Kate Middleton

Prințesa de Wales și prințul William, văzuți la o fermă...

Citeste mai mult»
Naomi Campbell

Cariera îndelungată în lumea modei a lui Naomi Campbell,...

Citeste mai mult»
meta

O psiholoagă care sfătuia Meta a demisionat pentru că...

Citeste mai mult»
Pierce Brosnan

Pierce Brosnan a pledat vinovat pentru drumeţie în afara...

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Meghan Markle a lansat un brand de lifestyle

Citeste mai mult»
Olivia Munn

Actriţa Olivia Munn a dezvăluit că a făcut dublă...

Citeste mai mult»
florin

Florin Salam, ridicat şi dus la audieri, sub acuzaţia de...

Citeste mai mult»
Matthew Perry

Testamentul actorului Matthew Perry a fost făcut public

Citeste mai mult»
camilla

Regina Camilla a primit propria păpuşă Barbie şi a glumit...

Citeste mai mult»
ponor

Cătălina Ponor, din nou mamă: “A doua noastră medalie”

Citeste mai mult»
al pacino

Al Pacino va lansa un volum de memorii în octombrie

Citeste mai mult»
bagaj

Lista pentru bagajul de maternitate: 3 lucruri absolut...

Citeste mai mult»
alergie

6 tipuri de alergii și ce trebuie să știi despre ele

Citeste mai mult»
bronsiolita

Un tratament preventiv privind bronșiolita are o...

Citeste mai mult»
gina

Smiley, declarații sincere despre despărțire și iubire:...

Citeste mai mult»
Al Pacino tată

De ce nu a menționat Al Pacino toţi nominalizaţii la...

Citeste mai mult»
oscar

Filmul "Oppenheimer", marele câştigător al celei de-a...

Citeste mai mult»
avion

Un pilot şi un copilot, suspendaţi după ce au adormit...

Citeste mai mult»
kate

Cea mai recentă fotografie oficială cu prinţesa Kate ar...

Citeste mai mult»
adam sandler

Adam Sandler, cel mai bine plătit actor de la Hollywood...

Citeste mai mult»
Rupert Murdoch

Magnatul Rupert Murdoch, în vârstă de 92 de ani, s-a...

Citeste mai mult»
Jane Fonda

Julianne Moore, Jane Fonda şi Emma Thompson se numără...

Citeste mai mult»
oscar

Ce cadouri vor primi vedetele nominalizate la premiile Oscar

Citeste mai mult»
Hannah Gutierrez-Reed

Armuriera filmului ''Rust'', găsită vinovată de omor prin...

Citeste mai mult»
Colin

Cămaşa albă purtată de Colin Firth în "Mândrie şi...

Citeste mai mult»
Karl Lagerfeld

Apartamentul din Paris al lui Karl Lagerfeld va fi scos...

Citeste mai mult»

Rihanna, criticată pentru performanța „leneșă” de la...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Kate Middleton revine la angajamentele oficiale la 8...

Citeste mai mult»
Sinead O'Connor

Administratorii averii lui Sinéad O'Connor denunţă...

Citeste mai mult»
stela

Stella McCartney atrage atenţia asupra a efectelor nocive...

Citeste mai mult»
Elon Musk

Elon Musk a dat în judecată OpenAI şi pe CEO-ul Sam...

Citeste mai mult»
iris

Iris Apfel, simbol al modei şi "starletă geriatrică", a...

Citeste mai mult»
Victoria Beckham

Prezentarea de modă a Victoriei Beckham la Paris,...

Citeste mai mult»
furla

Lux în fiecare Detaliu - Descoperiți Frumusețea...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Palatul Kensington face o actualizare cu privire la...

Citeste mai mult»
 Elton John

O colecţie a lui Elton John a obţinut peste 20 de...

Citeste mai mult»

Rihanna şi Zuckerberg se află în India, invitaţi la...

Citeste mai mult»
Kanye West

Kanye West, dat în judecată de moştenitorii Donnei Summer...

Citeste mai mult»
richard

Actorul american Richard Lewis a murit la vârsta de 76 de...

Citeste mai mult»
anxietate

Ce este anxietatea socială și cum poate fi depășită?

Citeste mai mult»

Stiletto - sabotati de varsta?

