armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»
Reese Witherspoon

Compania actriţei Reese Witherspoon va produce un serial...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon a fost plasat sub 'tutelă consolidată'

Citeste mai mult»
gineco

Menopauza: Ce este, când apare și care sunt simptomele

Citeste mai mult»
Lenny Kravitz

Lenny Kravitz va concerta pe scena principală de la...

Citeste mai mult»
aldi

Celebrul chitarist american Al Di Meola revine în...

Citeste mai mult»
Baba Ramdevv

Cel mai important guru yoga din India, avertizat de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift este miliardară, potrivit clasamentului...

Citeste mai mult»
Billie Eilish

Billie Eilish, Nicki Minaj, Stevie Wonder, REM şi alţi...

Citeste mai mult»
canabis

Canabisul în scop recreaţional, legalizat în Germania, în...

Citeste mai mult»
scortisoara

Metoda cu scorţişoară care te ajută să slăbeşti mai repede

Citeste mai mult»

Bucataria spaniola - silueta ta in paradisul aromelor naturale

De în Sport 25 noi 2008
Bucataria hispanica este una dintre bucatariile care fac parte integranta din ceea ce se numeste "dieta mediteraneana", datorita fluxului de alimente sanatoase care fac din ea un "spectacol al naturii". Insa, ca in orice regiune, intalnim si alimente care nu sunt tocmai recomandate pentru "femeile cu dieta" si care trebuie evitate cu orice pret. Hai sa aflam obiceiurile lor culinare si sa eliminam alimentele care ne deformeaza in principal silueta.

Intotdeauna am confundat, in mod constient sau nu, bucataria mexicana cu cea spaniola. Mi se parea ca nu fac nota discordanta in ceea ce priveste bucataria lor. Ba chiar si dansurile lor traditionale mi se pareau izbitor de asemanatoare, in concluzie, le consideram doua culturi foarte apropiate ca traditii. Am citit despre traditiile lor si obiceiurile lor culinare separat, si dupa ce am scris deja despre bucataria mexicana, am remarcat deosebiri importante si am descoperit noi preparate, unele mai gustoase decat altele si mai benefice, atat pentru dieta cat si pentru sanatate. Este una dintre tarile in care nu ai de ce sa iti faci griji ca dieta ta este in pericol, si ca meniul tau pe sejurul tau acolo se va compunde doar din legume fierte. Au o varietate de alimente gata sa te ademeneasca cu gustul si mirosul lor si sa te mentina supla , ca intotdeauna.

Va provoc sa parcurgem impreuna traseul culinar al Spaniei si sa observam ce specialitati degusta ei zi de zi, si de ce nu, sa ne bucuram si noi alaturi de ei, incercand retetele lor sau vizitand restaurantele cu specific de pe la noi.

Toata lumea a auzit de dieta mediteraneana, fie din reviste de specialitate, de la nutritionisti sau pus si simplu din vorba in vorba. Aceasta dieta nu este asociata unei singure tari, ci mai multor regiuni care au deschidere la Marea Mediterana, iar Spania nu face exceptie din aceste tari, fiind una dintre norocoasele tari care au posibilitatea sa se infrupte din cele mai sanatoase alimente pe care le-am putea consuma:o varietate de fructe si legume proaspete, cereale si fructe cu coaja, o selectie exclusivista de peste atat de la Oceanul Atlantic cat si de la Mediterana, dar si carne rosie.

Principalele alimente ale dietei mediteraneene… in Spania?


Fructe si legume: intalnim pe meleaguri hispanice un adevarat "paradis" al fructelor, astfel ca daca te plimbi prin pietele lor specifice iti va iesi in cale paleta larga de culori specifice varietatii de fructe: banane, portocale, mango, avocado, capsuni si multe alte fructe, pe care ei le folosesc si in mancare, nu numai ca desert. Ca legume, hispanicii folosesc foarte mult si ingrediente aduse din America: fasole, cartofi, rosii, etc.

