Timothée Chalamet

Timothée Chalamet îl va interpreta pe legendarul muzician...

Citeste mai mult»
Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger spune că săptămâna trecută i-a fost...

Citeste mai mult»
Bruce Springsteen

Bruce Springsteen va primi cea mai prestigioasă...

Citeste mai mult»
daddy

Proprietăţile rapperului Sean "Diddy" Combs din Los...

Citeste mai mult»
Anne Hathaway

Anne Hathaway a suferit un avort spontan într-o perioadă...

Citeste mai mult»
buchete

Cele mai populare flori pentru buchetele de mireasă

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Regele Charles este "frustrat" de ritmul său de...

Citeste mai mult»
olivia

Actriţa Olivia Colman spune că ar fi plătită mai bine...

Citeste mai mult»
Cameron Diaz

Actriţa Cameron Diaz, în vârstă de 51 de ani, şi soţul ei...

Citeste mai mult»
covaci

Liderul trupei Phoenix, Nicu Covaci, operat de urgenţă pe...

Citeste mai mult»
shakira

Shakira a lansat un nou album, intitulat „Las Mujeres Ya...

Citeste mai mult»
somn

Poziția de somn care poate provoca hipertensiune...

Citeste mai mult»
Oprah Winfrey inainte

Oprah Winfrey mărturiseşte că, timp de 25 de ani, a fost...

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Regele Charles al III-lea se simte ''foarte bine'', a...

Citeste mai mult»
tatoiu

Monica Tatoiu, atac la adresa Erikăi Isac și a piesei...

Citeste mai mult»
Aaron Taylor-Johnson

Actorul britanic Aaron Taylor-Johnson, marele favorit...

Citeste mai mult»
finlanda

Finlanda, ''cea mai fericită ţară din lume'' pentru al...

Citeste mai mult»
ceara

Sezonul estival se apropie, ce poți face pentru a avea...

Citeste mai mult»

Firea: Nu am discutat despre europarlamentare; acum...

Citeste mai mult»
fam

Cum poți alege pantofi de damă eleganți și confortabili?

Citeste mai mult»
Printul William & Kate Middleton

Familia regală britanică infirmă speculaţiile despre Kate...

Citeste mai mult»
Elon Musk

Elon Musk sugerează că faptul că foloseşte ketamină pe...

Citeste mai mult»
stormy

Fosta actriţă porno Stormy Daniels îşi prezintă versiunea...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prințesa de Wales și prințul William, văzuți la o fermă...

Citeste mai mult»

Cum poți alege pantofi de damă eleganți și confortabili?

Citeste mai mult»
Naomi Campbell

Cariera îndelungată în lumea modei a lui Naomi Campbell,...

Citeste mai mult»
meta

O psiholoagă care sfătuia Meta a demisionat pentru că...

Citeste mai mult»
Pierce Brosnan

Pierce Brosnan a pledat vinovat pentru drumeţie în afara...

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Meghan Markle a lansat un brand de lifestyle

Citeste mai mult»
Olivia Munn

Actriţa Olivia Munn a dezvăluit că a făcut dublă...

Citeste mai mult»
florin

Florin Salam, ridicat şi dus la audieri, sub acuzaţia de...

Citeste mai mult»
Matthew Perry

Testamentul actorului Matthew Perry a fost făcut public

Citeste mai mult»
camilla

Regina Camilla a primit propria păpuşă Barbie şi a glumit...

Citeste mai mult»
ponor

Cătălina Ponor, din nou mamă: “A doua noastră medalie”

Citeste mai mult»
al pacino

Al Pacino va lansa un volum de memorii în octombrie

Citeste mai mult»
bagaj

Lista pentru bagajul de maternitate: 3 lucruri absolut...

Citeste mai mult»
alergie

6 tipuri de alergii și ce trebuie să știi despre ele

Citeste mai mult»
bronsiolita

Un tratament preventiv privind bronșiolita are o...

Citeste mai mult»
gina

Smiley, declarații sincere despre despărțire și iubire:...

Citeste mai mult»
Al Pacino tată

De ce nu a menționat Al Pacino toţi nominalizaţii la...

