nasty

"NASTY", documentarul despre Ilie Năstase, în selecţia...

Citeste mai mult»
Regele Harald

Regele Harald al V-lea al Norvegiei, în vârstă de 87 de...

Citeste mai mult»
louis

William şi Kate mulţumesc publicului pentru mesajele...

Citeste mai mult»
cataracta

Cum te recuperezi după operația de cataractă?

Citeste mai mult»
covid-19

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Prima zi de record a lui Taylor Swift pe Spotify cu...

Citeste mai mult»
becks

Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a...

Citeste mai mult»
armani

Giorgio Armani nu mai exclude vânzarea imperiului său de...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift a lansat un nou album, gata să doboare toate...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon, decorat de Ucraina pentru sprijinul său în...

Citeste mai mult»
Harry Styles

O admiratoare a lui Harry Styles, încarcerată după ce i-a...

Citeste mai mult»
Printesa Diana

Rochii ale prinţesei Diana, expuse la Hong Kong înainte...

Citeste mai mult»
bon jovi

Un serial documentar despre Bon Jovi oferă detalii despre...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William participă la primul său angajament public...

Citeste mai mult»
prezentare

Casa de modă Dior a prezentat la New York o colecţie...

Citeste mai mult»
Monica

Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri despre provocările...

Citeste mai mult»
amalia

Moştenitoarea tronului olandez a fugit în Spania din...

Citeste mai mult»
celine dion

Un documentar despre boala de care suferă Céline Dion va...

Citeste mai mult»
vin

Un restaurant din Italia oferă o sticlă de vin gratuită...

Citeste mai mult»
chefi

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu...

Citeste mai mult»
Guy Ritchie

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o...

Citeste mai mult»
Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, femeia aflată în centrul...

Citeste mai mult»
tuns

Top 5 stiluri ce revin la modă

Citeste mai mult»
pacanele

Fetele știu să se distreze: păcănele online cu modă și...

Citeste mai mult»
ulei

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline

Citeste mai mult»
Harry și Meghan Markle

Harry şi Meghan vor produce două seriale Netflix despre...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa...

Citeste mai mult»
Prințul William

Prinţul William şi fiul său cel mare, George, au asistat...

Citeste mai mult»
portofel

Alegerea portofelului de damă din piele în funcție de...

Citeste mai mult»
Sebastian Stan

Sebastian Stan se transformă în tânărul Donald Trump în...

Citeste mai mult»
Bjorn Ulvaeus

Bjorn Ulvaeus a reflectat asupra succesului şi...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon nu va face apel la plasarea sa sub tutelă...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin

Împuşcături mortale la filmările "Rust" - Alec Baldwin "a...

Citeste mai mult»
Jonathan Majors

Actorul Jonathan Majors scapă de închisoare pentru...

Citeste mai mult»
michael douglas

Michael Douglas a aflat, în cadrul emisiunii "Finding...

Citeste mai mult»
powerball

Un jucător la loteria Powerball a câştigat un jackpot de...

Citeste mai mult»
Sacha Baron Cohen si Isla Fisher

Sacha Baron Cohen şi Isla Fisher divorţează după 13 ani...

Citeste mai mult»
Reese Witherspoon

Compania actriţei Reese Witherspoon va produce un serial...

Citeste mai mult»
Alain Delon

Alain Delon a fost plasat sub 'tutelă consolidată'

Citeste mai mult»
gineco

Menopauza: Ce este, când apare și care sunt simptomele

Citeste mai mult»

Scheme

Am terminat de citit "Alchimia Emotionala" de Tara Bennet-Goleman. Ce m-a uimit foarte tare este rezistenta pe care am avut-o in recunoasterea tiparelor car-mi provoaca suferinta si, binecunoscuta rezistenta la schimbare (cine, eu? dar sunt bine! n-am nevoie de update, upgrade si,  in general, sa nu-mi spuna mie nimeni ce, cand sau cum sa fac, ok! ah..si cred ca asa am si eu un farmec aparte, nu? de ce sa ma schimb, cand sunt atat de special?). Cartea are 500 si ceva de pagini, pentru ca te ia cu binisorul, aproape nu simti cand incepi sa te gandesti: oare eu fac asa? si usor, usor ajungi sa-ti aduci aminte de copilarie si de relatia cu parintii. De aici, incepi sa citesti cu noduri si uimire si iti dai seama ca viata ta e condusa nu de una, ci de o increngatura de scheme, care nu te lasa sa traiesti.

