Harvey Weinstein

Curtea de Apel din New York a anulat condamnarea pentru...

Citeste mai mult»
Laurent Cantet

Regizorul Laurent Cantet, premiat cu Palme d'Or pentru...

Citeste mai mult»
smiley

Damian Drăghici şi Smiley au lansat melodia „S-a furat...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway, reacţie devenită virală la un gol al...

Citeste mai mult»
belinda

Belinda Bencic a devenit mamă

Citeste mai mult»
nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»

Unele femei nu pot sta fara

De în Tu si El. 22 ian 2009

Pare uimitoare capacitatea unor femei de a-si face o noua relatie, imediat dupa o despartire, un divort sau chiar in urma decesul partenerului.

Ciudata e si reactia celorlalti fata de o schimbare atat de brusca. Stiu ca abia s-a despartit, indiferent care a fost motivul si, imediat, vad ca si-a gasit pe altcineva. Mai rau “da” atunci cand abia i-a murit sotul si ea, gata, in bratele altcuiva. Lumea incepe sa o blameze si sa o judece, fara sa se gandeasca macar o secunda cum e sa fi in locul ei.

Chiar, cum o fi viata unei astfel de femei? Ia sa facem cateva mici scenarii:

1. Au fost fericiti si au trait multi ani impreuna, impliniti, cu o familie frumoasa. Deci, disparitia lui din cadru nu poate fi decat o trauma, o durere care se va vindeca foarte greu. Fie ca a plecat la alta, ori ca a murit, ea e aproape la fel de distrusa. O sa mai aiba vreodata incredere in alt barbat? O sa mai vrea pe altcineva alaturi de ea? Poate ca da.

2. Nu au fost prea fericiti impreuna, dar au avut acolo o familie si multi ani dusi in spate. Ei, asta ar putea sa insemne ca ea regreta, insa nu vede de ce n-ar putea sa mai incerce odata. Cine stie?!? Poate ca gaseste pe altcineva care sa o faca fericita asa cum a visat ea. E ceva rau in asta?!?

3. El i-a facut viata un calvar si toti anii traiti impreuna nu au fost decat un chin. In cazul acesta, clar ea se simte eliberata, rasufla usurata si, daca mai are pofta de viata, vrea inca sa cunoasca fericirea (in acceptiunea ei) si o sa fie dispusa sa caute un alt partener.

4. S-au iubit foarte mult insa viata impreuna nu a fost decat un sir de probleme, neajunsuri si sacrificii. Asta e scenariul acelor tineri care se iau din dragoste, fara sa se gandeasca la viitor si pleaca in viata cu mijloace foarte sarace. O despartire de un om care te tragea in jos, alaturi de care nu te mai puteai bucura nici macar de momentele de intimitate nu poate fi simtita decat tot ca pe o eliberare. De ce sa ne chinuim impreuna? Cine stie, poate separat o sa fie altfel; o sa avem mai mult noroc alaturi de altcineva...

5. Ea a fost cea tot timpul nemultumita si nefericita. S-a casatorit cu el de foarte tanara, mai mult fortata de imprejurari si impinsa de la spate de parinti. Au incercat in fel si chip sa fie fericiti, insa tot ce ii putea oferi el nu era indeajuns, oricate eforturi ar fi facut. Probabil ca ea si-a dorit aceasta despartire si chiar a planuit-o indelung. Mai mult ca sigur ca va voi sa aiba o noua ocazie, in care ea sa fie cea care alege si hotaraste, fara nici un fel de presiuni externe.

Si putem continua asa la nesfarsit. Ideea e ca oricat de fericita sau nefericita ar fi o femeie dupa o astfel de despartire sau de pierdere, ea are totusi viata inainte si nu e musai sa ramana singura.

Dupa ce ai trait o perioada indelungata, 20-30 de ani, alaturi de un barbat, este foarte posibil sa nici nu poti accepta sa ramai singura. Ideea in sine te sperie si iti creaza anxietate. Cu cat perioada a fost mai mare, cu atat obisnuinta dar chiar si dependenta de celalalt sunt tare greu de dezvatat.

