Tine colesterolul departe!

În Sport 9 oct 2009
Ce ar trebui sa schimbam in haosul zilnic - in care preocuparea pentru mancatul sanatos si pentru miscare e departe de a fi o prioritate - pentru a tine colesterolul departe?
Ce roluri indeplineste colesterolul in organism

In primul rand trebuie precizat un fapt foarte important – colesterolul este o substanta indispensabila pentru organism, fiind constituent al membranelor celulare, intrand in componenta unor hormoni si acizi biliari. Sursele de colesterol sunt externe – alimentatia si interne – sinteza celulara. 

Toate produsele de origine animala contin, intr-o proportie mai mare sau mai mica, colesterol, din care prin ingestie se asimileaza aprox.30-50%. Atunci cand aportul depaseste constant necesarul zilnic sau cand metabolizarea colesterolului este defectuoasa, creste concentratia sanguina si depunerile in peretii vasculari, cu formarea placilor de aterom, care „stranguleaza” circulatia sangelui.

Plan de actiune

Pentru evitarea sau incetinirea acestui proces, putem actiona in mai multe directii:

- aport : reducerea consumului de colesterol -tendinta la nivel mondial este de reducere a necesarului zilnic de la 300 mg spre 200 mg daca deja concentratia serica este crescuta;

- asimilare : consumul unor alimente care la nivelul tubului digestiv sa impiedice absorbtia colesterolului, si acestea sunt in principal fibrele din fructe, legume si cereale

- efecte : limitarea sau diminuarea efectelor  negative ale hipercolesterolemiei prin consumul crescut de antioxidanti - care protejeaza membranele celulare si alti constituenti  de atacurile radicalilor liberi. Antioxidantii sunt anumite vitamine –   A, E, C, polifenoli, fenoli, flavonoizi, seleniu – multe fiind componente ale fructelor si legumelor (in special in macese, ardei,patrunjel,citrice).

- efortul fizic este un element cheie pentru cresterea concentratiei de HDL – colesterolul „bun”.

Studiile ne arata ca pentru a creste HDL, pe langa MISCARE, care e aur curat, ar trebui sa avem in vedere si alti antioxidanti redutabili pe care ii gasim in:

- ciocolata neagra peste 70% cacao – 50 g ciocolata contine o cantitate  mai mare de antioxidanti decat in 6 mere
- vinul rosu ultrasec – cantitate mica( aproximativ 1 pahar)
- nuci – 30g/zilnic de 3-4 ori pe saptamana
- sfecla rosie
- ceaiul verde

Pentru a scadea LDL – ”colesterolul rau” ar trebui sa consumam cat mai multe fructe, in special cele care contin pectine( fibre care leaga de 4 ori mai multe grasimi decat masa lor) – continute in special in mere, smochine, migdale.

Dintre legumele cu eficienta maxima in acest sens sint: leguminoasele (fasolea boabe, mazarea, lintea), morcovii, anghinarea, varza.

Atata vreme cat alimentatia nu e ultimul lucru care va preocupa  si „nu mancati fara a va hrani” veti avea o silueta buna, o stare excelenta si bineinteles un colesterol de invidiat!!!
Tag-uri: , , , , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sport
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
20 noi