Horoscop 2017 - Un an al EXTREMELOR pentru Balanţe,...

Citeste mai mult»

Horoscop IANUARIE 2017 - Ninge cu BANI pentru Berbeci,...

Citeste mai mult»

Nu reîncălzi niciodată aceste 7 alimente - Devin TOXICE!

Citeste mai mult»

Adaugă SARE în şampon pentru...

Citeste mai mult»

Horoscop DECEMBRIE 2016 - NEPLĂCERI în dragoste pentru...

Citeste mai mult»

De ce e bine să ţii în cameră un pahar cu apă, sare şi oţet

Citeste mai mult»

Ai tăiat ceapa GREŞIT până acum - ACEASTĂ metodă te...

Citeste mai mult»

Ai grupa sanguină 0? Ce spune asta despre personalitatea...

Citeste mai mult»

Cum se comportă ZODIILE atunci când încep o relație serioasă

Citeste mai mult»

Vrei să păstrezi un bărbat lângă tine? Majoritatea...

Citeste mai mult»

De ce să NU mănânci niciodată pâinea la restaurant

Citeste mai mult»

ACEŞTI oameni nu au voie să consume ghimbir - Află dacă...

Citeste mai mult»

Cum să faci o coroniță de Crăciun dintr-un UMERAȘ

Citeste mai mult»

SECRETUL unei vieţi sexuale excelente: Majoritatea...

Citeste mai mult»

Paradoxul Vărsătorului: Găseşte dragostea ADEVĂRATĂ...

Citeste mai mult»

Înfăşoară-ţi aceste părţi ale corpului în folie de...

Citeste mai mult»

Cum se bea, de fapt, apa cu lămâie

Citeste mai mult»

Testul psihologic elveţian îţi dezvăluie 8 trăsături SECRETE

Citeste mai mult»

3 semne care trădează atracţia sexuală

Citeste mai mult»

Afecţiunile inimii, vindecate fără medicamente - Iată cum

Citeste mai mult»

Truc INDIAN: Aşa păstrezi un pepene PROASPĂT timp de 6 LUNI

Citeste mai mult»

Compatibilitate: Cum îl faci să creadă că eşti ALEASA...

Citeste mai mult»

Secretul damelor de companie: De ce nu poartă NICIODATĂ...

Citeste mai mult»

Medicii NU îi dădeau mai mult de 48 de ore de trăit:...

Citeste mai mult»

Nu mânca NICIODATĂ această parte din PUI - Efectele sunt...

Citeste mai mult»

Horoscop AUGUST 2016 - LOVITURĂ sub centură pentru...

Citeste mai mult»

Cercetătorii dau VERDICTUL: De ce au femeile ORGASM

Citeste mai mult»

Femeile care fac asta la duş îşi DUBLEAZĂ riscul de CANCER

Citeste mai mult»

De ce cămăşile de damă se închid invers decât cele...

Citeste mai mult»

Poarta către Iad, descoperită în Brazilia

Citeste mai mult»

Cum dai jos 50 de kilograme - SECRETELE femeilor care au...

Citeste mai mult»

Cum îndepărtezi mirosurile neplăcute din pantofi, peste...

Citeste mai mult»

La ce folosesc găurile laterale ale tenişilor

Citeste mai mult»

Zodiile, aşa cum nu le-ai mai văzut: Eşti NOROCOS dacă...

Citeste mai mult»

A slăbit 18 kilograme cu ACESTE 4 trucuri JAPONEZE

Citeste mai mult»

Metoda indiană de îndepărtare a punctelor negre

Citeste mai mult»

Nu te-a mai sunat? Iată explicaţia: Ce vor, de fapt,...

Citeste mai mult»

Ai grijă când cumperi cartofi - Dacă arată AŞA sunt TOXICI!

Citeste mai mult»

Licoarea pe bază de piper, care te scapă de kilogramele...

Citeste mai mult»

Horoscopul APARENŢELOR: Ai judecat GREŞIT fiecare zodie

Citeste mai mult»

Interviu în premieră! Soţia lui Toma Caragiu vorbeşte după 39 de ani: "Toma a fost un mesager al Universului"

De în Exclusiv 8 mar 2016

55 de secunde… atât a durat ca firele de nisip din clepsidra blestematului luntraș să se scurgă perfid, dar rostogolirea lor în avalul timplui a rămas încă vie. Cutremurul din ’77 a durat mai puțin de un minut, dar a lăsat cicatrici adânci, care mai sângerează încă, chiar și la 4 decenii după tragedie. Elena Caragiu, femeia pe care cu greu îndrăznesc să o numesc “vaduvă”, ci mai degrabă văduvită de cel pe care l-a idolatrizat a acceptat în ceea ce dansa numește “aceasta discuție care aduce lucruri noi și decente în amintirea lui Toma”, un interviu exclusiv cu reporterii feminis.ro. 

