Dietă eficientă: A slăbit 49 de kilograme, deşi era...

Citeste mai mult»

Seminţele de dovleac au un efect surprinzător asupra...

Citeste mai mult»

Descoperirea mayașă care a cutremurat lumea

Citeste mai mult»

3 efecte NEGATIVE ale consumului de sfeclă roşie

Citeste mai mult»

Gest controversat - De ce dau indienii din cap tot timpul

Citeste mai mult»

Forţa care îţi conduce viaţa, în funcţie de tipul de...

Citeste mai mult»

Cei care fac asta regulat au salarii mai mari şi posturi...

Citeste mai mult»

Zodiile şi incompetenţa - Vărsătorii sunt cei mai...

Citeste mai mult»

Slăbeşti DUBLU, fără efort, dacă bei asta zilnic

Citeste mai mult»

Când găteşti carne de pui, trebuie neapărat să...

Citeste mai mult»

Astrologul confirmă: ACESTE 4 zodii au toate şansele de a...

Citeste mai mult»

Află din următoarele rânduri ce se întâmplă cu Pământul

Citeste mai mult»

Reguli pe care să nu le uiţi când iubeşti

Citeste mai mult»

Ce îi intimidează pe bărbaţi la tine, în funcţie de zodie

Citeste mai mult»

Cercetătorii dezvăluie cum să-ţi controlezi visele

Citeste mai mult»

Horoscop: Când ÎNCETEAZĂ fiecare zodie să iubească

Citeste mai mult»

Vezi unde poți găsi cea mai bună sare din lume

Citeste mai mult»

Menstruaţie mai scurtă cu ajutorul unui truc simplu şi...

Citeste mai mult»

8 adevăruri pe care orice cuplu ar trebui să le știe ca...

Citeste mai mult»

9 tipuri de dureri care te induc în eroare

Citeste mai mult»

6 remedii naturale pentru a-ți curăța și dezinfecta limba

Citeste mai mult»

Alimentele falsificate, un pericol pentru sanatate!

De în Sport 11 feb 2010
Cartofii prajiti, hamburgerii, pané-urile, carnea procesata sunt doar cateva dintre alimentele de care nutritionistii ne sfatuiesc sa ne ferim, indemnandu-ne in schimb sa consumam alimente naturale, mult mai sanatoase pentru organism.
Ce facem insa atunci cand produsele pe care le consideram a fi naturale se dovedesc a ne afecta sanatatea?

„Si noi ce mai mancam?” este intrebarea ridicata si de prof. Gheorghe Mencinicopschi in cartea „Noua ordine alimentara. Si noi ce mai mancam?”.

Mancarurile traditionale, inlocuite de junk-food

„Ne-am pierdut cultura alimentara imprumutand dieta vestica. Mancarurile noastre traditionale au fost inlocuite treptat de alimentele de tip fast-food dar si de sofisticaria gastronomica care nu face casa buna cu sanatatea”, a explicat prof. Mencinicopschi.

Scopurile economice umbresc de cele mai multe ori aspecte precum calitatea alimentului si autenticitatea acestuia. Respectarea retetei originale de fabricatie, metoda de preparare si conservare, folosirea stricta a anumitor specii de animale si tipuri de plante sunt aspecte nerespectate de mare parte dintre producatorii de produse alimentare.

Cartea „Noua ordine alimentara. Si noi ce mai mancam?” aduce in prim plan adevaruri incomode despre minciuna din alimente, fraudarea si falsificarea alimentelor, despre alimentele ecologice si „traditionale”.

Stiati ca...

* Laptele poate fi falsificat prin adaugarea de apa, prin extragerea grasimilor (frisca, unt), prin amestecul laptelui de vaca cu cel de oaie sau prin prevenirea sau mascarea unor defecte sau a instalarii alterarii prin mentinerea aciditatii  cu adaos de substante de neutralizare sau conservanti.

* Carnea de calitate superioara este frecvent inlocuita de carnea dezosata mecanic (carnea ce ramane pe oase dupa dezosarea manuala, recuperata prin procedee mecanice) cu valoare biologica si microbiologica scazuta. De asemenea carnea provenita de la un animal este adesea amestecata cu carnea provenita de la un alt animal (ex: carnea de porc amestecata cu carnea de magar sau cal). Carnea alterata poate fi pusa in vanzare prin mascarea defectului cu ajutorul adaosului de condimente, aditivi alimentari (E-uri) si alte ingrediente. Carnea este supusa de asemenea radiatiilor ionizante, utilizate pentru prelungirea duratei de pastrare a produselor, dar si pentru accelerarea maturarii si decongelarii.

* Carnea tocata, pasta de mici, carnatii, salamul, mezelurile si conservele sunt falsificate prin inlocuirea unor componente valoroase cu altele inferioare: sorici, tendoane, organe, aditivi alimentari pentru retinerea apei, soia etc.

* Smantana poate fi falsificata prin adaos de faina, gelatina, lapte batut, creta, gips sau albus de ou.

* Untul se falsifica prin inlocuirea grasimii din lapte cu alte grasimi de calitate inferioara de origine animala sau vegetala. „Untul este cel mai bine imitat de margarinele pe baza de grasimi hidrogenate, nocive pentru sanatate, obtinute din uleiuri vegetale sau din grasime de peste dezodorizata. Untul mai poate fi falsificat cu untura de porc sau seu de vita”, a explicat prof. Mencinicopschi.

* Branzeturile sunt falsificate prin inlocuirea partiala a proteinelor laptelui cu proteine de origine animala – praf de albus de ou, plasma sanguina, sau cu proteine de origine vegetala provenite din mazare, cereale sau soia.

* Mierea este falsificata prin adaugarea de substante indulcitoare naturale (zahar, sirop de glucoza, sirop de porumb) sau de sinteza (zaharina, aspartam, ciclamati, sucraloza), prin adaosul de conservanti (caramel), de polen sau de substante ingrosatoare (amidon, gelatina, clei de oase etc.).
Tag-uri: , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sport
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
10 dec