Citeste mai mult»
Al Pacino tată

De ce nu a menționat Al Pacino toţi nominalizaţii la...

Citeste mai mult»
oscar

Filmul "Oppenheimer", marele câştigător al celei de-a...

Citeste mai mult»
avion

Un pilot şi un copilot, suspendaţi după ce au adormit...

Citeste mai mult»
kate

Cea mai recentă fotografie oficială cu prinţesa Kate ar...

Citeste mai mult»
adam sandler

Adam Sandler, cel mai bine plătit actor de la Hollywood...

Citeste mai mult»
Rupert Murdoch

Magnatul Rupert Murdoch, în vârstă de 92 de ani, s-a...

Citeste mai mult»
Jane Fonda

Julianne Moore, Jane Fonda şi Emma Thompson se numără...

Citeste mai mult»
oscar

Ce cadouri vor primi vedetele nominalizate la premiile Oscar

Citeste mai mult»
Hannah Gutierrez-Reed

Armuriera filmului ''Rust'', găsită vinovată de omor prin...

Citeste mai mult»
Colin

Cămaşa albă purtată de Colin Firth în "Mândrie şi...

Citeste mai mult»
Karl Lagerfeld

Apartamentul din Paris al lui Karl Lagerfeld va fi scos...

Citeste mai mult»

Rihanna, criticată pentru performanța „leneșă” de la...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Kate Middleton revine la angajamentele oficiale la 8...

Citeste mai mult»
Sinead O'Connor

Administratorii averii lui Sinéad O'Connor denunţă...

Citeste mai mult»
stela

Stella McCartney atrage atenţia asupra a efectelor nocive...

Citeste mai mult»
Elon Musk

Elon Musk a dat în judecată OpenAI şi pe CEO-ul Sam...

Citeste mai mult»
iris

Iris Apfel, simbol al modei şi "starletă geriatrică", a...

Citeste mai mult»
Victoria Beckham

Prezentarea de modă a Victoriei Beckham la Paris,...

Citeste mai mult»
furla

Lux în fiecare Detaliu - Descoperiți Frumusețea...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Palatul Kensington face o actualizare cu privire la...

Citeste mai mult»
 Elton John

O colecţie a lui Elton John a obţinut peste 20 de...

Citeste mai mult»

Rihanna şi Zuckerberg se află în India, invitaţi la...

Citeste mai mult»
Kanye West

Kanye West, dat în judecată de moştenitorii Donnei Summer...

Citeste mai mult»
richard

Actorul american Richard Lewis a murit la vârsta de 76 de...

Citeste mai mult»
anxietate

Ce este anxietatea socială și cum poate fi depășită?

Citeste mai mult»

Copiii nimanui - crescuti de asistentii maternali

De în Familie 17 sep 2008
Ioana este deja o domnisoara, implineste 5 ani pe 27 septembrie. Merge prin casa in rochita ei roz, de printesa si mimeaza ca se da cu ruj. E incapatanata, vesela, rasfatata si mereu curioasa. Costi are 4 anisori, ochi mari, caprui si obrajori umflati. Nu ii place ciorba de nici un fel si incearca mereu sa te convinga sa te uiti cu el la Mac (Minimax), la desene animate. Ei sunt copii abandonati.

Povestea lor este una normala, incepe cu asistentii sociali care joaca rolul de “barza” si aduc un copil unui asistent maternal, dar nu se termina nici cu o adoptie, dar nici cu o relatare despre abuzurile asupra copiilor. E si frumoasa, dar trista si amara pe alocuri.

In Romania se afla sub protectia statului peste 46.000 de copii – conform statisticilor din martie 2008, furnizate de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copiilor. Jumatate dintre acestia se afla in grija unui asistent maternal. In presa nu ajung nici progresele facute de acesti copii de cand se afla in grija asistentilor maternali, si nici munca epuizanta, ci doar povestile fericite in care copiii sfarsesc prin a fi adoptati de catre asistentii maternali sau povestile chinurilor la care acesti copii au fost supusi de catre cei care ar fi trebuit sa le fie parinti “de imprumut”.

Situatia unui copil abandonat este tragica. Unii dintre ei pot fi adoptati, in vreme ce altora aceasta sansa le e refuzata chiar de catre cei care i-au abandonat. Asistentii maternali sunt cei care le sterg lacrimile si ii invata primele poezii. “Asistentul maternal este un parinte de substitut. Nu e o meserie de duzina… ci una aparte. Daca are vocatie, poate influenta foarte mult viata acelui copil. El este singurul care ii ofera cel mai important lucru: siguranta, dar si dragoste si tandrete”, ne spune psihologul Cristina Calarasanu, psiholog in cadrul Centrului de Psihologie de Actiune si Psihoterapie (CPAP).

E.F. practica aceasta “meserie” din 2001, adica de atunci de cand ambii copii ai familiei au plecat de acasa pentru a merge la facultate. Pentru familia lor, care are o casa mare in apropiere de Brasov, sa devina asistent maternal a reprezentat singura solutie de a avea in acelasi timp grija de gospodarie si de a se descurca cu banii. Cealalta alternativa ar fi reprezentat-o plecarea la munca in Italia. Nu regreta nici acum, oricat ar fi de greu in unele zile. Faptul ca crescuse deja doi copii si ca este o femeie plina de energie si initiativa a facut-o primeasca rapid acceptul celor de la protectia sociala.