Vineri, 4 Martie 2016, s-au împlinit 39 de ani de când regretatul actor Toma Caragiu a trecut în neființă… Aproape 4 decenii în care praful și molozul dezastrului încă nu s-a așezat după tragedie și încă se combină cu lacrimile din ochii celor ce au pierdut un suflet în cutremurul de atunci. Într-o premieră jurnalistică pentru România, după ce distinsă doamnă a fost defăimată în tabloidele de la noi, Elena Caragiu (78 de ani) a binevoit să acorde un interviu în exclusivitate pentru feminis.ro, cel mai îndrăgit site de lifestyle feminin din România.


1. Sunteți o persoană extrem de retrasă, presă din România a scris foarte rar (spre deloc) despre dumneavostră, tocmai pentru că dumneavostră ați insistat să țineți o distanță față de tot ce înseamnă viață personală. Cum motivați acest lucru?


Privind în urmă, totdeauna m-am ferit de un lifestyle de tabloide, am avut un cerc de prieteni buni, dar erau aleși numai pe criteriul calităților lor de inteligență și caracter și mai ales al sincerității lor. Această atitudine a mea a părut multora o "distanțare" care nu m-a făcut prea populară, mai ales în cercurile artistice din teatrul Bucureștean. Cum nu mi-a plăcut să beau, mă plictiseam la cârciumă și preferăm să stau seară acasă cu o carte bună.


2. Tabloidele v-au “vânat” să zic așa și chiar au scris lucruri neadevărate despre dumneavostră (mă refer aici la articolul din Libertatea care va anunța victimă unui asasinat dintr-o cafea din New York). Ați insistat atunci foarte mult să arătați adevărul, să combateți ce s-a publicat…ce sentimente va mai leagă acum față de ce s-a întâmplat?


Această minciună, printre altel multe invenții , a fost o crudă readucere aminte a întâmplărilor de după cutremur. Răutatea și invidia, lăcomia și nerușinarea oamenilor din jurul meu m-au dezgustat ață de tare încât viață mea fără Toma devenise insuportabilă. M-am îmbolnăvit și a trebuit să mă salvez prinț-un act de neconceput pentru mine până atunci: să plec singură în lume, să laș tot și să mă duc în necunoscut. Găsesc că cei câte m-au lovit mi-au făcut de fapt un mare serviciu, fără ei nu ași fi părăsit niciodată țara de care mă legau atâtea lucruri frumoase.

Elena Caragiu


3. Dacă îmi permiteți următoarea întrebare, numele “Toma Caragiu” este un reper chiar și pentru ținerii din ziua de astăzi. Cât de sonor este numele lui Toma în State, acolo unde sunteți stabilită de ani de zile?


Toma a fost un mesager al Universului care ne-a ajutat să rezistăm mizeriei comuniste prin râsul lui amar și aciditatea din ironia lui. Pare incredibil, dar el îmi spunea mereu că trebuie să plec. M-a încurajat să accept propunerea casei de discurii delă Paris, de unde m-am întors de două ori în România, sacrificând proiectul meu artistic pentru slăbiciunea mea sentimentală. Mi-a spus că a fost o mare prostie, dar că voi fi "a late bloom" adică o floare care se vaq deschide târziu. Și văd că predicttiile lui nu au dat gres. Ma bucura de cate ori vad ca Toma  este cunoscut  si iubit de generatia tanara din diaspora. Sunt prietenă cu un cerc de romani tineri, majotitatea profesori , arhitecti, medici, toți il adoră pe Toma si au CD urile lui și cartea mea : "O simplă Vizită" care se traduce acum in engleza si anul viitor in franceza.