De în Sanatate 13 feb 2009
Pe principiul "baba sufera la frumusete", suntem obisnuite sa trecem cu vederea cate o durere la calcaie, in talpa sau la degetele de la picioare cauzate de tocurile inalte ale pantofilor, de care nu ne putem desparti nicicum. Orice pentru a arata bine, a-ti pune in valoare feminitatea si pentru a etala o tinuta de nota 10 la diverse evenimente care impun cu desavarsire si fara drept la replica astfel de incaltari. Durerile, pe care le consideri de moment si nesemnificative, pot avea repercusiuni grave asupra picioarelor tale, mai ales odata cu inaintarea in varsta.

Tocurile cui sunt cele care descriu cel mai bine femeia. Suntem dependente de astfel de pantofi, care ne ofera o multime de beneficii: subtiaza piciorul, pun in evidenta rochia sau outfit-ul, iar senzualitatea lor cotropeste orice barbat... ce sa mai, te simti cu adevarat femeie atunci cand esti incaltata cu o pereche de stiletto.

Nu de putine ori am admirat-o si invidiat-o pe Carrie Bradshaw alergand in stiletto dupa taxiuri, barbati sau uneori, chiar dupa un caine prin parc, dar spre deosebire de simplitatea cu care aceasta intreprindea astfel de actiuni, viata pe tocuri inalte este de multe ori un calvar.

Sunt foarte multe femei care s-au imprietenit bine cu pantofii cu toc, calvarul pentru ele devenind de fapt "viata fara toc". Eu chiar am cunoscut o astfel de femeie in timpul facultatii, 4 ani in care imi ajungeau degetele de la o mana sa numar de cate ori a venit fara toc la facultate. Tocurile, in special cele subtiri, faceau parte din viata ei, si devenisera o continuare a fiintei sale. Se simtea bine, nu se vaita niciodata de dureri sau incomoditate, parca spuneai ca asa a lasat-o natura, incaltata in stiletto.

De cealalta parte a baricadei, sunt femei care suspina dupa confort atunci cand se incalta in stiletto, dar nu au parte de el. Eu sunt cu siguranta una dintre acele femei, care face intotdeauna un compromis atunci cand incalta o pereche inalta de pantofi, incurajandu-ma continuu ca trebuie sa rezist, este un eveniment special, iar tocurile sunt aici o necesitate. Nu de putine ori m-am surprins descaltandu-ma pe sub masa, suspinand dupa o pauza de mers pe ele, sau chiar vaitandu-ma fara echivoc de dureri infernale. Pentru mine, tocurile sunt un subiect delicat cu care am facut doar cunostinta, prietenia profunda dintre noi lasand mult de dorit.

Ca mine mai sunt o multime de femei, care se incapataneaza insa sa infrunte lupta cu durerile de picioare si care apoi au parte de calvar in privinta sanatatii si aspectului fizic al picioarelor. Tu nu ai facut niciodata bataturi cauzate de ambitia ta de a merge la intalnire cu o perecehe noua de pantofi care nu s-a lasat pana nu ti-a atacat picioarele? Sau nu ai avut parte de momente nu tocmai placute de disconfort si dureri care ti-au dat batai de cap zile in sir?

Astfel de consecinte pot avea urmari si mai grave, iar deformarea piciorului in urma incapatanarii etalarii noilor pantofi este doar una dintre ele. Afla cu ce te confrunti atunci cand pantofii cu toc devin "o prietenie fortata de imprejurari".

Morris Morin, directorul centrului medical universitar "Hackensack", sectia de podiatrie, sustine ca "femeile adora tocurile inalte, insa nu isi dau seama ca, daca le poarta permanent, pot aparea dureri ale picioarelor, dar si alte probleme grave, fie ca rezultat al purtarii tocurilor, fie ca urmare a exagerarii utilizarii lor. Problemele care pot aparea difera de la bataturi, proeminente osoase hidoase, basici, pana la degete ale picioarelor diforme sau dureri cumplite in mijlocul talpii, care odata cu trecerea timpului, incep sa se agraveze.

Cum influenteaza stiletto aparitia problemelor?