Primii copii de care a avut grija au fost doi baietei, Emanuel si Valentin. Erau cei mai rasfatati baieti si tot satul stia ai cui sunt ei. Ei au fost norocosi, pentru ca au beneficiat de probabil ultimele adoptii internationale permise. Amandoi sunt acum in Italia, iar asistentii sociali care tin legatura cu ei i-au povestit ca s-au integrat foarte bine. Vorbind cu ea, imi dau seama ca ii vine sa planga atunci cand povesteste ca cel mic a crezut ca pleaca intr-o calatorie impreuna cu parintii adoptivi si i-a spus : “Eu ma intorc dupa tine, mama!” Stia inca de la inceput ca, odata adoptati, nu va avea dreptul sa mai ia vreodata legatura cu ei, si nici sa ceara informatii in legatura cu familia sau numarul de telefon unde i-ar putea gasi. “Crezi ca nu o sa te afecteze, pentru ca nu-I stii pe copii. Mai tarziu, atunci cand incepi sa tii la ei, nici nu mai vrei sa te gandesti ca poate fi luat de langa tine.” S-au gandit sa ii adopte, dar nu le-ar fi oferit aceeasi viata pe care le-o ofera parintii adoptivi in Italia. De atunci, a inteles ca e normal sa te atasezi, dar ca ea reprezinta doar o trecere in viata acestor copii. “Adultul stie ca e o relatie pe o perioada determinata si ca se va sfarsi. Eu stiu insa si cazuri in care copilul a ramas in legatura cu asistentul maternal chiar si dupa ce a fost adoptat, cu voia noilor parinti”, ne-a povestit psihologul Cristina Calarasanu.

In cazul Ioanei, ea este crescuta de asistentul maternal inca de la varsta de 6 luni. “Ioana s-a nascut prematur, la numai 7 luni. Mi s-a spus ca s-a nascut foarte greu, pentru ca mama ei era foarte tanara. Are si acum pe frunte semnul forcepsului cu care a fost trasa afara”, ne povesteste femeia pe care micuta o stie drept “mama”. Un copil care s-a dezvoltat mai greu decat altii, pentru ca era mai mica si pentru ca, in ciuda asigurarilor medicilor, fetita parea sa aiba probleme cu vorbirea. “Pronunta foarte greu si numai cateva silabe gen ma-ma, ta-ta, o-pii (in loc de copii).” Cu toate acestea, fetita se dezvolta, era foarte prezenta in viata familiei si nu parea sa aiba nici o alta problema de comportament sau adaptare. In urma cu un an insa, un consult mai amanuntit al doctorilor le-a aratat ca Ioana are probleme mari de auz. De aceea, ea va merge la o gradinita cu o clasa speciala pentru copiii cu deficiente de auz.

Psihologul spune ca este foarte bine ca fetita va fi intr-un program special, pentru ca va fi tratata ca o fetita cu nevoi speciale si nu ca un copil normal. Pe langa avantajele certe pe care i le va aduce, exista si posibilitatea ca Ioana sa devina putin mai retrasa si sa fie mai putin activa, ne avertizeaza ea.

Costi este un baietel normal, fara nici o problema de sanatate. Se afla in familia asistentului maternal E.F. de circa doi ani de zile. El nu a fost abandonat la nastere, ci abia doi ani mai tarziu, atunci cand asistentii sociali au descoperit ca mama sa (tatal este necunoscut) il abandonase in grija bunicii si a strabunicii micutului. Cele doua femei, foarte batrane, nu s-au putut ocupa de el cum trebuie. Acum s-a adaptat unei vieti de familie normale, e vesel si foarte tandru - cand mergi sa il vizitezi, te ia in brate, te tine strans si te mangaie - si este, ca orice baietel de varsta lui, foarte atasat de “tata”, sotul asistentei maternale. Cei mari imi povestesc ca a primit un ceas acum cateva saptamani, cadou de la familie, si ca este atat de incantat de el ca a ajuns sa doarma cu el. Daca il intreaba: “Costi, cat e ceasul?”, cel mic se uita, iar raspunsul e, intotdeauna, “Sapte!”

Costi se afla in aceeasi situatie ca si Ioana, in sensul ca nici parintii sai nu au renuntat la drepturi si nu poate fi adoptat. Situatia este relativ tragica, pentru ca amandoi sunt copii frumosi, inteligenti si bine-crescuti. In familiile lor nu se pot intoarce, pentru ca nimeni nu ii vrea si nici nu i-ar putea intretine, iar sa fie adoptati e iarasi imposibil. Reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Protectia Copiilor spun: “Ei pot ramane la asistentii maternali pana la implinirea varstei de 18 ani. In rest, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din judetul respectiv se ocupa de reintegrarea in familie, daca ancheta sociala o permite.”

Cei mai multi copii abandonati pastreaza in ei, pe langa dorinta enorma de a-si cunoaste parintii si multe alte sentimente contradictorii “de furie, tristete si chiar ura fata de parintii naturali. Raman marcati de abandon, in mod clar”, spune psihologul Cristina Calarasanu. In timp ce scriu, ma uit la fotografiile celor doi micuti si ma gandesc daca parintii lor vor avea vreodata curaj sa ii priveasca in fata, dupa ce i-au abandonat si le-au refuzat dreptul la adoptie.

Rata abandonului a scazut de-a lungul timpului in Romania. Dintre cei 379 de copii abandonati in spitale in timpul primului trimestru al anului 2008, mai putin de jumatate dintre acestia au fost reintegrati in familii, restul aflandu-se in plasament, la asistenti maternali si centre de primire. Cu toate acestea, numarul este inca mare, iar procesul greoi de adoptie din Romania nu ii ajuta in nici un fel pe copiii aflati in aceasta situatie.

Tu cum privesti destinul unui copil abandonat?

Imagini: “Babies” Photo Gallery by Quantum_Illusions, pbase.com
Tag-uri: , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Familie
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
19 mar