7 principii profunde ale unui samurai

Bushido este un cod unic, un set de reguli, recomandări şi norme, ce pune accent pe cumpătare, loialitate, măiestrie în artele marţiale şi moarte onorabilă. 

samurai

În ciuda trecerii timpului şi a contextului cultural, acest cod, numit şi Calea Războinicului, conţine multe lecţii folositoare persoanelor care doresc să se dezvolte personal.

Iată 7 principii profunde ale unui samurai, din care fiecare dintre noi avem multe de învăţat.

DREPTATE

Fii sincer în toate acţiunile pe care le întreprinzi. Înţelege că dreptatea nu vine de la oameni, ci din tine. Pentru samurai nu au existat grade de onoare şi dreptate, a fost doar alb şi negru, adevăr sau minciună. O persoană onestă, care are suflet pur nu trebuie să se teamă de adevăr.

CURAJ

Ridică-te deasupra tuturor. Dacă te ascunzi într-o cochilie, nu vei trăi niciodată cu adevărat. Un războinic adevărat trebuie să aibă un nivel ridicat de curaj. O astfel de viaţă este periculoasă şi riscantă, dar doar aşa poţi ajunge să fii pe deplin mulţumit şi fericit. Înlocuieşte frica pe care o simţi cu respect şi atenţie.

ÎNGĂDUINŢĂ

Trebuie să ai compasiune şi milă. Cu mult antrenament vei reuşi să ajungi suficient de puternic. Puterile pe care le dezvolţi trebuie să fie folosite doar pentru binele celorlalţi. Dacă nu s-a ivit nicio oportunitate prin care să poţi să faci bine, atunci ai grijă să nu faci rău.

RESPECT

Un samurai nu trebuie să fie niciodată rău pentru a-şi demonstra putearea. Acesta trebuie să fie politicos chiar şi cu duşmanii. Fără această egalitate, suntem la acelaşi nivel cu animalele. Adevărata puterea a unui răboinic sau a oricărei alte persoane se reflectă în conflict.

ONESTITATE ŞI SINCERITATE

"Ceea ce spui, este ceea ce faci", este principiul după care se ghidează un samurai. De aceea, ai mare grijă la lucrurile pe care le spui şi le faci, pentru că acţiunile pe care le realizezi te definesc în totalitate.

ONOARE

Deciziile pe care le luăm ne fac să fim ceea ce suntem. Mai mult decât atât, nu te poţi ascunde de tine, motiv pentru care, fii întotdeauna sincer cu tine şi cu cei din jur, pentru că la final, tu vei fi singurul şi unicul judecător care contează, iar dacă nu ai conştiinţa curată, cel mai probabil vei suferi considerabil.

LOIALITATE

Eşti responsabil de faptele şi acţiunile tale, iar cuvintele pe care le spui lasă întotdeauna urme în vieţile celorlalţi, aşa că fii extrem de atent la drumul pe care alegi să îl parcugi.

Tag-uri: , , , , , , , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Dezvoltare personala
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
24 aug