Secretele bunicii: Dulceaţă cu bucăţele de ananas - "Se dă foc iute spre a se lega..."

Feminis.ro îşi propune o incursiune în timp în bucătăriile gospodinelor de altădată, într-o vreme când miresmele bucatelor care mai de care mai meşteşugite invadau fiecare colţ de mahala din Bucureşti şi când vocea groasă a precupeţelor din târg atrăgea muşteriii la galantare mai ceva ca reclamele luminoase din zilele noastre.

Cămările ticsite cu siropuri şi gemuri, rafturile pline de bulioane şi garniţele pline de cărnuri puse la unsoare ţineau locul supermarket-urilor de astăzi. În lipsa cuptoarelor cu microunde, a produselor semipreparate sau comenzilor acasă, universul gospodinelor se învârtea în jurul "cuisine parfaite", aşa cum le plăcea lor să se laude musafirilor strâşi la masa din salon. Niciunei dudui cu ştaif nu îi lipsea din bibliotecă volumul "Buna Menajeră - Carte de bucate, practică", scris de doamna Ecaterina Colonel Steriad, BIBLIA oricărei gospodine care se respectă. Veche de mai bine de 100 de ani, cartea de bucate a ajuns în redacţia feminis.ro, iar redactorii noştri au spicuit pentru dumneavostră o serie de reţete delicioase, ca la bunica acasă.

Dacă ai nevoie de un impuls pentru a încerca ceva nou în bucătărie, încearcă şi tu câteva dintre aceste reţete vechi de peste 100 de ani pe care ţi le vom prezenta în cadrul aceste serii "Secretele bunicii".

Reţeta de astăzi este pentru o dulceaţă de bucăţele de ananas şi este extrasă din cartea de bucate practică ce poartă semnatură doamnei Ecaterina Colonel Steriad. Această carte de bucate era considerată "Biblia gospodinelor" de la acea vreme.

Ecaterina Colonel Steriad a fost absolventa Institutului Damen-Stift din Viena, o şcoală religioasă de prestigiu care învăţa femeile bunele maniere şi tainele bucătăriei.

Chiar dacă are peste 100 de ani, cartea de bucate a Ecaterinei Colonel Steriad este încă de actualitate.

ananas

Dulceaţă de bucăţele de ananas

"Se ia ananasul după cum va fi de mare, se curăţă pe din afară foarte subţire şi se taie în bucăţele pătrate. Se înmoaie 1200 gr. de zahăr cu acele curăţituri şi cu 900 gr. de apă, şi, împreună cu un albuş de ou, se pune să se topească.

Deasupra clocotelor stropim cu lămâie; apoi se strecoară foarte curat şi se pune iar ca să fiarbă, legându-se ca trei părţi de şerbet; pe urmă se aruncă bucăţele de ananas înăuntru, şi se dă foc iute spre a se lega mai tare decât şerbetul, deoarece ananasul şi frapele ne înşeală şi lasă apă. După ce se va fi legat bine, se toarnă în borcane."

Reţeta a fost publicată în ''Buna Menajeră - Carte de bucate, practică".

Galerie foto
Tag-uri: , , , , , , , , , ,
loading...
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Secretele Bunicii
Cele mai citite

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
15 oct