smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»

Adevarul despre psihoterapeuti si cate ceva despre terapii

De în Cariera ta 9 feb 2009
“Aaaa...de ce sa ma duc la psiholog?! Ce mare lucru face ala?! Sta doar acolo pe fotoliu si ma pune sa vorbesc, dupa care imi mai ia si o gramada de bani! La fel de bine pot sta de vorba cu o prietena si nu ma costa nimic.”

Cam asta e optica generala despre psihologi si psihoterapeuti. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca daca ajungi la unul din ei, lumea zice ca esti “nebun”. Asa ca mai bine il ocoloesti sau nu spui nimanui ca faci terapie.

Ar fi totusi cateva intrebari de pus: “Dar o ruda sau o prietena apropiata poate sa te ajute cu adevarat? Pot fi acestia impartiali? Obiectivi?

Putini stiu ce inseamna de fapt un psihoterapeut. Daca denumirea profesiei lui incepe cu “psi”, oricum nu poate fi de bun augur. Oare chiar asa sa fie?!? De ce in alte tari, nu neparat mai civilizate ci poate doar mai putin evoluate, cum au o problema oamenii se duc sa “se trateze”? Un raspuns simplu ar fi ca au obosit si s-au plictisit sa le duca singuri pe toate. Asa ca apeleaza la ajutorul unui specialist, fara nici o rusine sau temere. In definitiv, nu e mare deosebire fata de vizita pe care o faci unui medic. Dar cum si acolo oamenii ajung de cele mai multe ori in ultima clipa, de ce ar merge sa consulte un psihoterapeut daca inca nu le-a ajuns cutitul la os?!?

Drumul pana la fotoliul de psihoterapeut nu e nici scurt, nici simplu si nici usor. Primul pas de facut ar fi o facultate: de psihologie, sociologie sau chiar medicina. Asta inseamna aproximativ 4-6 ani de studii, examene si oarece eforturi financiare. Chiar si facultatea facuta la Stat ajunge sa te coste suficient de mult. Nu mai vorbim de cea particulara, unde un an de studiu costa aproximativ 600 de euro. Sunt multe carti si reviste de specialitate de care ai nevoie. Si cine mai are azi timp de pierdut in biblioteci?!? Oricum, cele mai multe contin informatii de care o sa mai ai nevoie, deci vei vrea sa le ai la indemana, in biblioteca ta. Asta inseamna alti bani. Dupa ce termini facultatea, sau chiar in timp ce o faci, in orice directie psihoterapeutica vrei sa te indrepti, ai nevoie si de alte cursuri de specializare, de training, dezvoltare personala etc. Iar astea inseamna tot investitie de timp si bani. In general, cursurile extra facultate se fac la sfarsit de saptamana, Iar daca mai si lucrezi (ca sa poti sa te intretii si sa sustii toate aceste studii!), nu prea iti mai ramane timp pentru socializare. Oricum, dupa terminarea facultatii, fara un master (adica inca 1,5 – 2 ani de studii) sau un curs de minim doi ani de specializare nu poti lucra in cabinet, ca terapeut. Adunate la un loc una peste alta, abia dupa aproximativ 6 ani reusesti sa obtii un certificat de psihoterapeut cu practica sub supervizare. Ce inseamna asta?!? Adica poti lucra in cabinet, insa odata pe saptamana e randul tau sa mergi in cabinetul altui psihoterapeut cu experienta, sa expui un caz, sa il discutati impreuna si sa inveti astfel tehnica terapeutica cu lingurita (ca sa nu zic pe pielea ta). Desigur, si orele astea costa, de obiecei dublul tarifului pe care il practici tu in cabinetul tau de incepator. Alti bani?!? Ei bine, da!

Daca e sa le aduni pe toate: ani, sacrificii, timp, bani, ajungi sa te intrebi daca merita?! Daca merita sa faci toate aceste eforturi ca sa ce?!? In mod clar, un psihoterapeut nu poate trai doar din munca de cabinet. Toti psihoterapeutii au cel putin inca un job pe langa orele de cabinet. E singura lor modalitate de a supravietui atat psihic, cat si financiar.

