17 curiozităţi despre România pitorească

De în Calatorii 11 mai 2017

Citeşte în continuare despre cele mai mari comori ale României, deoarece dacă vrei să faci un pas în lumea asta, o bucăţică din ele poate dăinui veşnic în inima ta.

Pe data de 10 mai 2017, cu ocazia Zilei Independenţei României, Oliver Smith, editor pe sectorul de călătorii în versiunea online a cotidianului britanic Telegraph, a dedicat un articol măgulitor ţării noastre.

1. România deţine cea mai impozantă clădire din lume

Palatul Parlamentului, a cărui construcţie a început în ultimii ani ai lui Nicolae Ceauşescu şi s-a finalizat abia la şapte ani după moartea acestuia, în 1997, are 240 metri lungime, 270 lăţime, 86 de metri înălţime (12 etaje) şi construcţia acesteia a costat peste 3 bilioane de euro. La construirea ei au lucrat peste 100000 de oameni (dintre care unii au murit), care au făcut 1100 camere (din care marea majoritate au rămas goale), iar o factură anuală de căldură este undeva la 6 milioane de dolari, echivalentul unui întreg orăşel. Aici există opt nivele subterane şi un buncăr atomic legat de alte clăditi guvernamentale printr-un tunel de 20 km. În total, clădirea acoperă 365000 metri pătraţi şi este a doua clădire guvernamentală din lume, ca mărime, după Pentagon. În interior se găsesc 3500 tone de cristal, 480 de candelabre şi 1409 lustre, iar la realizarea uşilor şi ferestrelor s-au folosit 700000 tone de metal şi bronz.

2. Avem cel mai frumos drum din lume

Transfăgărăşanul este presărat cu poduri, tuneluri şi conducte, toate acestea create în era comunismului lui Ceauşescu. Fostul preşedinte a vrut să se asigure că în cazul unei invazii ruseşti există în munţi un drum rapid pe unde se poate retrage strategic.

3. Românilor le place băutura

România este pe locul cinci în topul celor mai mari consumatoare de alcool din lume şi se află pe locul 16 în ceea ce priveşte consumul de vin (lucru de înţeles ţinând cont de faptul că este printre cei mai mari producători din lume) şi pe poziţia a zecea când vine vorba despre bere. Conform unui studiu recent, românul mediu consumă 14.4 litri de alcool pur pe an, în comparaţie cu 11.6 l pentru un britanic.

4. Turiştii pot zări cel mai mare mamifer al Europei

La cei aproape 635 kg, bizonul european a fost până de curând pe lista speciilor pe care de dispariţie, din cauza vânatului excesiv, dar în ultimii ani a fost treptat reintrodus în mediul lui natural, inclusiv în România. Tara deţine de asemenea, cea mai mare populaţie de urşi bruni din Europa.

5. Este casa lui Borat

În filmul lui Sascha Baron Cohen, au fost filmate câteva scene chiar în satul Glod, din România, pentru a arăta de unde se trage personajul Borat Kazakh. În acele scene apar şi o serie de rromi, care ulterior au dat în judecată producătorii filmului, pe motiv că n-ar fi ştiut despre ce este vorba, dar aceştia nu au avut succes de cauză. Printre celelalte filme cu scene din peisajul autohton se numără Cold Mountain şi Anaconda III, în care joacă David Hasselhoff.

6. Bucureşti are una dintre cele mai frumoase librării din lume

Cărtureşti Carusel şi-a deschis porţile în anul 2015, într-o clădire reamenajată, care datează din secolul al 19-lea. Conţine mai mult de 10000 cărţi, 5000 de albume şi DVD, iar la ultimul etaj este o cafenea.  

7. Avem una dintre cele mai bune reţele de internet de mare viteză

România este unul dintre cele mai bune locuri pentru internetul de mare viteză, reţeaua 4G funcţionează perfect şi este pe locul patru din cele 78 incluse într-un top OpenSignal. Utilizatorii de rând din ţară se pot aştepta la o viteză de 35.61 Mbps, în comparaţie cu doar 21.16 Mbps în Marea Britanie.

8. Reţea feroviară extinsă

Cei 22298 km de cale ferată ne plasează pe locul 15 în lume dacă ne gândim la ţările cu cea mai largă acoperire de reţea feroviară, chiar dacă suntem abia pe locul 81 ca mărime totală a ei.

9. Micul Paris

Pe lângă arhitectura în stil vechi, Bucureştiul are şi propriul Arc de Trium, deci lumea nu mai este nevoită să meargă până la Paris pentru a vedea unul.

10. Muntele Rushmore din SUA are o replică pe Dunăre

La Porţile de Fier, s-a construit între 1994 şi 2004 un bust al lui Decebal, sculptat direct în munte. Ultimul rege al Daciei este cunoscut în lume ca fiind cel mai viteaz oponent al Imperiului Roman.  

11. Semne ca la Hollywood

Braşov şi Râşnov au imitat stilul prea cunoscutului semn cu numele localităţii şi chiar se ridică la înălţimea aceluia, la propriu şi la figurat.

12. Locul de naştere al cafelei de bună calitate

Francesco Illy, fondatorul companiei de cafea rumenă italiană  cu acelaşi nume, s-a născut de fapt în Timişoara. El s-a mutat mai apoi în Viena ca pe urmă să se stabilească în oraşul italian Trieste. Acesta nu a intrat totuşi în topul celor mai influenţi români, care l-a avut în vâtf pe Stefan cel Mare, urmat de Nadia Comăneci şi Gheorghe Hagi.

13. Deţinem recordul pentur cel mai mare steag din lume

În 2013 s-a construit un tricolor de cinci tone, care avea 349 metri pe 227 metri şi la care s-au folosit aproape 71 km de material.

14. România este menţionată de mai multe ori în Cartea Recordurilor

Cel mai mare cârnat: peste 62 km; cel mai mare gulash, gătit la Baia Mare: 7200l; ING Asigurări de Viaţă a emis cel mai mare document legal: 9 metri pe 6 metri.

15. Multe invenţii importante

Nicolae Paulescu a descoperit insulina în acelaşi an în care doi oameni de ştiinţă canadieni au luat premiul nobel pentru cercetările lor asupra hormonilor. Henri Coandă a inventat motoul modern de avion. Petrache Poenaru a realizat primul stilou. În plus, ţara are patru laureaţi cu premiul Nobel: George Emil Palade (medicină), Elie Wiesel (pace), Herta Muller (literatură) şi Ştefan Hell (chimie).

16. Biserici spectaculoase

România are şapte zone incluse în patrimoniul UNESCO şi printre acestea, o partea aparte îl ocupă cele opt biserici din nordul Moldovei, care fie au fresce unicat fie sunt bisericuţe de lemn din Maramureş, printre care se numără cea mai înaltă biserică de lemn din lume.

17. Un cimitir foarte ciudat

Cimitirul vesel din Săpânţa este unic şi turişti din toată lumea vin la noi în ţară pentru a vedea monumentele funerare pline de haz şi crucile viu colorate.

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Calatorii
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
21 mai