Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»
Reese Witherspoon

Compania actriţei Reese Witherspoon va produce un serial...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon a fost plasat sub 'tutelă consolidată'

Citeste mai mult»
gineco

Menopauza: Ce este, când apare și care sunt simptomele

Citeste mai mult»
Lenny Kravitz

Lenny Kravitz va concerta pe scena principală de la...

Citeste mai mult»
aldi

Celebrul chitarist american Al Di Meola revine în...

Citeste mai mult»
Baba Ramdevv

Cel mai important guru yoga din India, avertizat de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift este miliardară, potrivit clasamentului...

Citeste mai mult»
Billie Eilish

Billie Eilish, Nicki Minaj, Stevie Wonder, REM şi alţi...

Citeste mai mult»
canabis

Canabisul în scop recreaţional, legalizat în Germania, în...

Citeste mai mult»
scortisoara

Metoda cu scorţişoară care te ajută să slăbeşti mai repede

Citeste mai mult»
Dan Bittman

De ce preferă Dan Bittman transportul în comun față de...

Citeste mai mult»
ibacka

Andreea Ibacka, adevărul despre silueta ei. Cum se...

Citeste mai mult»
fasting

Legătura dintre „fasting“ și anxietate. Ce au descoperit...

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Problemele de sănătate, scandalurile şi neînţelegerile...

Citeste mai mult»

Casa ca un...muzeu

De curand, mi-a sugerat un prieten sa vorbesc despre femeile acelea care tin in permanenta casa luna, cristal, cu toate lucrurile si obiectele “la locul lor” si care ii obliga pe toti ceilalti din casa sa se conformeze acestei reguli dupa care functioneaza ea.

Sigur ca mai toata lumea prefera ordinea si curatenia, dar asta nu inseamna sa transformam casa intr-un muzeu! Adica lucrurile, cartile, obiectele personale sa fie pur si simplu lipite de locul ce le-a fost atribuit, sa nu mai poata fi luat de acolo, mutat, intrebuintat. Nu intotdeauna poti pune imediat la loc o carte pe care tocmai o citesti, o studiezi sau pe care o rasfoiesti pur si simplu pentru a cauta niste informatii. In cazul celor care inca invata, studiaza sau chiar scriu, acest lucru pare chiar imposibil, iar de cele mai multe ori biroul lor este suprapopulat de tot felul de carti, reviste sau dictionare. Cand te afli in febra scrisului, ti-a venit inspiratia, e mult mai simplu sa intinzi putin mana pentru a lua o carte de care ai nevoie, decat sa te ridici de pe scaun, eventual sa iesi din camera si apoi sa cotrobai prin toata biblioteca pentru a gasi ce ai nevoie.

Cam dupa acelasi model se desfasoara lucrurile si in cazul celor care mesteresc cate ceva si acasa, nu numai la serviciu. Fie ca au un banc de lucru sau nu, ca au o camera sau un coltisor al lor unde isi tin cele necesare, tot se mai intampla sa uite, sa rataceasca, sau pur si simplu sa schimbe locul unei obiect personal. Si sa te trezesti cu ele pe unde nu te astepti!

Exista desigur si exemple mai putin scuzabile, in care imprastiate prin toata casa sunt hainele, pantofii, lucrurile personale care ar putea fi puse cu usurinta la locul lor. Dar nu, nu se intampla asta! Si atunci, pentru ea, toata aceasta dezordine devine calvarul casei si vietii ei. Nu le poate pune mereu la loc, pentru ca nu intotdeauna le cunoaste locul fiecaruia in parte. Nu le poate lasa imprastiate peste tot, pentru ca simte ca i se fura din spatiu si ca se sufoca. S-a saturat de cicalit barbat sau copil iar toata aceasta situatie, pe care ea o percepe ca pe o mare dezordine, o nefericeste profund.

Am vazut si un caz in care ea se straduia sa faca ordine si curatenie in toata casa, se ostenea cu carpa de praf si aspiratorul, iar dupa ce toate erau la locul lor si casa arata proaspata si curata, copiii si sotul ii dadeau ragaz cateva minute, o vedeau ca se aseaza ostenita pe fotoliu, dupa care, ca si cum ar fi fost imediat dupa un stop cadru, cineva striga “action” si se porneau toti trei sa reconstuiasca “ordinea” lor, cea pe care tocmai ea o inlaturase. Am fost uimita pur si simplu sa constat cat de repede se poate transforma totul in jur, cat de “sarguincios” se arata fiecare in parte sa le insire iar pe toate peste tot.