In cazul unui psihanalist procesul este si mai complicat. Cel care isi alege o astfel de profesie poate sari peste facultate, insa pregatirea de care va avea nevoie este mai anevoioasa, mai indelungata si mult mai costisitoare (energetic, emotional, psihic, financiar). In primul rand se impune o (psi)analiza personala. Asta dureaza minim 5-6 ani, cu sedinte de  4-5 sau chiar 6 ori pe saptamana. In cazul psihanalizei, tariful sedintelor se stabileste in functie de venitul clientului, adica a treia parte din acesta. Ouch! Da, asta trebuie ca ustura! Dar asta e si scopul! Sa fi pe deplin constient si responsabil de ceea ce presupune o astfel de investitie: in propria ta persoana. Chiar si in cazul in care tariful sedintei este acelasi cu al oricarui alt tip de terapie, daca inmultesti suma cu 4-6 sedinte pe saptmana, realizezi ca ai nevoie sa vii cu multi bani de acasa, sa investesti foarte mult pentru a ajunge undeva. Iar asta e bine sa planuiesti mult inainte de a-ti incepe analiza.

Dupa aceasta analiza, daca iesi “teafar” si vrei sa continui, urmeaza un examen pentru a fi acceptat in SRP (Societatea Romana de Psihanaliza) sau IPA (International Psychoanalysis Association) si a putea lucra ca psihanalist. Examenul e destul de dificil si putini sunt cei care il iau din prima. In unele cazuri, aspirantului i se sugereaza sa isi isi continue analiza pentru inca 2-3 ani si sa revina cand va fi suficient de pregatit. In fine, sa zicem ca a trecut si peste acest obstacol, ajunge sa isi deschida propriul cabinet, sau sa lucreze in colaborare, in cabinetul altcuiva. Ce inseamna sa iti deschizi propriul cabinet?! Sa ai suficienti bani pentru a inchiria o locatie; si nu oriunde, ci cat mai in centrul orasului, sau in zone usor accesibile oricui. Si, bineinteles, sa ai suficienti bani sa suporti toate cheltuielile pe care le presupune cabinetul. Desigur, pentru a activa legal, e nevoie de certificatul de drept de libera practica. Asta se obtine pe baza anumitor criterii, de cele mai multe ori foarte greu de indeplinit. Ce inseamna sa lucrezi in cabinetul altcuiva?!? In functie de cabinet si regulile acestuia, vei plati o taxa din tariful pe care il percepi. Unele cabinete isi iau libertatea de a-ti impune tariful cu care sa lucrezi. Te conformezi si accepti, bine. Nu...iti cauti in alta parte sau mai astepti pana poti sa iti deschizi tu propriul cabinet.

Sedintele de terapie (psihanaliza sau oricare alt tip de terapie) dureaza 45 de minute. De ce atat de putin?!? Am observat cu totii ca in general, perioada in care suntem capabili sa ne concentram atentia asupra unui subiect se invarte in jurul a 45-50 de minute. La scoala, orele de curs au aceeasi durata. Dupa scurgerea acestui timp, mintea are nevoie de o pauza pentru a continua sau a se directiona catre o alta sfera de interes. In aceste 45 de minute ai suficient timp sa vorbesti despre tot ce ai nevoie?!? Fireste ca nu! De aceea nici nu exista terapie de o singura sedinta. Insa cu timpul, inveti sa preiei acest ritm de 45 de minute si sa il folosesti la maxim, in avantajul tau. Asta face parte din procesul psihoterapeutic.

Exista multe tipuri de terapii si analize. Psihanaliza este una dintre cele mai costisitoare. Ca timp, durata, efort psihic si financiar. Una dintre modalitatile de a afla daca merita sa urmezi o cura psihanalitica ar fi sa intrebi pe cineva care a trecut printr-un proces psihanalitic. Printre psihoterapiile de mai lunga durata se numara psihoterapia psihanalitica si analiza jungiana. Exista si alte tipuri de terapii, mai “scurte”: terapii cognitiv comportamentale, terapii scurte axate pe solutie, terapii de familie, de cuplu, hipnoza si sugestie, psihodrama, terapie sistemica, si multe alte tipuri de terapii axate pe anumite tipuri de probleme sau disfunctii de tot felul. In cazul in care consideri ca ai nevoie de ajutor specializat, poti afla ce tip de terpie ti se potriveste, incercand sa descoperi cate ceva despre diverse tipuri de terapii. Exista carti, cabinete de psihologi si, desigur, ai la indemana internetul.
 