De fiecare data cand porti incaltari care iti strang piciorul, deformandu-i forma naturala in timpul purtarii lor, acesta este un motiv de durere, dar atunci cand adaugi incaltarilor tocuri inalte, podiatristul Stuart Mogul de la acelasi centru medical, sustine ca banalele dureri se pot transforma intr-un real dezastru. Explicatia este simpla: "odata cu piciorul inghesuit in pantof, tu sporesti greutatea in zonele care sunt stranse in pantof, deci nu numai ca iti inghesui degetele bine pentru a incapea in perechea favorita de pantofi, dar toata greuatatea ta va fi suportata de ele, si de aici problemele". Consecintele care rezulta din aceste excese, de care femeile nu se feresc, doar pentru a nu renunta la perechea favorita de incaltari, pot fi foarte grave si uneori irecuperabile.

Tocurile inalte nu determina aparitia bataturilor, dar cu siguranta le agraveaza, sustine podiatristul. Inaltimea tocului, precum si tipul de varf pe care il au respectivele incaltari pot juca un rol extrem de important. Multor femei care au bataturi, li se adauga si un os deplasat (proeminent) la nivelul degetului mare in lateral, care schimba in mod evident felul in care laba piciorului se comporta in timpul miscarii – in acest moment, daca piciorul este obligat sa intre in pantofi cu toc, presiunea asupra acestui os creste si durerile bataturilor sporesc ingrozitor, afirma specialistul

Daca porti tocuri zilnic, din motive lesne de inteles (in principiu pentru ca jobul te obliga la asa ceva), este foarte probabil ca te-ai confruntat deja cu uzualele bataturi cauzate fie de o pereche de pantofi prea mica, fie prea incomoda, sau nou-nouta. Aceste straturi groase de piele ingrosata apar de obicei la calcaie sau la degete (in partile laterale), acestea constituind un mod al corpului de a reactiona in fata presiunii destul de dure la care sunt supuse picioarele.

Tocurile cui si criza varstei mijlocii

Este adevarat faptul ca in cazul femeilor, nimic nu amplifica starea de spirit mai mult decat o pereche de stiletto nebunatica si indrazneata. Chiar daca nu porti zilnic, nimic nu iti atrage mai mult privirea intr-un magazin de incaltaminte ca pantofii cu toc cui. Si ti-i cumperi, si ii porti doar la ocazii, dar stii ca atunci cand ii porti te simti sigura pe tine, sexy, indrazneata si demonstrezi ca linia picioarelor tale merita acest "cadou". Dar, daca pe la varsta de 20, 30 de ani, aceste tocuri ti se pareau confortabile, si mersul cu ele ti se parea floare la ureche, nu acelasi lucru iti "soptesc" picioarele la 40 sau 50 +.

Odata cu trecerea anilor, si laba piciorului tau incepe sa se transforme si sa nu mai aiba acelasi "design" de la 20 de ani, iar perechea de pantofi de la aceasta varsta nu-si mai regaseste rolul la o varsta mai inaintata. Zburdai pe tocuri de 10 cm + la 20 de ani, iar acum doar cateva minute de stat pe stiletto te sleiesc de forte si te obosesc? Durerile picioarelor sunt mai intense si persista mai mult? Specialistii ne ofera explicatia durerilor intense de la varsta de 40+: "cand inaintezi in varsta, incepi sa pierzi din cantitatea de grasime din mijlocul talpii, care are rolul de a-ti proteja intreaga talpa, iar o parte din aceasta se deplaseaza spre degetele de la picioare", sustine Morin. In acest fel, spune podiatrul, atunci cand introduci piciorul intr-o pereche de pantofi cu toc inalt si incepi sa calci, intreaga ta greutate incepe sa apese exact in locul care este mai putin protejat, si de aici, durerile ingrozitoare si insuportabilitatea acestor tipuri de pantofi odata cu inaintarea in varsta.

Mai mult decat atat, problemele par sa fie mai mari decat am crede, acestea putand provoca fracturi cauzate de fortare sau chiar osteoartrita.

La ce apeleaza femeile pentru a rezolva aceasta problema?

Multe femei nu pot accepta ideea ca picioarele lor nu se vor mai putea bucura de look-ul de neinlocuit pe care il ofera stiletto si cauta tot felul de metode prin care sa "sfideze" varsta si sa castige o lupta cu anevoioasa etate care vrea cu tot dinadinsul sa le izoleze de ceea ce este mai frumos pentru o femeie.

