Vezi ce efect are sarea asupra creierului tău

De în Diete 18 oct 2019

O dietă bogată în sare poate provoca probleme cu inima și tensiune mare, dar un studiu publicat în „Nature Neuroscience” susține că principala țintă a sodiumului este creierul, astfel crescând riscurile unui atac cerebral și a deteriorării cognitive.

În timpul studiului menționat, cercetătorii au hrănit șoarecii de laborator cu de 8 până la 16 ori mai multă sare decât consumă aceștia în mod normal. Ei  au prezentat apoi semne de declin mental și în labirintul Barnez, unde este nevoie de memorie vizuală pentru a învăța și reține drumul de evadare, șoarecilor le-a luat mai mult de 3 zile până să găsească ieșirea. Apoi când gaura a fost mutată, cei hrăniți cu mai multă sare, au găsit-o mult mai greu. În continuare a fost efectuat un alt test pentru a observa reacția șoarecilor și după 4-8 săptămâni nu a existat nici o schimbare, însă la 12 săptămâni de la începerea dietei s-a constata că aceștia nu mai răspundeau normal. După ce timpul alocat studiului a trecut, adică 3 luni, cercetătorii au revenit la dieta normală pentru cobai și în alte patru săptămâni s-a putut constata revenirea funcțiilor loco-motorii.

Șoarecii au mai fost testați și pentru a vedea dacă această dietă specială le schimbă modul în care își fac cuibul și s-a descoperit astfel că abilitatea de a construi ceva rezistent a scăzut, dar a crescut numărul materialelor necesare. Chiar dacă valorile tensiunii nu s-au schimbat, s-a putut dovedi totuși că un consum mare de sare alterează funcțiile cognitive, din cauza faptului că sodiumul restricționează accesul sângelui către creier.

Costantino Ladecola, directorul „Feil Family Brain and Mind Research Institute” din cadrul Weill Cornell Medicine a declarat: „După aproximativ trei luni, șoarecii au devenit demenți. În general, șoarecii sunt foarte curioși și le place să descopere lucruri noi, dar acum majoritatea și-au pierdut abilitatea de a identifica un obiect normal.

Bryce Vissel, profesor de neuroștiință la University of Technology Sydney a explicat în felul următor modul în care sarea afectează funcțiile cognitive: „Sarea atacă creierul din punct de vedere imunologic, ceea ce provoacă tot felul de schimbări în organism, unele reacții fiind inflamatorii și în timp constribuie la degradarea neuronilor, astfel dezvoltându-se demența.

Până acum, ipotezele acestui studiu nu au fost testate și pe oameni, dar întrucât comportamentul uman este foarte asemănător cu cel al șoarecilor, se poate considera că rezultatele ar fi asemănătoare, motiv pentru care cercetătorii recomandă consumul a cel mult o linguriță de sare pe zi, luându-se în considerare și sarea pusă pe cartofii prăjiți sau în mezeluri.

Tag-uri: , , , , , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Diete
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
15 noi