Dupa aceea, poti sa iti iei libertatea de a te intreba: oare de ce se supun oamenii acestui proces laborios, indelungat si costisitor pentru a deveni terapeuti, iar eu nu vreau sa apelez la unul daca simt ca am o problema?!?
Tag-uri: , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 20

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Iulian (24.06.2014, 14:45)
Imi place mult articolul,exprima realitatea mea.Este foarte adevarat,in cazul meu dupa facultate inca 5 ani de formare pe psihoterapie,dezvoltare personala,supervizare.Costuri ce depasesc venitul(asta inseamna datorii).Cu toate acestea nu regret nimic,m-a ajutat foarte mult,iubesc ceea ce fac.Sunt pregatit sa mai fac o formare pe psihoterapie.In ceea ce priveste materialele de studiu(sunt tot felul de promotii,o editura care ofera 10 carti la pret de 100 lei - ar veni 10 lei cartea),carti in format PDF pe internet(se gaseste aproape orice se doreste)..Este un drum lung,costisitor,insa merita.
Răspunde-i
Cristina Marioglou (07.08.2013, 00:30)
Draga Ramona, ca si atunci cand ai nevoie de un medic, te interesezi putin inainte si cum prietenul Google e la indemana oricui...
Acum deja inteleg ca ai rezolvat si ti-ai gasit terapeutul de care aveai nevoie, dar uite inca un articol care te-ar fi putut ajuta sau i-ar putea ajuta pe cei ca tine:
http://www.feminis.ro/bloguri/Tine/tu-si-ceilalti/ce-face-de-fapt-un-psihoterapeut-822
Răspunde-i
Ramona (06.08.2013, 11:08)
Buna fetelor, sunt din Arad si m-am confruntat si eu cu nevoia de a merge la psiholog. Dupa ce mi-a trebuit jumatate de an sa iau hotaratea de a merge la un psiholog am luat un cabinet la intamplare, apoi altul si altul, si tot asa. Toata lumea se astepta sa am nevoie de un aviz pentru scoala de soferi altii ma ascultau fara interes pana am aflat de la un psiholog dragut ca ceea ce imi trebuie mie e un psiholog psihoterapeut care sa si intervia asupra mea nu doar sa asculte si sa se mire de ce am patit. In final un alt psiholog mi-a recomandat-o pe doamna psihoterapeul Carmen Marginean si am inceput sedintele de psihoteraie iar acum sunt foarte ok. Pacat doar ca am pierdut aproape jumatate de an pana am inteles de ce am nevoie. Aici e si vina medicilor de familie care nu stiu unde sa te indrume si au impresia ca daca bei antidepresive iti rezolvi si problema.
Răspunde-i
carmen (14.10.2011, 20:19)
A terminat si eu psihologia , in 2007 . Am facut si masterul in TCC la UTM . Am si ore de consiliere in TCC ore care imi trebuiesc in mucnca actuala de psihopedagog itinerant , unde intalnesc cazuri si cazuri .Nu am cum sa-mi deschid cabinet sau sa-mi iau atestatul , pentru ca nu mi-am dat dizertatia ...acum , in momentul de fata consider ca e tarziu , insa imi doresc sa incep o noua formare : in Terapii Scurte . ma tot gandesc , insa in conditiile actuale cand fac raportul beneficii si renuntari unde se inclina balanta ...e greu dar e placut ...e placut sa fi la curs dar e greu sa stau departe de copilul meu atatea ore . Si e chiar sambata si duminica cand ar trebui si eu dupa stresul de la serviciu sa-mi tin copilul in brate si sa ma joc cu el , sa-l iubesc . De multe ori aceste ganduri m-au facut sa renunt la a-mi continua formarea . Stiu , e sambata , duminica o data pe luna , in cazul asta de doua ori , insa timpul , este mult prea lung ...
Viata de terapeut este un sir lung de renuntari , insa pot spune ca fac totul cu pasiune si chiar dc nu reusesc sa fac totul cum mi-am propus cerul ramane acelasi , pasarile canta la fel , universul e la fel ..si atunci cand ma uit in oglinda recunosc ca nu-s perfecta ..
Răspunde-i
Catalina Hetel (16.07.2011, 09:35)
Despre ce te "impinge" spre terapie si spre meseria de terapeut, citesc acum o carte exceptionala in acest sens. Se numeste "O chemare curioasa", autorul este Michael Sussman si a aparut la Editura Trei. V-orecomand cu caldura.
Răspunde-i
Cristina Marioglou (15.07.2011, 14:29)
Catalina si Diana, oamenii care sunt intr-adevar interesati sa treaca printr-un proces psihoterapeutic se intereseaza dinainte in ce consta el, ce presupune ca timp si costuri financiare, ce fel de terapii exista si ce crede ca i s-ar potrivi mai bine. Si apoi cauta un psihoterapeut si vine la cabinet. Iar informatii despre toate astea se gasesc de-acum pe toate drumurile, slava Domnului.
Ceilalti, vin din curiozitate, manati de la spate de altcineva, obligati de parinti sau rude. Si nu ajung "sa faca multi purici" in cabinet. In primul rand pentru ca nu isi dau seama ca au vreo problema si in concluzie, n-au nicio motivatie sa si-o rezolve.
Da, este un proces indelungat si foarte costisitor din multe puncte de vedere, dar asa cum zice si Catalina, merita. Mai ales atunci cand la inceput, iti intra in cabinet un om deprimat, care pare sa fi predat armele in fata vietii si, dupa luni sau poate chiar ani de terapie, pleaca din cabinetul tau cu zambetul pe buze, cu incredere in sine si in viata. Si exemple de genul asta sunt nenumarate. Acea multumire sufleteasca nu se compara cu nimic.