Uleiul de masline – cel mai sanatos aliment gras, daca putem spune asa. Este o sursa de grasimi monosaturate si nu ne afecteaza organismul intr-un mod nociv ca grasimile saturate sau trans, si este un ingredient de baza al bucatariei spaniole.

Peste: fara de care "dieta mediteraneana" si in general tarile meditaraneene, sau cu deschidere la mari si oceane, nu ar exista . Reprezinta un simbol al acestei tari si totodata o imagine a ceea ce inseamna sa mananci sanatos. Carnea de peste este cea mai recomandata in orice dieta de catre nutritionisti, chiar daca este slab sau gras, componentele lui nutritive sunt de neinlocuit si cu adevarat "pretioase" pentru buna functionare a organismului. Putem spune ca este o tara norocoasa care se bucura din plin de aceste "comori ale naturii".

Carnea de pasare – este una dintre tipurile de carne recomandata in dieta mediteraneene, precum si carnea rosie in cantitati moderate, ceea ce respecta si spaniolii cu strictete.

Si vinul este unul dintre "alimentele" recomandate in dieta mediteraneana, iar spaniolii nu fac exceptie de la acest produs, evident in cantitate moderata.

 

10 alimente care dau "personalitate" bucatariei spaniole:

1. Ulei de masline – ei intotdeauna folosesc uleiul de masline extravirgin. Pentru cei care nu sunt obisnuiti cu un astfel de gus puternic, ei folosesc si uleiul de masline virgin, obisnuit pentru un gust mai atenuat, desi cel extra virgin este cel mai natural si mai sanatos.

2. Usturoiul  - daca gatiti hispanic, aveti grija sa aveti la indemana intotdeauna usturoiul. Este foarte utilizat in bucataria lor, si dupa cum stiti foarte sanatos si terapeutic, fiind considerat un antibiotic natural si un ajutor de nadejde al dietelor, evident consumat moderat.

Uleiul de masline si usturoiul sunt doua ingrediente care nu lipsesc din bucataria niciunui spaniol. Sunt elemente de baza in prepararea aproape oricarui fel de mancare.

3. Paprika
– paprika spaniola sau "pimenton" este un condiment care caracterizeaza tinuturile si preparatele hispanice. Poate fi picanta, dulce sau afumata.

4. Ouale – sunt indispensabille in bucataria spaniola, numai o omleta la ei necesitand cam 5-6 oua, iar orice desert al lor "cere" cel putin 2 oua.

5. Cartofii
– chiar daca spaniolii i-au importat de pe taramuri americane, este un ingredient esential in bucataria lor, fiind folosit in multe supe, garnituri si alte preparate cu specific.

6. Rosiile - ca si celelalte popoare mediteraneene, spaniolii adora rosiile si le prepara in multe feluri: fie proaspete in salate, fie cooapte sau gatite in diverse preparate sub forma de sos de rosii sau bulion.

7. Patrunjelul
– daca pe celelalte ingrediente mi le puteam imagina cat de cat, patrunjelul nu ma gandeam niciodata ca poate fi adoptat de bucataria spaniola atat de  mult. Este foarte utlizat de bucatarii hispanici in multe preparate si nu neaparat numai ca décor, ci in interiorul lor.

8. Sofranul, rozmarinul, oregano si cimbru – mirodenii pe care le veti regasi in majoritatea retetelor spaniole, in special sofranul, care este destul de ieftin, si care e folosit in special in paella, si ii ofera acesteia o crusta aurie.

9. Ceapa – banala ceapa este folosita extrem de des de hispanici in faimoasele lor omlete (cea galbena), iar cea rosie este utilizata in salate.

