armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»
Reese Witherspoon

Compania actriţei Reese Witherspoon va produce un serial...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon a fost plasat sub 'tutelă consolidată'

Citeste mai mult»
gineco

Menopauza: Ce este, când apare și care sunt simptomele

Citeste mai mult»
Lenny Kravitz

Lenny Kravitz va concerta pe scena principală de la...

Citeste mai mult»
aldi

Celebrul chitarist american Al Di Meola revine în...

Citeste mai mult»
Baba Ramdevv

Cel mai important guru yoga din India, avertizat de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift este miliardară, potrivit clasamentului...

Citeste mai mult»
Billie Eilish

Billie Eilish, Nicki Minaj, Stevie Wonder, REM şi alţi...

Citeste mai mult»
canabis

Canabisul în scop recreaţional, legalizat în Germania, în...

Citeste mai mult»
scortisoara

Metoda cu scorţişoară care te ajută să slăbeşti mai repede

Citeste mai mult»

Cine si cand te vede grasa?

De în Sport 16 dec 2009
Tu cu ce "dioptrii" iti vezi propriul corp? Sa exemplificam cu unul dintre cele mai recente cazuri media: in timp ce Mircea Badea o vede pe "Bianca lu' Bote" ca avand burta, dar neavand talie, aceasta din urma vede in oglinda dimineata nici mai mult, nici mai putin decat o diva.. Dar oare Catalin Botezatu cum o vedea-o? Iar intre a fi perfecta si a fi imperfecta, tu cum o vezi? Care este realitatea si din ce motive avem vederi "distorsionate" asupra corpului nostru, dar si al altora? Sau mai bine spus, ce se ascunde in spatele acestor perceptii poate ca deformate, poate ca nu. Pana la urma totul este relativ, nu-i asa? Psihologul ne ajuta!
Pana la urma cine ne vede grase si cine nu? Suntem persoane distincte, cu viziuni distincte, si cu "dioptrii" distincte...nu purtam aceeasi pereche de "ochelari", iar in timp ce unii ne catalogheaza grase, altii ne compatimesc, spunandu-ne ca suntem mult prea slabe si ca am mai avea nevoie de un kilogram-doua in plus pentru a arata bine. Dar tu cum te vezi? Am aflat cum vad altii lucrurile, insa tu? Nu exista femei multumite de silueta lor in totalitate, sau daca exista, sunt aproape neglijabile ca numar. Oricat de bine ai arata, tu intotdeauna iti vei gasi defecte mici sau mari in functie de cat de buna e lupa prin care te uiti. Pana la urma realitatea care e? Sau oare se ascunde ceva in spatele acestor perceptii uneori rautacioase ale prietenelor, soacrei, socrului sau chiar sotului? Cristina Calarasanu, psiholog la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie ne-a ajutat sa intelegem cateva dintre aceste "imagini" care ni se perinda prin urechi frecvent.

In primul rand TU

In primul rand e important sa intelegem ce inseamna "grasa". Este vorba de o perceptie a imaginii corporale, deci o evaluare a imaginii de sine. Uneori aceasta apreciere poate fi o perceptie reala, alteori poate fi doar o proiectie. Altfel spus "ne vedem asa cum suntem" sau " ne vedem cum ne inchipuim ca suntem".

Nevoia de a te vedea grasa presupune o nevoie de depreciere a imaginii de sine, o autocritica cu privire la propria persoana. Acest lucru ne spune despre persoana ca nu se simte confortabil cu sine insasi, ca este nemultumita, nefericita, confuza.

Solutia cea mai frecvent intalnita este in a corecta "defectul", adica de a cauta diete, programe, pentru a slabi. Insa starea ramane adesea aceeasi, pentru ca persoana nu a aflat ce anume ii determina nemultumirea. Corpul este doar o arie de expresie, el nu este cauza nemultumirii sau suferintei, ci este un ecran de proiectie.

Prietenele


Iata ce scria o colega de-a mea intr-un articol mai vechi intitulat 7 lucruri pe care n-ai vrea sa le auzi de la prietena ta vizavi de subiectul in cauza:

Fiecare femeie are cel putin doua prietene despre care crede ca este grasa. Cel putin asta sustin jurnalistii de la DailyMail care au dat publicitatii un studiu conform caruia, desi cred acest lucru, femeilor le este teama sa le spuna prietenelor cumplitul adevar, deoarece reactia acestora din urma poate duce chiar la ruperea relatiilor de prietenie. Pornind de la concluziile acestui studiu Feminis.ro a gasit sapte lucruri pe care femeile nu vor sa le auda de la prietena lor cea mai buna.