Cat despre motivatiile de a ajunge psihoterapeut Diana, hmmm...sunt multi oameni care se inscriu la facultatea de psihologie, in loc sa isi faca o psihoterapie. Mare parte dintre acestia se cauta de fapt pe ei insisi, vor sa se inteleaga mai bine si sa poata relationa cu ceilalti. Motivatii sunt multe. Se spune ca doar un fost dependent se poate ocupa cu adevarat de un actual dependent, pt ca intelege cel mai bine prin ce trece acesta din urma. Cam asa si cu cei care vor sa devina psihoterapeuti. Cei mai mult dintre ei au trecut prin traume, au avut tot felul de probleme, pe care au incercat sa si le rezolve si, mare parte din ei au si reusit. Drept pentru care, vor ca la randul lor sa poata face acelasi lucru pentru ceilalti semeni care au nevoie de un astfel de ajutor.
Răspunde-i
Diana (15.07.2011, 11:46)
Am terminat psihologia, sunt in formare sa devin psihoterapeut si ma bucur sa vad un articol care descrie procesul lung si costisitor din mult puncte de vedere prin care trebuie sa trecem ca sa ajungem sa practicam. Am intalnit si eu multi oameni care considera terapeutul ca persoana care doar te "suporta" sa vorbesti despre orice si iti ia bani pentru asta, ceea ce nu este asa. Mai mult: cand mi-am inceput terapia si analiza personala individuala, anul trecut, lucru care s-a intamplat inainte de orientarea catre scoala terapeutica respectiva, chiar si eu, din domeniu fiind, ma rusinam sa spun asta colegilor, tot din domeniu. Am impresia ca in Romania exista mentalitatea asta ca a te duce la terapie inseamna ca ai probleme, uneori chiar dincolo de educatia "formala" pe care o ai, ceea ce este destul de trist. Imi place cum e punctat in articol ca diferitele orientari terapeutice pot ajuta in diferite situatii - este un alt aspect care nu cred ca este cunoscut de oamenii care nu sunt apropiati de domeniu. Am si eu totusi o mica observatie, apropo de timp - in cazul terapiei este minim 45 de minute, in general m-am intalnit cu practica de 50 sau 60 de minute. Am auzit ca in unele terapii ar fi si de 90 de minute, desi in practica nu am intalnit oficial aceasta durata. Mi se pare foarte interesant punctul de vedere ca durata este datorata de durata in care ne putem mentine atentia activa - pana acum nu am facut legatura intre cele doua si nici nu imi amintesc sa fi citit asta in vreo carte sau sa o fi auzit de la vreun trainer, desi are sens. Mi s-ar parea interesant de abordat, pe langa drumul indelungat pentru a ajunge psihoterapeut, motivatiile celor care aleg acest drum in ciuda dificultatii si mai ales modul in care te poate ajuta psihoterapia ca pacient / client, practic.