In cazul copiilor, jucariile iau locul acelor lucruri pe care cei mari, in special barbatii, le imprastie peste tot, fara sa tina seama de o anume ordine, fara sa respecte curatenia si ordinea facute de femei. Pentru copii, si nu numai in cazul celor foarte mici, jucariile reprezinta lumea lor, personajele cu care se inconjoara, cu care comunica si de care au nevoie pentru a se simti bine si in siguranta. Le putem cere la un moment dat, pe parcursul zilei, sa le mai stranga “la locul lor”, sa le adune de prin casa, sa nu mai fie imprastiate la tot pasul, in picioarele noastre. Desi ei nu le percep asa, deranjant. Lor li se pare firesc ca masinutele sa se afle pe sub masa din bucatarie, mingiile si soldateii sa fie insirati prin hol, pe sub canapea sau fotolii, covorul sa fie populat de tot felul de cubulete, papusi, culori si joculete. Noi, cei mari, adultii, avem lucrurile noastre de care ne inconjuram, pe care le manuim, de care ne servim. La fel li se intampla si lor, atata doar ca acestea sunt in miniatura si, eventual, din plastic. E drept ca noi nu tinem insirate prin toata casa farfuriile si tacamurile, dar cand mancam acestea se gasesc peste tot pe masa. Cei mici poate nu au masuta lor si atunci se folosesc de covor sau de o suprafata plata, stabila, asemanatoare cu masa de bucatarie. In definitiv, covorul sau podeaua au limite mult mai largi si cuprinzatoare. Si de asta au nevoie si copiii. Notiunea si semnificatia de limita vor fi intelese ceva mai tarziu, in mod treptat.

Daca pe parcursul zilei incerci sa le pui mereu jocurile si jucariile in cosul lor, in dulapiorul din camera copiilor sau la locul stabilit pentru ele, ei se vor simti stanjeniti, oprimati, vor deveni inchistati si tristi. Nu vor intelege ei prea bine de ce adultii se pot misca in voie, se pot folosi de obiectele lor iar ei nu. Si pe buna dreptate! Cat sunt inca foarte mici, este indicat sa le strangi jucariile dupa ce ei se vor fi culcat. Dupa ce incep sa mai creasca, poti sa ii antrenezi in aceasta activitate, explicandu-le ca noaptea, fiecare se duce la culcare in patutul sau la locul lui.

Iata si un exemplu cu niste copii de gradinita. Educatoarea lor a lipsit intr-o zi si a fost inlocuita de altcineva. Suplinitoarea le-a cerut micutilor la un moment dat sa isi puna jucariile la loc, pentru a putea mege sa ia pranzul si apoi la odihna de dupa amiaza. Desi ei erau obisnuiti de educatoarea lor sa isi puna papusile una in spatele celeilalte, de data aceasta, avand de-a face cu alta educatoare, au schimbat regula impusa de educatoarea lor si au pus papusile fata in fata, doua cate doua. Suplinitoarea i-a intrebat de ce au procedat astfel, iar ei au raspuns simplu: sa nu se plictiseasca si sa nu le fie urat pana ne intoarcem noi la ele.

Iata ca, atat barbatii cat si copiii au explicatii simple si uneori chiar naive pentru modul in care isi tin ei lucrurile, desi acestea sunt percepute drept dezordine de catre unele femei. Uneori este dificil sa patrunzi acest mod de gandire, sa intelegi de ce hainele purtate nu ajung direct in cosul de rufe si poposesc mai intai pe marginea fotoliului, de ce descoperirea telecomanzii televizorului reprezinta o enigma greu de descifrat, de ce farfuriile si tacamurile folosite raman intinse pe masa si nu “aterizeaza” direct in chiuveta sau masina de spalat vase, si asa mai departe. Si cand te gandesti ca in armata barbatii stiu si reusesc sa isi tina uniforma in buna stare, curata si completa, sa se barbiereasca zilnic si sa isi faca patul, sa isi asume responsabilitatea propriilor lucruri. Oare de ce acum se intampla altfel?! Ei bine, daca abia in armata au invatat sa faca toate acestea, sa aiba grija de ei si de lucrurile personale, inseamna ca nu e un “obicei” inradacinat, si probabil ca nu va rezista foarte mult in timp. Acum mai depinde si de contributia ta, de felul in care reusesti sa ii ceri si sa ii obtii ajutorul si suportul.

Oricum ar fi, e bine sa incerci sa accepti ca pe langa tine mai exista si altii in casa, si fiecare are notiunea lui de ordine si curatenie. Ce mai ramane de facut, impreuna, este sa gasiti un numitor comun, o situatie in care fiecare sa fie multumit si sa se simta bine si in siguranta casa voastra.
Tag-uri:
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 1

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

(01.08.2008, 11:43)
Interesanta abordare. Sunt deacord cu faptul ca prea multa ordine poate deveni apasatoare pentru cei din jur. Zilele astea am vazut un film pe tema asta "Chaos Theory" despre viata unui barbat care are foarte bine planificat fiecare clipa si totul pare sa mearga conform planurilor sale..totul se schimba insa intr-o zi cand afla ca defapt intreaga lui casnicie s-a bazat pe un secret. Ceea ce este interesant este faptul ca e foarte greu sa-ti planifici cu exactitate fiecare miscare si mai ales cum o simpla intamplare iti poate schimba directia vietii.
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Tu si ceilalti
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
19 apr