Injectarea cu silicon sau cu Restalyna este una dintre cele mai raspandite metode de a "repara" pierderile de grasime suferite din cauza varstei, si constituie unele dintre cele mai in voga proceduri. Acest tip de operatie este cu usurinta asemanat cu una dintre cele de chirurgie estetica, insa nu este o interventie apreciata de specialistii in podiatrie: "aceste substante nu au capacitatea necesara de a se opune presiunii corpului, nu rezista foarte mult si au tendinta de a se deplasa in parti atunci cand greutatea incepe sa apese", sustine Moriss Morin.

In acelasi sens, si Societatea Americana de Ortopedie le avertizeaza pe femei impotriva acestor injectii, precum si a altor procedee cosmetice destinate picioarelor. Mai mult chiar, ei sustin ca acest "trend" a devenit in ultimul timp chiar alarmant, avand in vedere riscul la care se supun astfel de femei: infectie, atingerea nervului, precum si dificultati in deplasare.

O idee mult mai buna si o metoda sigura pentru compensarea pierderii de grasime din interiorul talpii este utilizarea unei pernite speciale, pozitionata pe partea dinauntru a talpii pantofului, atunci cand se folosesc astfel de incaltari. Acesta pernita actioneaza ca un tampon intre picior si talpa pantofului, amortizand durerile. Iata o metoda mult mai buna si mai practica, neinvaziva si deloc periculoasa pentru sanatatea ta.

Daca te confrunti cu proeminente osoase, deformari ale degetelor de la picioare sau bataturi pronuntate, atunci solutia este o interventie chirurgicala reparatorie.

4 sfaturi pentru picioare frumoase si tocuri inalte

1. Achizitioneaza-ti cea mai potrivita pereche de stiletto pentru piciorul tau. Nu cumpara pantofi care sa fie mai mari, calcaiul avand tendinta sa iasa din pantof la fiecare pas, cauzand binecunoscute bataturi. Daca pantofii sunt mai mari, piciorul are tendinta sa alunece spre varfuri, inghesuind degetele si varfurile lor in varful pantofului, de unde si aparitia durerilor.

2. Utilizeaza fara ezitare pernutele din silicon care amortizeaza durerea atunci cand stii ca purtarea tocurilor iti creeaza dureri in mijlocul talpii, dar si daca trebuie sa stai foarte mult timp pe astfel de incaltari.

3. Incearca sa porti si incaltari care au un toc mai gros. Un astfel de toc iti ofera mai multa stabilitate si poate ajuta la eliberarea presiunii care planeaza asupra picioarelor, prin distribuirea egala a greutatii.

4. Alternarea inaltimii tocurilor este o modalitate prin care poti evita aparitia durerilor si a problemelor grave ce decurg din acestea.

Tocurile cui sunt febletea femeilor si unul dintre accentele unice ale feminitatii. Dar sa nu le folosim in exces sau neglijent. Sa avem grija si sa reactionam la dureri atunci cand ele apar. Sa nu ne lasam de izbeliste picioarele, sa le ingrijim ca pe o floare, mai ales ca vara se apropie si sandalutele abia asteapta sa fie incaltate. Foloseste corect stiletto si cauta-ti perechea potrivita.

Tu cum reusesti sa combati durerile cauzate de pantofii cu toc cui? Ce probleme ti-au cauzat si cum ai reusit sa le elimini?
Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 2

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

...Aceasta piesa vestimentara este perfecta pentru vremea schimbatoare, pentru zilele insorite, cat si pentru zilele ploioase. Cum tocurile sunt flebletea femeilor, domnii pun mai de graba accent pe sacouri sau jachete, intrucat acestea sunt cele care ii ajuta sa isi dezvolte rafinamentul si sa emane eleganta indiferent de...
cristina-nicoleta paterau (24.02.2009, 09:44)
Intrebare..Am 23 de ani ,iar de la 15 ani nu m-am mai despartit de tocuri sub toate formele lor, dar in special tocurile cui.Am o singura pereche de adidasi pe care nu i-am mai purtat de vreo doi ani si o pereche de slapi pentru plaja, pe langa cele vreo 30 de perechi de pantofi cu toc.Pot merge kilometri intregi fara sa obosesc pe tocuri sau sa am dureri.Stau de dimineata pana seara pe tocuri si n-am avut niciodata probleme.O sa-mi cauzeze si mie odata cu trecerea timpului?
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
19 mar