Citeste mai mult»

Sabloanele care provoaca suferinta

De în Dragoste & Sex 8 iun 2009
Toate lucrurile isi pun amprenta asupra existentei noastre: de la gandurile si felul de a privi viata caracteristic parintilor si strabunilor nostri, la oamenii pe care ii intalnim si experientele pe care le avem. Toate acestea ne slefuiesc, ne schimba si ne modeleaza. Despre felul in care ne schimbam in timp si felul in care renuntam la lucrurile care nu ne mai sunt caracteristice si felul in care ne adaptam am discutat cu psihoterapeutul Jeni Chiriac.
Suntem produsul a doua lumi: ne-am nascut (multe dintre noi) in comunism si ne traim viata in capitalism. Inca de la inceput, din primii ani, a fost evident faptul ca valorile bunicilor si parintilor nostri nu mai pot fi ale noastre. Nu mai pot fi ale noastre fara sa le adaptam.

Aceste schimbari pot fi regasite in toate aspectele vietii noastre: privim altfel decat cei de dinaintea noastra sexul, casatoria, copiii si chiar banii. Lucrurile care pareau tabu in vremurile parintilor nostri  si care sunt chiar si astazi privite cu reticenta ne fac pe noi sa zambim, cu ingaduinta celor care au trait –sau poate fiecare generatie isi inchipuie asta la vremea sa- mai multe si au cunoscut infinit mai multe.

"Pentru inceput, e bine sa facem o diferentiere: valorile sunt esentiale in viata omului. Ele nu se schimba. Mentalitatea cuprinde si valorile, dar este umbrita de credinte, fie ele false sau cele personale, acumulate in timp.", spune Jeni Chiriac, psihoterapeutul si psihosexologul de la Clinica Terapia M.

O singura femeie, mai multe perceptii

Am evoluat. Fara indoiala, vremurile nevestelor din familiile boieresti care nu aveau nimic a spune atunci cand sotii erau "ocupati" sa piarda zestrea primita de ele a apus de mult. Femeile de astazi muncesc–cu mici exceptii- la fel de mult ca partenerii lor de viata, incearca si uneori chiar reusesc sa castige mai mult sau la fel ca si un barbat in domeniul respectiv, isi cresc si isi educa copiii si au la fel de mult grija de ele precum aveau in anii trecuti, daca nu chiar mai mult. Nimic nu s-a schimbat, cu exceptia felului in care ele au noi responsabilitati, legate de propria lor cariera si isi pastreaza toate vechile responsabilitati legate de copii, de casa si, nu trebuie sa uitam, legate de pastrarea relatiei sentimentale dintre ele si partenerul lor.

Nu insinuez faptul ca femeile ar trebui compatimite sau ca ar trebui ridicate monumente dedicate femeilor la fiecare raspantie de drumuri. Ma preocupa faptul ca femeile din jurul nostru fac din ce in ce mai multe si sunt din ce in ce mai putin fericite. Acest lucru ar putea avea legatura cu faptul ca in alte vremuri, chiar si nu in foarte indepartata epoca a comunismului romanesc, femeile aveau alte expectante de la ele insele si lumea intreaga avea alte expectante in ceea ce le privea.

Un studiu citat de timesonline.co.uk –studiu realizat in SUA de catre Betsey Stevenson si Justin Wolfers, aparut in luna mai si intitulat "Paradoxul declinului fericirii femeilor"-in aceasta saptamana releva faptul ca numarul femeilor care se simt fericite este mult mai mic, comparativ cu cel al femeilor care se simteau fericite in anii '70. Studiul  este facut in SUA, dar a luat in considerare si sondajele facute in 12 tari europene.

Nu trebuie decat, spune Jeni Chiriac, "sa adaptezi presiunile si expectantele celorlalti la propria ta viata. Cel mai simplu este sa delegi; in functie de patura sociala din care provine fiecare femeie, unele activitati pot fi delegate fie catre familie, fie catre oamenii platiti pentru asta: bone, femei care fac curatenie etc."