Răspunde-i
Catalina (15.07.2011, 10:02)
Excelent articolul. Poate ar trebui ca terapeutii sa vorbeasca mai des despre meseria lor. Asa cum cei din asigurari au e emisiune la tv, poate ca si terapeutii ar trebui sa spuna mai des ca sunt altceva decat astrologii si decat cei care fac masaj. Si as vrea sa o corectez si pe domnisoara care spune "sigur" ca sociologia nu are legatura cu psihologia. Eu am absolvit sociologia, sectia asistenta sociala si practic psihoterapia. Dar ca de obicei, romanii "stiu sigur" ca un lucru e asa si nu lasa nici un locusor de contrazicere. Psihoterapia e o meresie frumoasa. Nu va dezamagiti din cauza parcursului lung, pentru ca acest pacurs te ajuta sa ai suficienta experienta si forta interioara ca sa poti lucra zilnic cu durerea umana. E o meserie grea in care primesti putine laude si multe critici....dar eu nu as schimba-o. Mi-a luat mult sa ajung aici, dar nu imi pare rau. Asa ca daca vreti sa incercati...eu spun camerita.
Răspunde-i
Cristina Marioglou (25.04.2009, 15:14)
E adevarat, Barbie. Si, din pacate, va mai trece mult timp pana oamenii vor invata sa isi ia in seama si psihicul. Precum ziceam, daca nu se vede, inseamna ca nu exista...Dar stim cu totii ca nu este asa. Psihicul este acolo, "inauntru" si are o importanta foarte mare in viata noastra. Cu cat ne respectam mai mult si vrem sa ne cunoastem mai bine pe noi insine, cu atat ne va fi mai bine.
Răspunde-i
Barbie29 (24.04.2009, 16:28)
E o mare diferenta intre a vorbi cu un prieten si a vorbi cu un psiholog.Imi place foarte mult psihologia,din pacate nu am urmat niciodata cursuri de psihologie dar asta nu m-a oprit sa citesc multe carti si prin intermediul lor sa ma cunosc mai bine pe mine si pe cei din jurul meu.Eu daca as avea un psiholog in firma m-as duce in fiecare saptamana ! Foarte greu reusesti sa profesezi in psihologie si cred ca multe persoane din aceasta cauza procedeaza ca si mine,ne ghidam catre un domeniu in care sa putem profesa mai usor si bineanteles care sa ne asigure siguranta financiara.Este dureros sa vezi ca atunci cand sfatuiesti pe cineva sa apeleze la ajutorul unui psiholog esti privita ca o ciudata ,de parca il trimiti la un spital de nebuni ! Nu se pune mare pret pe partea psihica din pacate,de cele mai multe ori se merge pe ideea "lasa ca ii trece,timpul le rezolva pe toate!" dar din pacate timpul in unele cazuri nu face decat sa agraveze situatia.
Răspunde-i
Cristina Marioglou (16.02.2009, 13:06)
Despre ce fel de insuficienta vorbesti tu?