Dar, sa le expunem - pe ele, schemele, adica obiceiurile distructive sau lentilele deformate prin care vedem lumea...:

1. Abandonul - pentru oamenii cu aceasta schema, posibilitatea de a ramane singuri trezeste o tristete profunda si un sentiment de izolare. La originea fricii de abandon sta teama permanenta ca oamenii ne vor lasa singuri. Acest tipar isi poate avea radacinile intr-o experienta reala din copilarie, cand am fost parasiti de catre un parinte care a murit sau care a plecat dupa divort (dar abandonul nu trebuie sa fie neaparat real; un abandon simbolic, precum mutarea dintr-un loc in altul sau experienta cu un parinte pe care nu se poate contasau care este distant din punct de vedere afectiv, poate avea acelasi impact emotional; un parinte care nu-i este de nici un ajutor copilului, care nu are grija de copil in mod constant, care este imprevizibil sau alcoolic, care uneori este binedispus si alteori furios si inspaimantator, poate de asemenea sa provoace aceasta teama de abandon). in viata adulta ajungem sa ne cream un antidot imaginar pentru teama de abandon, care ne polueaza toate relatiile (avem senzatia ca vom fi abandonati de cei pe care-i iubim si facem orice sa evitam asta, inclusiv sa acceptam relatii nocive).


2. Privatiunea - sentimentele profunde trezite de schema privatiunii sunt tristetea si deznadejdea, care se nasc din convingerea unei persoane ca nu este niciodata inteleasa sau luata in seama. La varsta adulta, schema privatiunii ii face pe oameni sa fie hipersensibili la orice semn ca nu ar fi bagati in seama sau ca nu sunt ajutati, in special in relatiile lor cele mai apropiate; ei se simt ca niste copii neglijati, infuriindu-se adesea din din cauza ca nevoile lor sunt ignorate (furia ascunde de fapt, sentimente de insingurare si tristete). Oricat de multe ar face oamenii pentru cei care sufera din cauza privatiunii, niciodata nu va parea sa fie suficient. Uneori ei cred ca ceilalti ar trebui sa le simta nevoile, fara sa li se vorbeasca despre acestea sau sunt excesiv de ingaduitori cu sine (cheltuie mai mult decat isi permit, mananca in exces) din nevoia de afectiune.

3. Subjugarea - tiparul subjugarii este axat pe sentimentul ca nevoile tale nu sunt niciodata prioritare intr-o relatie, celalalt conduce intotdeauna. Desi oamenii care si-au insusit acest tipar renunta usor, ei acumuleaza un resentiment care se transforma in frustrare si furie. Aceasta schema isi are originea intr-o copilarie dominata de parinti autoritari, severi, violenti, amenintatori. Copiii care cresc intr-o asemenea atmosfera invata de timpuriu ca sentimentele si nevoile lor sunt invizibile sau ca nu conteaza, pentru ca celalalt ajunge mereu sa-si impuna vointa. In relatiile de mai tarziu, ca adulti, isi pierd contactul cu propriile lor dorinte, opinii si chiar cu propria identitate sau fac totul ca sa-i multumeasca pe ceilalti, din dorinta de a evita sa fie criticat sau pedepsit. O alta strategie a subjugarii ia forma refuzului, persoana in cauza evitand relatiile care o fac sa se simta prinsa in capcana sau dominata.


4. Neincrederea - schema neincrederii are la origine un abuz sau alt gen de tratament necorespunzator, suportat de cineva in copilarie - abuz fizic, afectiv sau sexual. Aceasta schema poate duce la formarea a numeroase tipare. De exemplu, cineva care priveste pe toata lumea cu suspiciune poate evita orice relatie bazata pe incredere sau poate la inceput sa il idealizeze pe celalalt ca pe un protector sau ca pe un prieten de nadejde, iar apoi sa izbucneasca in fata unei aparente tradari si sa se intoarca impotriva celuilalt. Cineva care priveste viata prin lentilele deformate ale schemei neincrederii, vede toate relatiile ca fiind un teren periculos, in care oamenii ticluiesc in secret sa-l raneasca sau sa se foloseasca de el/ea si ori de cate ori cineva face un gest frumos, presupune automat ca persoana respectiva are un motiv ascuns si ca vrea sa va manipuleze.