Elena Caragiu

4. S-au implinit zilele trecute aproape 40 de ani de la moartea sotului dumneavostra.  Stiu ca inainte de tragedie, absolut intamplator (sau nu), v-a scris urmatoarele versuri : "Ti-aduci aminte de mine? / De veste vreau sa-ti dau cu un minut 'nainte de-a muri / Si jertfa mea de o vei intelege/ De-a pururi umbra mea te va-nsoti.". Cu riscul de a va intrista, va mai insoteste umbra lui si acum?

Credeam ca imi va fi mai usor cu timpul sa uit, dar din pacate e din ce in ce mai greu...Poeziia asta este un simplu mesaj peste timp, dar care uneori devine incredibil de real si de  sfasietor.

5.  Nu vă întreb mai mult de atât…Periș? Doina?

Mi-am pierdut timpul si m-am obosit destul cu penibilul personaj de profitoare nerusinata care-i poarta numele.(n.r se refera aici la fiica adoptiva a alui Toma Caragiu, Doina Toma). Nu mai am acum timpul si rabdarea sa mai incerc sa ma lupt cu morile de vânt ale lacomiei si barbariei Balcanice pe care Doina o reprezinta, mai ajles ca e ajutată  și sprijinită de presa și de avocatii din Ro. Casa Memorială (n.r cea de la Periș unde a locuit cu soțul dânsei) trebuie sa astepte pana imi termin teza de doctorat inceputa in 2011.

6. Cum vede “Helene Cara” Romania de la mii de kilometric distanta? Actrita si sotia (imi este greu sa va numesc văduvă) lui Toma crede ca memoria lui este cinstita asa cum se cuvine la noi?

Toma nu are măcar o stea pe walk of fame din București? Cel mai iubit actor roman? cum va explicati asta? Oare Caramitru si altii isi vad numai de interesele lor si au uitat de declaratiile de   de dragoste? Ministerul Culturii deasemeni mi-a trimis forme descurajante ca sa renuntam la Casa Memoriala. Daca  ma reintorc la anul o vom inalta. Fudatia a fost deja turnata de Primaria peris, gratie generozitatii d-lui primar Albu Anghel din Peris.  Se va numi " Centrul de Comedie Toma Caragiu" si al Festivalului " Soparlita" Peris.

Elena Caragiu

7. De ce plecarea din '77? Ce v-a determinat sa emigrati atunci? A fost vorba despre durerea provocata de tragedie, ati vrut sa fugiti de “umbre”?

Exilul meu a fost singura posibilitate sa supravietuiesc, am stiut ca e un sacrificiu si ca va fi un "point of no return".

8.  Daca Divinitatea stergea din istorie ’77-le, unde credeti ca erati acum?

E greu de spus ce s-ar fi intamplat daca Toma traia inca 40 de ani. Eram probabil amandoi acum la Peris....sau eu  navetista intre Paris si Perise...Loris…

Elena Caragiu

9. Cine sperati sau va doriti sa duca numele “Caragiu” mai departe?

Personalitati ca Toma Caragiu nu au nevoie de copii care sa duca mai departe stafeta. Toma a fost unic, in timp si spatiu. Viata a demonstrat de altfel in mullte cazuri ca urmasii de sange sunt foarte rar la inaltimea unor parinti celebri. Talente ca Toma se nasc poate odata la o suta de ani. Si totusi nu cunosc niciun caz atat de extrem ca fiica lui adoptive, Doina, care este o rusine pentru memoria sa, un exemplu al Romaniei hraparete de azi. Nu am nicio indoiala ca istoria va sterge aceste nimicuri, mici amanunte din viata noastra. Toma va ramane insa pentru totdeauna in cultura romaneasca, impreuna cu Caragiale, un simbol ale comediei de substanta, elevate, inteligente, lipsite de vulgaritatea atat de apreciata azi de public care umple salile si rade la orice.

10. Imprudent de indiscret va intreb de “inchidere”: Cu ce va ocupati in Charlotte?

Cu ce ma ocup acum? Incerc sa multumesc pentru fiecare zi care mi se ofera ca un dar divin.  Am terminat o carte in engleza  "Aki & Paris", initial inspirata de cei doi pets ai nostri, o pisica si un catel. Ii puteti vedea pe FB. Este o carte pentru copii intre 5 si 85 de ani. Apoi lucreaz  la o pasionanta teza doctorala  about " Global Immigrant Entrepreneurship "  to be finished by the end of 2016...Am  obosit, va urez succes!!! Elena

Elena Caragiu

Galerie foto
Tag-uri: , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Exclusiv
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
23 feb