Am uitat sa mentionez in articol ca pe langa facultate, master, analiza personala, dezvoltare personala, formare si alte cursuri, orice psiholog sau psihoterapeut are nevoie de o cultura bogata, pt ca in cabinetul lui vor veni oameni de diferite profesii, din toate sferele sociale. Si, ca si medicii, e nevoie sa pastreze ritmul cu tot ce apare nou in domeniu, cu tot ce e la zi.

Nu psihologii se sperie de aceasta formare atat cat oamenii se sperie de psihologi. Vezi bine ca si tu alegi sa te tratezi singura; din pacate, cine are o peritonita nu si-o prea poate rezolva singur – tot ajunge la medic. Cam la fel si in cazurile unei depresii majore sau alte probleme psi. In definitiv, de ce sa te chinui de unul singur, cand poti fi ajutat de cineva?!? Ce rost are? Doar asa, de amorul artei? Chestia asta e specifica la romani – lasa ca ma descurc singur! Omnipotenta e o caracteristica a narcisicilor. Si nu ii ajuta prea mult; chiar din contra.

Ca in absolut orice meserie, psihologul/psihoterapeutul incepe de undeva. Acea experienta o capata dupa multe ore de cabinet. Nu are cum sa o aiba de la prima sedinta a primului client. De ce nu I-ai da credit unui psiholog incepator si i-ai da unui chirurg? Cu mentalitatea asta se confrunta toti absolventii din toate domeniile, cand li se tranteste in fata: NU ai experienta!. Si cum sa o capete atunci?!?

Crede-ma, orice profesionist la inceput de drum stie totusi ceva, a trecut printr-o pregatire, are o baza tehnica de la care porneste. Desigur, are si emotii, dar cine nu are?!?

Tu nu ai apelat la psihologul firmei pt ca nu ai avut nevoie? Sau pt ca nu ai avut suficient curaj sa dai fata cu propriile tale probleme si cu neputinta de a le rezolva?!?

Si-apoi, stii cum se spune: pantofarul nu are pantofi. Este intr-adevar o ironie, dar si o realitate. Am cunoscut si eu psihologi/psihoterapeuti cu probleme. Diferenta intre ei si ceilalti oameni e ca ei stiu cum sa cope with them. Cum sa le faca fata, psihic vorbind. Si apoi, revin la comparatia cu chirurgul, el poate sa fie foarte bun, dar asta nu inseamna si ca se poate opera singur.

Si exista si cazuri de psihologi tineri, cu putina experienta, care se descurca mult mai bine in cabinet decat cei cu 20 de ani de cabinet. Pe langa ce studiaza si experimenteaza, ca in fiecare meserie, e nevoie si de talent.
Răspunde-i
FMS (15.02.2009, 05:13)
Realitatea este ca oricit de mult ati studia ca psihologi, va veti vedea in insuficienta de multe ori in cazurile reale pe care le aveti de rezolvat.
Gindul ca studiati 10 ani + de zile nu ar trebui sa va sperie deoarece fiecare din noi studiem mult pentru a realiza ceva in viata, este o metamorfoza benefica.

Atunci cind de fapt ai ca si subiect psihicul uman si "te joci" cu sufletul omului, cred ca un student cu un proaspat cabinet este realmente sub semnul intrebarii daca poate fi de ajutor, realmente vorbind, chiar si sub directa indrumare a unui senior psiholog sau psihanalist.

De aceea in asemenea profesie aveti nevoie de o indelunga formare si de a va forma o gindire si un mod de a judeca, totul pastrind etica profesionala desavirsita. Atunci veti ajunge cautati si de incredere. Toate acestea se "construiesc" in timp cu migala si cu dragoste in a ajuta oamenii.

Personal in compania multinationala unde lucrez, avem la dispozitie un psiholog pe care il putem suna cu absolut orice fel de probleme fara a incarca nota de plata la Health Card, este totul suportat de companie. Eu nu am apelat la asemenea servicii dar au fost colegi care au sunat numarul psihologului.

Locuind inca in Romania in anii '80, am avut o prietena de famlie a parintilor ce era psiholog. Din pacate d-na a murit acum 9 ani de cancer de uter. Din nefericire, viata ei personala a fost extrem de contorsionata si cumva lipsita de echilibru sentimental, incit am dezvoltat o oarecare retincenta fata de profesie versus persoana ce o practica si careia iti destauinuiesti si incredintezi viata privata. Ce te poate invata o asemenea persoana cind insasi viata acesteia pare sa fie sau chiar este un fiasco?!