5. Imposibilitatea de a fi iubit - aceasta schema este caracterizata de presupunerea automata ca "nu sunt demn de iubire". La originea acestei scheme sta convingerea acelei persoane ca este lipsita de calitati, iar sentimentele dominante sunt rusinea si umilinta, ce au fost adesea insuflate de parinti excesiv de critici, care-si insulta si isi umilesc copiii. Adultii dominati de aceasta schema manifesta doua tipare de baza in comportamentul lor: unii capituleaza in fata sentimentului ca sunt lipsiti de valoare, nu au incredere in sine, isi ascund sentimentele si gandurile si isi construiesc o personalitate falsa, pentru a ascunde de restul lumii sentimentul ca sunt lipsiti de valoare; altii isi ascund sentimentul in spatele bravadei si al arogantei, care ii face sa para mult mai increzatori in sine decat sunt de fapt si fac eforturi mari pentru a castiga atentia celorlalti.


Depistati, observati si explorati momentele in care schemele sunt active, mai ales atunci cand sunteti foarte suparati, preocupati de emotii persistente sau cand actionati impulsiv si in mod nepotrivit. Tara Bennet-Goleman ne indeamna sa urmam acesti pasi:


- Constientizati ce se intampla. Incercati sa nu treceti cu vederea sau sa va alungati din minte acele ganduri, trecand la altceva. Folositi momentul pentru a practica metoda contemplatiei, fie atunci cand sentimentele au atins apogeul, fie mai tarziu, cand va dati seama ca s-a intamplat ceva important. Recunoasteti faptul ca s-a intamplat ceva important. Recunoasteti faptul ca sunteti preocupat sau ca reactionati exagerat, ori ca ati spus sau ati facut ceva nepotrivit.
- Fiti deschis in fata sentimentelor. Folosindu-va de constientizarea contemplativa pentru a explora sentimentele generate de un episod anume, sentimente pe care acum le resimtiti cel mai puternic. Schemele sunt insotite de anumite sentimente distinctive: abandonul provoaca angoasa, neincrederea atrage dupa sine furie, privatiunea poate fi insotita de o tristete profunda. Ce simtiti acum? Ati trait sentimente similare pe parcursul unor episoade trecute?
- Observati-va gandurile. Ce ganditi? Ce parere aveti despre ceea ce s-a intamplat, despre ceea ce ati facut sau ati spus? In ce fel gandurile voastre incearca sa justifice ceea ce ati facut?
- De ce anume va aminteste situatia data? Ati trait episoade similare cu acesta? Va aduce aminte de evenimente sau de sentimente traite in primii ani de viata?
- Cautati un tipar. Puteti observa o continuitate in comparatie cu alte ocazii in care ati avut reactii similare? Se aseamana tiparul general cu una dintre schemele despre care tocmai ati citi? Daca nu, retineti acest tipar si comparati-l cu schemele imprimate de lumea inconjuratoare (excluderea, vulnerabilitatea, esecul, perfectionismul, indreptatirea).

 
Va indemn la lectura si, mai ales, la cunoastere de sine; desi e un drum lung, dureros si solitar, nu e nimic mai frumos decat clipa in care vezi totul cu claritate si iubire, clipa in care stii cine esti cu adevarat!



Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 2

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Lucia Petrescu (24.04.2011, 18:41)
Din schematizarea cartii amintite ar reiesi ca e musai mai inati sa incepem prin a ne cunoaste bine limitele, ca sa invatam cum sa actionam in diverse imprejurari. Pare o carte interesanta si utila.
Răspunde-i
Ruxandra (20.04.2011, 20:36)
Analizand toate aceste aspecte din care credem ca am rasarit, ne-am dezvoltat, ne-am format, ajungem sa trecem prin niste etape care au un decurs ce trebuie incheiat cu imbratisarea tuturor neplacerilor descoperite cu iubire, iubire si intelegere, intelegere si acceptare, acceptare si uitare. Suntem ca niste Modelino cu fire de par ciufilite in cap!
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Despre bucuria de a fi si curajul de a visa
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
24 apr