Specialistul Clinicii Terapia M adauga: "Oricarui barbat i-ar placea, macar din cand in cand, sa guste ceva facut de mana ta. De aceea, chiar daca ai o intreaga armata de oameni care te ajuta, e bine sa nu uiti sa pregatesti o cina speciala numai pentru el, intr-o seara cand copiii dorm sau nu sunt acasa."
Ce ne face nefericite?

Cred ca o parte din felul in care ne simtim –mai putin fericite decat femeile din anii '70, dupa cum spune studiul- isi are originea in felul in care incercam sa fim pro-active si sa tinem pasul cu toata lumea, uitand sa adaptam toate tendintele si toate presiunile la stilul nostru personal.

"Aceste discordante vin din proasta comunicare si din proasta comunicare cu celalalt, cu partenerul de viata si la nevoile sale. Fiecare lucru trebuie adaptat, comunicat si chiar negociat.", explica Jeni Chiriac.

Fiecare problema pe care o femeie o are in legatura cu aceasta adaptare la noile valori ale societatii nu ii creaza probleme, asa cum te-ai putea gandi, cu societatea si membrii sai, ci mai ales cu partenerul sau de viata. "Netrecute "pe tapet", nediscutate, pot crea probleme.  Atunci cand investim afectiv intr-o relatie ne vine greu sa ne exprimam liber si sa spunem exact ceea ce dorim pentru noi, si aici e vorba fie de independenta, de spatiu intim sau de cariera, si ceea ce dorim pentru celalalt."

Putem invata din toate lucrurile care ne provoaca suferinta daca, spune psihoterapeutul, invatam sa ascultam. "Nu e vorba de o ascultare din aceea pasiva, in care spunem din cand in cand "da, da" si nu auzim nimic. E vorba de o ascultare activa, in care din timp in timp ii repetam partenerului nostru cele spuse de ele, formulate altfel, pentru a-i da un feedback dar si pentru a fi convinsi ca am inteles bine ce trebuia sa intelegem. In plus, tot ceea ce ii spunem partenerului ar trebui sa se refere la noi in relatie cu celalalt si nu invers, pentru ca cel de langa noi sa nu aiba impresia unui atac."

Un alt lucru care poate provoca suferinta este falsa expectanta vizavi de sinceritate. Cerem, explica Jeni Chiriac, sinceritate sentimentala si nu acceptam sinceritatea vizavi de noi si de felul in care ne comportam in cuplu. Asa cum se intampla si in viata, precizeaza specialistul Clinicii Terapia M, exista lucruri pe care este placut sa le aflam si lucruri mai putin placute de aflat. Dar nu ar trebui sa ne sabotam relatia, umbland "cu fofarlica".

"Sunt mecanisme intrinseci ale unei comunicari defectuoase care erodeaza relatii.", spune Jeni Chiriac.

Care e rolul societatii?

Societatea joaca un rol important in transformarea si in felul in care ne adaptam la cerintele celor din jur. "Primim si modele de la societate si alegem sa nu tinem seama de diferentele dintre noi si ceilalti, adoptand anumite sabloane. Tot societatea este cea care ridica standardele si idealizeaza relatiile dintre barbat si femeie. Astfel, nepregatite de nimeni, ajungem sa ne socam daca partenerul nostru de viata pleoscaie la masa." Plecand de la acest exemplu, am intrebat cine ar trebui sa ne pregateasca si cine ar trebui sa ne ajute sa nu idealizam si sa nu fim dezamagite.

Jeni Chiriac: "Inainte de a da vina pe societate si pe familie, trebuie sa stii ca aceste aspecte tin si de tine. Familia te formeaza si este datoria sa sa iti imprime valori sanatoase –invatam sa nu mintim, sa nu furam, sa nu inselam etc- dar toti ne luam propriile valori si le adaptam felului nostru de a fi."

Depinde numai de noi, cred eu, sa adaptam fiecare element care intervine in viata noastra si sa facem astfel incat sa se potriveasca personalitatii noastre si felului in care noi intelegem sa traim si sa ne cautam fericirea. Cine stie? Poate ca in 30 de ani femeile vor fi de mii de ori mai fericite decat suntem noi astazi. Pentru ca vor fi invatat de la noi.

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Dragoste & Sex
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
28 mar