Citind extrem de mult ulterior m-a ajutat sa ma "analizez" singura, incit in timp am ajuns sa stiu mai multe chiar decit as fi crezut ca pot sa aflu, iar credinta demonstrata in Dumnezeu m-a ajutat sa rezolv probleme care pareau nerezolvabile.
Răspunde-i
anaeli (13.02.2009, 15:37)
Nu-ti face prea multe sperante Lorymar. eu am terminat psihologia acum 10 ani si nu te puteai forma decat in psihanaliza care dupa cum ai vazut te 'chinuie" ani de zile . Acum sunt foarte multe posibilitati dar investitiile financiare sunt considerabile. Urmez o formare pe psihoterapie integrativa si ma gindesc ca atunci cind voi fi psihoterapeut cu cabinet voi avea un minim de clienti sa-mi permit sa recuperez banii pe formare.Oricum merita !
Răspunde-i
Cristina Marioglou (12.02.2009, 10:44)
Ai dreptate Vio; dar stii cum e, fiecare cu sferele lui de interes. Nu poti "forta" oamenii sa se uite in ei insisi. Ajung sa o faca singuri, daca simt nevoia sa se cunoasca mai bine.
Am auzit multa lume vb depreciativ la adresa psihologilor si terapeutilor si m-am gandit sa scriu despre procesul prin care trec pt a ajunge in cabinet. Poate in felul asta, putinii care vor citi randurile mele isi vor completa sau schimba parerea si ii vor privi cu alti ochi.
Răspunde-i
Maria (12.02.2009, 08:30)
Psihologia, o consider cea mai importanta stiinta, dar dezvoltarea personala si comunicarea sunt elementele de baza.Oamenii nu stiu sa comunice intre ei,nu stiu sa treaca peste momentele stresante ale vietii.Trebuie alimentate doar laturile pozitive si ignorate cele negative iar frica sa dispara ( asa cum a spus si Dalai Lama).Frica degenereaza toate simtamintele in rau.Recomand calmitatea,gandirea pozitiva,autocontrolul.
Răspunde-i
Cristina Marioglou (11.02.2009, 19:08)
Stiu ca sunt stiinte diferite. In cadrul facultatii de psihologie exista un curs de sociologie. Spuneam ca o parte din cei care urmeaza o astfel de facultate - de sociologie - se indreapta apoi catre terapie si lucrul in cabinet. Nu e o regula, ci doar o optiune sau o cerere. E mai greu sa studiezi matematici si apoi sa vrei sa fi terapeut. Despre asta era vorba.
Răspunde-i
Ema (11.02.2009, 15:56)
Buna ziua!

Imi cer scuze dar vreau sa fac o mica observatie: sociologia nu are treaba cu psihoterapia. Sper sa nu va suparati dar eu am terminat sociologia si am avut prieteni in facultate care au facut psihologie sau psihopedagogie speciala si sunt stiinte diferite.

Numai bine!
Răspunde-i
vio (10.02.2009, 23:26)
Dupa cum vezi,draga cristina, majoritatea tinerilor se preocupa mai mult de aparențe. Articolul despre modele are peste 100 de comentarii, al t?u...2, aceasta spune multe,nu? In ceea ce priveste eforturile pe care le faci ca sa devii in bun psiholog, terapeut ori psihanalist, vorba latinului, per aspera ad astra, nimic cu adevarat valoros nu se obtine fara efort.
Răspunde-i
Cristina Marioglou (10.02.2009, 22:02)
Daca asta e telul tau, sa devii un bun psiholog, nu are ce sa te opreasca. Ce o sa faci dupa aceea, ai sa vezi in functie de posibilitatile tale si ceea ce iti va oferi societatea la momentul respectiv. Oricum, intotdeauna exista alternative. Spor la invatat si fruntea sus!
Răspunde-i
lorymar (10.02.2009, 21:08)
Urmez cursurile unei facultati de psihologie si a uneia de sociologie si asistenta sociala...tot ce-mi doresc este se devin un bun psiholog...
Citind aceste randuri...mi s-a mai dus din elan..dar totusi sper ca pana voi termina toti acesti pasi...societatea noastra (sau macar generatia tanara) sa-si schimbe parerea despre psihoterapie si psihologi...
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Cariera ta

Alianta terapeutica

6 dec 2010 2

Lie me if you can

9 sep 2010 3

Happiness is an option

1 feb 2010 4

Viata ca o infrangere

15 ian 2010 0

Maine

24 oct 2009 2

New Girls in town

30 apr 2009 0

Lasa ca fac maine

12 noi 2008 6

Aspiratii pierdute

2 noi 2008 11
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
25 apr