Stresul in urma unei astfel de experiente este foarte ridicat. Femeia se simte vulnerabila si neputincioasa, oarecum derutata de tot ce va sa vina. Asa ca, orice alt barbat ar aparea in cadru, poate fi perceput ca pe un fel de salvator, ca pe o persoana protectoare, care o sa vina si o sa aiba grija de ea. Sunt si cazuri in care barbatii se bucura ca li se face o astfel de “onoare” si accepta rolul. Alteori, ei se multumesc doar cu cel de “tampon”, intre doua relatii – cea indelungata care tocmai s-a incheiat si cea care o sa urmeze dupa el, cand ea se va mai linisti si va sti ce isi doreste de fapt.

Dupa ce s-a simtit legata sau chiar “incatusata” ani la rand, cand vine momentul “eliberarii”, e libera sa incerce orice. Tot felul de lucruri pe care nu le-a facut pana atunci din diferite motive: pudoare, lipsuri de tot felul (timp, financiare, incredere etc.).

Cert e ca fiecare femeie isi gaseste echilibrul cum poate; singura sau alaturi de altcineva (un barbat). Felul in care face asta tine de valorile, preferintele si principiile ei de viata. Din afara, e usor sa arunci cu vorbe in altcineva, sa judeci, sa pui la zid. Mai greu e atunci cand te confrunti cu astfel de momente dificile, ai de luat noi decizii care te pun pe tine pe primul plan. Orice schimbare a felului in care arati, anturajului pe care il alegi, lucrurilor pe care le faci nu fac decat sa atraga atentia asupra ta. Fie ca intentionezi asta sau nu, poti constitui usor subiect de discutie pentru ceilalti; mai ales celelelate. In mod firesc, te astepti ca familia, prietenele apropiate sa te sustina, sa fie alaturi de tine. Dar nu intotdeauna se intampla asta. Iar atunci nu iti ramane decat sa iti asumi propria viata si sa te bucuri de ea.

 

Randurile acestea le-am scris pronind de la o dilema a mea, cu gandul la o femeie pe care o cunosc si al carui sot a murit nu cu mult timp in urma. In decurs de un an de la pierderea sotului, ea si-a gasit pe altcineva si acum e fericita si multumita cu noua ei viata. Pe de o parte imi pare rau pentru cel dus, care parca nici nu ar fi existat vreodata, pe de alta nu pot sa nu ma bucur pentru ea. Nu e usor sa te apropii de 50 de ani, dupa 30 de ani de casnicie, sa ramai singura si sa reusesti totusi sa iti refaci viata intr-un mod atat de fericit. Dar iata ca este posibil.

