Pisica ta poate LEŞINA la auzul acestor sunete

De în Casa & Gradina 23 mai 2016

Dacă pisica ta leşină brusc sau are o criză inexplicabilă, ai face bine să ai în vedere sunetele din mediul în care aceasta trăieşte.

O problemă despre care veterinarii aveau foarte puţine informaţii până de curând, în ceea ce priveşte un simptom des întâlnit în cazul pisicilor, a fost elucidată de Mark Lowrie şi Laurent Garosi, de la Davies Veterinary Specialists, împreună cu Robert Harvey, de la UCL School of Pharmacy, din Londra.

Pentru a obţine informaţii amănunţite cu privire la crizele care apar în mod special la pisicile care au fost expuse la anumite sunete, specialiştii au creat un chestionar menit să fie completat de către deţinătorii de pisici. Astfel au primit sute de răspunsuri de la stăpâni îngrijoraţi, care au observat această problemă la pisica lor şi s-au confruntat cu veterinari care nu credeau că ar fi fost declanşată de anumite sunete.

Cercetătorii au organizat informaţiile primite şi au publicat o lucrare în care este documentat pentru prima oară acest fenomen curios ce apare în cazul felinelor. Astfel, au scos la iveală că pisicile pot avea, într-adevăr, "crize ale reflexului audiogen" - crize care sunt declanşate de sunete şi apare chiar şi în cazul oamenilor, la pacienţi cu epilepsie audiogena. Au numit acest fenomen sindromul crizelor reflexului audiogen felin (FARS).

Ce au mai descoperit specialiştii este că FARS apare la toate rasele de pisici, fiind mai des întâlnit în cazul pisicilor birmaneze. În plus, sindromul apare mai des la pisicile cu o vârstă înaintată, între 10 şi 19 ani.

Printre sunetele care declanşează aceste crize, în ordinea prevalenţei, se numără:

  • sunetul produs de folia de aluminiu
  • suntetul emis de o lingură de metal lovită de un vas de ceramică
  • sunetul obţinut prin ciocnirea paharelor
  • sunetul hârtiei mototolite şi foşnetul pungilor de plastic
  • sunetul unei apăsării tastelor calculatorului, dar şi cel al mouse-ului
  • sunetul cheilor sau al monedelor
  • sunetul produs de ciocan când baţi un cui
  • sunetul produs de limba individului când încearcă să imite tropăitul calului

Alţi factori mai puţin întâlniţi care pot declanşa aceste crize sunt ruperea foliei de aluminiu, soneria telefonului mobil, alarmele digitale, sunetele emise de cuptorul cu microunde, sunetul apei curgând, sunetul unei imprimante, sunetul de artificii sau sunetul emis de paşii stăpânului pe o podea de lemn.

Momentan nu există soluţii în ceea ce priveşte variantele de tratament pentru această afecţiune, însă cercetătorii depun eforturi în acest sens.

Tag-uri: , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 3

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Adpres Media - Adpres.net (30.05.2016, 07:05)
...În plus, sindromul apare mai des la pisicile cu o vârstă înaintată, între 10 şi 19 ani. Citeste continuarea pe feminis.ro The post Pisica ta poate LEŞINA la auzul acestor sunete...
...în ceea ce priveşte variantele de tratament pentru această afecţiune, însă cercetătorii depun eforturi în acest sens. http://www.feminis.ro/pisica-ta-poate-lesina-la-auzul-acestor-sunete_62157.html#sthash.ucDmyARi.dpuf ...
...sau are o criză inexplicabilă, ai face bine să ai în vedere sunetele din mediul în care aceasta trăieşte. Citește mai departe… Sursa: feminis.ro ...
Spune-ţi părerea
Alte articole din Casa & Gradina
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
22 apr