Harvey Weinstein

Curtea de Apel din New York a anulat condamnarea pentru...

Citeste mai mult»
Laurent Cantet

Regizorul Laurent Cantet, premiat cu Palme d'Or pentru...

Citeste mai mult»
smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»

Totul despre dispozitivele intrauterine - Cum te ajută steriletul să previi o sarcină nedorită

De în Familie 15 mar 2016

Dacă în această perioadă vrei să vezi care sunt opţiunile tale în ceea ce priveşte contracepţia, una dintre metodele pe care ai putea să le iei în considerare este dispozitivul intrauterin. Feminis.ro a stat de vorbă cu Dr. Silviu Iştoc, medic specialist Obstetrică-Ginecologie, care ne-a explicat care sunt cele mai mari mituri în care cred româncele când este vorba de dispozitivele intrauterine, care sunt cele mai frecvente efecte adverse, dar şi avantajele unui dispozitiv intrauterin, numit şi sterilet.

Dispozitivele intrauterine sau steriletele nu sunt destinate oricui, dar modelele din zilele noastre sunt considerate atât eficiente, cât şi sigure pentru majoritatea femeilor. În plus, această metodă contraceptivă este una de durată, având efecte pe termen lung.

L-am întrebat pe Dr. Silviu Iştoc, medic specialist Obstetrică-Ginecologie la un spital din Capitală, care sunt informaţiile pe care ar trebui să le ştie o femeie înainte de a alege această metodă contraceptivă numită şi sterilet.

Ce sunt dispozitivele intrauterine?

"Dispozitivul intrauterin reprezintă una dintre cele mai sigure metode moderne de protecţie împotriva sarcinii nedorite. Acesta este un obiect mic care se găseşte sub diferite forme sau mărimi, din plastic şi/sau metal care se introduce în cavitatea uterină. Dispozitivul intrauterin va rămâne în uter pentru o perioadă lungă de timp, iar după intoducerea lui, probabilitatea sarcinii se reduce până la câteva zecimi de procente.", a explicat Dr. Silviu Iştoc, specialist în Chirurgie Ginecologică Minim Invazivă, pentru feminis.ro.

Dispozitiv intrauterin (prescurtat DIU) este un aparat contraceptiv plasat în uter. Realizat sub forma literei "T", şi un pic mai mare decât o monedă, un sterilet sau dispozitiv intrauterin se fixează în interiorul uterului tău. Acest dispozitiv previne sarcina, iar după cum ne-a explicat Dr. Silviu Iştoc: "Steriletul este introdus în uter, unde limitează atât contactul spermei cu ovulul, cât şi implantarea acestuia dacă este fecundat. Având un grad constant de inflamaţie uşoară ovulul fecundat nu se poate implanta."

Dacă aveai îndoieli în ceea ce priveşte eficienţa acestei metode contraceptive, ei bine, specialiştii spun că un sterilet este mai eficient decât "legarea" trompelor.

dispozitive intrauterine

"Un dispozitiv intrauterin este eficient dacă este utilizat corect. Femeile care optează pentru un dispozitiv intrauterin vor trebui să meargă la controale ginecologice mai dese pentru monitorizare. Studiile arată că aceste dispozitive intrauterine sunt mai eficace decât ligatura trompelor uterine, cu o rată de insucces de 1-2% la 5 ani.", a ţinut să precizeze medicul ginecolog Silviu Iştoc.

De câte feluri sunt dispozitivele intrauterine

În principiu, există două tipuri de dispozitive intrauterine: cu eliberare de ioni de cupru şi cu eliberare de substanţă hormonală.

Steriletele din prima categorie sunt fără hormoni, şi constau în eliberarea unor ioni de cupru. Cuprul declanşează sistemul tău imunitar, pentru a preveni sarcina nedorită. Acesta poate determina ca menstruaţiile tale să fie însoţite de sângerări mai abundente, în special la început. Dar acest tip de sterilet durează mai mult decât dispozitivele intrauterine cu eliberare de hormoni.

Steriletele din a doua categorie sunt acelea care eliberează mici cantităţi de hormoni în corpul femeii. Este vorba de acelaşi hormon folosit în multe contraceptive orale (pastile). Aceste tipuri de dispozitive intrauterine au tendinţa de a face ciclul menstrual mai puţin abundent (mai uşor de suportat) şi ar putea fi o opţiune bună dacă femeia se confruntă cu menstruaţii ce sunt însoţite de sângerări abundente.

Care este diferenţa dintre dispozitivele cu cupru şi cele hormonale? "Dispozitivele cu eliberare de ioni de cupru ajută la inhibarea capacităţii spermatozoizilor de a traversa cavitatea uterină, iar cele cu eliberare de substanţă hormonală îngroaşă mucusul cervical. Steriletul cu eliberare de hormoni poate rămâne în uter timp de până la 5 ani, iar cel cu eliberare de ioni de cupru până la 10 ani, fiecare dintre acestea fiind perioada de eficienţă garantată. Steriletul poate fi extras oricând în această perioadă, dacă femeia doreşte să renunţe la protecţia anticoncepţională.", ne-a mărturisit specialistul în Chirurgie Ginecologică Minim Invazivă.

dispozitive intrauterine

Dacă te întrebi în ce cazuri este utilă folosirea unui dispozitiv intrauterin, medicul ginecolog Silviu Iştoc spune că el recomandă utilizarea unui dispozitiv intrauterin în cazul cuplurilor monogame, care nu îşi doresc copii pe o perioadă îndelungată. De asemenea, fiind foarte eficient şi practic, dispozitivul intrauterin nu influenţează actul sexual, aşa că nu ai de ce să îţi faci griji în privinţa aceasta.