Tag-uri:
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 9

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Craiova 57 (01.02.2009, 02:00)
Si sa nu uitati niciodat! Priviti i pe barbati si luati exemplul lor. Dupa orice fel de reletie, fie ca se despart, fie ca le moare sotia pana intr un an isi gasesc o alta reletie, fie ea si pasagera! Din acest punct de vedere ar trebui admirati. Singuratatea omoara chiar si sufletul!
Răspunde-i
Craiova 57 (01.02.2009, 01:53)
Cel mai usor este sa judecam! Indiferent ca moare tanar sau "mai in varsta" persoana langa care ai petrecut 10, 13, 20 sau numai 5 ani inseamna un popas in viata ta! Si daca relatia a fost de dragoste suferinta este si mai mare. Poti avea copii sau nu, o femeie singura este f. vulnerabila. Acum este si mai greu sa ti gasesti pe cineva! Ce spun "prietenele" ar fi bine sa nu le prea luati in seama! Dragele mele "femei singure" nu va petreceti timpul singure, aveti grija de voi! Gasiti va "un prieten" si daca vedeti ca relatia merita, faceti pasul urmator! Altfel, mai tarziu veti plati chiar si cu sanatatea! Ascetismul si mandria se platesc! Bucurati va cat mai aveti timp. Poti iubi la 50 de ani mai mult ca la 20 sau 36 de ani. O femeie implinita isi traieste adevarata feminitate fizica si sexuala dupa 30 de ani . Nu degeaba s a scris "Femeia la 30 de ani"! Mergi mai departe cu capul sus!
Răspunde-i
Cristina Marioglou (29.01.2009, 12:16)
Servus, Ana. Iti multumesc. Nu stiu daca astfel de femei sunt de blamat sau de judecat. Ideea era ca unor femei le este foarte greu sa fie singure, sa se descurce pe cont propriu. Uneori e bine sa lasi o perioada intre relatii, insa unii oameni chiar nu sunt in stare sa faca asta. Cum altii nu isi vad viata decat populata in permanenta, se simt bine doar inconjurati de prieteni, in permanenta. Da, probabil ca cel mai greu e sa stai doar cu tine insati, sa te cunosti mai bine si sa descoperi cine esti.
Răspunde-i
Ana D (29.01.2009, 08:27)
Sevus! Mi-a placut articolul. Mi-am amintit o gluma pe tema asta. Nu vreau sa deranjez pe nimeni, ci doar sa dau o nota amuzanta. Cica femeile sunt ca maimutele: nu dau drumul la o creanga pana nu se prind de alta... :) Si-acum hai sa fim realisti! Cine blameaza astfel de femei??? Niste persoane lase, care nu au curaj sa-si caute fericirea, ci se multumesc cu relatii anoste de teama de a nu ramane singure. Nu-i cazul sa judecam modul in care o persoana alege sa-si traiasca viata. Hai mai bine sa ne uitam in curtea noastra! Si, in fond, lucruri cu adevarat grave sunt trecute cu vederea, dar ne preocupa ce face... X!!!
Răspunde-i
Cristina Marioglou (27.01.2009, 14:40)
Mihaela..."cu multumirea in suflet ca nu ai uitat" ce?

Intr-adevar timpul ajuta foarte mult. Ma rog, trecerea lui. Dar e bine sa te ajuti si tu pe tine ca sa poti merge mai departe, sa iti refaci cumva viata, in asa fel incat sa te simti implinita si fericita.
Răspunde-i
Mihaela (27.01.2009, 09:40)
Intr-adevar pare uimitoare capacitatea unei femei de a-si face o noua relatie, dupa decesul partenerului. Cred, ca este privita si inteleasa gresit. Dupa o asemenea trauma, esti vulnerabila. Cu sau fara ajutorul medicului trebuie sa te ridici. Nu sa uiti ci sa treci. Timpul rezolva totul. Sfatul meu, alaturi de "cu si despre mine" viata trebuie traita. Am 47 de ani, si in urma celor traite, rana se vindeca insa niciodata in totalitate. Ideea este ca mai poti fi fericita indiferent de varsta insa trebuie sa te trezesti dimineata cu multumirea in suflet ca nu ai uitat.
Răspunde-i
Carina (25.01.2009, 22:41)
Nevoia fundamentala a unui om este de a iubi, si nu de a fi iubit, si daca numai are pe cine iubi cauta pe cineva, uneori este si vorba de sex
Răspunde-i
Cristina Marioglou (23.01.2009, 12:29)
E greu sa dai sfaturi cand nu simti acelasi lucru si nu esti implicat direct. La 36 de ani o femeie se poate considera inca tanara, avand viata inainte. Daca vei putea si vei simti, probabil ca la un moment dat vei cauta pe altcineva. Rani din astea se vindeca destul de greu, dar se vindeca pana la urma.
Răspunde-i
Ana (23.01.2009, 09:18)
Dar ce faci cand iti moare persoana iubita? Omul care era chiar viata ta de aproape 10 ani? Cum mergi mai departe? La 36 de ani si fara sa ai macar un copil cu omul pe care l-ai adorat.
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Tu si El.
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
26 apr