10. Lapte – este un aliment esential folosit de spanioli nu numai la deserturi (mai ales la budinci), ci chiar in supe.

Preparate...cu gust de Spania

Ok, am inteles ca daca avem cele 10 preparate in camara noastra,  putem considera ca avem o parte a culturii culinare a Spaniei. Dar este oare suficient sa le avem si sa le gatim, respectiv mancam dupa capul nostru? Nu, combinatiile hispanice de ingrediente sunt autentice si creeaza astfel traditia si specialitatile lor. Printre cele mai vestite preparate spaniole se numara:

Paella (o combinatie de fructe de mare cu orez si sofran);

Gazpacho (o faimoasa supa rece din legume, utila in dieta);

Zarzuela (un amalgam de fructe de mare innobilate cu un sos pe baza de vin si coniac, un amestec foarte sanatos si convenabil in dieta);

Totilla de patata (omleta de cartofi);

Carnati – spaniolii au o varietate de tipuri de carnati care mai de care mai condimentati sau nu, insa acestia nu sunt recomandati nici in dieta si nici pentru sanatatea organismului nostru); de exemplu au renumitul chorizo (carnat de porc cu paprika), embutidos;

Habas a la Catalana  (fasole gatita cu sunca, o combinatie nu prea reusita in dieta);

Tapas (mici aperitive care se servesc inaintea pranzului sau cinei).

 

Sosuri care "rasfata" preparatele hispanicilor:

Cateva sosuri preparate " a la Espana" pentru a va putea bucura de ele nu numai in retetele traditionale hispanice, ci pentru a le "adapta" cu usurinta in retetele de acasa, in felurile voastre favorite de mancare. Sunt sosuri extrem de sanatoase si formate numai din ingrediente naturale care nu va afecteaza nici sanatatea, nici silueta. Totusi, chiar daca uleiul de masline este foarte sanatos si utilizat in diete, incercati sa nu abuzati de el, de aceea sosul de maioneza si cel alioli nu sunt foarte recomandate pentru  cele care tin regim.

Alioli – un sos preparat din usturoi , ulei de masline, galbenus de ou si putin suc de lamaie, toate amestecate. Seamana cu maioneza de pe la noi, cu adaos de usturoi.

Mayonessa – maioneza spaniola de casa facuta simplu din oua, suc de lamaien si ulei de masline evident.

Marinera
– aceasta marinata spaniola este bazata pe sos de peste si include vin alb, ceapa si patrunjel. Se poate sa mai regasesti acest sos si sub numele de "pescadora". Il regasesti incompozitia multor supe sau fripturi preparate in stil spaniol.

Picada – acest sos este originar din Cataluna si este preparat din migdale prajite, alune sau nuci de pin, usturoi, patrunjel si ulei de masline. Toate aceste ingrediente se faramiteaza si se prepara sub forma de piure.

Romesco
– un sos extrem de gustos care se prepara din tomate, migdale prajite, ulei de masline si otet. Uneori alunele sunt folosite in locul migdalelor. Se serveste alaturi de peste, fructe de mare sau barbeque.

Samfaina – un sos bazat pe legume, preparat din usturoi, ceapa, vanata, dovlecel, tomate, ardei si bineinteles, ulei de masline. Un mix de gusturi si arome, toate intr-un sos sanatos si usor.

Sofrito
– acest sos poate fi considerat un soi de salsa al spaniolilo, fiind preparat din sos de rosii, usturoi, ceapa si ulei de masline, si uneori, in functie de preferinte, se poate adauga ardei. Si se serveste la fel ca in Mexic alaturi de turte de malai.

Verde
– numele sau vorbeste de la sine si este datorat culorii verzi a patrunjelului, un ingredient de baza al acestui tip de dressing. Pe langa aromatul patrunjel se mai adauga: usturoi, vin alb si ulei de masline. Este folosit alaturi de multe preparate din peste si crustacee.

Vinagreta – acest sos spaniol se pregateste din amestecul de otet, ulei de masline, ceapa si plante aromatice. Uneori se adauga pentru un pic de savoare si gus, capere si sardine.

Savureaza aromele spaniole la:


Restaurant Valencia
– Casa spaniola
Contact: Str. Dr. Leonte, nr 12
Telefon: 021.312.81.96

Restaurant Salsa Picante
Contact: Str. Schitul Darvari, nr. 4
Telefon: 0720.300.400

Restaurant Sangria
Contact: Str. Caderea Bastiliei, nr.78
Telefon: 021.211.22.76

 Tu ce preparate spaniole ai incercat? Te tenteaza?

 

Tag-uri: , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sport
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
19 apr