Însă înainte de a apela la această metodă, medicul specialist spune că femeile ar trebui să analizeze corect toate opţiunile contraceptive pentru a face alegerea corectă a unei astfel de metode.

Cele mai mari mituri despre dispozitivele intrauterine

L-am rugat pe medicul ginecolog să ne spună câteva dintre miturile pe care încă le mai cred româncele când este vorba de utilizarea steriletelor sau dispozitivelor intrauterine. "Majoritatea femeilor cred că nu este bine să utilizeze un sterilet după naştere. Această idee preconcepută provine din prescripţia anumitor firme care produc sterilete, deoarece există mărci care sunt dedicate exclusiv femeilor care au avut deja copii, însă există şi sterilete pentru femeile fără naşteri la activ.

De asemenea, româncele consideră că un dispozitiv de acest gen poate preveni o boală cu transmitere sexuală. Acesta reprezintă un adevărat mit, pentru că indiferent de tipul dispozitivului intrauterin ales, acesta este eficace numai împotriva sarcinilor nedorite, dar nu poate face nimic pentru a preveni transmiterea virusului HIV sau altor boli sexuale.

Un mit cunoscut referitor la dispozitivele intrauterine se referă la faptul că provoacă infertilitate. Aceste dispozitive, fiind mecanice, acţionează doar local şi nu pot determina infertilitate. Prin urmare, aceste mituri sunt pe cale să dispară, studiile fiind încă o dovadă că aceste dispozitive intrauterine sunt sigure şi eficiente pentru femeile de toate vârstele.", a subliniat Silviu Iştoc, medic specialist în Obstetrică-Ginecologie.

sterilet menstruatie

Ce efecte secundare neplăcute au dispozitivele intrauterine?

Pentru a evita pe cât posibil aceste efecte secundare neplăcute, pacienta trebuie să se prezinte la un control ginecologic atât înainte, cât şi după prima menstruaţie care a avut loc după introducerea dispozitivului intrauterin ales, ne atrage atenţia Dr. Silviu Iştoc.

"Cele mai frecvente efecte adverse ale dispozitivelor intrauterine sunt sângerările uterine anormale şi crampele. În ceea ce priveşte strict dispozitivele intrauterine cu eliberare de hormoni, efectele secundare neplăcute se referă la acnee, creştere în greutate, libido scăzut sau depresie.", spune medicul ginecolog.

Chiar şi aşa nu există restricţii, iar în privinţa vârstei de la care femeia poate folosi un sterilet, medicul a declarat că "Această metodă contraceptivă este accesibilă femeilor indiferent de vârstă, chiar dacă au o sarcină la activ sau nu".

În plus, un  astfel de dispozitiv are preţuri care variază, în funcţie de materialul din care este fabricat, şi este accesibil femeilor. În medie, un astfel de dispozitiv costă aproximativ de 20-300 lei (în funcţie de calitate), iar steriletele hormonale au preţuri cuprinse între 400-600 lei.

Multe românce nu au auzit de sterilet

Conform unui studiu, mai mult de 75% dintre românce nu au auzit de sterilet sau de alt dispozitiv intrauterin, spune Dr. Siviu Iştoc. Însă medicii ginecologi speră ca această cifră să scadă de-a lungul timpului, iar femeile să se informeze mai mult şi să apeleze la această metodă contraceptivă sigură, mai ales dacă medicul le recomandă acest lucru.

sarcina sterilet

Ce avantaje are un sterilet

Un dispozitiv intrauterin, spre deosebire de alte metode contraceptive, este delicat, nu poate fi simţit sau văzut, este comod şi nu afectează actul sexual, fertilitatea reapare imediat după scoaterea acestuia, se poate introduce imediat după o naştere sau un avort şi este eficient în proporţie de aproximativ de 99%, ne-a enumerat medicul ginecolog doar câteva dintre avantajele steriletului.

Când NU se recomandă folosirea unui sterilet?

Dr. Silviu Iştoc spune că el nu recomandă folosirea unui sterilet de către o pacientă dacă aceasta a suferit de infecţii pelvine, sângerare masivă sau crampe severe în timpul menstruaţiei, sângerare vaginală inexplicabilă, sau a avut parte de un examen de citologie vaginală recent, anormal, sau a avut parte de o sarcină ectopică (o sarcină extrauterină).

"Pe cititoarele dumneavoastră le-aş sfătui să se informeze în legătură cu toate tipurile de dispozitive intrauterine, să discute deschis cu medicul lor şi în final să aleagă cea mai potrivită şi mai confortabilă metodă pentru ele", a spus în încheiere medicul ginecolog.

Dr. Silviu Iştoc este medic specialist Obstetrică-Ginecologie la Spitalul Medicover, în cadrul Departamentului de Medicină Materno-fetala şi Chirurgie Ginecologică Minim Invazivă şi oferă consultaţii şi la Clinica Provita.

Galerie foto
Tag-uri: , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Familie
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
26 apr