12% dintre femeile care au luat parte la studiu au declarat ca prietenele lor au fost devastate cand au auzit ca trebuie sa slabeasca, iar 10 % dintre acestea au marturisit ca amicele lor au izbucnit in lacrimi cand li s-a spus ca sunt "grasute".

Acelasi studiu arata ca ca una din 20 de femei au pus capat unei relatii de prietenie dupa ce li s-a spus ca sunt grase si una din 10 marturiseste ca ar fi furioasa daca prietena cea mai buna i-ar spune ca n-ar strica sa mai dea jos cateva kolograme.

Poate romancele sunt mai tolerante decat cele 3.000 de englezoaice care au luat parte la studiul realizat de Tanita si National Obesity Week, insa multa atentie. Nu se stie cum va reactiona prietena ta.


Este posibil sa transmitem si celorlalti modul in care ne simtim si ne vedem si ei la randul lor sa ne perceapa la fel si sa ne redea ceea ce noi le-am aratat despre noi. Deci, perceptia celorlalti poate fi starea pe care le-o transmitem si nu modul in care suntem in realitate.

Alteori putem proiecta asupra celuilalt ceea ce simtim noi insine, si sa il determinam sa devina si el asemenator cu noi (la fel de grasa) pentru a putea simti ce simtim si noi. Sau akteori, poate fi o oarecare nemultumire asupra propriului corp pe care o oglindim si pe cea a celeid e langa noi, respectiv a prietenei noastre. Problema insa nu o au prietenele "care se supara ca le-au facut grase", ci tocmai cele care fac aceste afirmatii.

Soacra

Soacra, soacra, poama acra! Nu? Bine, nu in toate cazurile, dar in cele mai multe intotdeauna soacrele cerceteaza cu o "lupa" profesionala, toate defectele nurorii, iar daca nu le gaseste, le fabrica...oricum, in sinea lor, pentru mamele de baieti, nicio fata nu este destul de buna pentru odrasla lor. Buna da, dar foarte buna sau perfecta, niciodata! "Are pulpele cam groaza, gleznele prea barbatesti, talie inexistenta, si ceva aripioare!". Si gata protretul! Psihologul spune ca la soacre e vorba de a cauta defecte,  o imagine imperfecta a femeii alese de fiu. Si cum sa nu fie asa, spun eu, cand e pe cale sa-si piarda fiul de sub "fusta" ei.

Sotul/iubitul


Cel mai neplacut moment este cand propriul sot/iubit este pe cale sa-ti faca analiza imaginii pe care o afisezi. Insa tu trebuie sa fii cea care terbuie sa descifreze mesajul subliminal acestor mesaje:

Iata ce spune Cristina Calarasanu, psiholog despre mesajele pe care noi le percepem rauto

Pentru soti/iubiti trebuie sa fie o stare legata de cuplu pe care o exprima prin astfel de reprosuri,  o nemultumire sau o cautare a ceva, o lipsa de comunicare, reprosul este un simptom nu o cauza

Problema nu e ca este grasa, ci alta e problema in fapt, mult mai profunda si adanca, o nemultumire pe care nu reuseste sa o exprime altfel, sau nu vrea. E doar un mod de a reusi sa comunice cumva despre ceva ce nu merge. Femeile nu trebuie sa le ia adliteram aceste apreciere, de cele mai multe ori ele ascunzand cu totul si cu totul altceva.

Anorexicele si bulimicele

Aceste cazuri sunt serioase, iar o persoana suferinda de una dintre aceste boli este cea care se vede numai pe ea grasa, celelalte, orice greutate si aspect ar avea, aratand foarte bine in opinia lor. Totusi, aici nu putem vorbi de o usoara depreciere a stimei de sine, ci de o adevarata boala, care ar putea avea consecinte nefaste, chiar fatale.

Acestea sunt cazuri extreme, e vorba de tulburari ale schemei corporale in care realitatea este deformata, distorsionata ca urmare a unei suferinte care se exprima prin corp, acolo e nevoie de o interventie psihiatrica si terapeutica,  pentru ca problema e complexa si consecintele sunt grave.

Nu rata articolul saptamanii!

Noi am selectat exact pericolele la care sanatatea si silueta ta sunt supuse si te ajutam sa le contracarezi! Zodia ta iti spune ce probleme sa eviti de Sarbatori!

Tag-uri: , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sport
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
20 apr